slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Somrig Gazpacho med Ugnsrostade Trekantskrutonger - Summer Gazpacho with Roasted Croutons

Published: 2012-08-07 at 21:30:00

Just nu svettas jag på en balkong i södra Frankrike, närmare bestämt Antibes/Juan Les Pins. Vi hyr en lägenhet med en stor balkong med en helt fantastisk utsikt, det är nästan så att jag inte vill lämna balkongen. Men det gör jag ju så klart.

 

Det är 30 grader i skuggan och 30 grader inomhus och jag sitter framför en gigantisk fläkt och skriver, men det gör inget, för på semestern nästa ska man svettas. Vi dricker mängder med iskallt vatten, tuggar salta kex och fotograferar franska balkonger och fönster. För det är nästan en besatthet hos mig. Vi har även hunnit med en liten prommis i gamla delarna, sörplat rosé på en uteservering och handlat macarons. Macarons som jag redan tuggat i mig, allihopa, jo alla 10. Detta har sedan resulterat i något  slags horisontellt läge på balkongen. Men det var det värt. Lätt.

 

När det är så här varmt är det svårt att äta, det tycker till och med jag. Glass, kalla smoothies och islatte hägrar och mat känns långt borta. Men äta är det ändå bra att göra och kanske få i sig lite nyttigheter när man ändå håller på. Då brukar jag göra Gazpacho!

 

Soppa på sommaren är kanske inte det första som slår en när man botaniserar i diskarna på matbutiken men en iskall Gazpacho med lite bett i är faktiskt riktigt gott, mättande och läskande på en och samma gång. Dessutom är den enkel att göra! Principen ”man tager vad man haver” stämmer nästan eftersom det finns en uppsjö av olika Gazpachorecept att välja mellan. Personligen skulle jag vilja påstå att tomat, gurka och vitlök är två väldigt viktiga ingredienser som alltid bör finnas med. Men var inte rädd för att testa din egen variant för att få den precis som just du önskar!

 

Jag brukar servera den med en klick ”saltad” creme fraiche, lite olivolja, tärnad gurka och brödkrutonger som jag istället för att lägga i soppan (jag tycker personligen inte om det eftersom krutongerna blir blöta så fort), serverar bredvid i en större trekantsvariant.

Mumsigt som sjutton!

 

Gillar du inte när det hettar av vitlök och chili? Det är bara att halvera mängden så får du en snällare soppa. Missa inte att löken ska hackas för hand och inte mixas med övriga ingredienser eftersom den kan få en tråkig och lite besk/sur smak av det.

 

Soppan fungerar utmärkt som förrätt eller en del av en större buffé!

 

Såhär mixar du ihop din egen Gazpacho!

 

RECEPT - SOMRIG GAZPACHO med UGNSROSTADE TREKANTSKRUTONGER

 

5 st tomater (stora)

1 gurka

1 röd paprika

1 röd chili

2 st vitlöksklyftor

2 msk rödvinsvinäger

1 rödlök

2-4 dl kall grönsaksbuljong

0,5 dl olivolja

5-10 basilikablad

Några droppar tabasco

0,5-1 tsk salt

1 nypa socker

1-2 krm svartpeppar

 

1 bit formfranska per person (det går även bra med glutenfritt rostbröd)

olivolja

1 nypa salt

 

creme fraiche

lite salt

Olivolja till servering

 

HOW TO? 

 

1. Börja med att koka upp 4 dl buljong, låt det svalna.

 

2. Skala därefter gurkan, spara lite till servering. Gröp ur innanmätet på gurkan och tärna den. Kärna ur paprikan och chilin och skär dem i mindre bitar. Hacka rödlöken fint med en kniv samt skala vitlöken och dela den i mindre bitar.

 

3. Koka upp vatten i en kastrull. Skär ett kryss i varje tomat med en vass kökskniv och lägg därefter ner dem i vattnet. Låt dem koka i 30-60 sekunder, du märker vid det skurna krysset att skalet börjar lossna lite. Tag då upp tomaterna och spola dem i kallt vatten. Skalet ska nu gå lätt att dra bort från tomaterna, men akta dig, det kan vara riktigt varmt! Hacka därefter tomaterna i mindre bitar.

 

4. Lägg alla grönskaker, utom den hackade rödlöken i en större mixer (den går även att köra med stavmixer) tillsammans med basilikablad, rödvinsvinäger och olivolja. Mixa till en slät puré. Därefter blandar du ner rödlöken och späder Gazpachon med den kalla buljongen tills du har ett önskvärt resultat. Soppan ska vara ganska tjock i konsistensen. Smaka av med tabasco, salt, lite strösocker samt svartpeppar. Ställ soppan kallt över natten.

 

5. Innan servering  skär du av kanterna på brödet och delar det i två delar. Vänd dem i olivolja och strö en liten nypa salt över dem. Rosta brödet på 180 grader i ca 5-10 minuter, vänd brödet efter halva tiden. Trekantskrutongerna ska vara gyllenbruna och krispiga.

 

Servera soppan iskall med en klick ”saltad” creme fraiche, lite hyvlad/tärnad gurka, några droppar olivolja samt brödkrutonger.

 


Kommentarer - Comments
Lena - gott för själen

Vad mysigt det låter! En semestervecka i Frankrike, mmm!

Kram Lena

2012-08-07 at 21:50:15 // http://gottforsjalen.se/
Sara

Hej:) jag tycker att du har sååå fina bilder på din blogg. Skulle inte du kunna göra ett inlägg om fototips?

2012-08-08 at 13:02:53
Helena

Härligt med semester i Frankrike! Njut och ha det gott:)

Vad gott det ser ut!:)

2012-08-08 at 17:13:21 // http://baklust.blogg.se
Caroline

Hej Mary,
Det ser SÅ gott ut!
Hur många portioner är soppan för?

Med vänlig hälsning,
Caroline

2014-08-12 at 17:52:13 // http://www.carolinestensved.se

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback