slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Krämig Laxsandwich - Creamy Salmon Sandwich

Published: 2012-02-29 at 09:27:00


Afternon Tea-sandwich nummer två, av totalt tre, är denna laxsandwich som jag älskar. Brukar göra olika varianter på den här laxröran lite då och då och den är alltid lika uppskattad och det faktum att den är enkel att göra är ju bara plus i kanten för mig.

Den här är även god till grövre bröd som vörtbröd eller danskt rågbröd tycker jag, men det passade inte just detta tillfälle och därför fick det bli vanlig formfranska.

Jag har valt kallrökt lax, men om du inte är så förtjust i den rökta smaken så går det lika bra med gravad. Isbergssalladen rekommenderar jag dock å det bestämdaste eftersom den bryter av och ger den perfekta krispigheten till den krämliga och mjuka laxen.

Supergod att slänga ihop till en enkel soppa en kväll när man verkligen är sugen på ngt gott men bara inte orkar engagera sig nämnvärt..


RECEPT - KRÄMIG LAX-SANDWICH
4 stk stora eller 8 små trekantssmörgåsar
4 skivor formfranska 

2 blad isbergssallad

100 gram Philadelphiaost (dvs. ett halvt paket)
2 msk creme fraiche (den fetare varianten blir bäst)
0,5-0,75 dl finhackad rödlök (ca 1/2 medelstor rödlök)
70 gram kallrökt lax


1. Blanda alla ingredienserna ovan till en krämlig röra.

2. Skär av den yttre kanten på formfranskan och fördela laxblandningen på alla 4 brödskivorna. Lägg 1 blad isbergssallad ovanpå laxkrämen på 2 av brödskivorna och para därefter ihop dem två och två. Dela smörgåsarna i 4 eller 8 delar och servera på ditt Afternoon Tea-party.

Lycka till!


Afternoon Teasandwich med Ägg, Räkor & Pepparrot - Afternoon Tea Sandwich with Egg, Schrimp & Horseradish Salad

Published: 2012-02-28 at 19:12:00


Superenkelt och riktigt gott (det börjar låta som en slogan på den här bloggen men det är sant!)!

Vanlig äggröra/äggblandningar kan jag tycka blir lite tråkigt i längden. Ägg är gott och så, det är inte det men lite mer sting och lite mer finess vill jag ha! Den här röran blandar du till på några minuter och den ger en ny dimension till de vanliga äggrörorna du kan hitta recept på.

Supergod till Afternoon Tea-sandwichar, eller i en baguette till din sommarpicnic. Ett annat tips är också att lägga den på små crostinis eller rulla i tunnbröd och servera som snittar!
Servera med lite rom och en dillvippa :)

Enjoy kära ni!

RECEPT - ÄGG & RÄKRÖRA MED PEPPARROT & DILL
4 stk större eller 8 mindre trekantssmörgåsar

4 skivor vit formfranska (ex Orginalrost eller liknande)

250 gram oskalade räkor
2 hårdkokta kalla ägg
0,5 dl finhackad dill
2 msk riven pepparrot (det går bra med den på tub eller liknande)
0,75 dl majonäs


HOW TO?

1. Skala räkorna och ägget och grovhacka dem i mindre bitar.

2. Blanda de hackade äggen och räkorna med övriga ingredienser.

3. Skär av den yttre kanten på formfranskan och fördela blandningen på 2 av brödskivorna. Lägg de andra brödskivorna ovanpå och dela respektive smörgås i 4 eller 8 delar.

Klart!

Lycka till!


Kärleksfullt pyssel - Lovingly Crafts

Published: 2012-02-27 at 21:45:00


Ikväll har jag pysslat med något kärleksfullt, mysigt och hemligt.. Vad jag pysslat med kan jag inte avslöja ännu, mer än att det får mig att tänka på dagen då två underverk föddes..

Underbara godingar, som jag längtar efter er (och er mamma och pappa så klart!), snart är ni ett år gamla!

Imorgon blir det fler Afternoon Tea-recept, så håll ut!


När Man Har En Förkärlek Till Vitt - When You Fancy White

Published: 2012-02-26 at 20:22:00


Jag älskar vitt och mycket i min garderob är därför olika nyanser av vitt. Helgens shoppingtur avvek inte från normen och resulterade i 4 nya plagg, alla i olika nyanser av vitt, beigt, sand och off-white. Förutom svart, brunt och jeansblått i olika nyanser är det just nu väldigt färgfattigt i min garderob.  

Att det är lätt att matcha och kombinera tillsammans är inte så svårt att räkna ut, men nu känner jag att jag måste skaffa mig lite mer färg, speciellt så här till våren! Ljusare färger men ändå färger är det som eftersöks. Gammelrosa, marinblått, ljusblått, blågrått, blekt khakigrönt står högst upp på listan.

 Min mamma är otroligt duktig på att ha en väl fungerande garderob, allt i hennes garderob matchar tillsammans oavsett hur hon kombinerar ihop plaggen och hon satsar verkligen på kvalité före kvantitet!

En annan tjej som är otroligt duktig på detta är Malena. Hennes garderob skulle jag vilja botanisera i, risken är dock att jag aldrig skulle komma ut igen ;)


Småsega & Knäckiga Chokladkolakakor - Chocolate Caramel Cookie

Published: 2012-02-26 at 15:15:00


Väldigt enkla kakor som egentligen bara är att röra ihop, rulla till längder och grädda i ugnen. Klart!
De får en konsistens som är lite segare på mitten och något knäckigare i kanterna, mkt gott om du frågar Mary.

Perfekta att dra fram när man får oväntat besök eller att slänga ihop när gästerna kommer för den delen, det är inte som att man får stå i köket hela dagen direkt.

"Men hur blir det med det rumstempererade smöret" tänker ni då.
Ja, har du en microvågsugn går det alldeles utmärkt att rumstemperera smöret i micron. Sätt värmen på det absolut lägsta, skär smöret i kuber och prova dig fram till hur länge du behöver värma det för att det ska få den där rumstempererade konsistensen och temperaturen. Kom ihåg att inte värma för hårt och att "vända" smöret då och då i skålen. Det kommer alltid vara varmare i botten och rör du inte runt med smöret smälter det i botten innan resten nått rumstemperatur!

Jag brukar även "lägga till" en sådan här kaka som tillbehör när jag serverar andra efterrätter. Då fungerar den som ersättning för ett litet flarn eller annat rån. Det fungerar till exempel utmärkt som tillbehör vid sidan av några kulor choklad- och vaniljglass på sommaren!

Jahapp...då kör vi då!

RECEPT - SMÅSEGA & KNÄCKIGA CHOKLADKOLAKAKOR
Ugn: 175 grader

100 gram rumstempererat smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl mjöl
2 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
Farinsocker


HOW TO?

1. Sätt på ugnen och klä en plåt med bakplåtspapper eller ugnsduk.

2. Lägg det rumstempererade smöret, strösockret samt den ljusa sirapen i en bunke och vispa ihop med elvisp.

3. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat i en annan bunke, rör därefter ner det i smör- & sockerblandningen. Rör/knåda tills det blandat sig ordentligt.

4. Dela degen i tre delar och rulla till ca 30 cm långa längder. Lägg längderna på plåten och platta till dem, strö därefter lite farinsocker på ovansidan (jag brukar "trycka till" lite ovanpå farinsockret, då fastnar de bättre). Tänk på att de kommer flyta ut mkt i ugnen så gör dem inte alltför platta.

5. Grädda kakorna i ugnen i ca 13-15 minuter på 175 grader.

6. Låt längderna svalna lite på plåten innan du börjar skära dem i mindre bitar.

Lycka till!


Afternoon Tea

Published: 2012-02-26 at 12:11:00




Igår hade jag några goa tjejer över för pyssel och Afternoon Tea.
Te med tillbehör som citron, socker, mjölk för de som önskar, trekantssmörgåsar, scones med tillbehör och några små godbitar att avsluta med.

Visst kan man brassa på med det absolut mest komplicerade bakverken men jag ville göra det lite halvenkelt och inte spendera för mkt tid i k öket och valde därför några av mina favoriter.

Sconesrecceptet hittar nu HÄR.
Som tillbehöver serverade jag vispat smör, vaniljphiladelphia och min favoritmarmelad från St. Dalfour "Ananas & Mango".

Vaniljphiladelphia rör du ihop genom att ta 1/2 paket vanlig philadelphia och blanda med 1-2 tsk vaniljsocker, smaka av och låta dina smaklökar avgöra vad som känns bäst ;)

Du kan givetvis servera vad du vill till dina scones. En god ostbit eller lite lättvispad grädde och sylt kan också vara alternativ till scones på en Afternoon Tea. Ett annat alternativt kan vara "vanlig" Philadelphia som serveras tillsammans med lite sylt eller marmelad till dina nybakade och varma scones. 
Ett tips är att "vispa upp" philadelphian (kan du göra med en gaffel)och placera i en liten skål oavsett vad du gör med den, den blir fluffigare och godare och dessutom ser det finare ut ;)

Jag valde några efterrättsfavoriter som hallonpannacotta med lite passionsfrukt på toppen. En lite minimoccaruta och en vaniljmuffins med marängsmörkräm på toppen. Såhär i efterhand inser jag att jag helt glömde mina nybakade chokladkolakakor som jag bakat morgonen innan, så vimsig är alltså jag! ;)
(Tror att mannen är ganska så nöjd över att det finns en hög med kakor kvar dock! ;) )

Jag valde också att servera 3 olika varianter på trekantssmörgåsar till mitt Afternoon Tea:
Laxsandwich med krispig isbergssallad
Ägggsandwich med pepparrot, dill och räkor
Kantarellsandwich

Jag kommer lägga ut recept på mina trekantssmörgåsar, eller "sandwichar" om du så vill, i början av veckan-Recept på de knäckiga & sega kolakakorna kommer dock senare idag ;)

Hoppas att er söndag är lika härlig som min!
 Solen skiner, stora delar av marken är bar och min vinterjacka är alldeles för varm! Våren är här people, så ut med er i solen, vi behöver allt ljus vi kan få såhär i slutet av februari :) Passa på att ta en promenad och avsluta med en mysig fika!


Lördagspyssel & Afternoon Tea - Saturday Crafts & Afternoon Tea

Published: 2012-02-25 at 14:27:00


Just nu hos Casa-Mary..

Fina vänner på besök, jag bjuder på Afternoon Tea, vi pysslar, det skrattas och pratas..

Ha en härlig lördag allihopa!!


TÄVLING! Vinn en Goodiebag med massa smått och & gott! - CONTEST! Win a Goodiebag

Published: 2012-02-24 at 09:00:00


Allt i goodiebagen får inte ens plats på bilden..

Jag fullkomligt älskar de här tavlorna! Precis sådär vill jag ha det hemma i drömhuset..

Nu är det dags för en tävling tycker jag!!
Vad säger ni om en tävling där du kan vinna några av mina favoriter när det gäller bakning och godistillverkning?
Vad säger ni om jag säger att ni inte bara kan vinna just det, utan även finfina härligt "vintage" tavlor från DEN HÄR goa tjejen, "Louise Vita Drömmar - My Lovely Days!!?

Jo men det är sant!

Tävlingen är enkel, du behöver göra 3 saker.

1. Gilla "Made By Mary" och "Louise Vita Drömmar"FACEBOOK, det gör du HÄR och HÄR.

2. Skriv en kommentar om vad du skulle vilja läsa mer om i bloggarna, cupcakes? tips och tricks? inredning, inspiration? dukning..precis vad du vill! Du kan skriva i både min och Louise blogg, vart du skriver spelar ingen roll. Och nej du behöver INTE skriva i båda bloggarna! ;)O

3. Och så till sist en kommentar om varför just du ska vinna!

PRISET:

Du vinner en goodiebag med:
Min favoritessens som jag använder när jag bakar godis, marshmallows, macarons och mycket annat gott.
Form att gjuta klubbor i
Form att gjuta geléhjärtan
eller chokladpraliner i
Spritspåsarna jag använder när jag gör macarons
Det bästa mandelmjölet
Fina, "våriga" cupcakesformar
Vackra Cupcakes wraps
Min favorittyll
när jag bla spritsar frosting på cupcakes
Min favoritchoklad vid bakning & godistillverkning

Tavla "Muskot"
Tavla "Kanel"

Så..hit me/us!

Tävlingen pågår i en vecka och avslutas alltså fredagen 2 mars!

UPPDATERING! TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD


Guldkant På Vardagen - A Silver Lining on Your Weekday

Published: 2012-02-23 at 19:53:00


Bildkälla från Mia Blanch Keramik

Jag är lyrisk!
Hittade de här underbara kopparna via den här tjejen, som inte bara är en fantastisk fotograf och bloggerska men som uppenbarligen har oklanderlig smak!

Jag är kär..jag bara måste ha kopparna, helst allihopa, för att inte tala om porslinsskålen för smör. Sådant fantastiskt hantverk, vilken kärlek som ligger bakom kopparna. Jag struntar i de som påstår att kaffet smakar lika dant i andra koppar. Det gör det inte. Punkt.

Guldkant på livet handlar dock främst om ett tankesätt, en uppskattning för livet, för allt det underbara som finns kring oss. Men guldkant på livet kan även vara den där koppen som gör att kaffet smakar lite godare, den där klockan eller väskan som du suktat efter så länge och som gör att varje dag på jobbet känns lite roligare.

Hur du hittar din guldkant är upp till dig men glöm inte att små detaljer påverkar mer än du tror!
Du behöver kanske inte ha den där takvåningen eller lyxigaste bilen eller det bäst betalda jobbet.
Kanske har du inte råd med en hel serie av proslinet ovan. Men kanske behövs inte det..

Mysiga morgontofflor som värmer fötterna, en lite lyxigare, fluffig och mjuk morgonrock, nybryggt kaffe i en favoritkopp och ett tänt ljus kan faktiskt göra underverk för humöret.

Glöm inte de små detaljerna och känn tacksamhet för allt underbart som du faktiskt har i just ditt liv!


Moccarutor - Mocha Chocolate Cake with Coconut

Published: 2012-02-22 at 16:45:00


Igår blev det moccarutor som de kallades när jag var liten, idag heter de tydligen kärleksmums.
Hur som haver, goda är de och enormt enkla att baka! Jag ska få besök av några härliga tjejer i helgen och tänkte bjuda på Afternoon Tea. Det blir klassiska "trekantsmackor" men även lite goda bakverk. Eftersom det blir som en mindre buffé så vill jag inte servera något i vanliga storlekar, då orkar man inte. Alltså måste jag baka minivarianter av allt jag vill servera, moccarutor är en av dem.

Det här blir en låg kaka som fungerar tiopen om man vill göra fina, små, mini-moccarutor. Perfekt till en kakbuffé eller om man bara vill frysa in mindre bitar att ta fram till kaffet en vanlig tisdag, lite guldkant på vardagen sådär. Otroligt goda och saftiga är de i allafall och att misslyckats är i princip omöjligt!

Jag lovar ;)

RECEPT - MOCCARUTOR

150 gram smör
 2 ägg
3 dl socker
4,5 dl vetemjöl
3,5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk

Glasyr;
100 gram smör
2-3 msk kallt, starkt, kaffe
1 rågad msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl florsocker

Kokos

HOW TO?

1. Smält smöret och låt det svalna

2. Blanda de torra ingredienserna med varandra, dvs mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker. Sikta det gärna så att det inte bildas några klumpar.

3. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt därefter ner de torra ingredienserna omväxlande med smör och mjölk.

4. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna och smöra sidorna på långpannan samt ovanpå bakplåtspappret. Fyll långpannan med smeten.

5. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 15-18 minuter.

Ta ut kakan och låt svalna. När kakan svalnat gör du glasyren!

6. Smält smöret till glasyren.

7. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.

8. Bred därefter ut glasyren på kakan och strö på rikligt med kokos

Skär därefter upp i önskad storlek
(moccarutorna går som sagt utmärkt att frysa)

Lycka till!

Och ja, imorgon kickar jag igång tävlingen!


VÅRTÄVLING! - SPRING CONTEST!

Published: 2012-02-22 at 12:24:00


Den här lilla stackaren på bilden påminner mig om våren och om att den (med lite vilja) snart är på intågande!Det blir i alla fall ljusare och ljusare för varje dag som går och jag njuter av att vi går mot ljusare tider. 

För att det, typ kanske med lite vilja, snart är vår och för att jag tycker att ni är så otroligt härliga alla ni som kikar in här, så är det dag för...damda da dammm..TÄVLING!

På fredag smäller det!
Då kommer jag lägga ut en tävling där priset BLAND ANNAT är en GOODIEBAG med en hög av mina "favoritprodukter. Så håll ut gott folk, när jag inte bakar lika mkt denna vecka så är det för att jag är på jakt efter allt jag vill slänga ner i goddiebagen.


I Mitt Skafferi - In My Pantry

Published: 2012-02-21 at 14:10:00


Jag fick en fråga från en läsare för ett litet tag sen som undrade om hon inte kunde få veta vad jag har i mina skåp. Vad behöver man hemma för att kunna slänga ihop något när lusten faller på helt enkelt?
Och givetvis kan jag dela med mig av det!

Eftersom jag bakar ganska mycket har jag både det ena och andra i skafferiet hemma men om man har ett bra masutbud av produkter tror jag att man kan byta ut och göra om receptet till sitt eget om man inte vill släpa sig ut till affären för nya inköp. Exempelvis kan man byta ut den mörka chokladen, om man inte har någon hemma, mot vit choklad. Russin kan byta us mot tranbär, vanligt socker kan bytas ut mot råsocker eller farinsocker för en annan smaknyans på kakan.

Några råvaror som alltid står hemma hos mig är de jag listat nedan.

Med produkterna nedan kan jag slänga ihop det mesta jag vill även när jag får oväntat besök och vissa av produkterna som ägg, mjölk, morötter och frysta bär är kanske sådant som man ändå har hemma för att äta till frukost eller middag. Med ingredienserna nedan kan jag bland annat slänga ihop en rulltårta, muffins/cupcakes, olika sorters kakor, maränger, godis, chokladmousse, morotskaka, macarons, chokladfondant, pannacotta, marshamllows, kola, paj... ja, listan kan göras lång.


Ägg
Smör
Osaltat Smör 
Grädde
Mjölk
Philadelphiaost
Morötter
Sylt (Hallon, jordgubb eller liknande)
Frysta Bär

Mjöl
Mandelmjöl
Florsocker
Strösocker
Råsocker
Bakpulver
Kakao/Chokladflorsocker
Kokos
Någon typ av vaniljsocker eller liknande
Glykos
Gelatin
Röd karamellfärg/Gelefärg
Olika nötter så som hasselnötter, valnötter, Pecannötter..
Torkade Tranbär
Vit Choklad
Mörk choklad/Mjölkchoklad jag har ALLTID 56%-ig mjölkchoklad (Odense) hemma eftersom det är min "all time favourite" vid bakning och godistillverkning 
Pepparkakskrydda, Kanel

Är det något nu undrar så är det bara att fråga..så klart! :)


Home Sweet Home

Published: 2012-02-21 at 07:52:00






Som jag längtar efter eget hus just nu!
Att få pyssla hemma, att riva ut, lägga nytt golv, tapetsera precis just så som jag vill ha det. Vitlaserat golv, gärna med breda golvplankor, ljust, fräscht, vitt, kakelugnar, stukatur och djupa fönsternicher om jag får önska!

Att blanda ny inköpta plädar och kanske en ny soffa med gamla auktionsfund som den stora ryska samovaren i nysilver som står hemma hos oss just nu. Att flytta med mitt vita piano så att jag kan ta upp pianospeladet igen och att bygga ett kök precis så som jag vill ha det. 

Tills det blir ett hus för oss så får jag njuta av de härliga stunder jag får spendera i Nora hos mannens härliga familj i deras mysiga hem!  


Chokladbollar - Chocolate Balls

Published: 2012-02-20 at 13:22:00


Chokladbollar ger mig minnen från barndomen, hur jag och mamma blandade socker, kakao, havregryn och smör precis som jag fortfarande gör idag. Var det inte härligt när man som barn fick stoppa sina busiga fingrar i smeten och kladda runt och när mamma inte såg, smaka lite av smeten.

Någonstans här tror jag att min bakglädje och nyfikenhet för, och kärlek till, mat började. Att få upptäcka alla smaker och dofter, att få prova själv även om mamma alltid fanns med i bakgrunden.

Det här är receptet från min barndom, inget mer exklusivt eller konstigare än så. Det enda som skiljer dem åt är att jag mixat havregrynen för att få finare "bollar" men det kan man bara hoppa över om man inte ids pyssla med sånt ;)

Jag föredrar chokladbollar som rullats i kokos före allt annat och väljer i princip aldrig något annat om inte mannen eller gästerna efterfrågar det. Ett tips är dock att rulla chokladbollarna i smält choklad och därefter i kokos för att få en lite lyxigare känsla och en något "mörkare" chokaldboll, både smakmässigt och useendemässigt.

När jag smälter choklad till praliner eller vad det än må vara smälter jag alltid minst 200 gram så att det ska gå lätt och smidigt att doppa, vad det nu än är som ska doppas, i chokladen. Resterna är bara låta stelna igen och användas på nytt vid nästa stök i köket.

RECEPT - CHOKLADBOLLAR
3 dl havregryn
0,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
120 gram rumstempererat smör (riktigt smör inget annat!)
1 msk starkt kaffe (kallt)

200 gram choklad att doppa i
(jag använde mig av 56%-ig mjölkchoklad från Odense som är en mörkare variant av mjölkchoklad)
Cocos
Annat Strössel , pärlsocker eller liknande

HOW TO?

1. Mixa havregrynen med en hand- eller hushållsmixer. Blanda därefter havregryn, socker, kakao, vaniljsocker i en bunke.

2. Lägg ner det rumstempererade smöret och kaffet och blanda till en smidig massa, ställ in i kylskåpet för att sätta sig något.

3. Hacka under tiden chokladen och smält den i ett vattenbad.

4. Rulla chokladbolls-smeten till bollar och doppa i den smläta chokladen. Rulla därefter i kokosflingor. Ställ påett fat för att stelna, ställ gärna in i kylskåpet när du är klar med "rullandet".

Tips! OM dina chokladbollar känns mjuka, så pass att du är osäker på om de går att rulla runt i smält choklad, ställ in dem i frysen ett tag och låt dem stelna ytterligare.

Vill du inte rulla chokladbollarna i smält choklad så hoppa bara över det och rulla i kokos som vanligt!

Lycka till!


Tyllar - Nozzel for Pastry Bag

Published: 2012-02-20 at 08:11:00




För några dagar sedan fick jag en fråga vilken typ av tyll jag använt mig av när jag spritsade toppingen till DENNA cupcake. Och givetvis är det inte så enkelt att veta vilken tyll man ska använda till vad så här tänkte jag visa 2 tyllar jag ofta använder mig av när jag bakar.

Den vänstra tyllen använder jag mignär jag spritsar topping på cupcakes eller om jag vill spritsa grädde eller potatismos. Jag tycker den här breda (diameter på 1,4 cm) tyllen ger en fin form på toppingen/frostingen. 

Den runda tyllen till höger kommer i ett "engångskit" från livsmedelsbutiken och den använder jag mig av när jag ska spritsa macarons eller smörkräm till macarons.  

Det är lätt att tro att man behöver tjugoelva olika tyllar men sanningen är den att ska man inte spritsa speciella blommönster eller blomblad eller liknande så går det bra med ett fåtal basic-tyllar och man är så att säga "good to go!" :)


"Det är bara min handsfree" - "It's Only My Handsfree"

Published: 2012-02-19 at 20:06:00



Fick den här tuffa handsfreen (ja okej kanske inte handsfree men..) på Bloggeventet som Emma ordnade för någon vecka sedan.

Spatserade på stan med denna veckan som var (jag var ju bara tvungen att se reaktionerna) och gissa om den inte härligt nog ringde när jag stod i kön till kassan på skobutiken... Totalt obekväm och klumpig men helt underbart cool och rolig. Fick höjda ögonbryn och "men vad i hela fridens namn är det där!!??" från ett äldre par. Vi skrattade faktiskt i kapp och de skojjade friskt. Den här "handsfreen" som jag kallar den..eller "POP Phone" som den faktiskt heter är ju bara för härlig. Går att koppla in i din dator eller surfplatta också om du önskar det! ;)


Nu kan du följa mig på twitter - Follow me on Twitter

Published: 2012-02-19 at 12:57:00


..om du undrar vad jag pysslar med när jag inte bloggar & bakar.
Här hittar du mig:
Made_By_Mary


Fuskfondant - Chocolate- Cheating- a- little-bit- Fondant

Published: 2012-02-18 at 15:41:00


Älskar du choklad?
Älskar du krämiga kladdkakor som smälter i munnen? Då har du hittat rätt recept, för helt allvarligt, det här är så underbar gott! Vad vad, undrar du nu.. Jo... CHOKLADFONDANT! Det är som en krämig fluffig variant av kladdkaka kan man säga.
Hummana hummana hummana!
Lämna mig ensam med min chokladfondant tack och nej du får inte smaka ;)!

Dessutom är den svår att misslyckas med, för oavsett om den blir så fast eller så krämig som du tänkt dig så är den lika god ändå...jag lovar och svär! Ibland har jag varit lite stressad i köket och tagit ut dem alldeles för tidig vilket resulterat i att fondanten bara varit fast runt om och mest bestått av chokladsås, men inte ens då har det
varit i närheten av någon slags katastrof. Lite vaniljglass på chokladsåsen och jag har haft ett lyckligt gäng kring matbordet!

Det är svårt att ge exakta minuter på hur länge fondanten ska befinna sig i ugnen och jag kommer därför ge ett ganska stort spann på tiden, men stressa inte. Jag ska förklara hur du ska tänka. När du ställer in fondanten så sätt timern på den kortaste tiden och titta hela tiden till fondanten. Verkar den inte färdig, sätt fram klockan med några minuter, och titta därefter till den igen. Eftersom alla ugnar är olika så kan det ta väldigt olika lång tid. Hur sjutton vet man när den är färdig då (det här verkar ju hur komplicerat som helst tänker ni nu ;))??
Jo, när ytan på fondanten har stelat och så att säga mattats av är den färdig. Vill du vända den upp och ned på ett fat så måste du vänta längre, fondanten måste så att säga bli mer som en chokladkaka än en krämig chokladkräm.

Jag gillar när fontanten är ganska krämig och gräddar min i ugnen i ca 18-20 minuter. Då är den mjuk och luftig i kanterna men krämig i mitten. Jag brukar låta fondanten svalna i ca en halvtimma i formen för att därefter placera en vaniljglasskula ovanpå som jag låter smälta lite innan servering. Det fina är att chokladfondanten, eftersom den är krämig innuti, sjunker in/nedåt, i mitten och förbereder en liten urgröpning där glasskulan passar perfekt ;)

Galet enkelt men också galet gott!

RECEPT - CHOKLADFONDANT
4 port

 4 ägg
160 gram socker
125 gram mörk choklad (jag brukar välja 70%-ig till chokladfondant)
125 gram smör (välj den vanliga saltade varianten)
75 gram mjöl
4 gram bakpulver

Exempel på serveringsförslag till;
Vaniljglass
Rostade hasselnötter
Hallon

HOW TO?

1. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.

2. Hacka chokladen och smält över vattenbad samt smält smöret i en kastrull på spisen. Känn efter att smöret är rumstempererat och blanda det därefter med den smälta chokladen. För att smöret inte ska bli för varmt - smält på medelhög temperatur och när hälften av smöret är smält, ta kastrullen från plattan och rör i smöret tills allt smält helt, då slipper du skållhett smör. Alternativt smält det ett tag innan och låt det stå och svalna.

3. Vispa upp ägg och socker lite fort så att det blandas väl och rör ner choklad- och smörsmeten i ägg- & sockerblandningen, blanda väl. Ta därefter och sikta ner mjölet och vänd ihop smeten.

4. Fördela i 4 mindre portionsskålar & grädda i mitten av ugnen på 180 grader i ca 12-25 minuter.

Låt svalna lite innan servering och njut med en kula vaniljglass eller lite hallonsorbé eller kanske några hackade nötter.

Även denna njöt vi av på Alla Hjärtans Dag men jag tycker att man ska ge guldkant på så många dagar i livet som det bara går...så släng ihop en ikväll vetja!

Nu ska jag iväg till en kär vän till mig, det blir några glas vin, god mat och massa prat!
Trevlig lördagskväll!


Lyxig Skagenröra - Shrimp Cocktail with Dill & Mayonnaise

Published: 2012-02-18 at 13:15:00


God förmiddag allihopa, hoppas ni har vaknat till en lika strålande dag som jag har! Fast egentligen är den mest strålande i mitt eget huvud. Men det är som drottning Kristina sa när det begav sig "man är alltid så lycklig eller så olycklig som man tror". Och idag känner jag mig extra lycklig. Det är helg, jag har njutit av en frukost med tända ljus och en egen skagenröra med ett stort glas nypressad apelsinjuice. Kan dagen starta bättre? Knappast! ;)

Det här är samma skagenröra som jag och mannen åt som förrätt på Alla Hjärtans Dag och den fungerar utmärkt när man vill lyxa till det på frukosten.

Jag är lite anti jättefeta "majonäsiga" skagenröror. Inte för att jag är anti fett och krämiga såser om det var någon som trodde det, nej, jag är bara inte speciellt förtjust i själva majonässmaken. Den här skagenröran har väldigt lite majonäs i sig och jag blanda bara ner precis så mycket creme fraiche att det bildar ett tunt lager över räkorna och kräftorna. Mer räkor, kräftor och dill, mindre sås kan man säga! Jag använder säkert majoriteten av en dillkruka bara för 2 personer ;)

Det här receptet är för två men vill man dubblera är det bara att plussa på! Det är inte viktigt med exakta mått just i detta recept, utan använd dina egna smaklökar och smaka av allt eftersom du rör ihop! :) Jag använder mig av frusna "lyxräkor" som finns på lösvikt i de flesta livsmedelsbutiker. De är stora och har en riktigt bra smak trots att de är frysta. Väl värt varenda krona om du frågar mig! (köp för guds skull inte frysta utan skal eller de i lag, de smakar så otrolig mkt mindre (inget alls om du frågar mig) och du kommer fråga dig vad som är lyxigt med den här skagenröran?! På den frågan svarar jag "du skulle ha lyssnat på mig" ;))

När det gäller kräftstjärtar har jag tagit frysta "jumbokräftor" från Ica, de smakar riktigt bra trots att det är mitt i vintern just nu!

Så gör det nu är ni snälla och unna er lite bättre räkor och kräftor! Deal? Bra!

Here we go;

RECEPT - MARYS LYXIGA SKAGENRÖRA
 2 pers

ca 20 stora "lyxräkor"
ca 20 kräftstjärtar (går utmärkt att köpa frysta som sagt) 
 ca 1 dl fet creme fraiche
1-2 tsk majonäs
1 dl hackad dill
ca 5-10 droppar tabasco
ca 0,5-1  krm Worcestershire sås
lite nymalen svartpeppar
salt

HOW TO?!

1. Börja med att låta räkorna & kräftorna tina i rumstemperatur eller i kylskåp. Ju långsammare de tinar, ju bättre smakar de tycker då jag. Men visst går de att tina de frysta kräftorna i vattenbad om man har bråttom också!

2. När räkorna och kräftorna tinat, skala dem och lägg dem i en finmaskig sil och låt dem rinna av så att eventuellt vatten från att de varit frysta eller liknande rinner av (din skagenröra tenderar att bli för vatnig och rinnig annars)

3. Blanda hälften av creme fraichen med majonäs, dill, tabasco och worcestershiresåsen. Blanda med räk- och kräftstjärtarna. Blanda successivt ner resterande creme fraiche tills dess att du tycker att det blivit en bra blandning/smak som just du tycker om, du kanske inte behöver resten av creme fraichen. Jag brukar inte låta den bli för krämig eftersom jag föredrar att det smakar kräftor, räkor och dill gentemot majonäs och creme fraiche.

4. Smaka av med salt (en nypa eller två) och svartpeppar (bara en touch)!

Servera gärna på rostat bröd eller smörstekt bröd med en dillvippa och lite löjrom (lyxigare) eller stenbitsrom (budgetvarianten med gott det med!).

Ha en härlig lördag!


Madonna World Tour 2012

Published: 2012-02-17 at 10:50:51




Yes!

Fick tag i biljetter till Madonna som kommer hit i juli.
Det ska bli helt underbart eftersom hon var min stora barndomsidol och jag ser henne som en stark förebild även idag. En riktigt powerwoman i mina ögon! Hon inspirerar mig att våga, att ta vara på alla chanser jag får, att jobba hårt, att ta hand om mig själv och att vara stark!

Hoppas det blir minst lika bra det här äret som det var sist jag såg henne på Ullevi!

Ikväll och i helgen kommer det mer recept så håll ut ni som vi ha lite middagstips! :)


En varm känsla i magen - A Warm Feeling In My Tummy

Published: 2012-02-16 at 13:58:00

Helgens event lämnade mig med en varm känsla i magen och hjärtat!
Jag önskar att jag kunde spola tillbaka tiden och återuppleva allt igen. Då hade jag fotat mer, pratat med ännu mer goa tjejer och njutit av varje sekund ännu en gång. Men tyvärr fungerar inte livet med en tillbakaspolningsknapp, hur gärna jag än skulle velat det, så jag får därför nöja mig med att titta tillbaka på fina fotografier från helgen.

Det var verkligen en bra start på 2012, jag känner att året kommer bli det bästa på länge och eftersom jag tror på att man får det man ger och att man attraherar det man själv är och ger så kommer det onekligen att bli så.

Ovan ser ni mig med härliga Malena, hennes man är verkligen en skicklig fotograf och jag har lånat kortet från hennes blogg. Visste ni att hon fört en vaginamonolog på Åbo Svenska Teater. En vaginamonolog! Ja men ni hör ju! Helt galet coolt och befriande och vilket mod som krävs för att stå upp på en teaterscen och föra en monolog..det skulle inte ens jag våga tror jag.

Ikväll ska jag försökte svara på så många kommentarer och frågor som möjligt, det har rasat in så mycket här att det inte funnits tid att svara..men det ska det bli ändring på!


Alla Hjärtans Dag Godis - Valentines Day Candy

Published: 2012-02-16 at 09:22:00



Vill du imponera lite, briljera och stråla lite i glansen av frågor som "huuuuur har du gjort dom häääär!!??" så ska du ta en titt på det här receptet.

Kanske enklare än enklast och tar inte lång stund i köket, men det kan du ju hålla för dig själv ;) Slå in dem med lite cellofanpapper och ett sidenband och du har din present klar. Det är väldigt härligt att få överraska värdinnan eller värden med en lite annorlunda present och förutom att de är ganska så söta är de faktiskt riktigt goda också..tro det eller ej ;)

Det fins en enda negativ aspekt av den här godistilverkningen, du behöver formar att gjuta klubborna i. Kostar en liten slant men inga astronomiska summor, länk hittar du HÄR

Receptet avser en halv "sats" så att man inte behöver så många formar men det går även bra att dubblera receptet och göra fler..när man ändå är i farten menar jag! ;)

OKej, nog "pratat", här kommer receptet!

RECEPT - ALLA HJÄRTANS DAG-KLUBBOR
15 stk

3 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk ättiksprit
0,5-1 tsk röd karamellfärg (beror på hur röd färg du önskar)
0,5 tsk hallonessens
15 stk grillpinnar i trä eller plastpinnar för godistillverkning

3 stk formar från panduro
Godis- eller kökstermometer

Eventuellt hjärtströssel eller annan dekoration

HOW TO?

1. Lägg socker, vatten och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt koka tills blandningen är 148 grade.
2. Under tiden sockerlagen kokar, det tar en 15-20 minuter, så ställer du ordning formarna (ser till att de är rena och att du har rätt längd på dina grillpinnar om du använder sådana) och lägger ner pinnarna i formen. Ta även fram röd karamellfärg, hallonessens (eller den smaksättning du vill använda dig av) och ett teskedsmått.

3. När sockerlagen når 148 grader, dra kastrullen från plattan och blanda ner hallonessens och röd karamellfärg. Rör tills det blandat sig och sockerlagen har en röd färg (några sekunder).

4. Häll upp din "smet" i formarna, va så snabb du kan, du vill inte att din "smet" ska kallna då blir klubborna inte lika fina!

5. Vill du ha någon typ av dekoration (gör det inte godare, men finare) så lägger du försiktigt dessa på ovansidan efter någon minut. Tänk på att inte hälla godissmeten ända upp i formen om du vill ha dekoration ovanpå, då finns det risk för att det börjar rinna över åt alla håll.

Sen är det bara att låta stelna i rumstemperatur tills dess att de är helt kalla och hårda, jag brukar ofta låta mina stå över natten även om de kallnar långt innan, så att de får så bra konsistens som möjligt.

Lycka till!


När Man Blir Glatt Överraskad - When You are Pleasantly Surprised

Published: 2012-02-15 at 21:53:00


för att man kikar in på bloglovin och hittar detta..


När man funderar på om det är dags för en tävling - I think it's time for a contest

Published: 2012-02-15 at 17:03:00


Vintage Macaron

Vad säger ni om en tävling på bloggen?!

Jag tycker att det är dags för det så här i mitten av februari när värmen och solen känns långt borta och man är i stort behov av lite pepp!

Jagt änker mig att priset är en goodiebag med några av mina favoritprodukter inom bakning och godistillverkning?

Inte sponsrat från någon, ingen fulreklam, inget "kom och köp våra produkter"..nada. 
Från MIG personligen till ER helt enkelt!


Happy Valentine!

Published: 2012-02-14 at 20:17:00



Hoppas ni alla har haft en riktigt bra Alla Hjärtans Dag!

Jag och kärleken myser hemma med räkcoctail, hummer, tända ljus och chokladefterrätt, recept på allt vi åt kommer givetvis senare i veckan! 

Även sötsakerna på bild ska ni få lära er att göra lite senare i veckan. Det tar ungefär 15 minuter och sköter sig själv på spisen, galet men sant! Ett rosa sidenband runt klubban, en cellofanpåse och en personlig lapp var allt som krävdes för att tillverka den här presenten, mottagaren var mer än glad kan jag säga. Och svårare än så behöver det faktiskt inte vara att visa kärlek och omtanke till en medmänniska!

Kärlek till er allihopa!





Frasiga Alla Hjärtans Dag Kakor - Crispy Valentines Day Cookie

Published: 2012-02-13 at 15:34:00


Jag har sagt det förut och jag säger det igen..
Alla Hjärtans Dag behöver varken lindas in i rosa fluff fluff eller formas i hjärtform för den som inte vill det, inte heller behöver det kosta så många kronor och ören.

Så länge det ligger tanke och kärlek bakom dina handlingar...det är DET som betyder något. Baka dina, eller din kärleks favoritkakor och knyt ett fint sidenband kring kakorna med en liten kärleksfull lapp till din kära.  Eller lägg kakorna i ett fint paket eller påse eller kanske en en papperskartong du vikt själv.  

Personligen gillar jag gillar havreflarn och chocolate chip cookies. Har velat blanda dessa två ett längre tag och har äntligen lyckats med konststycket att få till precis den smaken och konsistensen jag önskat. Jag har bytt ut chokladen mot vit choklad och torkade tranbär, för att få den där perfekta blandningen mellan sött och syrligt som jag älskar. Här är resultatet!


RECEPT - FRASIGA ALLA HJÄRTANS DAG KAKOR
25 stk


70g vit choklad
0,5 dl torkade tranbär (36g)

120g mjukt smör
1 dl råsocker
1 ägg
1,75 dl vetemjöl
0,5 dl havregryn
0,5 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

HOW TO?

1. Börja med att blanda mjöl, bakpulver, havregryn, salt och vaniljsocker. 
 
2. Vispa smör och råsocker tills du har en krämis smet. Kläck ner ägget och rör krafitgt med visp tills det blandat sig (du behöver alltså inte vispa men du ska röra kraftigt).

3. Rör ner de torra ingredienserna i ägg- och smörsmeten

4. Hacka chokladen och blanda ner i smeten tillsammans med de torkade tranbären.

5. Forma smeten till en 25 cm lång rulle (den kommer vara ganska kladdig). Klä rullen i gladpack och sätt i frysen i ca 30-60 minuter, rullen ska bli ganska hård.

6. Skär rullen i cm-stora skivor och rulla till en boll, placera på plåt.

7. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, kakorna kommer bli lätt gyllene på undersidan och när du tar ut dem ur ugnen är de mjuka så låt dem ligga kvar och svalna på plåten. Sen är det bara att ta loss dem från bakplåtspappret eller ugnsduken. Sitter de fast? Prova att lyfta på bakplåtspappret och dra av pappret från själva kakan så brukar det ordna sig. 

Lycka till!


En Påse med Kärlek - A Bag of Love

Published: 2012-02-13 at 09:57:00


Idag strålar solen och snön fullkomligen gnistrade när jag var på väg till jobbet, så underbart härligt att inte behöva pulsa genom snö i becksvart mörker. Våren är på "G"..jag känner det!!

Imorgon är det Alla Hjärtans Dag och här kommer ytterligare ett tips hur du kan ta något ordinärt som en bit papper, ett tårtunderlag (Doilies) och lite sidenbandoch skapa ett sött paket/påse att gömma några favoritgodisar eller något annat du vill ge bort till någon du älskar!

DIY - EN PÅSE MED KÄRLEK
1 papper 43 x 28 cm (lite tjockare)
Lim, gärna på rulle
Sax
Linjal
Sidenband
Doilies eller annan dekoration

Börja med att klippa ut ett papper med måtten 43 x 28 cm (du kan halvera måtten om du vill göra en pyttepåse).

Vik pappret enligt bilden ovan (börja från vänster), du ska vika och pressa ner ordentligt (ta hjälp av änden på en linjal tillexempel). Vik på bredden vid 10 cm, 20 cm, 30 cm samt 40 cm så att det bildast 4 veck enligt ovan. Vik därefter ett veck 10 cm in även på längden. Då kommer dit papper att se ut som mitt.

Klipp enligt bilden till vänster. Den lilla fyrkanten som bildats av dina "vikningar" längst ner i höger hörn ska klippas bort helt. Nu ska du börja limma på de utklippta "flärparna". Jag rekommenderar att du köper lim på "rulle" ungefär som tippex på rulle, det finns att köpa på Panduro. Du stryker 3 limremsor på baksidan av de två översta (i bild) fyrkanterna och på ovansidan av de två nedersta fyrkanterna som kommer bilda botten på din påse. Stryk även lim på baksidan av den smala kanten längst till höger (nederst i bild).  Nu ska du börja att "vika/rulla" ihop påsen.

Vik ihop påsen enligt bilderna nedan och pressa ihop botten, den lilla & smala kanten ska du pilla in på insidan av påsen och pressa fast så att påsen limmas igen.  

Pressa ihop påsens övre kant och använd en hålslagare för att göra två hål. Trä därefter ett sidenband genom hålen och fyll påsen med något fint.

Jag har även dekorerat min påse med en doilie, men du kan givetvis använda din fantasi och gå loss totalt med hjärtan eller liknande.


Stora Bloggeventet 2012! Big Blog Event 2012!

Published: 2012-02-12 at 18:21:00

Finaste Emma, den bästaste av fruar, ordnade ett helt otroligt härligt, roligt "wau wau wau" event i Malmö i helgen..och lyckligt nog hade jag en av 180 biljetter dit!

Jag kommer alltid minnas helgens alla skratt, leenden, nya vänskapsband, gemenskapen, vänligheten, kärleken, alla möten, fina ord och alla hysteriska gap-flabb vid mitt middagsbord. Min sköna rumskompis Malin, härliga tvillingsmamman Katarina, vackra Tindy och underbara Annika för att nämna några få..

Härliga Emma (som jag inte har en enda bild på..hur är detta möjligt!!!!!!???????), vilken fantastisk kvinna, som styrt upp allt så bra och som jag attack-kramade "bara för att du är så bra" (det är ju sant!). 

Den stjärna som lyste starkast på min himmel var ändå Malena. Vackra goa Malena, vilken kvinna! Dina ord träffade mig mitt i hjärtat ska du veta!! Coccola nästa gång då (jag är allvarlig nu!) ;)

Här följer några av helgens många, många bilder!
 
Jag besökte Malmö för första, men förhoppningsvis inte sista, gången i mtt liv.

Jag började med att stolt visa upp skrevet (lånat bilden från Emma, det är ju ändå mitt skrev ;)) för Emma och Nelly, minglade runt bland massa härliga bloggtjejer och bloggläsare, skrattade, pratade, fotograferade,

drack skumpa, pratade med Brunkullan med Mosipperötter & Louise Vita Drömmar som huserade på var sin sida om mig under Ranelids föreläsning och njöt i fulla drag av att vara tillsammans med nästan 180 härliga tjejer (det var nån man där också med i skocken).

Jag skrattade så jag skakade, Ranelid vägrade stå still, alla andra skakade av skratt och ja..ni ser ju...ansiktet i händerna. Bilden säger allt. Kvalitén är som ni ser ingen höjdare, men bilden är så talande att jag bara måste ta med den.

Innan gårdagen har jag känt varken bu eller bä för Ranelid. Jag har givetvis noterat alla skriverier i pressen men aldrig bildat mig någon egen åsikt mer än att jag känt mig något tveksam till karln..kanske just på grund av alla skriverier. Men jag måste säga att det var alldeles härligt frigörande, humoristiskt och berikande att lyssna på herrn i en timma. Mannen kan prata, det är det ingen tvekan om, jag tror knappt att han andades eller pausade mer än en nanosekund mellan varje mening. Trots detta fanns det substans i det han sa, hans reflektioner var intressanta och jag fann mig fascinerad, motiverad och berörd av denne man.

Söta Nelly, med det fantastiska skrattet, tittar andaktigt på Ranelid under frågestunden. Tack herr Ranelid!

Efter Ranelid var det sminkning på scen, här av Tant Vera av som sminkar Sofie och så fick vackra Malena håret fixat av Böddi. Ja ni ser rätt, karln har bara en kavajärm. Malenami strålade som en sol och hennes klänning var helt magiskt...

Se hur den liksom får eget liv när hon snurrar runt för att visa Böddis hårstyling..

Vi fick inte bara en utan två, TVÅ, goodiebags innehållande bland annat ett litet förkläde från Ewa i Walla, hårschampoo från Paul Mitchell, gammelrosa kopp från Höganäs, iitalas "Vitriini", otaliga rabatterbjudanden, en tidning, stickade sockor med en söt rosett från Lisbeth Dahl, en lila kanna från Mateus, värmeljus från Durance, örngott från Beach House och tvål från Linum.

När ordnar du nästa event Emma?? ;)


På väg hem med SJ genom ett glimrande vinterlandskap - On My Way Home Through a Glittering Winter Landscape

Published: 2012-02-12 at 11:56:00

..fylld med härliga minnen och ett varmt hjärta!

Kameran är full med bilder och jag lovar att publicera en bunt så fort jag landat ordentligt i Stockholm :)

Om 2 dagar är det alla hjärtans dag, men jag ska nog hinna med att pilla in både ett och annat tippa innan dess!

Ha en skön söndag, vi syns senare ;)


Citerar Ranelid - Quoting Ranelid

Published: 2012-02-11 at 13:19:00

"livet handlar om att komma av sig".....


Känner mig inte alls påträngande - I don't feel intrusive at all

Published: 2012-02-11 at 13:05:00

När jag lyckligt kramar om Emma och glatt annonserat "för att du är så himla bra"...

Jahapp.. Way to go Mary!


Fika på espressohouse - A Coffee at Espressohouse

Published: 2012-02-11 at 11:48:00

....Innan eventet med "teafortwoplease", "feederfriend", "louise vita drömmar" och "Brunkulla med mosipperötter" ..
Tydligen ska vi leta rätt på ett lypsyl på vägen också..som ska kastas.

Ja..eee..frågor hänvisas till "feederfriend".




Är du bloggare? - Are You a Blogger?

Published: 2012-02-10 at 23:22:00

Var det första den glada tjejen i receptionen sa till mig när jag klev innanför dörrarna på hotellet klockan 22:45. "Ja..jo, jag är ju en sån där bloggare", hör jag mig själv säga sådär lagom överhurtigt. "Ja det är massa bloggtjejer här just nu, MASSOR!", hävdade hon den trevliga i receptionen...som om jag såg vilsen ut..som om jag kanske hamnat ifrån min flock. Hon nickade uppmuntrande varpå jag sneglade runt omkring mig.

Jahapp, massor alltså. "Hur i hela friden ska jag veta vilka de är nu då", tänkte jag för mig själv. Några tjejer satt en bit bort i någon slags hotellbar eller liknande och jag hörde glada skratt från gruppen. Man kan ju liksom inte gå fram och säga lite sådär nonchalant och världsvant "är ni bloggare eller?" Risken är ju att de inte alls är bloggare och ger mig misstänksamma blickar som svar. Misstänksamma blickar som bara kan innebära att de undrar vad jag är för en konstig typ som stryker omkring i hotellbarer..

Näe, bäst att gå upp och äta lite försenad middag och sova. Jag får vara påträngande imorgon istället..det blir nog bra det där!

Hotellrummet är iaf fräscht och sängen är nybäddad. Imorgon kommer bli en riktigt bra dag!!


Efter många om och men - After many ifs and buts

Published: 2012-02-10 at 17:18:00

..befinner jag mig på ett tåg ner till Malmö och årets bästa bloggevent!


Vaniljcupcakes med Chokladsmörkräm - Vanilla Cupcakes with Chocolate Buttercream Frosting

Published: 2012-02-09 at 22:39:00



Okej...jag varnar alla känsliga läsare som reda nu vet med sig att de upprörs lätt, alla omyndiga kan titta bort också..för säkerhets skull bara (eller alla som inte är BYX-myndiga iaf!!)

Ärligt..
Den här frostingen är så god att jag mår lite dåligt när jag tänker på den. Den är som en dröm!
 Mjuk och fluffig så till den milda grad att jag liksom vill smeta in mig i den och köra någon slags fluffig helkroppsinpackning! Rulla runt och sucka njutningsfullt bara. 

Frostingen smakar len mjökchoklad och ärligt, killar och tjejer...(här kommer den barnförbjudna biten) vill ni ligga så ska ni göra & bjuda på den här frostingen!!
Jag skojjar inte!

Vill man strunta helt i cupcakes-bakandet kan man göra det och bara smeta in sig i fluffet. Vad man gör sen lägger jag mig inte i, bara ni håller det för er själva!!

Det är därför jag petar in det här inlägget under Valentine's Day-kategorin, för kom igen, hymla inte..lite bus under lakanen hoppas nog rätt många på såhär kring alla hjärtans dag.

Vad man behöver göra för att få till det kan ni se nedan. Det går eg bra att göra frostingen till vilken cupcake som helst men jag föredrar en mer neutral vaniljvariant så att frostingen verkligen kommer till sin rätt!

Nu kör vi! :)

VANILLA CUPCAKES with CHOCOLATE BUTTERCREAM FROSTING

Cupcakes:
ca 25-30 minicupcakes
Ugn: 220 grader

75 gram smör
1 dl socker
1 ägg
1,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
1 msk  vaniljsocker
1/4 dl mjölk

Frosting:
1,25 dl strösocker
2,5 msk vatten
2 äggvitor
225 gram rumstempererat osaltat smör
100 gram mjölk-(el mörk)choklad (jag tog 36% mjölkchoklad från Odense, finns i vanliga Ica-butiken)

HOW TO?

Vanilla Cupcakes

1. Sätt ugnen på 220 grader och lägg cupcakesformar i en cupcakesplåt (de håller formen bättre då). Ta även fram smöret till frostingen och skär det i mindre kuber, det ska bli rumstempererat så låt det stå framme.

2. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.

3. Smält smöret och vispa detta med sockret. Blanda därefter ner ägget och fortsätt vispa tills blandningen blivit fluffig.

4. Vänd ner mjölken och vaniljsockret i smeten.

5. Ta därefter mjölblandningen och vänd ner det i smeten. Blanda försiktigt tills smeten är slät.

6. Fyll cupcakesformarna till 3/4 coh grädda dem därefter mitt i ugnen i ca 10-15 minuter eller tills de fått en lätt gyllenbrun yta..

Ta ut ur ugnen och låt svalna. Under tiden gör du marängsmörkrämen med chokladsmak.

Chocolate Buttercream Frosting

7. Koka upp socker och vatten och låt koka tills att det blir 115 grader.

8. Mät upp äggvita och lägg i en rosfri bunke. När sockerlagen nått en temperatur av 110 grader kan du börja vispa din äggvita till ett fast skum.

9. Så fort sockerlagen nått 115 grader häller du det, med en tunn fin stråle, ner i den uppvispade äggvitan. DU SKA FORTSÄTTA VISPA PÅ HÖG HASTIGHET HELA TIDEN.

10. Vispa tills temperaturen är ca 25-grader, det tar ca 15-20 minuter med en Kitchen Aid eller annan hushållsmaskin, så var tålmodig.

11. Under tiden marängen vispas hackar du chokladen och smälter den, antingen över ett vattenbad, men det går även bra att smälta choklade på låg värme i micron. Kom ihåg att ta ut chokladen då och då och röra om. Chokladen ska inte bli varm utan bara smälta. När hälften av chokladen är smält och det ligger små osmälta bitar kvar. Ta ut chokladen och rör i den med en sked tills allt smält, då minskar du risken för att den blir överhjttad och förstörs.

12. När marängen nått en temperatur av 25 grader lägger du ner lite av det rumstempererade smöret i taget, låt det vispa in några sekunder. Därefter häller du ner den smälta mjölkchokladen i marängsmörkrämen och vispar någon minut tills det blandat sig ordentligt och du har en fluffig marängsmörkräm med chokladsmak.

Marängsmörkrämen håller sig 2 dygn i rumstemperatur men den går även att förvara i kylskåpet. Den blir då hård men om du låter den stå framme i rumstemperatur några timmar innan du ska spritsa den.

Lycka til godingar!


När man måste berätta sanningen - When you have to tell the truth

Published: 2012-02-09 at 15:35:00



Ja okej, alltså..

Jag vet, jag bakar, pysslar och lägger ut bilder när allt ser sådär fasligt prydligt och gulligt ut.
Men det är inte hela sanningen.

Bakom varje söt blogg ligger ett fasligt kaos..nåja, åtminstone ungefär 50% av tiden i alla fall!

Jag står sannerligen inte som någon slags "Stepford wife" med perfekt håruppsättning och bakar i godan ro. Nej för sjutton, det är mer som ett slagfält mellan mig, en jädrans massa florsocker och köksmaskinerna. Köksmaskinerna gör uppror, godistermometern går sönder när jag som bäst behöver den, det stänker smet åt alla håll och kanter, jag tappar smör på golvet, florsocker stänger upp i ansiktet när jag kör igång Kitchen Aiden på full fart och tja...just det, sockerlag är jäkligt varmt ja! Attans!

(Ibland funderar jag på om jag bara borde göra revolt mot vår vårat prestationssamhälle och visa er "behind the scenes" bilder när det går som bäst..dvs som värst!)

Sist jag skulle göra marshmallows så klämde jag så hårt på spritspåsen (ja för jag hade fått för mig att jag skulle spritsa marshamllowsen i små hjärtan serni..johoo då vad bra idé..eeee...not!) att den gick sönder. Ut över hela köket flödade den vita marshmallows-smeten, som någon slags vit, kletig lava. Mannen garvade högt och ljudligt. "Mmöööhäääähähähähää"..lät det från soffan. Föga road vände jag mig om och stirrade stint på honom.. "Och du har inget fööööhöhöhörrkläähähähde" garvade han och frustade genom näsan. (Nej för jag jobbar sällan så, vadå förkläde liksom?). "Och i ansiket..du har i ansiktet...mööööhöhähähähäh".

Någonstans i den kletiga lavan fick jag nog och traskade morskt över till mannen och tog tag i hans ansikte med mina marshmallowskletiga händer..och gned till riktigt ordentligt. "Delad glädje är dubbel glädje" annonserade jag lyckligt och sen var det slut på den diskussionen. För sen började jag asgarva jag också. Så låg vi där, i marshmallowssmeten, och möhöhähäh-ade tillsammans. Med marhsmallows i håret och skägget och med minst sagt kaotiskt kök i bakgrunden.

Lite så jobbar jag...


Tips till Alla Hjärtans Dag - Valenties Day Tips

Published: 2012-02-09 at 10:50:00


Att fira Alla Hjärtans Dag behöver inte kosta halva månadslönen. Men lite engagemang får man allt kosta på sig, men är inte det hela grejjen när man älskar någon, att man faktiskt VILL engagera sig??!

Vad kan man göra då? Ja, här kommer några förslag som kanske kan sätta fart på fantasin!

Alla Hjärtans Dag-frukost; Handla hem favoritfrukosten till din kärlek. Passa på att steka äggen hjärtformade, går enklast om man steker i plättlagg som är formad som hjärtan, men det går även med hjälp av en pepparkaksform. Upp med frukosten på en bricka, eller duka fint vid frukostbordet, en liten blomma och ett kort med kärleksfulla ord på gör inte saken sämre!

Välkomna din kärlek hem (efter en tuff dag på jobbet/i plugget) med en picnic på vardagsrumsgolvet. Duka upp med mjuka kuddar, filtar och överkast: Tänd halva huset/lägenheten med tända ljus och sätt på lite mysig musik. Överraska med hans/hennes favorit dryck och maträtt och kanske favoritsnacks och film att titta på efter middagen.

Köp ett post-it block i rosa (finns hjärtformade också) och en svart tuschpenna. Skriv små kärleksbudskap på så många post-it lappar du kan och klistra uppprecis överallt i ert hem. Sätt inte bara upp dem på uppenbara ställen som på badrumsspegeln eller köksdörren utan göm lappar i strumplådan, i kylskåpet, lägg en lapp i jackfickan..möjligheterna är ändålösa! Han eller hon kommer i flera veckor framöver att hitta mysiga lappar som ger en varm känsla i hjärtat.

Sätt ihop en kärlekslista på Spotify, med låtar som betyder något för dig/er. Skriv ett kärleksbrev som ackompanjerar låtlistan där du beskriver varför du valt just de här låtarna, vad varje låt får dig att tänka på och vad låten betyder för dig.

Placera ut marshaller i ett stort hjärta i snön utanför där ni bor.

Köp en vit vattenbaserad marker och skriv ett kärleksbudskap på alla speglar ni har i huset. Du kan även skriva ngt eller rita ett hjärta på era drickglas. No stress..den här pennan är inte permanent, den går att tvätta bort med vanligt vatten. Finns på Granit!

Tappa upp ett bad åt din kärlek med tända ljus, ett glas bubbel och lite av hans/hennes favoritmusik. Under tiden kärleken är i badet lagar du en kärleksmiddag till er två.

Känner du att det här med att skriva lappar och kärleksbrev inte riktigt är din grej, du blir kallsvettig av blotta tanken? Att du helst vill shoppa på dig ngt från affären? Ja men gör det då..men se till att det kommer i ett personligt paket med en liten handskrivet "jag älskar dig" iaf! :)


Geléhjärtan med Jordgubbssmak - Strawberry Jelly Hearts

Published: 2012-02-08 at 15:28:00


Okej, nummer tre på "tipslistan" är något som du kan köpa i ganska så många butiker kring Alla Hjärtans Dag; Gelèhjärtan.

Men, ärligt, hur spännande är det att grabba tag i en ask geléhjärtan för 49,90 på Ica. Nej precis, totalt ospännande och opersonligt är vad det är! Men tänk om du slängde ihop en hög med egna geléhjärtan med jordgubbssmak då? Ja men eller hur, lite mer spännande och faktiskt godare. Medan köpta geléhjärtan smakar socker och konserveringsmedel så vågar jag iaf påstå att de här smakar lite mer jordgubb!

Själva tillagningen av dina geléhjärtan går på cirka 10 minuter, det är själva stelningsprocessen som kräver lite tid, låt dem gärna stå över natten, alltså en 8 timmar, så de sätter sig ordentligt. 

Vill du kan du göra dem lite med vilken smak du vill, det är bara att du byter ut saften/juicen. Jag har gjort dem tidigare med clementinjuice (kring jul), hallon och med rabarbersaft och det blev kanongott det med!


RECEPT - GELÉHJÄRTAN med JORDGUBBSSMAK

2 dl stark jordgubbssaft
6 gelatinblad
1,25 dl strösocker
50 gram glykos

Strösocker

Mjuka iskubsformer i hjärtform
Rapos-/matolja

Godis- eller kökstermometer

HOW TO?

1. Blanda socker, jordgubbssaft och glykos i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och koka tills dess att blandningen når 110 grader, dra då av från plattan.

2. Under tiden sockerlagen kokar på spisen, lägg gelatinbladen i blöt. Pensla insidan av dina mjuka iskubsformar med smakfri olja, använd en bröd eller grillpensel.

3. När sockerlagen nått 110 grader, krama ur gelatinbladen och blanda ner i sockerlagen, rör noga tills all gelatin löst sig. 

4. Häll upp blandningen i iskubsformarna och ställ att svalna i rumstemperatur. När de inte är varma längre kan du ställa in dem i kylskåp över natten. 

När dina geléhjärtan stelnat (dagen efter):

5. Häll ca 3 dl sträösocker i en djup skål. Tryck ut dina geléhjärtan och rulla runt dem i sockerlbandningen tills de är helt täckta av socker.

Ja, det var alles det..

Nu är det bara att lägga ner dem i en fin lite pappersask!
Vill du se hur man viker en egen pappersask gör du det här.  Ett annat alternativt är att ta fram en fin liten skål och ställa på bordet med ett fint kort till din kärlek, där du skriver hur du känner för henne/honom.
Svårare än så behöver det inte vara!


Drömoutfit från Creative Lounge - Dream Outfit From Creative Lounge

Published: 2012-02-07 at 22:49:00



I Helgen ska jag på da event of da year!

 Jag vet att det bara är februari men jag känner mig ganska säker på att jag kommer värdesätta det här lika mycket som Madonna-konserten i sommar! Så ere...amen.

För oss lyckliga eventbesökare finns det en tävling i samarbete med Creative Lounge. De går nämligen in och tävlar ut ett presentkort värt 5000 kr!
F-e-m-t-u-s-e-n k-r-o-n-o-r!

Vaaaaaaa....?!?!?!?! *Svetten Lackar*

Vi skulle "bara" sätta ihop en drömoutfit. Jojo...för det var ju bara. Jag fick nästan lite panik ett tag där. Mitt kollage såg mer ut som en "full-blown-out-sale-ta-allt-du-kan-bära-kollage" än en drömoutfit. Efter ungefär 2-3 dagars funderande kunde jag tillslut välja ut mina favoriter ur massan av favoriter, resultatet ser du i bilden ovan, och texten nedan :)

Jag älskar att blanda mjukt med lite hårdare, silver med guld. Det här är den perfekta blandningen!


Jeans; Circle of Trust
Linne; Tina Wodstrup
Kavaj; The Wardrobe
Halsduk/Stickad Krage; Love Forever
Klocka;Triwa Klocka
Ring;82 Jewelry
Armband; 82 Jewelry


This Is Your Life

Published: 2012-02-07 at 15:22:26


Bildkälla

Älska passionerat. Skratta ofta. Döm inte andra. Prata inte skit. Le stort. Ångra inget. Lär dig av dina misstag. Behandla andra med respekt. Hjälp dina medmänniskor. Gläds med andra. Följ dina drömmar. Döm inte dig själv för hårt. 

Kom ihåg att du är underbar precis som du är.

Lev ditt liv..

Med Kärlek/Mary


Vanilj- & Halloncupcakes med Marängsmörkräm - Vanilla Raspberry Cupcakes with Butter Meringue Frosting

Published: 2012-02-07 at 09:02:00



Näst på tur efter Kärleks Te't är cupcakes...jag älskar cupcakes! Går att variera i oändlighet, lätt att ta med sig och är inte så komplicerat och meckigt som en tårta lätt kan bli.

Jag tänkte ge två förslag på cupcakes som jag tycker passar perfekt på alla hjärtans dag.
Först ut är "Vanilla Rasspberry Cupcakes with Butter Marengue Frosting" för de som älskar krämiga, söta och lite fruktiga cupcakes.

Ibland blir det lite väl puttinuttigt, kan jag tycka, med alla hjärtan och rosetter kring alla hjärtans dag men den här godingen tycker jag är lite lagom söt (bildligt och smakmässigt), utan att för den skull innehålla 200 rosa hjärtströssel. 

Ösnkar man jordgubbssmak eller någon annan syltvariant så är det bara att byta ut hallonsylten, personligen har jag gjort denna med både jordgubbs-, blåbärs-, och lingonsylt.  Lingsonsylt passar förvånansvärt bra ihop med vanilj och marängsmörkräm om man gillar lite friskt och syrligt. 

Först ut i cupcakesväg är alltså:
 
RECEPT - VANILLA RASPBERRY CUPCAKES with BUTTER MERINGUE FROSTING
15 stk

Cupcakes:
80 gram smör
3 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl mjölk

Fyllning:
100 gram Philadelphiaost (1/2 pkt)
1,5 tsk vaniljsocker
ca 1 dl hallonsylt av bättre kvalité

Marängsmörkräm:
4 äggvitor
250 gram strösocker
1 nypa salt
250 gram rumstempererat osaltat smör (skuret i kuber)
2,5 tsk vaniljsocker
Saft av 1/2 citron

HOW TO?

Cupcakes:

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader och blanda därefter ihop philadelphiaosten med vaniljsockret.

2. Smält smöret och blanda under tiden mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.

3. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp eller hushållsassistent och blanda det smälta smöret med mjölken.

4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten, varva med mjölk- och smörblandningen och rör kontinuerligt tills dess att du har en slät smet. 

5. Fyll cupcakesformarna till 1/2 med smet, klicka i 1 tsk hallonsylt och 1 tsk philadelphiakräm, fyll upp med cupcakessmet till ca 3/4 av formen är fylld. 

6. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. 

OBS! Jag rekommenderar att man placerar sina cupcakesformar i en "cupcakesplåt" eftersom de på så sätt behåller sin vackra form bättre.

7. Låt cupcakesen svalna på galler, under tiden gör du marängsmörkrämen. 

Marängsmörkräm:

8. Ta en tjockbottnad kastrull och koka upp vatten till ett vattenbad. Under tiden vattnet värms upp på spisen blandar du ner socker, äggvitor, citronsaft och salt i en skål (som du ska placera över vattenbadet).

9. Placera skålen över det sjudande vattnet (vattnet ska absolut och under inga omständigheter stormkoka..bara fnittra lite lätt) och blanda långsamt, men noga. Rör kontinuerligt, så att äggvitan inte stelnar, tills dess att alla sockerkristaller löst upp sig.

10. Ta av skålen från vattenbadet och vispa upp marängen tills dess att den nått full volym och är vit och fluffig samt svalnat helt. Tillsätt vaniljsockret och det rumstempererade smöret, lite i taget, och fortsätt vispa tills dess att smöret arbetats in fullständigt i marängen. Frostingen ska vara mjuk, lätt och fluffig. 

Om den känns för "fast och kompakt" i sin konsistens så har du förmodligen inte vispat tillräckligt. Är den lite för mjuk och lös kan det vara så att marängen inte svalnat helt när du blandade med smöret, det kan vara svårt att rädda men prova att  ställa in i kylskåp tills dess att den blivit fastare och går att spritsa. 

Marängsmörkrämen håller sig mkt länge i kylskåp, jag har haft den upp till 1-2 veckor i kylen, och den står sig även i rumstemperatur i någon dag eller två. Om marängsmörkrämen stelnat mycket i kylen, låt den stå framme några timmar eller fyra tills att den går att spritsa. 

Dekorera dina muffins efter tycke och smak. Jag har valt att dekorera med en ljusrosa hallonmarshmallow som du finner recept på HÄR.  Byt bara ut hälften av vaniljsockret mot 1 krm hallonessens och blanda i lite rosa karamellfärg när du vispar i gelatinet så har du dina rosa marshmallows.     

Lycka till!


Alla Hjärtans Dag Vecka - Valentine's Week

Published: 2012-02-06 at 08:50:00


Gammelrosa "vintage" Marshmallows

Nästa vecka är det alla hjärtans dag.

En del ogillar dagen för att de anser  att det står för kommersialism och tja, visst, handeln vill ju absolut att det ska vara så. På det svarar jag att "det blir väl vad man gör den till", precis som julafton, födelsedagar, påsk och livet i allmänhet.

Och nej, man måste ju så klart inte fira kärleken eller bry sig om alla hjärtans dag om man inte vill!

Men jag tycker kärleken är värd att firas! Jag har aldrig, och kommer aldrig, att göra alla hjärtans dag till en kommersiell dag. Men jag tycker det är en enormt bra dag att påminna sig själv om att inte ta sin kärlek, sin partner, för givet. Att påminna sig själv om att göra något som visar hur mycket ens sambo, särbo, pojkvän, flickvän, vän, familjemedlem, fru eller man betyder för en.

Hur just du vill göra det är upp till dig.

Jag kommer i alla fall dedikera den här veckan till alla hjärtans dag. Det kommer komma lite pysseltips, lite bak- och middagstips (så klart), lite cupcakes och godisrecept och kanske ett och annat för den som absolut inte vill köpa varken parfym, blommor, godis eller något annat i hjärtform men som ändå skulle vilja ha lite tips på ngt mysigt att ge sin älskade.

Mitt första tips är ett pysseltips, en "gammal goding": (inte så gammal kanske men) Kärleks Te. Hur du gör och vad det innebär ser du om du klickar på länken!


När det pirrar lite i magen - Butterflies in my Tummy

Published: 2012-02-05 at 09:58:00


Vi har hittat ett hus!
Ja men det är sant..

Det är inte perfekt, men jag vill inte att det ska vara perfekt från början heller.
Det får gärna vara fula plastmattor och gammalt kök så att jag själv få gå på upptäcksfärd, måla om, slipa och byta ut. Det är den gamla stommen jag vill åt, för det är något speciellt med gamla hus som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Men de andas och har själ, de vittnar om andra världar och tidåldrar. Tänk alla de människor som älskat, gråtit, sörjt och skrattat här. Tänk alla de liv som spenderats i dessa rum och under detta tak.

Jag vill renovera det med kärlek och vårda det ömt tillsammans med min man. Det känns som om huset har potential, men vi får givetvis se..ibland har vi innan visningen trott att huset varit något för oss men så fort vi kommit dit märkt att det inte alls var vad vi tänkt oss.

Utsikten är iaf underbar, det ligger vid vattnet och man ser ut över hästhagar och blomsterängar. Det pirrar i magen och det ska bli riktigt kul att gå på visning!


När man hamnar på blogg.se's startsida - When you are on Blogg.se's homepage

Published: 2012-02-04 at 17:35:00

..blir man så otroligt glad så det pirrar & bubblar inombords..det är verkligen en ära! Det tackar jag ödmjukt för Blogg.se!!


Tapas för 2: Gudomliga Laxrullar med Rödlök & Philadelphiaost - Divine Salmon Roulades with Red Onion & Cream Cheese

Published: 2012-02-04 at 15:07:00



Panikar du för att du inte har ngn förrätt eller vill ha ytterligare en rätt på det dignande tapasbordet? Supergott & superenkelt..kanske en favoritkombination hos de flesta!

Det enda meckiga med rätten är att det är bäst att låta den ligga i frysen i 2 timmar innan man skär upp den. Då är den halvfryst och du kan skära till finare skivor.

Men bryr man sig inte hur det ser ut, du kanske bara ska moffa själv framför tv'n, eller helt enkelt bara vill slänga fram något snabbt oavsett utseende..ja då är det bara å hoppa frysmomentet och börja skära upp skivor på en gång!

Bla bla bla..whatever..(gästerna kommer snart!!) hur gör man då?!!

Joooooo...såhär:

RECEPT - GUDOMLIGA LAXRULLAR med RÖDLÖK & PHILADELPHIAOST
ca 7-8 bitar

0,5 dl sesamfrön

100 g kallrökt lax i tunna skivor
80 gram philadelphiaost
3 msk creme fracihe (feta varianten)
1 liten rödlök
Gräslök, en 5-10 "strån"

HOW TO?

1. Lägg ut två ark med plastfolie så att de överlappar varandra och bildar en ytan på ca 40 x 30 cm

2. Hacka löken fint och blanda med philadelphiaosten och crème fraichen. Lägg ut laxskivorna omlott så att de bildar en (cirka) 25 x 12 cm stor yta och bred på philadelphiaost-krämen, lämna 1 cm på ena långsidan utan kräm.

3. Lägg därefter gräslöken längst ner på motsatt långsida (alltså den långsida som är kladdig med kräm) och börja rulla en tight rulle med hjälp av plastfolien. För att förtydliga: du rullar alltså från den sida där gräslöken ligger.  

4. Linda in laxrullen i plastfolie och lägg in i frysen i ca 1,5-2 timmar.

5. Under tiden laxen är i frysen tar du fram sesamfrön och rostar dem i en het  och torr stekpanna, röra hela tiden! Var försiktig så att de inte blir brända, rostningen ska bara ta fram smaken hos sesamfröna inte göra dem mörkbruna eller brända.

6. Ta fram laxen ur frysen, eller kylen, och skär i 2,5-3 cm tjocka skivor och rulla därefter yttersidan i de rostade (nu kalla) sesamfröna. Lägg upp på en tallrik och servera!

Lycka till!


Tapas för 2: Filodegsknyten med Chèvre, Babyspenat & Honung - Tapas for 2: Filo Dough Dumplings with Chèvre, Baby Spinach & Honey

Published: 2012-02-04 at 13:38:00




Lite pilligt men åhh så goda de här små munsbitarna är! Har serverat dem som del av buffé och till tapas och de brukar alltid vara väldigt uppskattade. De är även bra för de som försöker skära ner på kolhydrater eftersom filodeg i princip är..tja...luft..mer eller mindre ;)

De är som sagt lite pilligt att göra, för med filodeg måste man vara snabb eftersom det torkar fort och när det torkar har man så att säga skitit i det blå skåpet.
Då är det svårt att reparera och filodegen kommer falla isär fullkomligt.

Mellan varje "ihopvikning" förvarar jag alla filodegsark i sin ursprungliga förpackning, som jag klippt upp, och så lindar jag en fuktig kökshandduk kring paketet med filodegen. Då torkar de inte ut och jag kan lägga överbliven filodeg i kylskåpet (i en plastpåse!) för att använda någon dag senare.

Förbered allt innan du börjar så att du kan vara snabb i alla momenten. När jag delar mina filodegsark använder jag alltid en sax, jag rekommenderar inte att du försöker skära i dem, då brukar de gå sönder! 

Ja ha ja..
Nu när jag skrämt upp er lite lagom så är det väl dags att slänga fram receptet ;)

RECEPT - FILODEGSKNYTEN med CHÈVRE, BABYSPENAT & HONUNG
6 stk

ca 80-90 chèvre
ca 35-40 gram spenat (1/2 tråg med babyspenat)
Honung
2 Filodegsark 

Olivolja

Du behöver: Brödpensel

HOW TO?

1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader samt klä en plåt med bakplåtspapper eller ugnsduk. 

 2. Ta sedan fram alla ingredienser till dina filodegsknyten. Häll upp olivolja i en skål, börja med 0,5 dl..behöver du mer så använder du bara mer. Skölj spenaten snabbt och låt den rinna av. Grovhacka spenaten samt bryt isär osten i mindre bitar. 

3. Ta fram din filodegsförpackning och klipp upp den i sidan, ha en fuktig kökshandduk redo att linda kring förpackningen. Ta ut filodegen och plocka fram ett ark, hantera det varsamt och lägg det platt på arbetsbänken. Lägg tillbaka resterande filodeg och linda den fuktiga handduken kring förpackningen. 

4.  Klipp 3 "remsor" på längden, klipp försiktigt men det gör inget om det trasar sönder lite i kanterna. Lägg en liten hög med grovhackad spenat, och lite ost nederst på varje filodegsremsa. 
Ringla tillsist på lite honung, ca 1-2 kryddmått för att ge ett ungefärligt mått, över osten.

5. Vik ihop varje remsa i en trekant enligt bilden, pensla noga med olivolja så att det täcker hela trekanten.

6. Grädda i mitten av ugnen på 180 grader i ca 10-15 minuter eller tills att filodegen blivit sprödbakad och lätt gyllene i kanterna.

Smaklig Spis!


Ett par jeans och några glas vin senare - A pair of jeans and a few glass of wines

Published: 2012-02-04 at 08:22:00



Igår tog jag ut mina konstiga jeans på några glas vin och lite snack med mannen. Vi mötte upp lite konstigt folk och pratade och skrattade i mun på varandra..en sådan där riktigt bra kväll med andra ord.

Jag älskar mina konstiga jeans.
Grenen är löjligt lång för en så pass kort person som mig, byxbenen är tighta och hängslena hänger ända ner till knävecket. Med andra ord är det precis som det ska vara.

Idag ska vi vi pyssla lite här hemma..men mest av allt ska vi ta det lite lugnt. Först ska jag läsa igenom era goa kommentarer och svara på dem, för jag har inte hunnit med det alls i veckan. Men, nu är det helg och jag ska dessutom passa på och titta vad ni har för er en lördag som denna!
 
Lite senare ska en gammal golvlampa eventuellt målas om och sen är det faktiskt min absoluta favoritserie som gäller: "Vampire Diaries"! Ett glas vin till det och lördagskänslan infinner sig...


Tapas för 2: Potatissallad med Körbärstomater, Fetaost & Ruccola - Tapas for 2: Potato Salad with Cherry Tomatoes, Feta Cheese & Arugula

Published: 2012-02-03 at 13:24:00



Jag älskar den här potatissalladen och har både en och två gånger totalförätit mig på den under sommarmånaderna. För den passar till allt och är lika god dagen efter som helt nyblandad.

Absolut bäst är den givetvis på sommaren när de absolut minsta färskpotatisarna finns att tillgå. Men just nu får vi nöjas oss med den delikatesspotatis som finns i butikerna.

Här är det lite hur som haver med mängderna, man kastar i mer av det man vill ha helt enkelt!

Egentligen behöver salladen ingen mer introduktion..vi kör bara!

RECEPT - POTATISSALLAD med KÖRSBÄRSTOMATER, FETAOST & RUCCOLA
En mindre skål

7 mindre delikatesspotatisar
ca 1 msk salt per liter vatten

1/2 pkt rucollasallad, ca 70 gram (eller två nävar) 
1 förpackning körsbärstomater
2 förpackningar med fetaost i Olivolja (blir ungefär ca 1,5-2 dl fetaost i kuber)
(ICA har fetaost med olivolja, vitlökar & oliver i halvmåneformade förpackningar. Ta dem och ingen annat..jo jag är allvarlig..det blir bäst så..trust me, jag har haft den här diskussionen förr!)
1/2 rödlök
Några kalamataoliver

HOW TO?

1. Skölj tomterna och rucollan, dela dem inte. Skiva rödlöken tunt.

2. Lägg potatisarna i en kastrull och fyll på med kallt vatten, precis så att det täcker potatisarna. Salta vattnet.

3. Låt potatisen småputtra försiktigt. Delikatesspotatis (eller färskpotatis!) ska absolut och under inga omständigheter koka hårt. Det ska bara smådfnittra lite för att bli sådär mjuka och krämigt goda. Kokar du för hårt faller potatisen sönder och blir dessutom vattnig och så kan vi inte ha det...

4. När potatisen är mjuk, häll bort vattnet och låt stå utan lock och ånga av sig i några minuter.

5. Lägger ner ruccola, körsbärstomater och rödlök i en större skål som du kan blanda om i. Dela varje potatis på mitten och lägg ner i skålen på salladen. Häll därefter ner båda fetaostförpackningarna över potatisen och salladen. Hela oljan och allt ska med ner. Blanda försiktigt runt den varma potatisen med salladen.

OBS! Potatisen SKA vara varm när du lägger ner den. Den gör att salladen liksom gottar ihop sig. Osten blir lite godare, salladen bli lite mjukare och allt blir lite bättre..igen..trust me..jag har haft den här diskussionen förr!

Låt stå minst 15 minuter innan servering, då är den precis så ljummen som den ska vara och smakar därför absolut bäst!

Släng på några oliver på toppen och det är klart! :) 


Tapas för 2: Patatas Bravas med Chili - Tapas for 2: Patata Bravas with Chili

Published: 2012-02-03 at 07:20:00


Jag har en förkärlek till potatis..okej, jag älskar potatis!
Det är min favorit alla gånger när det gäller att välja mellan pasta, ris, potatis, bulgur, couscous och liknande komplement till kött, fisk och fågel.

Potatis går att tillaga på så otroligt många sätt och förändra med så många olika smaksättningar. Potatisgratäng, potatiskaka, kok potatis, råstek potatis, pressad potatis, potatismos, potatissallad, råraka, potatis i ugn....ja listan fortsätter.

Idag tänkte presentera 2 potatisversioner som jag ofta serverar till just Tapas. Bland annat för att de är så enkla att göra, men även för att de är så otroligt goda!

Först ut är Patata Bravas med Chili som är en försvenskad och förenklad version av den potatis jag alltid beställer när jag är i Spanien.

RECEPT - PATATA BRAVAS MED CHILI
2 pers

4 större potatisar av FAST sort
ca 0,25 dl olivolja
salt
ca 1 krm chilipeppar (den torkade kryddan alltså)

HOW TO?

1. Sätt ugnen på ca 225-250 grader. Tvätta potatisen om den är jordig och dela varje i 4 eller max 6 delar, klyftorna ska vara ganska stora (skala inte potatisen).

2. Lägg potatisen på en plåt eller ugnsfast form, ringa över olivoljan och salta lätt (jag brukar vara lite försiktig med saltet i detta skede och salta efter att potatisen är färdig istället). 

3. Rulla runt potatisarna i olivoljan, använd händerna och se till att alla potatisarna är kladdiga. 

4.  In med potatisarna i mitten av ugnen i ca 20-40 minuter, tills de är mjuka och fått färg. Rör försiktigt runt potatisen efter cirka 15 minuter så att de inte fastnar mot botten av formen/plåten.

Ugnsvärmen och tiden de behöver vara inne i ugnen varierar med potatissort, hur varm din ugn är, hur stor potatisen är och det är därför helt omöjligt att säga vilken temperatur som är bäst för just dig just nu. Men generellt kan man säga ca 230 grader i ca 20-30 minuter. Oftaste kan man ha mycket varmare i ugnen än man tror om man vill att potatisen ska få den där goa lite krispiga ytan.

5. Ta ut potatisen när den är färdig och krydda med chilipepparn, rör runt så att chilin kommer i kontakt med de varma oljan och  potatisen.

Låt stå i formen, med en bit folie över sig i ca 5-10 minuter. Sen är det bara att smaka av, salta lite till och lägga upp i en fin skål.

Klart att serveras som tillbehör!


När man får vårkänslor - Spring Fever

Published: 2012-02-02 at 14:19:00



Är det inte lite speciellt det där med vårshopping?! 
 Det ligger en slags förväntan i luften och allt känns möjligt. De ljusa jeansen, pumpsen, solglasögonen och de skira topparna börjar så smått fylla butikerna..och då vet man..nu är den mörka tiden förbi, solen är på intåg och snart åker vinterjackan av! 

Det är så mycket som ligger i startgroparna, så mycket nya planer, och tankarna om den bästa våren och det bästa året känns mer aktuella än någonsin!

Vårkänslorna infann sig precis och några klicketi-klick senare så var godingarna ovan mina!

 Du hittar jeansen på Creative Lounge och jag bara vet att de kommer passa perfekt när vårsolen tittar fram.
(Mindre bar mage hos under tecknad dock)