slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

När man släpper allt bakande för att dra ut på stan - Baking Pause & a Visit to the City

Published: 2012-04-30 at 21:12:00

för att för första gången 2012 äta glass ute i solen under en klarblå himmel, fotografera körsbärsblommor i kungsträdgården och flamsa runt med mannen rent allmänt..
Made By Mary Körsbärsblommor Glass;
Made By Mary Körsbärsblommor Glass;
Made By Mary Körsbärsblommor Glass;
Made By Mary Körsbärsblommor Glass;
Det var helt fantastiskt underbart ute idag!

Människor log, hade vårjackor på sig, körsbärsträden blommade, folk satt tätt på parkbänkarna och ute på trappporna i kungsträdgården och solade och åt glass. Det märktes verkligen att livet kommit tillbaka till Stockholm!

Har man inte varit och kikat på körsbärsträden i Kungsträdgården här i Stockholm tycker jag definitivt att man ska göra det. Men glöm inte att kösbärsblommorna bara blommar ett en extremt kort stund så skjut det inte på framtiden! Gå hit en tidig morgon eller senare kväll så kanske du kan få till ett foto eller två utan alla andra 500 pers som vanligtvis är där och fotar..

Det är magiskt det där med körsbärsblommorna! Körsbärsträden är väldigt speciella för mig, varför förstår man kanske om man läser här.
Körsbärsträdens blommning firas alltid stort i japan och jag firar alltid varje år de blommar i Sverige! Om du vill veta mer om körsbärsträden och dess beydelse googla "mono no aware" ;)

Mannen mumsade mjukglass, jag åt lakritsglass och ngn slags pistage- & kola glass. Gott var det iallafall! Sen spatserade vi i solen, jag speglade mig så fort jag kom åt eftersom jag hade på mig min nya vårjacka och kände mig sådär lagom nöjd. Ni vet, sådär nöjd som man gör när man köpt något man verkligen känner sig fin i. Oavsett storlek eller form på diverse kroppsdelar!
Vi gick in på NK och funderade på hur dyrt det skulle bli att köpa allt från hela Mateus-avdelningen, blev sugna på en vinkylare i silver från DAY Home (en sån mååååååste vi ju bara ha, sa vi och nickade allvarligt mot varandra), petade lite på några plagg från Hunkeydory men kom inte hem med varken det ena eller andra.. Och lika bra var väl det för billigt blev det iaf!

Men därför har det heller inte blivit något bakande för undertecknad eftersom hela dagens spenderats i solen.
Nu ska faktiskt mannen i det här hushållet baka (!!) åt mig :D Jag har beställt kladdkaka med lättvispad grädde. Sen blir det filmkväll för hela slanten för vi är helt utpumpade båda två. Det blir varken majbrasa eller festande för oss...bara hemmamys. Kanske att vi tar ett glas vin eller två på hemmplan...och en ost och lite päron..mmmm..vi får väl se.

Trevlig Valborg på er allihopa!!


Buffémat

Published: 2012-04-30 at 12:55:34

Made By Mary Buffé Dukning
Dukning dag & framåt kvällen..
Made By Mary Buffé Dukning
Laxspett med Mangochutneysås, Potatissallad med färskpotatis och färskostkräm..
Made By Mary Buffé Dukning
Sandwich: Ägg- & Räkröra med Pepparrot & Laxspetten igen..
Made By Mary Buffé Dukning

När jag ska laga buffé, till mig själv eller till någon annan, brukar jag alltid välja enkla och goda rätter som 1. jag gjort tidigare och vet att jag mer eller mindre kan laga i sömnen 2. passar med varandra och 3. det ska finnas "nåt för alla".

Jag rekommenderar inte att man börjar prova något nytt och spännande, som man kanske aldrig smakat eller ens lagat när det är fest på gång. Risken att det inte smakar som man tänkt sig och/eller inte går som planerat är alldeles för stor.

När min fina bror fyllde jämnt nu i helgen satte jag därför ihop en enkel meny bestående av några rätter vars gemensamma nämnare var "svenska smaker" som jag givetvis korsat med goda smaker och ingredienser som bland annat chili, oliver och fetaost. Jag älskar sådant som rökt lax, färskpotatis, räkor, pepparrot, dill, västerbottenost och andra svenskt somriga smaker!

Jag serverade:

Potatissallad på Färskpotatis (delikatesspotatis, färskpotatisen har ju inte kommit till butikerna ännu), Ruccola, Körsbärstomater, Oliver, Rödlök  och Fetaost. 

Färskostkräm (till kycklingen och potatissalladen)

Basilikafylld kyckling som jag lindade i parmaskinka

Svarta och Gröna oliver

Kryddiga laxspett i mangochutneysås

Västerbottenostpaj

Ägg- & Räkröra med Pepparrot

Frukter av olika slag: Päron, Passinosfrukt, Vindruvor, Melon mm.

Ostar, Smör, Bröd


Till efterrätt serverade jag

Änglapaj med Rårörda Lingon och Vispad Grädde

Som till och med den mest svårflörtade gav tummen upp. Många tänker kanske.."lingon, är du allvarlig"? Men saken är den att lingonens sylighet passar perfekt med den supersöta marängen.

Dryck:

Välkomstskål i champagne
Till buffén serverade vi vitt och rött vin, ljust öl och alkoholfri torrcider från vanliga matbutiken.


Ett annat tips när man ska duka upp till buffé är att göra små buketter att ställa vid varje plats istället för större buketter mitt på bordet. De stora bukettterna tar plats och är de för stora eller för höga stör de ofta mer än de tillför något eftersom man kanske inte ser bordsgrannen helt. Dessutom gör de små buketterna att färgklickarna som blommor ändå utgör sprids över hela bordet, väldigt trevligt för alla gästerna. Jag passade dessutom på att sätta bordsplaveringen i själva buketten som ni ser på bilden ovan.

Ett annat lite roligt och enkelt tips är att ta tårtunderlägg och lägga ovanpå duken under tallriken. En enkel, billig och fin detalj på dukningen.

:)


När man knarkar kokböcker - Cookbook Addict

Published: 2012-04-29 at 15:00:00

Kokböcker Made By Mary

Idag skiner solen på en galet grön gräsmatta utanför våra köksfönster. Balkongdörren står på glänt och släpper in en ljumen vårvind och fåglarna kvittrar utanför. Själv ligger jag i soffan med en stor kopp kaffe på bordet, äter kanelknäcke med smör och bläddrar i kokböcker, gamla tidningsurklipp, handskrivna (knappt läsbara) lappar från restaurangbesök, kvitton där jag på baksidan skrviit något jag köpt och smakat som inspirerade mig till ett recept då och där. 

Jag får ofta frågor om vart jag hittar inspiration eller vilka recept jag använder och det är såhär det går till. 

"Mmm, den där kakan ser god, men kanske med en annan glasyr.. Den där maträtten med men chili, hackad bladpersilja och lite mangochutney... Chokladkakan låter god, undrar hur den skulle smaka med lite rostade hasselnötter och marshmallows?".

Ibland "skriver" jag recept från scratch, ibland ändrar jag bara småsaker som mer vaniljsocker, mindre bakpulver och mer ägg och någon gång blandar jag ihop två eller flera recept för att skapa något eget.

Oavsett så är det bra att ha mycket inspiration nära till hands, och det har jag. En del av mammas kokbokssamling med urrivna recept från diverse tidningar, böcker och annat spännande ser ni på högra bilden. Den vänstra bilden är ungefär hälften av alla mina kokböcker.'

Jo..vi är nog lite besatta mamsen och jag. Jag vet inte vad det är, men så fort jag ser en fin kokbok så bara "måste" jag köpa den. Det är något med kokböcker alltså..
Ja, jag erkänner..jag knarkar kokböcker!


Mangosorbet

Published: 2012-04-26 at 21:32:45

Mangosorbé Sorbé Made By Mary
Mjuk, len & fruktig... Tar ungefär, 2 minuter att göra. Ja..faktiskt, bara 2 minuter.
Älskar att göra sorbé själv, speciellt på vår- och sommarhalvåret. Svalkande och jag kan styra hur sött det blir själv, dessutom vet jag att det inte är några konstigheter i glassen.

Här ska ytterligare några kulor mangosorbé få smälta i munnen. Sen är siktet inställt på laxspett och mangochutneysås inför brors födelsedagsfest imorgon..

Här kommer receptet!

RECEPT - MANGOSORBÈ
ca 5 små "glasskulor"

225 gram frusen mango i bitar
3-4 msk florsocker
2-3 msk tropisk juice

HOW TO?

1. Blanda alla ingredienser i en skål, mixa till en tjock sorbé. Börja med att blanda i den mindre mängden av florsocker samt juice, vill du ha sötare eller lösare konsistens blandar du bara i mer av florsocker och/eller juice.  

Om du blandar i för mycket juice och sorbén blir lite lös i konsistensen, ställ in den i frysen för att stelna i 30-60 minuter.

Det var det hela... Skönt va ;)

Servera som den är eller till en kula hallonsorbé.

Njuuuuut!


När Man Planerar En Födelsedagsfest - Planning a Birthday Party

Published: 2012-04-26 at 20:41:00

Vackert Porslin Made By Mary

Mammas vackra blå koppar från slutet av 70-talet....de ger mig sådana minnen från min barndom. Skratt, bärpajer, snöbollskrig, mammas mat och pappa som klipper gräsmattan..lillebror och jag. Och i helgen ska vi fira min bror, världens finaste bror, som fyller år! Och ni kan ju själva räkna ut vem som ska laga mat och baka.

 Så just nu har jag alltså fullt upp med att baka, laga mat och planera inför hans födelsedagsfest i helgen, därför har jag inte tid att publicera lika mkt recept på bloggen.

Nu ska jag mumsa upp resterna av min mangosorbet och dricka upp kaffet (jo jag dricker kaffe så här pass sent, jag kan dricka kaffe när som helst på dygnet utan sömnproblem), sen blir det en tur till tvättstugan, måste mangla linnedukar.... ;) Fint ska re va!

Hoppas ni har en fin kväll allihopa, och jo, recept på mangosorbén kommer!

Kram!


Amerikanska Pannkakor med Rårörda Blåbär & Lönnsirap - American Pancakes with Blueberries & Maple Syrup

Published: 2012-04-25 at 13:59:00

Amerikanska Pannkakor med rårörda blåbär och lönnsirap Made BY Mary  
Amerikanska pannkakor, enkla att göra och väldigt goda tillsammans med blåbär och lönnsirap.
På sommaren är de toppen till färska jordgubbar, kanske ute på balkongen eller i trädgården, till exempel som semesterfrukost. 
 
Amerikanska pannkakor finns det otaliga recept på, det här är ett som jag tycker är enkelt och gott. Personligen gillar inte jag de där absolut mest  kompakta amerikanska pannkakorna. De växer i munnen och gör att jag känner mig proppmätt efter några tuggor. Det här är den perfekta medelvägen för mig;  lagom mjuka och fluffiga och inte sådär galet toksöta. Passar perfekt som efterrätt också.. 

Här kommer receptet!

ca 10 stk

2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk strösocker
2,5 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg


HOW TO?

1. Blanda ihop alla de torra ingredienserna.

2. Smält smöret och vispa därefter ner mjölk och det smälta smöret i smeten. Vispa tillsist ner ägget och vispa tills du har en jämn och slät smet.

3. Stek i en plättlagg eller stekpanna och servera med rårörda blåbär och lönnsirap.

Njut!


Myntasockerbitar - Mint Sugar Cubes

Published: 2012-04-24 at 19:50:00

Myntasockerbitar Egna sockerbitar Made By Mary
Något som verkar lite lagom överambitiöst är att göra egna sockerbitar.
Sanningen är att det är hur plättlätt som helst.

 Ta en iskubsform i mjukt gummi/plast alternativgt en silikonform för praliner och använd som form för dina egna sockerbitar. Välj smaksatt socker eller bara vanligt strösocker och forma helt unika sockerbitar till din Afternoon Te-bjudning eller kanske eftermiddagsfikat. Även en kul detalj på bröllop, kostar inget extra och är en romantisk detalj. Många DIY-projekt är inget du kan göra med de mindre barnen, det är för pyssligt med för mkt detaljer, men här kan alla vara med! Helt ofarligt även om busfröna slickar i sig lite socker på vägen ;)

Jag gör nästan alltid myntasockerbitar eftersom jag tycker att det är så gott i en kopp Earl Grey alternativt mynta-te som jag älskar!

Så, trots att det är så plättlätt kommer ändå en beskrivning ;)

DIY - MYNTASOCKERBITAR

1 dl myntasocker, "recept" hittar du här.
ca 2-3 kryddmått kallt vatten

HOW TO?

1. Mät upp myntasockret i en skål, droppa i lite vatten i taget tills du har en sockermassa som påminner om fuktig sand, blanda väl.

2. Pressa ner det fuktiga sockret i en mjuk iskubsform eller annan silkonform. Se till att du packar sockret riktigt ordentligt, annars kommer sockerbiten att falla isär när du tar ut den.

3. Låt den ligga och torka i ca 1 dygn, du får kolla försiktigt att sockerbiten torkat helt genom att ta ut en från formen.

Klart!

Servera dina egna fina sockerbitar till Afternoon Tea eller kanske eftermiddagsfikat :)


Världens Sötaste Dvärgschnauzer - The Worlds Cutest Miniature Schnauzer

Published: 2012-04-24 at 07:01:00

Made By Mary dvärgschnauzer Gusten
Vi myser Gusten och jag..han är så underbart mysig så det finns inte!
dvärgschnauzer Made BY Mary Gusten
Gusten har somnat i papps famn efter en 20 minuters lekande ute i solskenet..
dvärgschnauzer Made BY Mary Gusten
Kärlek..
dvärgschnauzer Made BY Mary Gusten
Gusten har hittat pappas sko..han älskar skor ! Till höger har han mat i skägget efter precis glufsat i sig middagen.. Sötnöten!

För några dagar sedan var vi på besök hos min pappa och tänka sig att det numera finns en liten vovve i hushållet! En alldeles underbar lite dvärgschnauzer som heter Gusten. Ja, eller egentligen hade kenneln döpt honom till August, efter August Strindberg, men vi kallar honom kort och gott "Gusten".

Han är världens sötaste!
Han sover mer än gärna som en bäbis i pappas famn och har även legat på rygg i min famn i 1,5 timma och snarkat gott. Han är busig och sitter gärna och tittar på en när man pratar, liksom iakttar och vickar på huvudet..precis som om han förstod och lyssnade.

Ett riktigt yrvärder som det nästan är omöjligt att ta ett tydligt kort på eftersom han studsar runt och letar nya upptåg precis hela tiden. Längtar tills han blir större och vi får äran att sitta hudvakt!


Sött och Salt = Sant

Published: 2012-04-23 at 13:23:17

Made By Mary Halloumi Fruktsallad
Made By Mary Halloumi Fruktsallad
Har precis mumsat i mig det på tallriken ovan.

Frukt och salta ostar är en klar favorit hemma hos oss oavsett årstid.
Så enkelt att bara skiva upp lite frukt och grönt, lite fetaost eller grillad halloumi på det, toppa med balsamicoreduktion och du är "good to go". Givetvis går det bra att välja precis den frukt du föredrar, i "receptet" presenterar jag sådant som jag själv brukar blanda.

Det är många dagar jag suttit i solen och mumsat fetaost, oliver och melon. Det är så underbart gott att äta söta frukter och salt ost....det är nog därför jag älskar S:t Agur och Päron så mycket!

Grymt gott att servera till grillat också, kan garantera att det blir en middagsuccé!


RECEPT - SÖTT & SALT = SANT

Exempel:
Avocado
Körsbärstomater
Melon
Färsk Ananas
Jordgubbar
Fikon
Oliver
Rödlök

Halloumi
Fetaost

Olivolja
Balsamicoreduktion

HOW TO?

1. Skiva/Dela frukterna och lägg på en tallrik.

2. Stek eller grilla Halloumi om du väljer det, eller lägg upp/smula fetaosten över frukterna.

3. Ringla olivolja och balsamicoreduktion över frukterna och osten.

4. Ät som det är eller servera med en bit grillad kyckling eller kött.

Njut........


Saftig Morotskaka - Juicy Carrot Cake

Published: 2012-04-22 at 11:52:00

Morotskaka Made By Mary
Morotskaka, jag minns fortfarande första gången jag fick lyckan att smaka en tugga! Förvåningen över att det på inget sätt smakade morot, saftigheten och den fräscha toppingen.. Mmm..matminnen!

När man bakar mycket, och ofta, kan man ibland bli lite trött på allt sötsliskigt och personligen tycker jag att morotskaka är godast när den inte är sådär översockrad och sötsliskig som den är på många caféer, ibland smakar det faktiskt bara socker och då kan jag ju lika gärna åka hem och stoppa en sockerbit i munnen.
Men smaken är som baken, det vill säga delad, och det är också det som är det fina med morotskaka! Den går att baka i så många olika varianter med exempelvis olika mängd socker för varierad sötma men även kryddningen går att variera så att det passar just dina smaklökar. Det här är en morotskaka utan mandel eller nötter eftersom jag bakar väldigt mycket med nötter och mandel, och ibland finns det de i sällskapet som inte tål nötter. Vill du ändå ha nötter i kakan så är det bara att blanda ner det, allt annat samma-lika!

Det här är nog en av favoriterna jag bakat genom alla år. Min moroskaka får helst vara lagom söt med mycket smak och lite sötsyrlig topping alternativt sötare kaka med då väldigt syrlig topping. Det här receptet är den försnämnda och du får en otroligt saftig, mjuk och hög kaka med en precis lagom sötsyrlig topping som får smaklökarna att jubla. Jag kan säga att den där morotskakan, precis hela kakan, försvann på tja...en si sådär 6 timmar. Hur många vi var som delade på den låter jag vara osagt ;)

Här kommer iaf receptet:

RECEPT - SAFTIG MOROTSKAKA

3 dl rapsolja
 3,5 dl socker
4 ägg

5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
3 tsk Pepparkakskrydda
1 tsk vaniljsocker
 0,5 tsk salt
8 dl finrivna morötter  (ca 0,5 kg)

Glasyr (räcker för att täcka hela kanan, både ovansida och runt om) 
300 g Philadelphia färskost
60 g osaltat rumstempererat smör
1,75-2 dl florsocker
1 lime eller 1/2 citron

(Vill du bara ha topping på ovansidan minska till ca 40 gram smör, 250 gram Philadelphiaost, 1,5 dl florsocker)

Vid servering:
Kanel att pudra över kakan

HOW TO?

1. Sätt ugnen på 175 grader, smörj och bröa en rund springform (en form med löstagbara kanter).

2. Riv morötterna samt blanda ihop alla torra ingredienser, utom socker, i en skål.

3. Vispa strösockret med oljan till en fluffig smet, blanda i äggen ett åt gången och vispa tills du har en vitt fluffig ägg och sockersmet.

4. Blanda i de torra ingredienserna samt morötterna i ägg- och sockersmeten. Vänd smeten med en slickepott. Om du vispar runt för kraftigt riskerar du att förstöra bakpulvrets egenskaper och du får inte den höga fina kaka som ser ut som på bilderna ovan.

5. Häll ner smeten i formen och grädda kakan längst ner i ugnen i 80-85 minuter.

Låt kakan svalna på galler.
Smeta inte på toppingen på kakan för ens kakan svalnat helt..om du inte vill att den ska smälta och rinna ut vill säga ;)

6. När kakan svalnat helt, vispa ihop Philadelphiaost, det rumstempererade smöret och florsocker i en skål. Vispa det fluffigt, det tar bara någon inut. Det är viktigt att smöret är rumstempererat för att det ska blanda sig helt med Philadelphiaosten och få en fin fluffig konsistens. VIspa ner lime- eller citronjuice. 

Du kan med fördel ta den mindre mängden florsocker till att börja med och sedan smaka av toppingen när den är klar. Vill du ha en sötare topping vispar du bara ner ytterligare flocsocker. Ibland  kan det faktiskt vara så att får man med sig en extrem syrlig citron hem från affären och det krävs mer florsocker för att balansera syran!

Vid servering: Pudra över lite kanel eller placera en valnöt på toppen!

Lycka till godingar! :) 


Franska Sega Maränger med Jordgubbssmak - French Meringues with Strawberries

Published: 2012-04-20 at 09:16:00

Franska Maränger Made By Mary Jordgubb
Franska maränger är så grymt vackra att sätta fram på fikabordet. Kompletterar andra kakor och tårtor perfekt och det fina är att barn brukar gilla dem.....mycket! Och de är ju riktigt söta, och lite roliga att hålla i handen, så.....det kanske inte var så svårt att lista ut!

Egentligen går det väl bra att ta vilken färg och smak som helst, det är bara att låta ditt tycke och smak, samt fantasi, styra!

Kom bara ihåg att vara noga med att ingen vattenånga kommer ner i bunken samt vara försiktig när du värmer på spisen så att vattenbadet inte kokar för mkt...då kommer slutresultatet bli en grynig maräng eller förstöras helt om du har otur.

Har du barn och vill baka tillsammans med dem?
Vispa marängen på egen hand och låt dem blanda ner färgen och klicka ut marängsmeten på plåten. Det är ett kladdigt och roligt upptåg som barn brukar tycka om!

HÄR hittar du även recept på samma maräng med med chokladsmak!

RECEPT - FRANSKA SEGA MARÄNGER med JORDGUBBSSMAK
10-12 stk

4 äggvitor
2,5 dl socker
Röd karamellfärg och Jordgubbsessens
(hur mkt färg och jordgubbsessens som krävs beror på vilken typ du använder, hur stark färgen är samt hur stark essensen är. Jag använde 1 krm färg och 2 krm essens)

HOW TO?

1. Värm ugnen till 150 grader eller 130 grader om du använder dig av varmluftsugn. Jag föredrar verkligen varmluft när det gäller de här marängerna så har du varmluftugn, använd den. Då kan du dessutom stoppa in 2 plåtar i ugnen på en och samma gång.

2. Du ska vispa äggvitan över ett vattenbad, så se till att den bunke du ska använda fungerar bra över en kastrull med vatten. Ta fram en kastrull och fyll med lite vatten och kontrollera att bunken inte nuddar vattenytan när den placeras över kastrullen.

3. Mät upp sockret i en skål och häll ner äggvitorna i en bunke. Placera bunken med äggvitorna över vattenbadet(vattnet ska bara sjuda, inte koka) och vispa äggvitorna till ett fastare skum. Vispa ner lite socker i taget under konstanst vispning. Fortsätt att vispa marängen tills den når 60-65 grader, du behöver använda dig av en digital termometer.

4. Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt att vispa marängen tills den kallnat. Du känner att marängen kallnat helt när bunken känns rumstempererad/sval.

5. När marängen svalnat blanda du karamellfärgen (eller den färg du väljer att använda) med essensen. Blanda därefter ner den smälta chokladen i marängen, men blanda inte så noga utan rör bara runt några varv med en slickepott.

6. Klicka ut marängen på 2 plåtar och grädda i ugnen i ca 45-50 minuter, de är godast när de fortfarande är sega i mitten.

Lycka till!


Choklad- & Vaniljmacarons

Published: 2012-04-18 at 07:35:00

Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Så..macaronsbakningen är här igen!
Jajjemensan...

Men vet ni, det är inte så svårt. Bara man tar det ett steg i taget, läser igenom receptet innan man börjar och inte bakar när det är dåligt väder!

"Ursäkta, nu måste hon väl ändå skrivit fel" tänker ni nu. Men icke! Faktum är att de gånger jag bakat macarons när det varit "tryck" eller fuktigt väder, alltså exempelvis innan det blir dåligt väder, åskar eller börjar regna så blir det alltid knas. De spricker, bubblar, blir allmänt sneda och får inte lika fin fot.
Tro på det eller strunta i det, men macarons är känsliga små godingar och luftfuktigheten påverkar tyvärr hur de mognar och beter sig när man ska baka dem!

Lyckade Macarons har en fin blank yta och höga fötter. Fötter? Ja fötter. Det där bubbliga och "krusiga" som möter smörkrämen är macaronens fot och är man riktigt macaronsnördig är foten mycket mycket viktigt! ;)

Ni som följt mig ett tag vet att jag har en egen kategori för macarons där jag även gjort en "Ultimate Macaron Tutorial" för er som verkligen inte får till det.
Du kan även felsöka dina macarons med denna guide för att kanske få ett hum om varför dina macarons inte blir som du önskar. Varför de spricker, inte har några fötter, blir flammiga, ojämna och bara bråkar rent allmänt.

Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Chokladmacarons Macarons Choklad Vanilj Made By Mary
Här kommer ett mer kortfattat recept, utan alla förmaningar samt "om och men", på macarons som jag bakade i helgen! :)

RECEPT - CHOKLAD- & VANILJMACARONS

Macarons:
75 gram chokladflorsocker
75 gram mandelmjöl

18 gram socker

75 gram strösocker
25 gram vatten

30-32 + 30-32 gram äggvita som stått framme i varsinn skål, i rumstemperatur i 1 DYGN. Skålarna ska vara täckta med plastfolie.

Chokladsmörkräm:
50 gram osaltat rumstempererat smör
2 msk florsocker
0,5 msk kakao
0,5 äggula

Vaniljsmörkräm:
50 gram osaltat rumstempererat smör
1 rågad msk florsocker
Vanilessens
0,5 äggula

Du behöver:
En digital köksvåg
En digital kökstermometer
Visp
Spritspåse (det går bra med engångspåsar från Ica)


HOW TO?

1. Mät upp 75 gram mandelmjöl samt 75 gram florsocker, sikta genom en finmaskig sil och blanda i en skål.

2. Tag fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 75 gram socker och 25 gram vatten, blanda och ställ på spisen.

3. Tag fram din digitala kökstermometer, mät upp 18 gram socker i en skål och tag bort plastfolien från dina rumstempererade äggvitor. Tag fram eventuella färgämnen du vill färga dina macarons med. I mitt fall använde jag som sagt chokladflorsocker och jag färgade därför inte mina macarons denna gång.

4. Låt den ena skålen med äggvita stå vid mandelmjöl- och florsockerlbandningen medan du häller den andra skålen med äggvita i en skål som du kan vispa i, alternativt skålen till din hushållsmaskin.

5.Värm sockerlagen, som står i kastrullen på spisen, på högsta värmen. Låt termometern ligga i kastrullen hela tiden, sockerlagen ska bli 118 grader.

6. När sockerlagen blivit ca 100 grader kan du börja vispa äggvitan. Vispa den till ett fast vitt skum. Därefter kan du vispa ner sockret lite i taget tills du fått en vit fast "massa". Det tar bara någon minut eller tre.

7. När sockerlagen nått 118 grader, häll ner den i de uppvispade äggvitorna i en jämn fin stråle under konstant vispning.

8. Vispa äggvitorna i ca 10 minuter, tills dess att marängen svalnat.

9. Blanda mandel- och florsockerblandningen med resterande äggvitorna från skål nummer två. Vill du addera färg gör du det här. Kom ihåg att inte vispa runt som en galning, du vänder lugnt och sansat ihop äggvitorna med mandeln och florsockret.

10. Därefter blandar du ner mandel-, flosocker- och äggvitemassan i din marängsmet, även här är det viktigt att vända försiktigt tills smeten är helt jämn.

11. Häll ner macaronssmeten i en spritspåse och spritsa ut ca 40 macaronshalvor (de blir cirka 20 stycken hela macarons, de paras ju ihop två och två) på plåtar klädda med bakplåtspapper eller ugnsdukar.

12. Låt stå i rumstemperatur i ca 40 minuter, tänk på att macaronsen inte ska stå i en överdrivet fuktig miljö eller i drag. Under tiden värmer du ugnen till 150 grader.

13. Grädda macaronsen i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Du märker att de är klara när de släpper helt från bakplåtspappret. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller.

När macaronsen kallnat helt...

14. Blanda smörkrämen och bred eller spritsa ut smörkrämen på hälften av macaronsen, para därefter ihop dem med en "partner".

Det blir lite smörkräm över när man delar upp smörkrämen 50-50 i två smaker men det blir bättre ratio mellan äggula och de andra ingredienserna när man väljer en halv äggula..och att dela upp äggulan på 3 delar kändes lite väl..jobbigt. ;). Så därför får ni helt enkelt leva med det! 

Kom ihåg att macaronsen är absolut godast när de gottat sig i kylskåpet i 1-2 dygn. Macarons går även utmärkt att frysa om man nu av någon anledning vill frysa dem. Glöm bara inte bort att de blir sköra när man fryser dem, så hantera dem försiktigt!

Lycka till! :)


Frukost Kaviar Deluxe - Breakfast Caviar Deluxe

Published: 2012-04-16 at 20:59:00

Kaviar Creme Fraiche Kaviar Deluxe Made By Mary
Den här frukostspecialiaren härstammar från min barndom. Grannen Mats, det var pappan till en av de tjejerna jag umgick med när jag växte upp, hade sin egen variant på kaviar. Han blandade ut den med creme fraiche och lök och smetade sedan helst sonika ut den över smörgåsen.

Jag hade aldrig sett på maken men var inte sen att testa..och oj så gott det var! Givetvis måste man tycka om kaviar, annars är det inte ens någon idé att prova.

Kanske tom att detta är något för LCHF-aren, eller hur är det med kaviar..är det en nono eller yes yes?


RECEPT - FRUKOST KAVIAR DELUXE
2 dl 34% creme fraiche
1 tub kaviar (jag tycker de mildrökta kaviar-varianterna är godast)
1 liten gul lök

HOW TO?

1. Hacka den gula löken fint och blanda därefter alla ingredienserna.

Ja det var alles...

Bred på smörgåsen, personligen fördrar jag kaviarblandningen på knäckebröd!
Yum yum!


Myntasocker - Mint Sugar

Published: 2012-04-16 at 19:30:00

Myntasocker Made By Mary Mynta Socker
Det här hade jag med mig till en vän jag besökte i helgen, Myntasocker!
Grymt gott att strö på fruktsallad, blanda drinkar på eller använda i bakverk.
Så enkelt att göra och det tar faktiskt bara några sekunder!

En liten cellofanpåse, en söt burk, en fin etikett och ett sidenband gör en fin present till värden &/eller värdinnan på en middag!

Hur gör man då? Jo...

DIY - MYNTASOCKER

2 dl socker
1 myntaplanta, ca 2 dl mynablad löst packade (sådan som man köper i Ica affären)

HOW TO?

1. Möt upp 2 dl strösocker i en hög bunke eller mixerskål. Ta bort alla myntablad och lägg ner i skålen med strösocker.

2. Mixa med stavmixer eller med hushållsmixer tills dess att myntabladen är helt söndermixade och du har ett grönt socker/grön massa.

Klart!

Ska du använda myntasockret på en gång, och exempelvis strö det över en fruktsallad behöver du inte låta det torka. Ska du däremot förvara det under en längre tid, lägga i en liten burk eller cellofanpåse och ge bort, måste du låta sockret torka ordentligt först, annars möglar det!

Strö det då på ett bakplåtspapper och låt det torka i 1 dygn för att vara på den säkra sidan. Separera och "smula" sönder större socker bitar när/om de torkar ihop i klumpar.

Lycka till!


Chokladfudgetårta - Chocolate Fudge Cake

Published: 2012-04-16 at 12:45:00

Chokladfudgetårta Made By Mary Choklad Fudge
Chokladfudgetårta Made By Mary Choklad Fudge
Chokladfudgetårta Made By Mary Choklad Fudge
Uppdatering efter mailförfrågan: Sked från House Doctor, finns på Nordljus!

Ska jag äta chokladefterrätter eller bakverk, ja, då ska det vara kladdigt. Chokladdigt med andra ord!

Det här var en "nu ska jag testa och blanda lite olika recept och se vad som kommer ut av det" och vips så var denna kaka "född". Det är ofta så jag gör. Jag tar inspiration från gamla bakverk, av sådant jag ätit på ett fik eller restaurang, något en vän kanske bjudit på eller kanske en gammal kaka jag själv bakat. Jag frågar hur de gjort, vad de använt, jag läser recept och kombinerar ihop smaker som jag tror skulle passa. Ibland bakar jag recept rakt av men tycker inte själv att det blir bra, det blir för kladdigt, för löst, för stark smak, för svag smak eller bara inte som jag vill. Då modifierar jag receptet så att kakan blir som jag själv önskar!

Smakar bäst dagen efter, så passar perfekt när man väntar middagsgäster!

RECEPT - CHOKLADDIG CHOKLADFUGETÅRTA

Chokladbotten:

150 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver

Fudgeöverdrag:
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram mörk choklad
80 gram rumstempererat smör

Serveras till lättvispad grädde

HOW TO?

1. Börja med att smörja en form, med löstagbar kant, med smör. Sätt även ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en skål.

2. Smält smöret och låt svalna. Gör under tiden kallt kaffe, du behöver 1 msk till kakan.

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker lite snabbt. Du ska denna gången inte vispa ihop det fluffigt utan vispa bara precis ihop det i ca 5 sekunder.

4. Rör ner det kallnade kaffet och sikta därefter ner mjöl- och kakaoblandningen i äggsmeten, varva med det smälta smöret. Vänd smeten tills den blandat sig väl.

5. Häll ner smeten i den smorda formen. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter på 175 grader. Kakan kommer vara lös när du tar ut den och påminna lite om en kladdkaka.

Låt kakan svalna på galler.

6. Blanda socker, sirap, grädde och den mörka chokladen i en kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, tills blandningen är tjock och blank.

7. Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret.

8. Häll fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från den löstagbara formen! Låt svalna i rumstemperatur. Ställ därefter in kakan i kylskåpet för att stelna helt.

Vid servering: Pudra lite kakao över kakan och servera med lättvispad grädde.

Lycka till godingar!


Västerbottenostpaj - Västerbotten Cheese Pie

Published: 2012-04-15 at 07:30:00

Västerbottenpaj Ostpaj Made By Mary
Härom dagen blev jag så innerligt sugen på paj. Personligen gillar jag paj just på våren och sommaren, det är enkelt att göra och blir för det mesta väldigt gott. Dessutom är det perfekt att ta med på picnic eftersom många pajer är goda kalla! Serveras gärna tillsammans med en fräsch sallad på lite rucolla, körsbärstomater, rödlök och lite balsamicoreduktion.

Behöver inte vara mer komplicerat än så, bjud hem lite vänner och öppna en flaska vin till middagen. Till den här pajen rekommenderar jag ett fylligare rödvin eftersom västerbottenost är en kraftig, vällagrad ostsort..den behöver helt enkelt en kompis som kan fajtas lite. Lindemans Bin 50 rekommenderas å det varmaste av mig (Shiraz är en favorit hos undertecknad)och den är en ständig favorit i min "vinkällare" (nåja, så mycket källare kanske det inte är men..)

Pajen är beräknad till en större pajform, men vill du göra en mindre är det bara att du minskar mängden ost, grädde, mjölk och ägg..att göra paj brukar gå ganska bra även om man höftar lite (höfta inte mängden salt bara...där kan det gå fel väldigt fort!)

Definitivt den godaste västerbottenpajen jag ätit i alla fall :)

RECEPT - VÄSTERBOTTENOSTPAJ
ca 10 portioner

1 större pajform, ca 30-35 cm i diameter  
4 dl mjöl
170 gram smör
drygt 2 msk iskallt vatten
1 nypa salt
1 ägg

370 gram riven västerbottenost
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
5 stora ägg (eller 6 små)
1 tsk socker

HOW TO?

1. Blanda salt och mjöl i en större bunke. Tärna det kalla smöret och nyp ihop det med mjölet. Tillsätt drygt 2 msk kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform, se till att kanten är hög eftersom pajjen kommer "krypa ihop" under gräddningen. Nagga pajskalet och ställt kallt 20-30 minuter. 

2. Ta ut pajskalet och pensla det med uppvispat ägg. Förgrädda pajskalet längst ner i ugnen,  på 200 grader, i ca 10 minuter. 

3. Ta ut pajskalet och låt det svalna på galler. Sänk ugnen på 150 grader.

Under tiden gör du fyllningen.  

4. Riv osten på den grova sida av rivjärnet. Koka upp mjölk och grädde och dra den från plattan efter att det fått ett uppkok. Tillsätt därefter den rivna osten, rör tills osten smält helt. Blanda ner ett ägg i taget, rör med en visp så att äggen blandas jämnt i ägg- och gräddsmeten. Krydda med en socker och salt. 

5. Grädda pajjen i mitten av ugnen i 40-45 minuter. När du tar ut pajjen kommer den vara uppsvälld, men det är helt i sin ordning. Peta inte på den utan låt den helt enkelt stå och lugna sig i godan ro medan du gör en god sallad och dukar bordet!

Ostpajen är ändå godast när den är ljummen, inte skållhet :)

Lycka till!


Änglapaj med Rårörda Lingon - Angel Pie with Lingonberries

Published: 2012-04-14 at 08:43:00

Änglapaj med Rårörda Lingon Made By Mary
Änglapaj med Rårörda Lingon Made By Mary
Godmorgon allihopa!
Här kommer tips på en riktig smaskig efterrätt att baka på helgen. Själva bakmomentet består egentligen av själva marängen, resten innefattar bara att röra och att vispa.

Jag älskar maräng för maräng passar så bra till frukt och bär något vi faktiskt har en hel del av här i Sverige. Blåbär, lingon, hallon, bjärnbär, smultron, jordgubbar, äpplen, päron, plommon, körsbär, rabarber och vinbär för att nämna några. Bärens naturliga sötma är ofta nog och behöver inte sötas alls när den kombineras ihop med den söta marängen. Här har jag valt ett syrligare bär som alldeles för sällan används i efterrätter, det vill säga lingon! Lingonen är inte så söta i sig själv men i den här kombinationen bryter de av perfekt mot den söta marängen!

Varför har jag pillat ner en tesked vinäger i smeten då kan man kanske undra? Jo, det är för att marängen ska bli fastare, lite mer stabil och inte sjunka ihop lika lätt efter gräddning.

Marängen kan göras i förväg och förvaras torrt, men den håller inte hur länge som helst eftersom den är seg och lite kladdig inuti (det betyder alltså att den kan möggla inuti). Men några dagar eller 4 brukar de hålla sig i alla fall!

Så hur gör man då?

RECEPT - ÄNGLAPAJ med RÅRÖRDA LINGON
8 stora portioner eller 16 mindre port

Marängen:
4 ägg
0,25 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl strösocker

Rårörda lingon:
2 pkt frysta lingon 450 gram(givetvis går det bra med färska också om man får fatt på det såhär års),
0,5 dl strösocker

Vispgrädde:
ca 8 dl

Florsocker till "dekoration"

HOW TO?

Rårörda lingon
:

1. Ta dina frysta lingon och häll 0,5 dl strösocker över, rör runt. Låt stå framme i rumstemperatur och gotta sig i några timmar, rör då och då (med några timmar menar jag tills lingonen tinat och sockret löst sig helt).

(du kan förbereda lingonen och sedan ställa in i kylskåp om du ska servera efterrätten på kvällen eller dagen efter)

Marängbotten:

2. Vispa upp äggvitorna med saltet till ett vitt skum. Blanda försiktigt ner sockret, vaniljsockret och vinägern lite i taget, under konstant vispning.

3. Bred ut eller spritsa ut marängen i 8 större eller 16 mindre "plättar", låt dem gärna vara något tjockare/högre på mitten än kanterna. De ska vara ca 11 cm i diameter.

4. Grädda i ugn i ca 40 (stora maränger) eller 30 minuter (mindre maränger) på 130 grader i varmluftsugn eller 150 grader i "vanlig" ugn. Låt dem sedan stå kvar på eftervärme i ca 1 timma!

Grädde:

5. Vispa vispgrädden så att den blir fast, ställ åt sidan.

Vid servering:

6. Lägg upp din maräng på en tallrik. Lägg dina rårörda lingon ovanpå marängen och lägg en klick grädde ovanpå lingonen. Pudra florsocker över din änglapaj.

Yum yum tum... Mums!


Cidermarinerade räkor på surdegsbröd

Published: 2012-04-13 at 07:55:00

Cidermarinerade Räkor Made By Mary
För några dagar sedan fick jag hem ett paket från Kiviks Musteri med prover från deras serie med torra och halvtorra cider som ska lanseras i dagligvaruhandeln. Astrakan äppelcider (halvtorr), Astrakan fläderblom äppelcider (halvtorr), Astrakan äppelsider (torr) samt Williams päroncider (halvtorr). Favoriten för mig var utan tvekan den halvtorra äppelcidern och jag kommer definitivt prova att marinera både det ena och andra med den. Med i paketet kom även recept på olika maträtter som cidern kan drickas till men även tips på hur den kan användas i matlagningen. Jag föll omedelbart för de cidermarinerade räkorna. Först och främst för att räkor..Yum! Men också för att de kombineras med chili och lime på surdegsbröd. Vad kan gå fel?

Jag tvistade till det lite och tog bort tigersåsen, ursprungsreceptet innehåller 1 tsk tigersås, och istället pressade jag i 1 vitlöksklyfta för att..ja let's face it..jag älskar vitlök! :D

Jag måste verkligen säga att det här var en av de bättre cider jag druckit och det skulle jag aldrig säga för att..ja för att säga det. Jag kan tycka att många cidersorter, oavsett om de innehåller någon större mängd alkohol eller är helt alkoholfria, ofta är väldigt söta. De är för söta för min smak och de känns inte läskande vilket resulterar att jag inte vill dricka den till mat. Men de här var riktigt bra! Cidern var lika god att marinera med men även att dricka till, vilket jag och mannen gjorde. Perfekt eftersom det fanns cider kvar i flaskan!

Matmässigt gav den en sötma till rätten och den gifte sig perfekt med chilisåsen och limen och tog fram vitlökssmaken på ett mycket bra sätt.

Det här är ett recept för 2, men vill du dubblera är det bara att köra på! Perfekt som en liten förrätt eller mys i soffan!

RECEPT - CIDERMARINERADE RÄKOR på SURDEGSBRÖD
2 port

400 gram räkor med skal
2 tomater
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk färskpressad limejuice
1 msk sweet chilisås
0,5 dl tomatjuice
0,25 dl Astrakan halvtorr äppelcider

2 skivor surdegsbröd

HOW TO?

1. Koka upp vatten i en kastrull. Gör två snitt i kors på ovansidan av tomaten (detta är för att du ska kunna ta bort skalet från tomaten) och lägg dem därefter i det kokande vattnet. Låt sjuda i ca en halv minut, det gör inget om skalet spricker lite.

2. Ta upp tomaterna med en sked och spola dem under kallt vatten. Dra bort skalet med händerna och lägg tomaterna på en skärbräda.

3. Dela tomaterna och ta bort kärnhus och kärnor. Skär tomaten i små bitar och lägg i en större skål.

4. Skala och finhacka den gula löken, skala och pressa vitlöken och blanda ner med tomaterna. Blanda tillsist ner övriga ingredienserna och blanda till en marinad.

5. Skala räkorna och lägg ner i marinaden, låt stå i 2-3 timmar.

Innan servering:

6. Rosta 2 skivor surdegsbröd och lägg på räkröran, garnera med en limeskiva och kanske en dillkvist.

Servera till resterande Astrakan halvtorr äppelcider!
Njut!


Knäckig Blåbärspaj - Blueberry Pie with Caramel Crust

Published: 2012-04-12 at 11:37:00

Knäckig Blåbärspaj Made By Mary
Det här är min absoluta favorit när det kommer till blåbärspaj, eller vilken annan bärpaj som helst..ja nästan i alla fall. Varför? Jo, för den är så otroligt enkel att göra och så otroligt god! Det är mycket blåbär och mycket god pajdeg, precis vad jag föredrar! Du behöver inte kladda och nypa ihop smuledegen med händerna, det är bara blanda de torra ingredienserna, smälta smöret och blanda ihop allt. Klart! Dessutom får degen en lite knäckig ton i och med det smälta smöret och sockret som gottar sig i ugnen!

Pajen går bra att göra med både amerikanska eller svenska blåbär. Amerikanska blåbär är lite sötare i smaken och släpper inte ifrån sig lika mycket bärsaft och jag har därför 2 olika mått som jag använder mig av i receptet. Det första är för amerikanska blåbär och det andra är för svenska blåbär. Jag har skrivit "cirka mått" på bären eftersom jag helt enkelt bara häller ner så pass mkt bär att det blir dubbelt lager i pajformen..man ska inte snåla med blåbären! En god blåbärspaj för mig ska ha MYCKET BLÅBÄR och MYCKET GOD och KNÄCKIG PAJDEG! :)

Vill du ha mindre pajdeg, du kanske tycker bättre om bara ett litet tunt lager av pajdeg så kör du på det. Då skulle jag rekommendera dig att minska pajdegen med ca 30%!

Nåja, nog pratat..det är faktiskt bara en blåbärspaj, vi ska ju inte bygga en u-båt eller en kärnvapenrobot!

RECEPT - KNÄCKIG BLÅBÄRSPAJ
pajform ca 25-27 cm i diameter

ca 200 gram frysta blåbär amerikanska blåbär eller ca 400-450  gram svenska blåbär
1 eller 2 msk potatismjöl
1,5 eller 3 msk strösocker

3 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
160 gram smält smör
1 tsk bakpulver


HOW TO?

1. Lägg de frysta blåbären i en pajform. Strö socker och potatismjöl över blåbären och rör runt med en sked.

2. Smält smör i en kastrull, blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål. Blanda ner mjölblandningen i det smälta smöret och rör runt tills allt blandat sig väl och du fått en tjockare "deg".

3. "Bred" mjölblandningen över blåbären och grädda i 200 grader i ca 25 minuter eller tills pajskalet blivit gyllenbrunt. Du behöver inte bre blandningen perfekt jämnt över blåbären, låt det bli lite luckor i kanten så bubblar blåbären upp och det ser sådär härligt hemagjort ut ;)

Låt stå och vila några minuter innan du ställer fram pajen! Servera med vaniljvisp, vaniljglass eller kanske vaniljsås!

Lycka till!


Vackra Kakburkar - Beautiful Cake Tins

Published: 2012-04-10 at 16:36:00



Jag måste bara tipsa om dessa underbara kakburkar  som jag klickade hem från nätet, från en nyfunnen nätbutik som heter "Miss Alicia". Söta som bara den, dessutom kostade de bara 199 för tre stycken, som hittat!

Det är så mycket roligare att baka kakor när jag har en fin burk att lägga dem i, så är det bara, hur banalt det än kan låta! Dessutom ser jag framför mig hur bra de kommer passa i det där lantliga köket!
Fina, gamla kakfat och kaffekoppar och riktiga kak-klassiker under ett äppelträd i sommar. Lite egentillverkad rabarbersaft på det och en kopp kaffe eller två..ja så får det bli! Är det någon som vill komma på besök? ;)


Laxtartar, änglapaj och friterad prästost - Salmon Tartar, Angel Pie & Fried Cheese

Published: 2012-04-10 at 16:20:00


(Bild ovan: "Påskiga"macarons med turkos färg från Panduro & hallonfyllning)

Just nu står jag i köket och provar lite nya recept på både det ena och andra.. Hur låter laxtartar, änglapaj och cidermarinerade räkor? Dessutom försöker jag fritera en prästost..inte det enklaste utan fritös ska jag säga!

Det är lite det som är charmen med matlagning och bakning, det finns oändliga möjligheter till nya oväntade smakkombinationer! Ta inspiration från avancerade menyer från fina krogar och gör din egen kombination på hemmaplan eller ta en klassisk efterrätt och byt ut de traditionella hallonen mot lingon eller ngn helt oväntad exotisk frukt. Ta din favoritmacka från fiket och gör en egen variant. Våga smaka och prova dig fram, det finns inga fel eller måsten, inte för mig i alla fall!

Imorgon börjar recepten rulla på som vanligt, för då ska jag väl ha provat klart kan jag tänka mig! Om köket står kvar vill säga, jag tänkte eventuellt flambera lite också..när jag ändå håller på menar jag!

Kram på er godingar och välkommen till alla nya besökare som hittat hit!


Lucky Lina & Jag - Lucky Lina & I

Published: 2012-04-10 at 07:06:00




Detaljer är viktigt för mig, det är detaljerna som gör helheten!
Vacka knappar, annorlunda detaljer och välgjort hantverk är sådant som jag samlar på mig till min garderob.

En ny favorit är det här flätade armbandet i antikt silver från Lucky Lina. Det var som att vi hade väntat att få umgås här framför gärdsgården tillsammans, jag och Lina.

Tips! Just nu har Nordljus "köp 3 betalat för 2" på alla sina Lucky Lina-smycken!


Jag fann en gärdsgård i Dalarna - I found an old fence

Published: 2012-04-09 at 14:45:00


Jag kan ju inte påstå att min längtan efter ett hus på landet blev mindre efter mitt besök i Tällberg..


Påskhelgen har varit solig och härlig och Dalarna har verkligen levererat, så tack för det härliga Dalarna!
De röda torpen har avlösts av vackra vyer över Siljan, gärdsgårdar och god mat.

Vill man ta sig en tur till Dalarna för att fotografera och äta god mat kan jag verkligen rekommendera Åkerblads Hotell och Gästgiveri! Jag har verkligen njutit av maten och fått massor av inspiration till nya maträtter och bakverk som jag hoppas att även ni kommer tycka om. Men mer om det veckorna som kommer..

Nu är påskhelgen slut och vi ska sätta oss i bilen och åka hemåt, vi syns senare!


Chokladdig Påskefterrätt med smak av Italien - Chocolaty Easter Dessert

Published: 2012-04-07 at 11:47:00


Italiensk, kladdig chokladkaka med smak av amarettikakor, mandel och kanel.

Hur enkel som helst, det enda du egentligen gör är att röra ihop ingredienserna, men det behöver du ju inte berätta för gästerna! De flesta brukar nog använda kondenserade mjölk när de ska göra "dulce de leche" men den är finemang att använda även när du vill göra chokladkakor eller chokladfyllningar av olika slag och kakan blir precis sådär kladdig och seg som man önskar.

Det kladdiga och sega möts och blandas med de krispiga kakorna och den knapriga sötmandeln...lite som att äta en mer avancerad version av cookie dough ice cream!

Chokladkakan stelnar ganska fort, på ca 1-2 timmar, men jag brukar ändå låta den stå och gotta sig i kylen några fler timmar om det finns möjlighet för det. Går även bra att "baka" (ja för så hemskt mycket bakande är det ju inte) dagen före.

Jag brukar servera den med lättvispad grädde och några hallon, en klassiker med lite tvist eftersom chokladkakan bryts av med mandel, amarettikakorna och den svaga nyansen av kanel.

Så enkel att ställa fram på påskbordet och du har tid över till annat...
Som att leta godisfyllda påskägg..eller kanske gömma dem för hungriga släktingar! ;)

Glad Påsk!

RECEPT - ITALIENSK CHOKLADKAKA

150 gram mörk, 70%, choklad
75 gram osaltat smör
80 gram amarettikakor
75 gram sötmandel
1 tsk kanel
1 burk sötad kondenserad mjölk

HOW TO?

1.

2. Hacka sötmandeln grovt, dela/krossa amaretiikakorna lite slumpvis med kniven så att de delas i mindre bitar. De behöver absolut inte vara samma storlek, några kanske du bara delar på hälften, andra blir mer krossade än delade.

3. Hacka chokladen och lägg ner den i en tjockbottnad kastrull tillsammans med smöret, den kondenserade mjölken och en tesked kanel.

4. Värm på medellåg värme tills allt blandat sig, det tar bara några minuter. Rör kontinuerligt i botten med en träslev så att det inte bränns vid eller fastnar.

5. Blanda tillsist ner de krossade amarettikakorna och den grovhackade mandeln.

Ja...det var allt det (jag sa ju att det var enkelt)!

6. Häll upp chokladmassan i en form som du klätt med aluminiumfolie och låt stelna i kylskåpet i ca 2 timmar.

Njut!


Påskdukning - Easter Table Setting

Published: 2012-04-05 at 11:30:00



Påsken är här!

Här kommer lite tips och inspiration för påskdukning.
Jag tycker inte att man ska behöva köpa påsktallrikar och servetter utan istället utgå från det har man har hemma. Om du har vanliga vita tallrikar och klassika och enkla glas så går det att få en härligt påskig dukning ändå.

Välj en eller flera av dina favoritfärger kring påsk. Rosa, gult eller kanske lila och använd använd lite fjädrar, färgade ägg och en fin burk för att göra fina och "påskiga" placeringskort. En stor bukett tulpaner i olika färger mitt på bordet och du är "good to go"!

Här ser ni två olika versioner som jag skapat med väldigt enkla medel. Den ena är lite mer "over the top" där jag knutit ett "fågelbo" (krans) och lagt ägget/bordsplacering i och det andra där jag hittat en gammal plåtburk som får agera som bo åt mitt ägg. Du kan exempelvis använda en gammal konserburk, du kan vika näckros av servetten och placera ditt ägg där, det är bara din fantasi som sätter gränserna!

DIY - PÅSKDUKNING

Du behöver:

Ägg: Färgade, färdigkokta (alternativt urblåsta, torkade och färgade)
Vita placeringslappar" (dessa är från Åhléns)
Siden- eller spetsband (Åhléns, Panduro, tygaffärer)
Rosa "skatbo" (Panduro, finns i många olika färger)
 Konservburk, pappkartong, servett att vika bo av eller liknande.

Jag brukar färga ägg på tre olika sätt:
Med gamla sidenslipsar eller näsdukar
Med lökskal, kaffe eller blåbär
Som Martha Stewart med hushållsfärg, vinäger och olja

Detta år kommer det inte bli så mycket äggfärgning och tillverkning av påskgodis i vår hem eftersom jag ska iväg över påskhelgen. Vi ska fira min svärmors 60-års dag uppe i Dalarna på Åkerblads Hotell & Gästgiveri och njuta av god mat, gott vin och härlig miljö över hela påskhelgen.

Däremot kommer det komma ett tips på ytterligare påskefterrätt att ställa på bordet; ljuvlig italiensk chokladkaka med mandel och amarettikakor!

Glad Påsk!


Kärlek, Champagne & Efva Attling- Love, Champagne & Efva Attline

Published: 2012-04-05 at 07:31:00

Efva Attlingsbutiken på Biblioteksgatan 14 i Stockholm är verkligen vacker. Sparsamt och stilfullt utsmyckad med lila-rosa kulörer för att komplementera alla vackra smycken. Eventet i butiken var verkligen härligt och jag njöt till fullo av sällskapet, champagnen och chokladen. Efvas underbara smycken är verkligen en fröjd för ögat och riktiga klassiker som håller årtionde efter årtionde.

Kvällen började med champagne och härligt goda chokladpraliner..

Härliga kvinnor..bland annat Malena som strålande som en ametist!

Stötte även på MariaEmb som jag ju beundrar mycket, den tjejen kan verkligen fotografera!

De där skorna alltså....jag skulle kunna gifta mig med dem! Ja alltså inte I dem utan men MED dem! De är ju helt fantastiska och även mannen här hemma förstod (för en gångs skull) varför de var "to die for".

Inte bara Efva Attling lockade denna kväll, för jag visste att jag även skulle få träffa någon jag velat träffa länge..ja, ni kanske känner igen "posen". Dock var det så otroligt många fina, vackra och intelligenta kvinnor som jag inte riktigt hann prata med men jag hoppas verkligen att jag får se er igen!

Jag fotade många vackra smycken under kvällen och ett inköp kommer det bli, jag måste bara suga på karamellen lite och bestämma mig för vilket smycke som ska få komma med mig hem.

Det jag tycker mest om med Efva Attlings smycken är inte bara designen utan även budskapet! "you rock my world", "carpe diem", "hope"...ja listan kan göras lång!


Kärlek!
Jag är så lyckligt lottad och jag känner mig så oerhört tacksam för allt som hänt mig de senaste 4 månaderna, aldrig trodde jag väl att jag skulle möta så oerhört inspirerande, drivna och vackra (både själsligt och på ytan) kvinnor!Jag tackar min lyckliga stjärna för alla dessa möjligheter som kommit i och med bloggandet, om du sitter där hemma och funderar på om kanske du också ska börja blogga så vill jag å det bestämdaste, och varmaste, uppmana dig till att börja blogga!


Pumpernickel med Mormors Äggröra

Published: 2012-04-04 at 22:50:00


Det här receptet är löjligt enkelt och kommer från min mormor. Uppe i norra finland äter vi en hel del karelska rispiroger och min mormor kokade ofta ägg och blandade med smör och serverade röran som tillbehör. Eftersom jag tycker att ägg och smör är väldigt gott när det mosas samman, vad kan gå fel liksom, så har jag anammat det här hemma och när passar det bättre med äggröror än till påsk?

Hur enkelt som helst, barn brukar älska det, och vuxna med, eftersom det bryter av så mkt mot starkare smaker som sill och lax vilka ofta finns på matbordet kring påsk. Jag serverar dem som en del av en påskbuffé alternativt snittar vid gästernas ankomst.

Det enda du behöver tänka på är att ägget ska vara hårdkokt och kallat innan du börjar mosa med smöret, annars smälter smöret och börjar rinna och du får ingen krämig massa att lägga på brödet. Ett tips är också att lägga brödet på morgonsmörgåsen, perfekt till en blåbärssmoothie och vips har du fått i dig alla näringsämnen du behöver för en bra sammansatt frukost!

Jaja, hur gör man då?

RECEPT - PUMPERNICKEL med MORMORS ÄGGRÖRA
6-8 stk

2 hårdkokta ägg
2msk smör, exempelvis bregott
en nypa salt

3-4 skivor pumpernickel
Eventuellt lite bladpersilja som dekoration


HOW TO?

1. Skala dina hårdkokta ägg och mosa med en gaffel.

2. Blanda äggen med smöret till en jämn massa, smaka av med en eller två nypor salt. Det går även bra att välja extrasaltat smör så behöver du inte salta efteråt.

3. Stansa ut rundlar ur pumpernickelbrödet, använd en pepparkaksform eller ovansidan av ett glas. Lägg på små klickar av äggröran och dekorera med lite färsk, nyklippt bladpersilja.

Ja, då var vi klara då!


Påskcocott med Västerbottenost & Parmaskinka

Published: 2012-04-04 at 08:23:00


Nu är det snart påsk och givetvis måste jag slänga ut lite tips inför högtiden.
Vi är väldigt traditionella både min och kärlekens familj. Det är den traditionella laxen, ägghalvorna och svärmors godaste ugnsomelett med kantarellstuvning.

Men trot satt vi oftast äter samma sak, året om, så tänker jag presentera några av mina påskfavoriter som kanske kan ge er lite ny inspiration och liv till påskbuffén eller påskmiddagen!

Den här rätten serveras antingen som förrätt eller till ett buffébord. Mjuk, len och krämig med mycket smak och parmaskinkan bryter av på ett bra sätt.

Cocotterna kan förberedas, täckas med plastfolie och förvaras i kylskåp tills att gästerna kommer.
Det viktiga är att de portionsformar du använder får plats i ditt vattenbad, så du bör kontrollera innan att dina mindre formar får plats att ställas ner i din ugnssäkra form eller om du bör använda en långpanna.

Är du inte sugen på parmaskinka eller kanske vill servera något annat till? Ta en skica kallrökt lax och en dillkvist istället för skinkan och bladpersiljan, garanterat succé det med!

Här kommer receptet!

RECEPT - PÅSKCOCOTT med VÄSTERBOTTENOST & PARMASKINKA
4 portioner

4 stora ägg
4 skivor parmaskinka
1 dl vispgrädde
60 gram finriven västerbotten ost
Smör att smörja formarna
Bladpersilja

4 portionsformar
1 ugnssäker form/långpanna 


HOW TO?

1. Sätt ungnen på 200 grader och smör dina formar med smör.

2. Riv västerbottenosten fint och knäck ett ägg i varje form. Fördela därefter 15 gram ost i varje form och häll sedan på 0,25 dl vispgrädde. Rör runt med en gaffel så att allt blandas och gulan går sönder (det går även bra att behålla gulan hel men jag tycker inte att det är lika gott!). Det behöver inte vispas omkring, det gör inget om det inte är hundraprocentigt jämnt blandat.

3. Fyll en ugnssäker form med 1/3 vatten, det går även bra att använda en långpanna. Ställ sedan ner dina äggfyllda formar i vattenbadet och grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och fått lite färg på ytan.

4. Ta ut formarna ur ugnen och låt dem svalna i någon minut eller tre. Dela parmaskinkan på längden och vik den i en liten hög ovanpå, dekorera med liten kvist bladpersilja.

Lycka till!


Efva Attling

Published: 2012-04-03 at 07:27:00



Sitter och planerar kommande bloggveckor med matlagning, bakning, pressträffar och bloggevent. Jag har ju en familj, en sambo och ett "vanligt" jobb, precis som alla andra där ute, och för att allt ska gå ihop och ingen och inget ska hamna i kläm så måste jag planera. Jag måste planera för att hinna med allt jag vill och försvinner min kalender är det t o t a l  p a n i k.. Eller, okej, det är inte sant, total panik är en underdrift! Det är lite som armageddon om min kalender försvinner!
Faktiskt.

Planering och organisering är min bästa vän! Dessutom älskar jag listor. Åhhh, listor! Det är ett stående skämt när det kommer till mig. Men jo, jag älskar listor och skriver listor så fort det finns en möjlighet att skriva en "to do" lista.

Något som varit inplanerat i några veckor är dagens event hos Efva Attling här i Stockholm och det ska bli så spännande att se vilka bloggansikten jag känner igen i vimlet. Efva Attlings vackra smycken har alltid varit en favorit för mig, jag älskar hur hon kombinerar klassisk stil med moderna "beauty with a thought". Jag får nog hålla hårt i plånboken för att inte shoppa något under kvällen!

Bilder kommer så klart senare!


Tiramisu

Published: 2012-04-02 at 13:57:00


Jag älskar Tiramisu.
Alla efterrätter som går att förbereda i förväg står högst upp på min favoritlista. Huvudrätten behöver i princip alltid lite handpåläggning när gästerna kommer, men efterrätten serveras ju allt som oftast kall och går den att förbereda får jag mer tid med gästerna (även om jag älskar att spendera tid i köket).

Svär att misslyckas med det enda du behöver tänka på är att inte doppa kexen i kaffet mer än någon sekund eller två. Annars blir din tiramisu lätt för blöt och även om den fortfarande smakar bra så blir den inte sådär krämig som man ändå önskar.

Vill du göra tiramisu för fler personer gör du den i två lager istället för ett. Fler än 2 lager blir sällan bra så välj ett större fat istället. Dubblerar du receptet lägg först kex i ett lager, häll på mascarponekräm så att kexen täcks helt, lägg nya kaffedoppade kex i ett nytt lager och häll på ytterligare mascarponekräm så att det sista lagret med kex täcks helt.

Here we go.. och försök att inte äta allt för mycket av smeten innan du täckt kexen med mascarponesmet (jag har gjort det misstaget) ;)

RECEPT - TIRAMISU
6 port

12 savoardikex
1,5 dl kallt STARKT kaffe
200 g Mascarpone
2 msk Amaretto
2 ägg
5 msk strösocker

Kakao

HOW TO?

1. Doppa undersidan av savoardikexen i kallt kaffe i 2-3 sekunder. Undersidan är den sida som är slät och inte är täckt med socker.

2. Placera i ett lager på ett fat med sluttande kanter.

3. Dela äggvitorna från gulorna och placera i varsin skål. Blanda Amaretto och mascarponeosten och vispa sedan äggvitorna till ett fast skum, ställ åt sidan.

4. Vispa äggulorna med strösockret och blanda med mascarponeosten. Vänd till sist ner de uppvispade äggvitorna och blanda/vänd försiktigt tills dess att du har en jämn blandning.

5. Häll försiktigt ut blandningen över kexen och jämna till ovansidan.

6. Ställ i kylskåp i minst 3 timmar för att kexen ska mjukna.

7. Innan servering tar du ut din tiramisu och siktar kakao på ovansidan.

Servera med en god kopp kaffe!


Söndagskalas - Sunday party

Published: 2012-04-02 at 12:53:00

Jag älskar söndagar!




Gårdagen bjöd på ett riktigt Aprilväder..Sol, plusgrader, nollgradigt och sen..snö...
Välkommen våren 2012!

Snart ska jag lägga upp recept på Tiramisu och presentera vinnaren av Rörstrandspaketet!

Klänning ChillNorway från Nordljus, Kofta & Scarf VILA, Jacka Vero Moda, Knästrumpor H&M, Stövlar Sixtyseven
OBS! Nordljus har just nu gratis frakt på kläder med koden "Gladpåsk"

Uppdatering efter fråga: Klänningen från ChillNorway heter Bizz loncap i färgen light brown


Antipasto

Published: 2012-04-01 at 14:27:00




Antipasto brukar vi allt som oftast slänga fram när vi får gäster, oavsett om de ska stanna längre eller bara kikar in någon timma eller två.  

Ta det just du föredrar, det behöver inte vara komplicerat alls. Engagera dig genom att hälla upp oliver och ostar i fina skålar eller lägga upp skinkan på fina tallrikar och fat. Servera med tandpetare så får gästerna själv plocka det dom önskar från faten. Häll upp ett glas vin till, eller lite bubbel som vi började med igår och njut av den goda maten och sällskapet! 

Igår serverade vi följande:
Parmaskinka
Olika sorters salami
Örtmarinerade vitlöksklyftor
Kalamataoliver
Gruyère i kuber
Västerbottenost i kuber
Minimozarella
Kösbärstomater
Brie
Honungsmelon


Ja....det behöver inte vara svårare än så.
Andra alternativ som brukar serveras är bland annat:
Bruschetta
Stora gröna oliver
Caprese
Bresaola
och Bruschetta med getostkräm och lufttorkad skinka


Perfekt om du vill bjuda över några vänner eller om du kanske får oväntat besök och vill bjuda på något gott utan att behöva stå i köket och laga mat!

Idag är det första april och det känns helt fantastiskt underbart!
Har ni blivit lurade på något "april april"-skämt ännu?  ;)


Kycklinglasagne

Published: 2012-04-01 at 12:33:10


Gårdagens lasagne var väldigt uppskattad, så uppskattad att vi, trots att vi bara var 4 personer, ändå lyckades sätta i oss majoriteten av en lasagne för 8 personer (jag lagade till dubbel mängd av receptet nedan). Men det är ett gott betyg från gästerna och då är jag lycklig!

Den här lasagnen är u n d e r b a r och går att förbereda dagen innan om man skulle vilja, den blir precis som vanlig lasagne och andra gratänger ännu godare dagen efter! Till förrätt valde vi att servera Antipasto, dvs fat med bland annat oliver, ostar och salami. Antipasto är grymt enkelt, väldigt gott och dessutom en social aptitretare eftersom du sitter och plockar, pratar och smakar.

Vår måltid började kring 15.30 och avslutades först vid 21-snåret....en riktig långkörare med andra ord och det är något jag verkligen rekommenderar. Det är väldigt härligt att samlas kring måltiden på det sättet. Som efterrätt serverades en hemmagjord Tiramisu som det givetvis ploppar upp recept på framöver. Vi började med bubbel, gick över till rödvin och avslutade med kaffe, whiskey och baileys.

Är det något jag tycker vi på de nordligare breddgraderna ska lära oss av andra länder som exempelvis Italien, är det att måltiden faktiskt kan hålla på i flera timmar. Man behöver inte stressa och kasta i sig maten på 15 minuter och sen förflytta sig til tv'n eller säga "tack och hej". Jag kan ibland känna, även när jag går på fina restauranger, att det är ett sådant tempo. In med förrätten, man hinner knappt avsluta så kommer huvudrätten och i samma veva som tallrikarna plockas bort får man frågan om man kanske inte vill ha lite kaffe och efterrätt på det. Svish svoch..det ska gå så otroligt fort! Men varför? Prova att bjuda in till middag lite tidigare. Börja med lite småplock, lite Antipasto eller andra aptitretare. Sitt längre, prata, njut, umgås och sätt för guds skull inte på tv'n i bakgrunden!

Nåja, nu får det vara sliut med dagens förmaning och utläggning ;)
Nu ska jag läsa igenom alla fina recept och motiveringar till tävlingen om Rörstrandskopparna och kora en vinnare!

Här kommer receptet!


RECEPT - KYCKLINGLASAGNE

ca 4-6 portioner

4 kycklingfiléer
smör till stekning
salt
svartpeppar
ca 5 salladslökar
2 vitlöksklyftor
200 gram färsk spenat
0,5 dl vitt vin (kan uteslutas, ta då en 0,5 msk vinäger för syrans skull istället)
2 dl vispgrädde
ca 8 lasagneplattor

Bechamelsås:
5 dl gräddmjölk (finns ofta i välsorterade livsmedelsbutiker)
2 dl riven lagrad ost
1 dl riven parmesanost
2,5 msk Idealmjöl
1 msk smör
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

HOW TO?

1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader, skölj spenaten, finhacka vitlöken och skär salladslöken tunt.

2. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar och stek dem i smöret tills de har en fin gyllenbrun yta. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.

3. Blanda ner vitlöken, spenaten och salladslöken i kycklingen och låt fräsa några minuter. Häll på vin och grädde och låt koka ihop tills dess att grädden reducerats något och tjocknat. Smaka av med salt och peppar och dra stekpannan åt sidan.

Nu ska du göra bechamelsåsen.

4. Vispa ut idealmjölet med gräddmjölken i en tjockbottnad kastrull. Lägg i matfettet låt koka upp under omrörning. Rör lite hela tiden så att det inte bränner i botten. Koka på medelsvag värme i ca 3-4 minuter och  rör sedan ner osten så att den smälter, låt såsen få ett uppkok och dra den sedan från plattan.  

5. Varva lasagneplattor med bechamelsåsen och kycklingröran, börja och avsluta med bechamelsåsen.

6. Gratinera i mitten av ugnen tills du fått en fin yta på lasagnen, ca 40 minuter.

När lasagnen är färdig, låt den stå framme och "sätta sig" i några minuter. Under tiden gör du sallad på exempelvis körsbärstomater, rödlök och rucolla, underbart att servera med lite balsamicoreduktion.

Njut med ett glas medelfylligt rödvin!

Lycka till!