slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

En födelsedag med lite matbloggande men mycket Coldplay - A birthday with little food blogging but a lot of Coldplay

Published: 2012-08-30 at 18:15:00
 Ja ni som följer mig via Instagram (madebymary) vet att jag fyller år idag och jag har därför inte ägnat mig det minsta åt bloggande, däremot har jag mumsat både den ena och andra delikatessen. För det är man värd när man har födelsedag.
 
Morgonen har startat med sconesfrukost från kärleken som hade pysslat ihop lite i smyg medan jag låg och (skulle vilja säga snusade sött här men om sanningen ska fram så låg jag mer och...) snarkade som bäst.
 
Sen har den ena härligheten avlöst den andra. Härliga telefonsamtal, sms, födelsedagssånger och fina födelsedagskort. Jag älskar kort och sparar faktiskt alla jag får.
God mat och dryck och snart ska vi iväg.
 
Ja, för just nu sitter vi och laddar för fullt, för ikväll är det Coldplay.
Jag har aldrig sett dem live, men de ska tydligen vara riktigt bra, så förväntningarna är höga.
 
Vi får se vad mer dagen har att erbjuda, men det känns riktigt bra.
Och faktum är att jag älskar att fylla år. Det ger mig ingen ångest alls att bli äldre.
Tvärt om.
 
Vilken lycka det är att ha möjligheten att bli äldre. Att jag fått leva ännu ett år. Att jag har chansen, möjligheten och lyckan att få fylla fler dagar av mitt liv med skratt, vänner, kärlek och roliga upptåg. 2012 känns verkligen som uppvaknandets, händelsernas och möljigheternas år.
Jag älskar det!
 
Ha en härlig kväll allihopa, imorgon är jag tillbaka med matbloggandet igen!! :D
 
 
 
 

Smultrongården

Published: 2012-08-29 at 22:31:00

Smultrongården ligger en liten bit utanför Örebro och eftersom kärleken här hemma kommer från Nora (som också ligger en bit utanför Örebro) så kikade vi in där sist vi var på besök. Byggnaden som butiken huserar i är ett gammalt gästgiveri från 1700-talet och det miljön verkligen andas lantliv.
 
Och här kan jag lova att man får hålla i plånboken om man tycker om  fina kakfat, glaskupor, vackra koppar till köket och annat som gäller lantlig inredning. Det härliga med smultrongården är att den trots att den ligger relativt nära vägen ändå känns som en liten mysig oas för den mat-kök och inredningssugne. Huset är vint och snett och har bitvis ganska lågt i tak. Men det är det som är charmen med det.
 
I ett hörn på bottenplanet huserar även deras fik. Där trängs kakfat fulla med bullar, tårtbitar och annan gott med vackra koppar och fat. Ja och så deras egen bok också.."Smultrongården".
 
Strosa runt, ta en fika, shoppa tårtfat och fundera på om man ändå inte bara mååååste shoppa 4 rullar med färgade band när man ändå är där...liksom.
 
 

Tiltad Pannacotta med Körsbärssås - Tilted Panna Cotta with Cherry Sauce

Published: 2012-08-28 at 11:37:00

(Uppdatering: Ja, ni som varit inne tidigare inser att det är en ny bild. Jag var så omåttligt missnöjd med de första att jag faktiskt gjorde om hela proceduren. Rätt ska vara rätt och är det inte bra så är det inte bra! )
 
Något som alltid känns roligt att laga och gott att äta är Pannacotta. Det är lätt efter en längre och stabbigare middag. Den liksom bara glider ner i magen utan någon som helst ansträngning och den är dessutom så otroligt enkel att tillaga.
 
Denna gång var det tiltad pannacotta som stod på schemat. Tiltad? Ja, precis så. Inte svårt att åstadkomma även om man får hålla tungan rätt i mun men riktigt snygg att servera gästerna.
 
Här har jag tagit en krämig vaniljpannacotta, av den enkla anledningen att jag älskar det. För att få en bra kombination har jag parat ihop den lena och krämiga vaniljpannacottan med en starkare och lite sötare körsbärssås.
 
Du får den tiltade pannacottan genom att lägga glaset/skålen där du ska servera pannacottan på snedden och sedan fylla på med pannacottan. In i kylen och den stelnar på detta vis. Jag brukar använda mig av en tom äggkartong av större slag. Var försiktigt när du ska flytta på konstallationen, det är lätt att spilla om man inte är försiktig! Lägg därför äggkartongen på en plåt eller bricka så blir det enklare att ställa in i kylen utan att allt förstörs!
 
Såhär gör du min Tiltade Pannacotta!
 
RECEPT - TILTAD PANNACOTTA med KÖRSBÄRSSÅS
4-6 port
 
5 dl grädde
3 msk stösockewr
1 vaniljstång
2,5 gelatinblad
 
Körsbärssås:
320 gram körsbär (ca 30-35 stk)
1 dl vatten
2,5 msk strösocker
1 krm vaniljsocker
2 cm gelatinblad (ja...centimeter, inget annat)
 
HOW TO?
 
1. Börja med pannacottan. Dela vaniljstången i två delar och skrapa ur innanmätet. Koka upp vaniljstängen med grädde och socker i en tjockbottnad kastrull. När det fått ett uppkok, låt det sjuda i ca 30 sekunder.
 
2. Under tiden grädden står på spisen lägger du gelatinbladen i kallt vatten.
 
3. Sila grädden genom en finmaskig sil så att alla stora bitar av vaniljstången inte följer med i pannacottan.
Låt grädden svalna något och rör sedan ner de urkramade gelatinbladen i grädden en åt gången. Häll tillbaka grädden i kastrullen och ställ den i ett vattenbad och rör om lite då och då så attt grädden svalnar.
 
4. Placera dina glas/skålar på snedden i en äggkartong. Försök att få samma vinkel på dem. Häll i den avsvalnade gräddblandningen i glasen. Lämna ca 1 cm kvar mot glasets kant så att pannacottan inte rinner över.
 
5. Ställ att stelna i kylskåp i ca 3 timmar.
 
Körsbärssåsen:
 
6. Kära ur körsbären och koka upp dem tillsammans med vatten och socker. Låt dem koka sönder ca 10 minuter under lock. Tag sedan en handmixer och mixa sönder körsbären ordentligt. Låt koka ner ytterligare 10 minuter, denna gång utan lock.
 
7. Lägg 2 cm gelatinblad i vatten. Sila de färdigkokta körsbären genom en finmaskig sil så att allt fruktkött blir kvar i silen och du får en slät saft. Blanda ner vaniljsockret och låt saften svalna något och blanda därefter ner de urkramade gelatinet.
 
8.Ställ ner i vattenbad för att svalna, rör då och då. Häll upp i en söt karaff och ställ in i kylskåpet för att svalna helt.
 
Vid servering ställer du galsen upprätt som vanligt och hälller på några cm med körsbärssås.
 
Lycka till!

När Man Fotar Åt Nordljus - A Photo Shoot for Nordljus

Published: 2012-08-27 at 23:05:00
Oj så roligt jag har haft de senaste dagarna!
För jag har hjälpt Nordljus med lite fotografier. Ja det vill säga mellan all bloggplanering och matlagning.
Alla kläderna på bilderna är från Chill Norway..jag skulle kunna bo i de där plaggen. Otroligt mjuka och sköna, precis som man vill ha på hösten. Speciellt när man planerar en mat- och bakhöst! Byxlinningen tenderar ju att expandera lite då!
 
Det är så härliget det där med bloggandet, hur man kan nätverka, träffa härliga människor, ges möjligheter och träffa nya vänner. Underbart är vad det är. Ïnte bara möjligheter att arbeta med mat men även med fotografi.
 
Ja, sen har jag plockat äpplen också...varför inte passa på när man fotar och grejjar runt i en gigantisk äppel- och plommonträdgård. Nej precis. Det kan man ju bara inte låta passera förbi obemärkt.
 
Just nu kokar jag ihop toppingen på min tiltade pannacotta. Vadå tiltad? Ja...den som väntar får se.. Imorgon lägger jag ut bilder och recept på min första höst/sensommar-efterrätt, en perfekt start på nästa helg.
 
Jag vet jag vet...det är bara måndag idag! Men i helgen ska jag fira min födelsedag...och då gäller det att börja planera i god tid!
 
Ha en härlig kväll så länge!

Inspiration och Höstplaner - Inspiration & Autumn Plans

Published: 2012-08-26 at 16:14:00
Bilder från underbaraste och mest inspirerande matbloggen/matstylisten
 
Just nu sitter jag och planerar hösten, ja alltså blogghösten.
 
När jag började blogga för ungefär 9 månader sedan visste jag inte exakt hur jag ville ha det.
Det enda jag visste var att jag ville blogga om mat, bak och pyssel, kanske även utblandat med andra mer personliga inlägg för bara recept går ju att hitta på exempelvis  "recept.nu" eller "tasteline".
 
Allt eftersom jag bloggat, tiden gått och jag även inversterat i en bättre systemkamera har jag blivit medveten om vart min passion ligger. Jag vill verkligen presentera så bra bakverk och så bra matlagning till er som det bara går och med ett jobb som leveransansvarig jobbar jag ibland mer än de vanliga 8 timmarna.  Därför är planering av största vikt. Min ambition är att fylla er mathöst med härliga recept men dessutom ännu bättre och mer inspirerande bilder.
 
Höstveckorna kommer fyllas med både matlagning och bakning, förhoppningsvis lite annorlunda kreationer, speciellt vad gäller bakning, eftersom jag vill utmana mig själv och även inspirera er. Vi får väl se vart det bär iväg. Själv känner jag mig galet peppad!
 
Jag kommer även baka lite då och då för ett härligt café som ligger på Skogsbo gård. Skogsbo gård innefattar ett sekelskiftshus (som just nu renoveras) där man kan hålla och gå på olika kurser men även ha fester och andra arrangemang som bröllop. Tomten är en sjötomt med helt ogenerat läge där man kan spela musik till sent inpå natten utan att störa några grannar.
 
I ett litet rum i huset kommer en härlig tjej sköta en inredningsbutik som heter Stilrummet. Där kommer även min hallonsylt att säljas i liten upplaga.
 
Så har ni vägarna förbi, för en fika i deras utomhuscafé (nu på sommaren/hösten) eller för att kika lite hos Stilrummet, är ni varmt välkomna! Just nu är huset i full restaurering, Stilrummet håller på att inredas med det går givetvis strålande att besöka Skogsbo gård redan nu. Om allt går enligt planen ska huset vara renoverat och Stilrummet i helt klart skick i november.
 
Jag hoppas att vi ses där, och att jag även kommer se er inne hos mig. Nu..ja nu ska jag gå till köket och laga en "tilted pannacotta".
 
Men mer om det senare!

Grythyttans Godis - Candy from Grythyttan

Published: 2012-08-24 at 18:05:00
För några veckor sedan besökte jag Grythyttan, ni vet Carl Jan Grankvists ögonsten.
Där, i Måltidens hus, finns det en liten butik som säljer sylt, oljor, knäckebröd, några kokböcker och annat smått och gott. Man kan ta sig en liten fika där, äta god mat i Gästgivaregården en bit längre bort, titta på utbildningslokalerna för  de som studerar till sommelier eller kulinarisk kock eller  kanske kika in på deras kokboksmuseum (!).
 
Själv såg jag direkt vad jag ville ha. Där stod de, placerade på en hylla mitt i gången.
Små söta glasburkar med lock som innehöll minst lika söta (och goda) gameldags godisar. Anisdroppar, Salviaknappar och Eukalyptus karameller. En av varje blev det med hem som nu står i köket och frestar. Än så länge har jag klarat mig ifrån att mumsa i mig allihopa, för de är ju så vackra.
 
Men jag vet att det bara är en tidsfråga.
När de är slut ska jag fylla dem med egna godisar, eller kanske härliga kryddlbandningar eller något annat vackert. Även då kommer de att få en hedersplats i köket.
 
Och så är jag, när det gäller allt som man kan äta.
Jag tittar inte bara på innehållet utan även på förpackningen.
Kan jag använda den till något annat?
Är det en fin burk kanske jag ser hur fin och perfekt den skulle vara att lägga pressgurka i, eller kanske sylt..eller..ja det spelar ingen roll egentligen. Från Frankrike kånkade jag hem en glasflaska med Limoncello (citronlikör) fast jag inte ens tycker om det..eftersom flaskan var så fin! Jag bara såg framför mig hur vacker den kommer vara med hemmagjord saft eller kanske olivolja med en kvist rosmarin eller en färsk chili.
 
Och det är nog veckans tips tror jag bestämt.
Ett vackert och personligt kök handlar inte bara om köksapparater och tapetval. Det handlar även om de små detaljerna som är personliga för just dig. Ett vackert kök gör det roligare att vistas i och genom mycket små medel kan du skapa personliga och vackra stilleben som kanske även tar dig tillbaka på matresor eller andra roliga resoir/upplevelser du varit med om!
 
 

Fikon & Mozzarella - Figs & Mozzarella

Published: 2012-08-23 at 21:03:00
Kanske något av det enklaste du kan göra men samtidigt ljuvliga smaker som får gomen att jubla.
 
Här kan du slänga på nästan lite vad du vill, om du skulle vilja alltså. Det här är grunden men du kan lägga till rostade pinjenötter, rucolla eller/och kanske lite parmaskinka? Ja, det du föredrar. Eller så kan du hålla den precis så här enkel.
 
Färska, söta fikon, gräddig mozzarella, balsamicoreduktion/balsamicokräm och lite olivolja.
That's it.
 
Servera det som förrätt, som en del av en buffé, som en del av en middag eller bara till lite småplock till ett glas fylligt rödvin en fredagskväll när du vill mysa lite extra.
 
För sakens skull kommer här ett litet "recept"..och då använder jag verkligen ordet recept på det mest lösaktiga sättet som går :P
 
RECEPT - FIKON & MOZARELLA
1 "tallrik"
 
ca 125 gram Mozarella (1 vanlig förpackning)
2-3 färska fikon
Balsamicokräm
Olivolja
 
 
HOW TO?
 
1.  Riv isär mozzarellaosten i mindre bitar.
 
2. Skölj fikonen och skär dem i 4 delar vardera, placera ovanpå osten.
 
3. Ringla över balsamicokräm och lite olivolja.
 
Ta da!
 
Ha en härlig kväll!

Hur Man Torkar Färska Kryddor - How to Dry Fresh Herbs

Published: 2012-08-22 at 08:25:00
 
Som matbloggare och allmän matälskare brukar jag få frågor om tips och tricks lite då och då.
Ett tips för att få god smak och också en vacker rätt är att använda FÄRSKA KRYDDOR. Både i maten men även att dekorera med.
 
Hinner du inte använda upp allt du köpt?
Torkade färska kryddor som hanteras på rätt sätt håller utan problem hela vintern tills dess att du fått tummen ur och byggt/odlat det där kryddlandet på balkongen alternativt i din trådgård.
 
Ja, själv nöjer jag mig med de kryddträdgårdar som jag får "låna" lite då och då. Som denna härliga som är hos mannens päron. Ett hav med underbart doftande timjan, dill, gräslök, rosmarin och massa annat mumsigt!
 
Så...har du inget kryddland att torka kan du alltid torka färska kryddor om du köper några från affären under höst och vinter. Låt dem inte bara stå där och vissna bort, gör något med dem! Visst kan man pröva att plantera om kryddorna från livsmedelsbutiken men dety är inte alltid de mår så bra i längden eftersom de drivs upp så hård istället för att växa sig starka under lite längre tid.
 
Hur torkar man kryddorna då?
Ja...det finns några olika sätt att torka dem på, vilket du väljer är helt upp till dig. Du kan torka färska kryddor i små buketter något jag ofta gör med lavendel. Du kan även torka dem i ugnen eller i det som kallas "kryddtorkare" eller varför inte på ett nät. Jag har hört det ryktas om att du kan torka dem i micron men det känns bara fel för mig och jag har därför inte tagit reda på hur det går till mer exakt. Ibland ligger det vackra i livet just i det faktum att det tar tid.
 
Att torka kryddor i kryddor i kryddbuketter gör du genom att klippa av kvistar med bladen kvar, du tar alltså inte loss bladen en och en. Bind sedan samma kvistarna i en lite lös och luftig bukett, men bind en hård knut så de inte lossnar när de torkat lite. Häng buketterna någonstans svalt och torrt och efter ungefär två veckor kan du stoltsera med egenhändigt torkade kryddor! När du är klar repar du av bladen för förvaring.
 
Att torka kryddor på nät ller liknande gör du genom att du lossar (det brukar kallas att man repar) bladen en och en. Sedan lägger du bladen för att torka, det är viktigt att det är luftig mellan bladen och även under och över där du placerar nätet. Du kan med fördel röra omkring i bladen någon gång under torkiden så att de torkas ordentligt. Det här är den variant jag provat på och jag har då haft ett nät av myggnät som "nät" vilket jag tycker fungerade ypperligt. Även här ska kryddorna torka mörkt och sval (inte för kallt dock, tänk på det!). Kryddorna är klara när de är spröda och går sönder, det brukar ta drygt en vecka.
 
Den sista varianten jag provar är att torka kryddor i ugnen. Här har jag gjort på samma sätt som i exemplet ovan med nät fast jag har brett ut kryddorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Kryddorna torkas på 25-30 grader med ugnsluckan på glänt. Är det lite trickigt att ha luckan på glänt? Sätt något emellan som tål värme, en lite träslev kanske? När kryddorna är torra och spröda är de klara. Hur lång tid det tar beror helt på hur mkt kryddor du torkar på en och samma gång samt vilken krydda det är så ha lite uppsikt över dem då och då.

Det är viktigt att du förvarar kryddorna i en luftätburk på ett mörkt ställe. Jag brukar försöka att hålla bladen så fina som möjligt eftersom det känns lite lyxigt på något sätt. Dessutom kan de tappa något i smak om man smular sönder dem allt för mycket.

Ett alternativ till att torka kryddor kan vara att frysa dem. Vissa kryddor fungerar bättre att frysa än att torka, dill är ett exempel på detta! Var noga med att kryddorna är rena/sköljda innan du fryser dem. hacka dem i mindre bitar och frys in. Sen är det bara att slänga ner en hög när du kokar nästa sås eller gryta!

 

Lycka till!


Ljuvligt Len Vinbärsefterrätt - Deliciously Smooth Redcurrant Dessert

Published: 2012-08-21 at 21:12:00
Efter en långdragen kräftskiva med pajer, skaldjur och annat mumsigt är de flesta av oss knappast sugna på en stabbig chokladkaka (okej några av oss är det, men till och med ni måste erkänna att ni faktiskt skulle må bättre av en lite lättare efterrätt efter en större middag).
 
Det jag tycker passar bra till en kräftskiva är något som går i naturens och säsongens tecken. Något från trädgården, något lite friskare men ändå sött.
 
Själv gjorde jag en efterrätt där det syrliga i röda vinbär möter en len vaniljglass, ljuvlig vit choklad och en söt maräng. Och med egenskaper som len, mjuk och fluffig (utan dess like) glider  den liksom ner helt utan anstängning och placerar sig mellan alla kräft-, snaps- och pajlager. Det enda du behöver göra är att föra skeden från bägaren till munnen.
Ja..enklare än så kan det faktiskt inte bli.
 
Glassen kommer, under tiden du klickar ut curden och bränner av marängen, att smälta och bli sådär gudomligt gottig. Tillsammans med vinbärscurden, den vita chokladen och marängen är den..ja ungefär hur god som helst.
Hur många portioner det blir beror lite på hur mkt curd du vill ha. Jag gjorde 6 portioner men det styrs ju så mkt att portionsstorleken. Det kommer att bli lite maräng över, om du inte ballar ut helt med marängen, men eftersom du ändå har 3 äggvitor från tillverkning av vinbärscurden är det väl lika bra..eller hur? Ifall att någon verkligen älskar maräng.
 
Såhär enkelt lagar du min vinbärsefterrätt!
 
RECEPT - LJUVLIGT LEN  VINBÄRSEFTERRÄTT
ca 4-6 portioner
 
Vinbärscurd:
5 dl röda vinbär
2 dl råsocker
0,75 dl vatten
2,5 msk citronjuice
1,5 msk majsmjöl
85 gram osaltat smör, tärnat
3 äggulor
 
Maräng:
3 äggvitor
1 msk citronjuice
1 msk socker
 
1,5 dl strösocker
0,75 dl vatten
 
Vaniljglass
Riven vit choklad
 
HOW TO?
 
1. Börja med vinbärscurden. Plocka loss vinbären från stjälkarna och skölj dem. Lägg dem därefter i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp på medelhög värme och låt koka i någon minut. Använd gärna en visp och mosa till de varma vinbären så att de går sönder ordentligt.
 
2. Sila vinbärsen/vinbärssaften genom en finmaskig sil så att alla kärnor och allt skal stannar kvar i silen. Häll därefter tillbaka vinbärssaften i kastrullen och rör ner sockret. Rör tills allt socker löst upp sig.
 
3. Blanda ut majsmjölet i citronsaften, vispa äggulorna lätt och blanda ner det i vinbärssaften. Rör tillsist ner smöret tärnat i kuber, rör tills smöret smält helt.
 
4. Sätt tillbaka kastrullen på plattan på låg värme (3-4 av 9 för mig), rör h e l a   t i  d e n. Värm inte för hårt, du vill inte risker att äggulorna koagulerar. När curden tjocknat och påminner om jordgbubbskräm är den klar.
 
Du kan förbereda curden någon dag innan, förvara den i en lufttät burk i kylskåpet.
 
5. Nu är det dags för marängen.  Ta äggitorna och placera dem i en stor bunke, gärna en rostfri, tillsammans med socker och citronsaft. Mät upp socker och vatten till sockerlagen i en tjockbottnad kastrull.
 
6. Värm sockerlagen till 122 grader. När den nått ungefär 110 grader kan du vispa upp din maräng till ett fast, vitt skum. Häll sockerlagen når 122 grader häller du den i de uppvispade äggvitorna, fortfarande under konstant vispning. Vispa marängen tills att den är kall, ungefär 10 minuter (i en hushållsmaskin). Fyll en spritspåse med marängen.
 
Placera en stor vaniljglasskula på botten av en skål, täck med en klick vinbärscurd, riv lite vit choklad på toppen. Sedan  spritsar du marängen över vinbärscurden och bränner av med en brännare.
 
Servera och njut!
 
 
 

Resetips Antibes/Juan Les Pins No.5 - Bästa Glassen "Xavier Recroix"

Published: 2012-08-20 at 18:03:00
 
Det här inlägget är tillägnat "my friend in crime" när det konmmer till glassfrosseri och alla andra glassgalningar där ute!
 
 
Jag har aldrig ätit glass som faktiskt smakar så....genuint.
Jo men ni vet, ibland blir man nästan förvånad när man äter hemgjord glass och överraskat utbrister "men det här smakar ju faktiskt jordgubbe...på riktigt!"
 
Ja, om du ska utbrista det varje gång du äter glass här blir det ett ständigt ylande, det kan jag garantera.
 
För här smakar glassen precis det som utlovas i namnet. Pistageglassen smakar verkligen riktiga pistagenötter och har också bitar av pistagenötter i sig. Tiramisuglassen har små bitar av savoardikex och jag kan verkligen känna smaken av både mascarponeost och amaretto och melonglassen ja...ni förstår vart jag är på väg va? Melonglassen smakade verkligen melon.
 
Favoriterna hos mig var jordgubb (smakade som solmogna jordgubbar som mixats av mormor - ja för så gjorde mormor glass och jordgubbssås när jag var liten), pistage och...................
caramel beurre salé =
salted butter caramel =
saltad smörkola.
Oavsett vilket språk du översätter det på..så är det TO DIE FOR.
Jag skojjar inte.
"I'd marry that icecream any day...I think I could show that ice cream a good time" sa jag trotsigt när mannen retsamt utbrast "get a room" mitt i mitt glass-smaskande.
 
 
Stället ser inte mkt ut från gatan och ligger på "Boulevard Édouard Baudoin". Det är lätt att passera den i tron att det är en vanlig glassbar helt lik alla andra glassbarer där nere.
Men låt er inte luras, glassen är underbar. Det fina är att du kan välja upp tiull 4 smaker oavsett hur liten glass du väljer. Systemet går ut på att du väljer storlek; liten, mellan, stor eller gigantisk :D :P Jag vet..gigantisk. Man måste älska det!
 
Sedan väljer du helt sonika om du vill ha 1, 2, 3 eller 4 smaker, de korrigerar bara storleken på glasskulorna (detta saknar jag big time i svedala) . Servicen är bra, de är trevliga, det går utmärkt att prata engelska och ja...älskar du glass kan du bli fattig här.
 
Men det är det värt!
 

Gös med Baconströssel & Smörslungade Primörer serveras med Fänkålsmarmelad & Pepparrotskräm

Published: 2012-08-19 at 18:43:00

Nu har jag ju äntligen fått upp Aftonbladets reportage för er att läsa på Pdf men tänker trots det lägga upp en av mina all time favourite fiskrätter som var med i artikeln!  Här möter det knapriga, salta och starka det lena, mjuka och söta i en perfekta kombination. Får man vara så nöjd över sin egen "kreation"? Jag vet inte, men det är jag oavsett!

 

Jag älskar att laga eller baka sådant som ingen riktigt förväntar sig. Exempelvis fänkålsmarmelad med Gös. Eller Lavendelglass till våfflan.

 

Ibland är det svårt att tro att smaker som fisk, bacon, pepparrot och fänkålsmarmelad inte bara passar ihop utan smakar ljuvligt tillsammans. Så min uppmaning till er i höst blir, prova något nytt! Våga lite. Vad kan hända?

 

Ja..att det går åt helvete så klart.

Men det är också det värsta som kan hända.

Jorden går inte under, gästerna kommer inte gå hem eller stirra arg på dig.

Kanske blir det till och med några skratt kring mabordet..och i värsta fall får du ringa pizzerian runt hörnet...

 

 

Ungefär som den gången min pappa försökte sig på att göra Pite-palt...eller vad som endast kan klassas som dödligt vapen.  (förlåt älskade pappa, men du minns nog själv)

 

Huga mig!

 

 

Här kommer receptet!

 

RECEPT - GÖS med BACONSTRÖSSEL & SMÖRSLUNGADE PRIMÖRER serveras med FÄNKÅLSMARMELAD & PEPPARROTSKRÄM

4 port

 

 ca 80 gram sockerärtor

6-8 st små morötter i knippe

600 gram Gös

1 paket bacon (120-140 gram)

200 gram kantareller

Smör

Salt

Svartpeppar

 

Pepparrotskräm:

3 dl creme fraiche

6 msk färskriven pepparrot

Salt

 

Fänkålsmarmelad:

1 stor, fänkål

rivet skal av ½ citron

saft av 1 citron (ca ½ dl)

½ dl vatten

1 dl syltsocker

 

 HOW TO?

1. Börja med att göra fänkålsmarmeladen, den kan du med fördel göra fler dagar innan. Skär fänkålen i tunna skivor, spara dillen till senare. Lägg fänkålen i en kastrull tillsammans med vatten, citronsaft, citronskal och syltsocker. Låt fänkålen koka på medelhögvärme i cirka 15-20 minuter, till dess att den är mjuk. Rör därefter ner fänkålsdillen. Häll upp i en steriliserad glasburk och låt den svalna helt i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåpet.

 

2. Finhacka/tärna baconskivorna och stek dem på hög värme tills de är knapriga, låt dem rinna av i sil/durkslag eller på en bit hushållspapper. Rör ihop pepparrotskrämen och ställ den kallt fram till servering.

 

3. Innan du skall smörslunga dina primörer behöver du förvälla morötterna. Det innebär att du låter dem koka försiktigt i lättsaltat vatten under 2 minuter, för att därefter hälla bort det varma vattnet och istället hälla på kallt vatten så att tillagningsprocessen avstannar.

 

4. Ta fram 2 stekpannor på spisen, du ska steka fisk och smörslunga primörer på en och samma gång. Smält 1 msk smör i en av stekpannorna och stek kantarellerna mjuka, salta lätt. Smält ytterligare 1 msk smör i den andra pannan och stek fisken 2-3 minuter på ena sidan, det går fort för fisken att bli klar. Under tiden fisken steks på slänger du ner ytterligare en klick med smör i stekpannan med kantarellerna och ”slungar runt” morötter, sockerärtor och svamp i det smälta smöret. Salta mkt lätt. Vänd på fisken och låt den steka på andra sidan, krydda med en nypa salt och nymalen svartpeppar.

 

5. Vill du inte laga en trerättersmiddag kan du addera färskpotatis till huvudrätten. Koka den försiktigt och smörslunga den sedan tillsammans med de andra primörerna. 

 

Lycka till!


Att Läsa Aftonbladets Reportage om "m.ade b.y m.ary" på nätet - Reading Aftonbladets Story Aout m.ade b.y m.ary Online

Published: 2012-08-19 at 15:23:00
För ungefär en vecka sedan gjorde Aftonbladets Monica Karlstein ett reportage av mig i deras papperstidning.
Jag har fått några förfrågningar om det går att få tag på och läsa reportaget såhär i efterhand och efter lite huvudkliande, en del meckande från mannens sida, och lite peppande hejarop från mig har vi nu lyckats med konststycket att lägga ut artiklarna som pdf för er att läsa via länk.
 
Ja för er som nu var borta just då. För alla ni andra köpte väl tidningen va ;) Ja..jag tänkte väl det :P
 
HÄR och HÄR
hittar ni länkarna till hela uppslaget där ni kan läsa om mig, min tanke med bloggen, bloggtips, ambitioner och mål, vad ni läsare betyder för mig, min musiksmak, vad jag skulle bjuda på och vilka jag skulle bjuda hem om det var en "drömkväll". Dessutom kan ni titta in i mitt lätt tragiska kylskåp sådär mitt mellan semesterresorna, mer spännande än så kan det ju nästan inte bli va??!
Nej precis..jag tänkte väl det!
 

Frasig Kavring med Havsröra

Published: 2012-08-19 at 09:00:00
När Aftonbladet bad mig komponera en trerättersmeny kände jag att jag ville att den skulle representera mig, sådant jag gillar och som känns rätt för säsongen.
Efter lite funderande kändes valet självklart. Något från havet till att börja med. Något fräscht men med mycket smak.
 
Och så blev det.
 
Riktigt enkel att göra och fungerar både som förrätt, exempelvis till kräftskivan (du har ändå kräftor hemma så varför inte liksom), eller som en del av sensommarbuffén.
 
Gästerna som fick provsmaka (mannen, mamma, morfar, bror och brors tjej) gav alla två tummar upp.
 
Så här enkelt slänger ni ihop den!
 
Och just det..jag har fått mail om att det är några av er som önskar läsa aftonbladetartikeln eftersom ni missat den när den gick i tryck. Jag är på G med detta och ska försöka ordna så att de går att läsa via min blogg!
 
Havsröran är Glutenfri och fungerar utmärkt på glutenfritt bröd.
 

RECEPT - FRASIG KAVRING med HAVSRÖRA

4 port

 

80 gram kallrökt lax

½ liten rödllök

80 gram Philadelphiaost

1 dl creme fraiche (34%)

10 st räkor

10 st kräftor

2 msk finhackad dill

1 tsk färskpressad citron

4 bitar kavring

Smör

 

1. Stansa ut rundlar från kvaringen med hjälp av en rund pepparkaksform eller ett glas med vassare kant. Smält ½ msk smör i en stekpanna och stek kavringen gyllenbrun och frasig, någon minut på varje sida. Låt den svalna på en bit hushållspapper.

 

2. Skala sedan räkorna och kräftorna, skär dem därefter i mindre bitar, spara 4 räkor och 4 kräftor till dekoration. Hacka löken fint och skär laxen i små kuber, finhacka den färska dillen.

 

3. Rör ihop Philadelphiaost och creme fraiche, blanda därefter ner räkor, kräftor, lax, rödlök och dill. Smaka av med citronsaft och eventuellt en liten nypa salt.

 

4. Klicka ut havsröran på kavringen, dekorera med räkor, kräftor, en bit citron och kanske en liten dillvippa.

 

Servera gärna till ett glas torrcider!


Antibes/Juan Les Pins Restaurant "Le Jardin"

Published: 2012-08-18 at 20:40:00
Innergården dagtid, precis vid öppning.
Innergården kvällstid
"Le Jardin" eller på svenska "Trädgården".
 
Min absoluta favoritrestaurang i Antibes och ligger på Rue Sade 5.
 
På restaurang Le Jardin möts du av nakna tegelväggar, lantliga och antika möbler med mycket trä och stoppade stolsdynor inomhus och gjutjärnsmöbler med vita dukar utomhus. Entrén vetter ut mot Rue Sade och vill du finns det bord som vetter mot gatan. Mitt på innergården stoltserar ett stort träd som sträcker ut sina lövtäckta grenar som ett tak över gästernas huvuden och det är också här på innergården jag huserar när jag besöker restaurangen. Där grenarna är glesare kan man ana den öppna himlen ovanför och den varma nattluften stannar kvar under trädets grenar och göra att det är skönt att sitta ute även sent på kvällen. Här är det en lugn och behagliga atmosfär, glada gäster och servitörerna dansar mellan borden i vad som verkar vara en slags koordinerad servitörsvals. Kommunikationen mellan de som jobbar är ofta ordlös men perfekt och vinglaset fylls på utan att jag knappt märker det medan jag och kärleken är inbegripna i samtal om livet, bloggen och maten.
 
Både miljö, mat och service indikerar en dyrare prisklass men här får du en finare trerätters (utan dryck) för ungefär 40 Euro.
 
Är du i Antibes och vill mysa med en finare middag utan att bli rånad på köpet går du hit. När du är klar strosar du vidare på Antibes små krokiga gator. Kanske strosar du inåt stan över till Juan Les Pins för en drink  eller en glass, kanske strosar du  ner till hamnen och känner de ljumna nattvindarna i nacken eller så strosar du bara för strosandes skull, några gator bort till de gamla delarna av Antibes och förundras hur vackert det är med de gamla stenmurarna, bukten med det mörka vattnet samtidigt som du hör skratt, musik och klirret av glas någonstans långt borta i bakgrunden.
 
Och just det, kom när de öppnar, ungefär kring 19-19.30 snåret, eller boka bord innan. Restaurangen blir snabbt full och kön ringlar sig lång bara någon timma efter öppning!

Gårdscafé och Självplock

Published: 2012-08-18 at 08:51:00
Lördag och solen skiner, underbart!
 
Idag ska jag ut och träffa två härliga tjejer som driver en kursgård/inredningsbutik med café som jag kanske ska börja samarbeta med när det gäller tillverkning av "ätbara produkter", om jag får ordning på livsmedelsverkets regler vill säga. Sen blir det självplock av vinbär, en fika på favorithaket, baka vinbärskaka och provlagning av en efterrätt till kräftskiva No. 2 :)
 
Glöm inte bort att omröstningen för Matbloggspriset fortfarande pågår, så det går alldeles utmärkt att rösta. Min fina vän "bara en kaka till" är också nominerad vilket känns så otroligt kul..yay för oss!! Även om jag redan från början insåg att jag inte skulle vinna, ja jag ser ju vilka jag tävlar mot, känns det ändå enormt hedrande att bli nominerad, att få vara med. Och vilka guldklimpar som driver Matbloggspriset, att det blir av och att vi som sitter hemma och bloggar om mat blir uppmärksammade, all eloge till dem!
 
 

Club Sandwich med Hummer - Club Sandwich with Lobster

Published: 2012-08-17 at 19:50:00
Nu är kräftsäsongen igång och det bakas västerbottenpajer, kantrellpajer och njuts för fullo av vad hav (och sjöar) har att erbjuda!
 
Jag älskar kräftor och har mina favorittillbehör som jag alltid tillagar (se länkarna ovan). Det som kan vara lite trevligt, och som lägger lite extra lyx över kräftskivan, är att servera en liten förrätt till gästerna. Det behöver inte vara något komplicerat men jag föreslår att det absolut bör vara något med anknytning till havet.
 
Mitt förslag, det kommer ett andra förslag om någon dag, är en Club Sandwich med Hummer och Avocadokräm.
Japp, ni läste rätt!
 
Majonäsen byts ut mot avocadokräm och kycklingen mot hummer.
Riktigt gott och en total succé när vi bjöd på det hemma hos oss.
 
Plättlätt att göra, ta bara några minuter att svänga ihop och jo, bacon går faktiskt utmärkt till hummern, förstår att du sitter och funderar på det just nu. Men så är det!
 
Såhär enkelt är det ;)
 
 
RECEPT - CLUB SANDWICH med HUMMER
4 pers
 
6 skivor formfranska
2 st avocado
1-2 krm örtsalt
1 citron
4 Körsbärstomater
Kruksallad el dyl.
2 st hummrar (färsk eller fryst)
3 skivor bacon
 
4 st grillpinnar i trä (det finns kortare varianter, välj gärna dem)
 
HOW TO?
 
1.Börja med att dela varje baconskiva i två delar. Stek dem på hög värme tills de är knapriga. Lägg den på en bit hushållspapper och låt rinna av.
 
2. Mosa/mixa avocadon till en slät kräm, smaka av med 1-2 krm örtsalt samt 2 krm nypressad citronsaft.
 
3. Skär kanterna av varje brödbit, skär dem sedan så att de är kvadratiska och dela varje brödbit på diagnoalen.
 
4. Bryt isär hummern och lossa bakdelen, ta ut köttet och bryt därefter loss klorna. Låt köttet i klorna vara kvar, det är fint att servera förrätten tillsammans med en klo (som gästerna sedan kan lossa själva med hjälp av en tång som du givetvis lagt fram ;)). Skär varje hummerstjärt i fyra skivor, skär på snedden.
 
4. Bred rikligt med avocadokräm på första biten formfranska och lägg ett liten bit sallad ovanpå, lägg en bit hummer och en skiva bacon på salladsbladet. Gör om samma procedur på nästa trekant med formfranska och placera uppe på den första. Bred avocadoröra på den tredje, och sista biten, med bröd och vänd avocadosidan nedåt mot fyllningen. Stick ett grillspett genom smörgåsen, toppa med en liten skiva citron och en körsbärstomat.
 
Servera med ett litet glas mousserande vin eller champagne.
Njut!

Antibes/Juan Les Pins - Oliviers & Co.

Published: 2012-08-17 at 08:32:00
 
Olivoljor i vackra förpackningar, (ja i alla fall tycker jag det), härliga kryddblandningar, dyra tryfflar och fina förpackningar?
Ja, då har du kommit rätt!
 
På Oliviers & Co. är måttot "smakar det så kostar det" men för undertecknad som fullkomligt älskar fina förpackningar och som (/nästan)alltid sätter kvalité framför kvantitet när det gäller allt matrelaterat så är det här ett måste.
 
Jag älskar när man lagt lite tanke och formgivning bakom förpackningar och burkarna med olivolja tilltalar verkligen mig. Dessutom är de supersöta att ha i köket som dekoration när man tömt dem på olja och är p så sätt funktionell på två olika sätt :)
Servicen i butiken är bra, de är trevliga och hjälpsamma men lämnar en även i fred om man tackar nej till hjälpen.
 
Letar du efter en mysig present till vännen kan du botanisera loss bland olivoljorna som finns i de mest annorlunda "smakerna".
 
Vad sägs om Bergamott, Mint eller kanske Mandarin? Mmmm...precis just så ja.
 
Själv tog jag den vanliga favoriten igen, ibland vill man bara ha "det vanliga", och shoppade på mig 1 litersförpackning av deras "vanliga olivolja" som stoltserar i vårt kök just nu och påminner oss om vår resa!

Antibe/Juan Les Pins - Marche Provencal (Provensalska Marknaden)

Published: 2012-08-16 at 13:38:00
Handtillverkade tvålar och rosensalt
"platta persikor"
 Den Provensalska Marknaden.
Har jag nämnt att jag har en fablesse för marknader?
Jo så är det.
 
En härlig marknad med allt du kan tänka dig. Den ligger i Antibe och frågar du vem som helst pekar de ut den för dig. Den är öppen 07-13, men kom gärna hit tidigt eftersom det snabbt blir fullt med folk.
 
Här hittar du kryddor i överflöd med ovanliga kombinationer som exempelvis rosensalt, närodlade grönsaker, frukter, ost och olika charkuterier i mängder, lavendel på lösvikt, handtillverkade tvålar, fransk nougat på lösvikt, så många olika sorters oliver att det känns löjligt, oljor, marmelad och sylt och en hel del annat gott.
 
Det är fullt med folk som vill handla och det jag finner nästan mest spännande är att det står exakt vart oliverna och andra grönsaker är producerade och det är tillverkarna själva som står och säljer sina produkter.
 
Under tälten på den Provensalska Marknaden blir det på kvällen små restauranger för den som är intresserad. Lite lagom stökigt och stojjigt..passion, musik, mat, vin och gott sällskap och det tenderar att bli precis så.
 
Vid sidan om den Provensalska Marknaden finns en väskbutik med "bast"-väskor och olika korgar där man kan botanisera och nog hittar de flesta vad de söker.
En tvärgata från marknaden ligger också RUE SADE där bland annat Lavendelbutiken ligger som jag tipsade om tidigare.
 
Om vi handlade något?
Jo visst kom vi hem med några påsar med bland annat ljuvliga körsbärstomater som användes i receptet med de provensalska tomaterna, chèvre (som är en favoritost hos undertecknad), salami och lite häräliga kryddor kryddor.

Antibes/Juan Les Pins - Lavendel Shop "Farandol - La Maison de la lavande"

Published: 2012-08-14 at 09:53:00

Lavendel.

Jag vet att det är många som älskar lavendel och själv använder jag den relativt ofta när jag bakar. Lavendelmacarons, lavendelglass, lavendelpannacotta eller kanske lavendeldrömmar?

Ja, älskar du lavendel, i mat eller kanske som doft i form av schampoo, essense, doftspray eller torkade blommor ska du ta dig hit.

Mängden av lavendelprodukter känns lite överväldigande sådär vid första anblicken och här kan du verkligen botanisera loss bland hyllorna. Vad sägs om rökelse, doftpåsar, doftspray, schampo, hudkrämer, handtvål, presentförpackningar, doftljus, torkade blommor, sirap, kakor, salt, honung, godis..allt med LAVENDELDOFT och SMAK. Dessutom hade de torkad lavendel för matlagning (du bör inte ha samma eftersom den som är avsedd för doftpåsar eller liknande kan vara besprutad med giftiga kemikalier).

Här finns lavendel att ringla över glass, att göra drinkar på, att baka med, att rulla sig i att..ja ni fattar. Härligt hysteriskt är bara förnamnet.

Ni hittar butiken på ”Rue Sade 12” i Antibes, där ligger för övrigt fler av mina resetips när man besöker Antibes/Juan Les Pins! Butiken heter Farandol och det står även "La Maison de la Lavande" utanför, den är lite svår att missa ;)

OBS! Gatunumreringen i Antibes är ibland lite schizofren så håll utkik. Ibland står det inget alls, vilket resulterar i att man får göra en kvalificerad gissning eller så hoppar numreringen vilt mellan 36 till 45 mellan två portar, så gatunumreringen till mina tips kan ibland vara något godtycklig :D


När Man Är Nominerad Till Stora Matbloggspriset - When You Are Nominate To The Big Swedish Blog Award

Published: 2012-08-14 at 00:07:00
Ja..hjärtat slog ett dubbelslag och jag hoppade jämnfota av glädje mitt på torget i Antibes.
Ja, det var alltså när jag blev medveten om att jag är en av finalisterna som är nominerad till Matbloggpriset.
Jag?
 
Jo, men det verkar stämma!
Och det är tack vare ER!
Jo men så är det. Nomineringen och finalplatsen gäller "Folkets val" så det är alltså era nomineringar som tagit mig hit.
 
Tack och åter tack!
 
Det känns verkligen som en ära att vara nominerad, speciellt eftersom jag är en sådan nykomling,och bloggen starade jag för att följa mina drömmar. Drömmar som jag innan stroken förträngt att jag hade.
 
Allt som hänt på senaste tiden; artiklen i Aftonbladet, nomineringen till Matbloggspriset, ja allt det får mig att minnas min tonårstid och även min första tid efter att jag flyttat hemifrån. Hur jag mitt i natten, ja ni vet hur tonåringar kan vända dygnet, satt uppe till långt inpå småtimmarna och tittade på tv. MATLAGNINGSTV. Ja..det är faktiskt sant. Tv4 vill jag minnas att det var som sände sina program i repris.Flera proigram i rad och jag tittade som besatt. Natt ut å natt in.
Så tack tv4 för det!
 
Och matlagning och bakning är speciellt för mig.
Det är inte bara något jag stoppar i munnen, det är glädje, inspiration, kreativitet och gemenskap.
Vi samlas kring måltiden och att servera något som på ett omsorgsfullt sätt tillagats är verkligen kärlek för mig.
 
Jag hoppas att ni är några där ute som vill rösta på mig, det skulle verkligen vara en ära!
 
Kram Mary

När man glömmer en fläkt under kjolen..eller..allvarligt, hur vart kan det bli?! When you are trying to hide a fan under your skirt...or..seriously, how hot can it get?!

Published: 2012-08-12 at 19:16:00

Nej, den här bilden är inte arrangerad, för jag inser ju att det kan se ut så.

 

Det ar faktiskt så här mannen fann mig precis nyss, anledningen till varför jag har en fläkt under klänningen ser ni på bilden till höger.

 

Det är så olidligt varmt och dessutom är det så kvavt att jag är konstant svettig. Man torkar liksom aldrig och solkrämen smetas omkring på kroppen tillsammans med svetten i någon slags oljig kroppsinpackning.  Det enda som fungerar nu är en knut på huvudet (nersläppt hår fungerar absolut inte!!) och så lite kläder som möjligt.

 

Nyss regnade det i några minuter med nu skiner solen igen så jag hoppas verkligen att det blir mindre kvavt. Helst väldigt snart, nyss kanske till och med. Nej? Universum?

 

Men men, nu ska vi ändå iväg, middagen kallar! Ikväll blir det två ställen jag ska tipsa om sedan. Bland annat bästa glasstället i Juan Les Pins..iaf om du frågar oss. För jo, viss kommer det komma några resetips för de som kanske vill resa hit på en mat-, vin- och solsemester!

 

Trevlig söndag!


Provencalska Tomater - Tomatoes a la Provencale

Published: 2012-08-12 at 16:12:00

Det här är faktiskt ett gott tillbehör som är inspirerat av Frankrike och som jag precis ”kokat ihop”.

 

Underbart söta körsbärstomater på kvist, inköpta på marknaden idag tillsammans med fin olivolja och Provencalsk örtblandning.

 

Jättegott till grillat på tapasbordet, till buffén, till kräftskivan (och det är ju faktiskt högaktuellt just nu). Tomaterna blir mjuka, oljiga och smakar otroligt gott. Var lite försiktigt bara..tomaterna ska under inga omständigheter koka. De är mkt små och skalet spricker fortare än du anar. Kokar du dem kommer de gå sönder totalt och dina fina tomater kommer fort förvandlas till en grötig tomatsås än det vackra tillbehör du hoppades på!

 

Det här svänger du ihop på ungefär 10-15 minuter, vilket är allt jag orkar med en dag som denna när termometern står på 34 grader ute och 33 inne…nej jag skojjar inte!

 

Så här gör ni för att slänga ihop mina smaskiga tomater!

 

RECEPT – PROVENCALSKA TOMATER

 

Ca 25 små körsbärstomater på kvist

Olivolja

2-3 tsk Rosmarin/Fransk Örtblandning eller dylikt

 

 

 

HOW TO?

1.Klipp av stjälken från tomaten men lämna gärna ”fästet” längst ner mot tomaten, det ser vackert ut vid servering!

 

2.Koka upp vatten i en kastrull och skär under tiden ett litet kryss på tomaternas undersida. Struntar du i detta spricker tomaterna ändå när de kommer ner i det varma vattnet men mer okontrollerat och det blir inte lika bra resultat.

 

3.När vattnet kokar, dra det från plattan och lägg ner tomaterna i det varma vattnet. Låt ligga i några sekunder, du kommer märka att tomaterna spricker upp i skinnet mkt fort.

 

4.Häll bort det varma vattnet och placera tomaterna i en skål/glasburk/glasskål. Häll på kryddorna och fyll upp med olivolja, tomaterna ska vara helt täckta.

 

5.Låt svalna något innan servering (de går även bra att servera kalla). Servera antingen som de är i glasburken. Eller lägg upp 3-5 stk på varje tallrik tillsammans med lite olja.

 

OBS! Glöm inte att oljan som blir kvar är utmärkt att antingen ha över sallad eller exempelvis pressa ner lite vitlök i och pensla på en torr baguette. In med baguetten i ugnen och vips så har du ett underbart gott vitlöksbröd!


Att Unna Sig Något Lyxigt - To Treat Yourself to Something Luxurious

Published: 2012-08-11 at 11:04:00

Just nu pysslar jag med detta; lunch på stranden.

 

Jag kan inte släppa min besatthet över den möraste och godaste lufttorkade skinkan jag någonsin ätit.

(Finnes på HELIOS strand nere vid Juan Les Pins. Heter på menyn ”melon och skinka”, rekommenderas med bestämdhet om du befinner dig i krokarna.)

 

Ibland är det lätt att glömma att enkelt också kan vara mycket gott. Och även om du inte befinner dig vid Franska Rivieran kan du i alla fall lyxa hemmavid med god skinka och frukt.

 

Unna dig något riktigt gott och uteslut istället annat onödigt så att du har råd att unna dig det där som faktiskt ger guldkant på din vardag. Vi har allesammans en tendens att lägga mkt pengar på..ja ursäkta mitt uttryck..men ren skit. Istället för att unna oss det där lyxiga för att ”det är för dyrt”. Jag kan med ganska stor säkerhet säga att vi är många som spenderar mycket onödiga slantar på sådant som vi egentligen skulle kunna vara utan men glömmer bort att unna oss sådant vi verkligen mår bra av.

 

Så, se så, unna dig något du verkligen längtat efter i helgen! Det är fortfarande sommar och nåja, i alla fall lite mer sol än vintertid, och därför tycker jag att du ska passa på att ladda batterierna här och nu.

Kanske vill du ta en dyrare söndagsbrunch imorgon, på det där lyxiga stället du sällan unnar dig? Kanske köper du hem en riktigt fint köttbit från Saluhallen till kvällens grillning? Kanske gör du egen lunch inspirerad av min franska med fin lufttorkad skinka, melon, kanske några körsbär, färskpressad juice, en nygräddad baguette och lite brie? Kanske går du till och med och shoppar på dig ett finare vin eller en flaska av en bättre champagne?

 

Jag är verkligen inte en person som tycker att man ska slösa eller shoppa-shoppa-shoppa massa onödigt. Det jag däremot står helt och fullt för, är att unna sig vardagslyx men eliminera onödiga utgifter på sådant som faktiskt ändå inte ger så mkt och som många av oss kan vara utan. Jag tänker inte säga vad det skulle kunna vara för alla er där ute. Personligen skulle jag utan tvekan kunna klippa bort cola light, latte på väg till jobbet, mängder av mineralvatten som jag sörplar i mig (när vi faktiskt har världens bästa vatten direkt i kranen)..ja…det finns fler saker jag skulle kunna ta bort, men jag tänker inte tråka ut er med det.

 

Se så, se till att lyxa till det..vart ni än är. Unna dig något kvalitativt, du kan få skylla det på mig sen ;)


När Man Är Med I Aftonbladet - When You Are In The Paper

Published: 2012-08-10 at 10:18:00

För någon vecka sedan fick jag ett mail som gjorde mig alldeles varm i magen.

 

Det var från Monica Karlstein på Aftonbladet som frågade om jag skulle vara intresserad av ett reportage av mig och min blogg i deras papperstidning. Reportaget skulle handla om bloggandet, varför jag började blogga, min relation till mat och jag skulle även komponera en trerättersmeny med tillhörande dryckesval.

 

Ehhhhhh…..ja, precis..svaret var ju givet!

Ja, ja och åter igen JA.

 

 

Så där stod jag, mitt mellan semesterresorna och lagade mat åt Aftonbladet.

Om jag var nervös?

Jo..lite..det ska erkännas.

Och jag blir faktiskt sällan nervös.

 

 

Dock hade jag tur och måste fått träffa Aftonbladets goaste reporter och fotograf vilket resulterade i att det blev mer som att bjuda över två vänner på besök. En eloge till dem båda som gick mig att känna mig så pass avslappnad att jag både kunde och vågade vara mig själv.

 

Det ända jobbiga var när fotografen skulle fotografera in i kylskåpet, något jag totalt missat. Vilket resulterade i någon slags panikavtorkning av kylskåpsväggar och muttranden (från min sida) om att "det här ser ju helt patetiskt ut"!

Jaha liksom. Ni vet ju själva hur kylskåpet kan se ut, speciellt när man är borta på semester. Komiskt nog var vårt kylskåpsinnehåll ganska talande ändå. För det som finns i kylskåpet när man kommer hem från semestern, ja, det är ju faktiskt också sådant som man "alltid har hemma".

 

Så känner ni att ni är nyfikna på varför jag började blogga (om ni följt mig ett tag kanske ni redan vet det), mina bloggtips för matbloggande, vad jag skulle bjuda på om jag hade gäster, vem mitt drömsällskap är, vilken musik jag lyssnar på, vad ni läsare betyder för mig och vad jag alltid har i mitt kylskåp så kan ni hoppeti hoppa iväg och shoppa på er dagens (fredagens) Aftonbladet!

 

Där finns det givetvis också menyn jag komponerade:

 

Frasig Kavring med Havsröra

 

Gös med Baconströssel och Smörslungade Primörer serveras med Fänkålsmarmelad och Pepparrotskräm

 

Lavendel- & Vanilj Semifreddo (Glass)

 

 

Hoppas ni tycker om båda meny och reportage!

Kram


Vinkokta Musslor & Matbloggspriset - Moules Marinés & The Food Blog Award

Published: 2012-08-09 at 18:45:00
 Frankrike och Antibes/Juan Les Pins, där vi befinner oss, levererar verkligen på matfronten!
 
 
Igår åt vi gudomligt goda musslor, vinkokta musslor närmare bestämt, eller ”Moules Marines” som det kallas här. Lika gott är det, när man väl ätit upp musslorna, att doppa nybakat franskt lantbröd i spadet som ligger kvar längst ner i botten på serveringfatet/grytan.
 
 
Vinkokta musslor kan man utan problem svänga ihop själv, vilket jag definitivt kommer göra när jag kommer hem. Musslorna kokas i, tamtaram-tam i VIN (jag vet, namnet är ganska avslöjande), grädde, vitlök och massa annat mumsigt!. Och älskar du skaldjur och fisk finns det en stor chans att du kommer älska vinkokta musslor också. Dessutom är det lite mysigt att sitta och plocka med under middagen.
 
 
Enklaste sättet att äta dem på är att ta den första musslan, äta upp den, men sedan använda själva musselskalet som en tång för att ta upp resterande musslor från skalet.Hänger ni med på vad jag menar?
 
 
Strandhänget idag var inte sämre det. Godaste Nät-/Galia-melonen jag ätit kombinerat med en sjukt perfekt lufttorkad skinka, en egen variant som de skivar på plats. Oh my oh my. VI har mumsat och njutit och jag fick stor lust att beställa in två portioner till men hejdade mig i sista stund.
 
 
Ikväll kommer vi sitta på balkongen och mumsa frukt, salami, skinka, goda ostar och vin. Vi ska diskutera blogghösten jag och mannen, hur ska jag, och vi, få tid med allt vi vill lägga upp på bloggen. Att matblogga tar tid. Mycket tid. Sen kommer jag sitta med pirr i magen och hoppas hoppas på att bli nominerat till MATBLOGGSPRISET!
 
 
Ja, för man måste ju bli nominerad av någon annan så det är bara till att hålla tummar och tår för att ni där ute tycker att jag förtjänar det. Ja alltså, någon annan än mamma och pappa då. Älskade föräldrar!
 
 
Nu väntar vinet och osten på mig där ute på balkongen.
 
 
Och förresten..jag önskar så jag kunde svara på alla era fina kommentarer just nu, men det går inte. All internet trafik går till att blogga, men så snart jag kommer hem ska jag svara på både mail och kommentarer.
 
 
Hoppas ni har det härligt ni med hemma i sommarsverige! 

Hembakat Tunnbröd i Stekpanna - Homemade Flatbread in a Frying Pan

Published: 2012-08-08 at 08:16:00

Ni förstår inte vilket kaos det var när jag skulle baka det här tunnbrödet. Mitt i allt ”imorgon flyger vi till Nice”-kaoset fick jag för mig att ”vore det inte gott med lite tunnbröd” såhär på kvällskvisten.

 

Och jo, det vart det. Och visst han jag med att baka.

 

Vad jag däremot inte hann med var att fotografera tunnbrödet. ”Jag gör det imorgon bitti, innan flygtaxin kommer” sa jag glatt. ”Innan?!”, sa mannen tveksamt med höjda ögonbryn, ”men vi åker ju 07:00”. ”Ja men precis, perfekt ljus ju”, bollade jag snabbt tillbaka.

 

Sagt och gjort..det var precis det som hände. Det vart kaos, jag stod mitt på bordet ute på balkongen och försökte fotografera i det som plötsligt gått från sol till regnoväder (tack smhi för den korrekta väderrapporten). Vinden blåste, grönsakerna som skulle vara på bild rullade av skärbrädan och jag fick hår i munnen vilket gjorde att jag fick nöja mig med bröd utan grönsaker och annat pynt (men ni ska veta att det låg på golvet under mig!). Allt medans mannen ylade något om att ”taxin kommer nu” med trött röst. Dessutom hade vi båda sovit ungefär en si sådär 3 timmar den natten och var väl kanske inte på vårat mest vänligt inställda humör.

 

Men, bilder blev det, om än inte som jag planerat eller önskat. Men jag ville så gärna att receptet skulle bli klart innan avresan, för det här är så löjligt enkelt men ändå så mysigt och hembakat. Det där som gör det vanliga och vardagliga ”ska vi ta en kvällsmacka” till lyxigt kvällsmys.

 

Här kommer receptet..tyvärr inte innan avresan men ändå med lika mkt kärlekt till er, ända från Nice!

Själv blir det inget tunnbröd, men en kaffe och en croissant med sylt ska jag nog få till!

 

 

RECEPT – TUNNBRÖD i STEKPANNA

20-25 stk.

 

¼ dels paket jäst (ca 12 gram)

½ tsk hjorthornssalt

50 gram smör

5 dl mjölk

1 nypa salt (?)

1,5 dl grahamsmjöl

7-10 dl vetemjöl

2 dl  Rågsikt

2 msk ljus sirap

0,5 dl Strösocker

HOW TO?

 

1.Smält smöret och blanda därefter ner mjölken, värm tills att det är fingervarmt.

 

2.Lös ut jästen i en del av degspadet och blanda därefter ner salt, hjorthornssalt, socker, sirap och resterande degspad.

 

3.Blanda tillsist ner mjölet. Degen ska vara fast och gå att knåda men akta dig för att blanda ner för mkt mjöl.

 

4. Låt det stå och jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

 

5. Knåda degen i 5 minuter på mjölat bakbord. Dela degen i två halvor och rulla varje halva till en längd. Dela längden i 10-12 bitar. Rulla varje bit till en rund boll och kavla den sedan så tunt du kan på ett mjölat bakbord.

 

6.Stek tunnbrödet i en het och torr stekpanna, ca 1-2 minuter på varje sida. Låt svalna.

 

Ättunnbrödet tillsammans med riktigt smör och en god ost eller vad din egen favorit nu än kan vara! Tunnbrödet fungerar lite som scones, det ska helst ätas ”där och då”. Om du ändå vill spara brödet, var noga med att lägga det i en tät platspåse och värm eventuellt på brödet något i micron innan du äter det, så brukar det mjuka till lite mer.

 

Lycka till!

 


Somrig Gazpacho med Ugnsrostade Trekantskrutonger - Summer Gazpacho with Roasted Croutons

Published: 2012-08-07 at 21:30:00

Just nu svettas jag på en balkong i södra Frankrike, närmare bestämt Antibes/Juan Les Pins. Vi hyr en lägenhet med en stor balkong med en helt fantastisk utsikt, det är nästan så att jag inte vill lämna balkongen. Men det gör jag ju så klart.

 

Det är 30 grader i skuggan och 30 grader inomhus och jag sitter framför en gigantisk fläkt och skriver, men det gör inget, för på semestern nästa ska man svettas. Vi dricker mängder med iskallt vatten, tuggar salta kex och fotograferar franska balkonger och fönster. För det är nästan en besatthet hos mig. Vi har även hunnit med en liten prommis i gamla delarna, sörplat rosé på en uteservering och handlat macarons. Macarons som jag redan tuggat i mig, allihopa, jo alla 10. Detta har sedan resulterat i något  slags horisontellt läge på balkongen. Men det var det värt. Lätt.

 

När det är så här varmt är det svårt att äta, det tycker till och med jag. Glass, kalla smoothies och islatte hägrar och mat känns långt borta. Men äta är det ändå bra att göra och kanske få i sig lite nyttigheter när man ändå håller på. Då brukar jag göra Gazpacho!

 

Soppa på sommaren är kanske inte det första som slår en när man botaniserar i diskarna på matbutiken men en iskall Gazpacho med lite bett i är faktiskt riktigt gott, mättande och läskande på en och samma gång. Dessutom är den enkel att göra! Principen ”man tager vad man haver” stämmer nästan eftersom det finns en uppsjö av olika Gazpachorecept att välja mellan. Personligen skulle jag vilja påstå att tomat, gurka och vitlök är två väldigt viktiga ingredienser som alltid bör finnas med. Men var inte rädd för att testa din egen variant för att få den precis som just du önskar!

 

Jag brukar servera den med en klick ”saltad” creme fraiche, lite olivolja, tärnad gurka och brödkrutonger som jag istället för att lägga i soppan (jag tycker personligen inte om det eftersom krutongerna blir blöta så fort), serverar bredvid i en större trekantsvariant.

Mumsigt som sjutton!

 

Gillar du inte när det hettar av vitlök och chili? Det är bara att halvera mängden så får du en snällare soppa. Missa inte att löken ska hackas för hand och inte mixas med övriga ingredienser eftersom den kan få en tråkig och lite besk/sur smak av det.

 

Soppan fungerar utmärkt som förrätt eller en del av en större buffé!

 

Såhär mixar du ihop din egen Gazpacho!

 

RECEPT - SOMRIG GAZPACHO med UGNSROSTADE TREKANTSKRUTONGER

 

5 st tomater (stora)

1 gurka

1 röd paprika

1 röd chili

2 st vitlöksklyftor

2 msk rödvinsvinäger

1 rödlök

2-4 dl kall grönsaksbuljong

0,5 dl olivolja

5-10 basilikablad

Några droppar tabasco

0,5-1 tsk salt

1 nypa socker

1-2 krm svartpeppar

 

1 bit formfranska per person (det går även bra med glutenfritt rostbröd)

olivolja

1 nypa salt

 

creme fraiche

lite salt

Olivolja till servering

 

HOW TO? 

 

1. Börja med att koka upp 4 dl buljong, låt det svalna.

 

2. Skala därefter gurkan, spara lite till servering. Gröp ur innanmätet på gurkan och tärna den. Kärna ur paprikan och chilin och skär dem i mindre bitar. Hacka rödlöken fint med en kniv samt skala vitlöken och dela den i mindre bitar.

 

3. Koka upp vatten i en kastrull. Skär ett kryss i varje tomat med en vass kökskniv och lägg därefter ner dem i vattnet. Låt dem koka i 30-60 sekunder, du märker vid det skurna krysset att skalet börjar lossna lite. Tag då upp tomaterna och spola dem i kallt vatten. Skalet ska nu gå lätt att dra bort från tomaterna, men akta dig, det kan vara riktigt varmt! Hacka därefter tomaterna i mindre bitar.

 

4. Lägg alla grönskaker, utom den hackade rödlöken i en större mixer (den går även att köra med stavmixer) tillsammans med basilikablad, rödvinsvinäger och olivolja. Mixa till en slät puré. Därefter blandar du ner rödlöken och späder Gazpachon med den kalla buljongen tills du har ett önskvärt resultat. Soppan ska vara ganska tjock i konsistensen. Smaka av med tabasco, salt, lite strösocker samt svartpeppar. Ställ soppan kallt över natten.

 

5. Innan servering  skär du av kanterna på brödet och delar det i två delar. Vänd dem i olivolja och strö en liten nypa salt över dem. Rosta brödet på 180 grader i ca 5-10 minuter, vänd brödet efter halva tiden. Trekantskrutongerna ska vara gyllenbruna och krispiga.

 

Servera soppan iskall med en klick ”saltad” creme fraiche, lite hyvlad/tärnad gurka, några droppar olivolja samt brödkrutonger.

 


När Man Drar Iväg Till Franska Rivieran - Off and Away to the French Riviera

Published: 2012-08-07 at 07:00:00
Ja, nu drar vi iväg igen, till Franska Rivieran närmare bestämt.
Men jag kommer blogga ändå, så klart!
 
Denna gång har jag hunnit förbereda mig med inlägg så bloggen kommer inte eka tom utan fyllas med recept och lite överraskningar.
 
Jo, så är det minsann.
 
Men just nu, om något minut eller tre, kommer jag släcka ner datorn, ramla nerför trappan med min allt för tunga resväska och sen bär det iväg i taxin som väntar.
 
Jag hoppas att få med lite franska recept också, vi får väl se vad Antibes/Juan Les Pins kan bjuda på!
 
Kram Mary

Marys Lyxiga Kantarellpaj - Marys Luxurious Chanterelle Pie

Published: 2012-08-05 at 08:17:00
Jag befinner mig mitt i semestern och det är ljuvligt, exakt hälften har passerat och jag ser verkligen fram emot andra delen!
 
Nu är det även augusti och augusti innebär bland annat kräftskiva.
Och som jag älskar kräftor!
Räkor för all del, men kräftor..mmmmm...då får räkorna vänta.
En västerbottenostpaj, en stor hög med kräftor (gärna färska om det går att få tag på), goda lagrade ostar, kex, gott bröd och så kantarellpaj.
 
Bäråret är dåligt men svampåret mina vänner, svampåret är riktigt bra och skogen bjuder på mängder med mumsig svamp. Tur som jag har finns en stor svampskog bakom svärisarnas hus och med en svampletande svärfar och en generös svärmor som delar med sig av härligheterna kunde jag göra denna mumsiga paj till kräftskivan!
 
Plättlätt att göra, god på picnicen, till kräftskiva eller som en förrätt till en större middag.
 
Såhär enkelt slänger du ihop den!
RECEPT - MARYS LYXIGA KANTARELLPAJ
 
1 pkt bacon
3 st schalottenlökar
500-600 gram  kantareller
4 dl vispgrädde
2 äggulor
1 ägg
2,5 dl riven lagrad prästost
Smör att steka i
Eventuellt salt
Svartpeppar
 
3 dl vetemjöl
85 gram smör
1-2 msk kallt vatten
 
HOW TO?
 
1. Skär smöret i kuber och nyp ihop med vetenmjölet. Blanda ner det kalla vattnet och tryck snabbt ihop till en fast deg.
 
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25-30 cm i diameter, och nagga den i botten med en gaffel. Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter. Förgrädda därefter pajskalet i 10 minuter på 175 grader.
 
3. Skär baconet i mindre bitar. Stek det knaprigt i en het stekpanna och lägg det sedan på en tallrik.
 
4. Hacka löken fint och stek det i smör tillsammans med kantarellerna tills de är mjuka och fått en mycket lätt gyllenbrun ton. Rör ner baconet och häll därefter ner grädden. Låt det få ett uppkok. Smaka e v e n t u e l l t av med salt och lite svartpeppar.
 
5. Häll över svampröran i en skål och låt svalna något. Processen går fortare om du sänker ner skålen i ett kallt vattenbad och rör med en slev i några minuter.
 
6. Vispa upp äggen och rör ner i svampblandningen.
 
7. Strö 1 dl av osten i pajjens botten, häll därefter på svampblandningen och avsluta med resten av den rivna osten.
 
8. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajjen fått en gyllenbrun ton.
 
 

Att Njuta av Sommaren - Enjoying Summer

Published: 2012-08-02 at 23:29:00
(Skål; Lisbeth Dahl från Nordljus)
Fick frågan här om dagen "vad ska jag bjuda på så här på sommaren, jag orkar inte stå i köket när det är så här varmt".
 
Och det behöver man faktiskt inte. Känner man inte för att grilla eller bjuda ngn annan typ av "lagad" middag går det faktiskt helt utmärkt att bjuda på skaldjur.
 
Räkor, kräftor eller vad du än önskar. Majonäs, Aioli, några skivor baguette, citronskivor, kanske lite smör och ett glas vitt eller kanske rosé och jag lovar dig att gästerna blir mer än nöjda. Vill du slå på stort men ändå inte stå i köket, köp en färsk hummer, smält smör och bjud på färsk hummer doppad i smör.
Det är gudoooomligt gott, tro mig!
Och hittar du inte färsk, eller är det kanske lite väl dyrt? Köp fryst och gratinera den en snabbis i ugnen. Lite vitlökssmör på det där och det kommer bli toppen!
 
Glöm inte bort att man faktiskt inte behöver göra det så komplicerat.
Visst..jag älskar långkok och pyssel i köket, det ska jag inte sticka under stol med.
Och jo visst, jag blir löjligt exalterad och hoppar omkring som ett barn när jag får styla maträtter, planera trerättersmiddagar och stå och ösa min fransyska i ugnen.
 
Men ibland vill jag inte, eller jag kanske inte orkar eftersom solen lyser och gästerna är många. Kanske vill jag umgås mer med besöket och stå mindre tid i köket. Kanske misslyckas jag (jo det händer alla faktiskt) och helt enkelt måste slänga fram något gott väldigt snabbt.
 
Då är skaldjur aldrig fel. Aldrig. Inte på vintern heller för den delen.
Säg att "du vill att man ska minnas den härliga sommaren för att orka med den tunga vintern" för guds skull och du är "home free".
 
Njut av sommaren, vi har faktiskt ungefär en tredjedel kvar även om många jag möter redan börjat oroa sig för hösten!
 
Kram Mary

Himmelska Rånkorgar med Vaniljglass, Grädde & Rårörda Blåbär - Wafer Baskets with Vanilla Ice Cream, Whipped Cream & Blueberries

Published: 2012-08-02 at 21:08:00
Rån, jag älskar rån!
 
Ja alltså, sådana där som man fyller med glass, som är sådär knäckiga och goda och som kanske till och med är alldeles nygräddade. Sådana kan man finna i Gamla Stan i Stockholm, men även hos min fina svärmor.
 
Du fyller dem egentligen med vad du vill även om traditionen hos svärisarna är vaniljglass, vispad grädde och rårörda hjortron/hjortronsylt. I år är det dock brist på hjortron och eftersom min morfar är långt bort med sin hjortronfyllda frys (ja egenplockade) så fick vi helt sonika "nöja oss" med rårörda blåbär.
 
Men det var lika himleskt gott det med kan jag berätta!
 
Att göra egna glassrån eller rånkorgar är inte alls svårt.
Det du behöver är egentligen ett rånjärn.
Googla runt och kika på blocket så kan man faktiskt hitta fina till inte allt för stor peng.
Har du riktigt tur kanske du finner en sådan gammal en som man lägger direkt på spisen. Då, mina vänner, har ni snubblat på ett riktigt fynd!
 
Såhär gör ni egna rånkorgar!
 
RECEPT - HIMMELSKA RÅNKORGAR med VANILJGLASS, GRÄDDE & RÅRÖRDA BLÅBÄR
15-20 stk
 
125 gram smör
1,5 dl vatten
2 dl mjöl
1 ,5 dl strösocker
 
HOW TO?
 
1. Smält smöret
 
2. Blanda socker, mjöl, vatten samt det smälta smöret till en jämn smet.
 
3.Grädda i rånjärn och låt det varma rånet stelna över ett dricksglas för en fin korg att fylla med glass, bär eller vad du nu önskar.
 
Mums!

När Man Besöker Nora - When Visiting Nora

Published: 2012-08-02 at 11:08:00
Just nu  befinner jag mig på landet, precis vid Norasjön. Alldeles strax ska jag ta mig in till Nora med kärleken för att 1. Äta Noraglass (OMG, om ni har vägarna förbi måste ni prova den) och 2. Sätta sprätt på pengarna inne på Nora Diversehandel .
 
Dessutom ska jag under eftermiddagen lägga ut ett efterrätts/fika-recept som är otroligt mumsigt och som för mig smakar sommar och sol!
 
Och så ska jag baka paj, älskar paj, så otroligt lätt att ta med sig på utflykten/picnicen i somarvädret.
Vi syns snart igen...
 
Ha en skön torsdag godingar!

Kaffeost med Hjortronsylt - Coffee Cheese with Cloudberries

Published: 2012-08-01 at 09:30:00
Kaffeost, ja jag vet, det låter lite galet!
Kaffeost är inget som jag tror är så vanligt i de mellersta och södra delarna av Svedala men i Norrland, närmaste bestämt kring Norra Finland/Sverige ungefär runt Tornedalen är det inga konstigheter alls. I FInland tror jag bestämt att den heter juustoleipä och är en typ av ost som mest påminner om en söt variant av Haloumi (den gnisslar när man tuggar på den) i kombination med ostkaka.
 
Antingen tärnar du upp den och lägger den i kaffet (sen dricker man upp kaffet och tuggat tillsist i sig ostbitarna..nej jag skojjar inte) alternativt serverar den med hjortronsylt (det går även bra med annan sylt om man föredrar det).
 
Den går att göra själv om man skulle vilja det men när jag hänger kring Tornedalen brukar jag faktiskt köpa den (!) i vanliga Icabutiken.
 
Älsklingen och lillebrors tjej var lite tveksamma till hela kaffeost historian..tills de smakade. De var glatt överraskade och tyckte att det var riktigt gott.
 
Det här är inte mitt recept, men jag har förstått att det ska vara ett bra recept.
Såhär gör du din egen om du skulle vilja prova på något riktigt ovanligt..
 
RECEPT - KAFFEOST med HJORTRONSYLT
 
4 liter ljummen opastöriserad (helst) mjölk, gärna fet variant kring 5% (alt byt ut till 3 dl fet mjölk och 1-2 dl vispgrädde)
1 msk ostlöpe
1 tsk salt
 
 
HOW TO?
 
1. Blanda samman alla ingredienserna i en skål/bunke och låt det stå i ca 30 minuter eller tills det stelnar.
 
2. Rör med en slev i "ostmassan" och låt det stå och gotta sig till vassen skiljer sig från resten och lägger sig på ytan.Sila ostmassan så att all vassle försvinner.
 
3. Häll ostmassan i en form med löstagbar kant, en sådan vanlig som man använder till sockerkaka eller liknande går utmärkt. Grädde kaffeosten mitt i ugnen i ca 30 minuter på 275 grader.
 
4. Ta ut osten från ugnen och vänd den (lite meckigt) och grädda med undersidan uppåt i 30 minuter till.
 
5. Ta ut kaffeosten ur ugnen och häll bort all eventuell vassle.
 
Klart!
 
Servera med en klick rårörda hjortron/hjortronsylt..