slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Marys Lyxiga Kantarellpaj - Marys Luxurious Chanterelle Pie

Published: 2012-08-05 at 08:17:00
Jag befinner mig mitt i semestern och det är ljuvligt, exakt hälften har passerat och jag ser verkligen fram emot andra delen!
 
Nu är det även augusti och augusti innebär bland annat kräftskiva.
Och som jag älskar kräftor!
Räkor för all del, men kräftor..mmmmm...då får räkorna vänta.
En västerbottenostpaj, en stor hög med kräftor (gärna färska om det går att få tag på), goda lagrade ostar, kex, gott bröd och så kantarellpaj.
 
Bäråret är dåligt men svampåret mina vänner, svampåret är riktigt bra och skogen bjuder på mängder med mumsig svamp. Tur som jag har finns en stor svampskog bakom svärisarnas hus och med en svampletande svärfar och en generös svärmor som delar med sig av härligheterna kunde jag göra denna mumsiga paj till kräftskivan!
 
Plättlätt att göra, god på picnicen, till kräftskiva eller som en förrätt till en större middag.
 
Såhär enkelt slänger du ihop den!
RECEPT - MARYS LYXIGA KANTARELLPAJ
 
1 pkt bacon
3 st schalottenlökar
500-600 gram  kantareller
4 dl vispgrädde
2 äggulor
1 ägg
2,5 dl riven lagrad prästost
Smör att steka i
Eventuellt salt
Svartpeppar
 
3 dl vetemjöl
85 gram smör
1-2 msk kallt vatten
 
HOW TO?
 
1. Skär smöret i kuber och nyp ihop med vetenmjölet. Blanda ner det kalla vattnet och tryck snabbt ihop till en fast deg.
 
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25-30 cm i diameter, och nagga den i botten med en gaffel. Låt vila i kylskåp i ca 30 minuter. Förgrädda därefter pajskalet i 10 minuter på 175 grader.
 
3. Skär baconet i mindre bitar. Stek det knaprigt i en het stekpanna och lägg det sedan på en tallrik.
 
4. Hacka löken fint och stek det i smör tillsammans med kantarellerna tills de är mjuka och fått en mycket lätt gyllenbrun ton. Rör ner baconet och häll därefter ner grädden. Låt det få ett uppkok. Smaka e v e n t u e l l t av med salt och lite svartpeppar.
 
5. Häll över svampröran i en skål och låt svalna något. Processen går fortare om du sänker ner skålen i ett kallt vattenbad och rör med en slev i några minuter.
 
6. Vispa upp äggen och rör ner i svampblandningen.
 
7. Strö 1 dl av osten i pajjens botten, häll därefter på svampblandningen och avsluta med resten av den rivna osten.
 
8. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat och pajjen fått en gyllenbrun ton.
 
 

Kommentarer - Comments
Lifessilverlining

Den måste jag prova, perfekt att ha till kräftskivan. Kram Nilla

2012-08-05 at 09:40:30 // http://lifessilverliningandi.blogspot.com/
Lingonberrie

Oj så gott det ser ut... Nu är jag tyvärr ingen svampplockare, jag hittar oftast en eller tre kantareller som genast hamnar på en rostad brödskiva. Men åh..kanske någon gång.
Ha en fin söndag!

2012-08-05 at 10:37:49 // http://lingonberrie.se
Katarina

Kantarellpaj är så gott!

2012-08-05 at 10:53:11 // http://hovkonditorn.blogspot.com
vanilj med lite rött

Åh vad gott.
Jag älskar oxå kräftor, längtar till vår kräftskiva!!
Håller med om att en god västerbottenpaj, ostar och kex hör till...och massssssor med kräftor!!
Jag gillar att pynta oxå, hattar, haklappar, lyktor, ljus mm.
Ha en trevlig dag fina du!

Kram Malin

2012-08-05 at 14:07:04 // http://vaniljmedliterott.blogspot.com
Erica

Åh, den är säkert fantastiskt god! Kräftor däremot äter jag inte (allergisk som barn och sen har jag aldrig lärt mig äta skaldjur överhuvudtaget).
Kram!

2012-08-05 at 22:00:48 // http://www.dreaminpink.se
dianasdrömmar

Älskar också kräftor, den där pajen lät god :) Jag gjorde västerbottensnurror till kräftorna häromdagen det var inte fy skam heller :) kramar Diana

2012-08-06 at 07:22:20 // http://xn--dianasdrmmar-cjb.se/
Annelie

Attans så gott detta lät! Ska testas till vår gårdsfest om ett par veckor!

Kram

2012-08-07 at 08:21:48 // http://ettfridfullthem.blogspot.se/
Susanna - mitt liv i Oslo

Ojoj, vad god den pajen låter. Måste absolut prova på den nu när det är kräftsäsong och jag ska visa mina norska vänner hur en kräftskiva går till ;)
Tack för tipset!

2012-08-09 at 19:59:34 // http://miss0.blogg.no
Kaksmulan

Åh, jag som älskar kantareller. Vill ha denna paj nu genast och sedan minst en gång i vevckan hela hösten ;).

2012-08-10 at 14:06:16 // http://kaksmulan.se

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback