slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Fuskfondant - Chocolate- Cheating- a- little-bit- Fondant

Published: 2012-02-18 at 15:41:00


Älskar du choklad?
Älskar du krämiga kladdkakor som smälter i munnen? Då har du hittat rätt recept, för helt allvarligt, det här är så underbar gott! Vad vad, undrar du nu.. Jo... CHOKLADFONDANT! Det är som en krämig fluffig variant av kladdkaka kan man säga.
Hummana hummana hummana!
Lämna mig ensam med min chokladfondant tack och nej du får inte smaka ;)!

Dessutom är den svår att misslyckas med, för oavsett om den blir så fast eller så krämig som du tänkt dig så är den lika god ändå...jag lovar och svär! Ibland har jag varit lite stressad i köket och tagit ut dem alldeles för tidig vilket resulterat i att fondanten bara varit fast runt om och mest bestått av chokladsås, men inte ens då har det
varit i närheten av någon slags katastrof. Lite vaniljglass på chokladsåsen och jag har haft ett lyckligt gäng kring matbordet!

Det är svårt att ge exakta minuter på hur länge fondanten ska befinna sig i ugnen och jag kommer därför ge ett ganska stort spann på tiden, men stressa inte. Jag ska förklara hur du ska tänka. När du ställer in fondanten så sätt timern på den kortaste tiden och titta hela tiden till fondanten. Verkar den inte färdig, sätt fram klockan med några minuter, och titta därefter till den igen. Eftersom alla ugnar är olika så kan det ta väldigt olika lång tid. Hur sjutton vet man när den är färdig då (det här verkar ju hur komplicerat som helst tänker ni nu ;))??
Jo, när ytan på fondanten har stelat och så att säga mattats av är den färdig. Vill du vända den upp och ned på ett fat så måste du vänta längre, fondanten måste så att säga bli mer som en chokladkaka än en krämig chokladkräm.

Jag gillar när fontanten är ganska krämig och gräddar min i ugnen i ca 18-20 minuter. Då är den mjuk och luftig i kanterna men krämig i mitten. Jag brukar låta fondanten svalna i ca en halvtimma i formen för att därefter placera en vaniljglasskula ovanpå som jag låter smälta lite innan servering. Det fina är att chokladfondanten, eftersom den är krämig innuti, sjunker in/nedåt, i mitten och förbereder en liten urgröpning där glasskulan passar perfekt ;)

Galet enkelt men också galet gott!

RECEPT - CHOKLADFONDANT
4 port

 4 ägg
160 gram socker
125 gram mörk choklad (jag brukar välja 70%-ig till chokladfondant)
125 gram smör (välj den vanliga saltade varianten)
75 gram mjöl
4 gram bakpulver

Exempel på serveringsförslag till;
Vaniljglass
Rostade hasselnötter
Hallon

HOW TO?

1. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.

2. Hacka chokladen och smält över vattenbad samt smält smöret i en kastrull på spisen. Känn efter att smöret är rumstempererat och blanda det därefter med den smälta chokladen. För att smöret inte ska bli för varmt - smält på medelhög temperatur och när hälften av smöret är smält, ta kastrullen från plattan och rör i smöret tills allt smält helt, då slipper du skållhett smör. Alternativt smält det ett tag innan och låt det stå och svalna.

3. Vispa upp ägg och socker lite fort så att det blandas väl och rör ner choklad- och smörsmeten i ägg- & sockerblandningen, blanda väl. Ta därefter och sikta ner mjölet och vänd ihop smeten.

4. Fördela i 4 mindre portionsskålar & grädda i mitten av ugnen på 180 grader i ca 12-25 minuter.

Låt svalna lite innan servering och njut med en kula vaniljglass eller lite hallonsorbé eller kanske några hackade nötter.

Även denna njöt vi av på Alla Hjärtans Dag men jag tycker att man ska ge guldkant på så många dagar i livet som det bara går...så släng ihop en ikväll vetja!

Nu ska jag iväg till en kär vän till mig, det blir några glas vin, god mat och massa prat!
Trevlig lördagskväll!


Kommentarer - Comments
Johanna - HOBBYFOTOGRAF

svar: nej men det lät himla gott! :D Ska prova det någong gång, absolut! :D



Himla mumsiga bilder :D

2012-02-18 at 16:09:41 // http://johannamariakallgren.blogg.se/
TheBride

Now we're talking! Det var denna jag enbart fick äta 27 tuggor av...........

2012-02-18 at 16:22:42
cajsa♥

åh vad gott!:D

2012-02-18 at 16:29:18 // http://cajsadenenda.blogg.se/
Jenny

Men mums så gott det ser ut! Jag ska servera en chokladkaka ikväll som är riktigt mumsig. Med en tryffel som man brer på som har gottat sig i många timmar nu. Ser fram emot att njuta av det goda ikväll.

2012-02-18 at 16:32:00 // http://mindfulnessmamma.blogg.se/
T I L D A ♥

Sv; jaa, det kan man lugnt säga! :)

Tack så mycket! :D

2012-02-18 at 16:35:36 // http://ttildaluciaa.blogg.se/
maja.

åh vad gott!!! den ska jag testa någon gång.

2012-02-18 at 17:10:33 // http://maajis.blogg.se/
Sophia

Åååh jösses!!! Det här ska provas! :D Vilka fina bilder också!

2012-02-18 at 17:12:13 // http://burlezque.blogg.se/
Malin - Stjärnflocka

Ser underbart ut!!!

Måste bara skaffa formar... :)

Kram kram

2012-02-18 at 17:12:40 // http://stjarnflocka.blogg.se/
Jennifer

Men det lät ju galet gott!!! Måste testas, det är ju farligt värre att läsa din blogg, det blir ju alldeles för mycket godsaker ;)! Ha en toppenkväll! Kram Jennifer

2012-02-18 at 17:25:13 // http://wwwmittlivsomjag.blogspot.com
CAISA K.

mmm...

oj vad du lurar mina smaklökar än en gång :)

ska absolut testas.

supersnygga bilder oxå.



fin lördag till dig

2012-02-18 at 17:54:49 // http://www.caisak.com
Julia

Choklad är bäst! :) Det ser verkligen underbart ut! :)

2012-02-18 at 18:02:51 // http://myownwaybyjulia.blogg.se/
Blondie

Låter supergott :)

2012-02-18 at 18:38:10 // http://blondiegbg.blogg.se/
Malin

Å tack snälla du för att du kommenterade hos mig så att jag kunde hitta hit till dig, här är ju fantastiskt :-)

Vi ses

Ha en härlig helg precis där du är ;-)

Malin

2012-02-18 at 19:03:56 // http://www.levalite.blogspot.com
Malin

Å tack snälla du för att du kommenterade hos mig så att jag kunde hitta hit till dig, här är ju fantastiskt :-)

Vi ses

Ha en härlig helg precis där du är ;-)

Malin

2012-02-18 at 19:04:23 // http://www.levalite.blogspot.com
LORISSA LOVEBOMB

Jag är inte så farlig på choklad, men bara att läsa beskrivningen av den här fondanten fick mig att nästan dreggla ^^ Jag har själv laddat upp med ben and jerrys idag...

2012-02-18 at 19:52:33 // http://lorissalovebomb.se
Kristin P

Meeen mums alltså!! Det måste man ju testa!!

2012-02-18 at 19:58:13 // http://www.pippsan.blogspot.com
Katarina

Detta låter som heaven och måste självklart göras! Och tipsas om :)

2012-02-18 at 21:20:06 // http://brakatarina.se
Sofia

Jäklar vad gott det där såg ut! :)

2012-02-18 at 23:30:21 // http://borninmay.blogg.se/
Linnea Dalstad

Låter helt underbart!

2012-02-19 at 00:15:18 // http://Http://Djupdyka.blogg.se
Marion

Det ser alldeles ljuvligt gott ut, får nog testa dettacrecept nästa gång vi har efterrätt.

2012-02-19 at 00:23:39 // http://marionsblogg.blogg.se/
Anonym

Tja! Haft en bra helg eller?! :D

Följa varandra via bloglovin!?

http://swaxu.bloggplatsen.se

2012-02-19 at 01:09:50
Sandra

OMG! Jag dyrkar choklad! Det är det bästa som finns på denna jord! Det vattnades så mycket i munnen medan jag läste så var tvungen att hämta en bit choklad att suga på. Har velat göra en fondant länge, men trott att det varit alldeles fös svårt att göra. Men nu ska jag verkligen testa det :)

2012-02-19 at 10:27:23 // http://inmyworld.webblogg.se/
Mindecor

Men du kloka kvinna! Alla kloka kvinnor vet att choklad är livsnödvändigt, ja och lite gott är det ju också.

2012-02-19 at 12:03:26 // http://mindecor.blogspot.com
Anonym

Men sluta, jag blir helt yr av alla läckerheter du lagar till :D De ser uuuunderbara ut och jag känner att jag verkligen skulle vilja ha en sådan chokladbomb framför mig nu!

Hoppas du har en fin söndag :)

Kram Johanna

2012-02-19 at 14:03:10
Vita Vardagen

Men sluta, jag blir helt yr av alla läckerheter du lagar till :D De ser uuuunderbara ut och jag känner att jag verkligen skulle vilja ha en sådan chokladbomb framför mig nu!

Hoppas du har en fin söndag :)

Kram Johanna



(missade att skriva att det var jag i föregående inlägg :P)

2012-02-19 at 14:04:22 // http://www.vitavardagen.blogspot.com
nathalie.

åh, jag blir så himla hungrig när jag ser dina fina bilder. haha! :)

2012-02-19 at 16:51:32 // http://conscious.blogg.se/
Mary

JOhanna; Tack, fondanten var väldigt god måste jag säga! prova ;)

The BRide; Precis...2(7) bitar ja! Kom hit så bjuder jag på den, lovar! ;)

Cajsa; Det var underbart gott!

Jenny; Mmmm...såg det, den så fabolous ut!

maja; Det hoppas jag, lycka till!

Sophia; Gör det, hoppas det går bra, lycka till!!

Malin; Gört! ;)!

Jennifer; Det var faktistk galet gott!! HIhi, nej det är bra för själen och välbefinnandet..lovar ;)

CAISA K; Det hoppads jag du gör, tack för dina fina ord!

Julia; Choklad är faktiskt bäst!

Blondie; Det var underbart gott!

Malin; Tack själv söta du! Kram

Lorissa Lovebomb; hahaha...vad kul! DU får prova nån gång. Ben och Jerry är inte illa pinkat!

Kristin P; Prova!!! Den är mumsig!

Sofia; tack, det var det ;)

Linnea Dalstad; Mmm, minst sagt! prova själv ska du se!

Marion; Jaaa gör det!! Underbart!

Sandra; hahaha, vad härligt! jag började fnissa som sjutton när jag läste din kommentar..asg Nu tycker jag absolut det är dags för dig att testa en chokladfondant!

Mindecor; haha, men faktiskt.. CHOKLAD ÄR livsnödvändigt!!!

Vita Vardagen; Det är inte så svårt, prova själv ska du se!! :) Hpppas du har en jättebra söndag du med! Kram

nathalie; Vad bra :P Like the sound of that!! :P Kram

2012-02-19 at 18:46:17 // http://madebymaryblogg.blogg.se/
Malin

sv: ja men exakt fan vad najs :D



Vad gott det ser ut! Men SÅ enkelt kan det inte vara..de är ju flera i "halv åtta hos mig" som har misslyckats med att få dem fluffiga. Men det kanske ändå är enklare än det verkar :)

2012-02-19 at 19:14:50 // http://blueandyelloweyes.blogg.se/
Mary

Visst är fondanten härlig, prova ska ni se att ni inte blir missnöjda, för det är mer eller mindre omöjligt att misslyckatrs oavsett resultatet!



Kram på er!

2012-02-19 at 19:21:01 // http://madebymaryblogg.blogg.se/
Helene

Åhh jag döööör så gott. Choklad en masse. Fina du som lägger ut så här fantastiska recept som får en att vilja dra på det rosa förklädet (det är faktiskt rosa) och bara baka, baka, baka och baka lite till.



Om jag bara inte vore så förbannat lat så...



;-)

2012-02-19 at 19:48:45 // http://blomstergarden.blogspot.com/
Annie

Jaha ja. Morgondagens stora bekymmer med andra ord ;-)

2012-02-19 at 20:51:56 // http://selain.blogg.se/
Carro

Åhåå, låter superduperdupergott!

2012-02-19 at 21:13:21 // http://carolineannamarie.blogg.se/
Tessan - KREATiV text I foto I design

Men åhhh, var du tvungen att skriva så lockande där i början, nu blev jag ju sjukt sugen på choklad. Ack, ack och jag som inte köpte någon när jag var och handlade tidigare. Tur att det är för sent för att börja baka. Säger vi. ;)

2012-02-19 at 21:29:58 // http://kreativ.blogg.se/
Mrs Lollipop

yes! skall testa! this week I´ll need chocolate!

mycket att stå i!

kram =)

2012-02-19 at 21:39:00 // http://www.lollipopliving.blogspot.com
Martina

Sv: Ja det ska ja göra nån dag :) Jag ska göra den dära choklad saken också :)

Kram Martina ♥

2012-02-20 at 07:22:12 // http://ciderbider.blogg.se/
J e n n s a n s v ä r l d ♥

Alltså. Det där ser så brutalt gott ut att jag inte vet vad jag ska säga. MÅSTE spara receptet och göra det när jag passerat min nyttighetsperiod haha!

2012-02-20 at 15:11:48 // http://jennsansvarld.blogg.se/
Hanna Håkansson [ Foto ]

Ser sjukt gott ut :O

2012-02-23 at 02:25:59 // http://hkansson.blogg.se/
Veronica

Den kommer jag att göra!

2012-03-08 at 07:33:31 // http://matochbakverkstan.blogspot.com
Mina

Vem älskar inte choklad?? Som någon chokladälskare en gång sa "There are four basic food groups: milk chocolate, dark chocolate, white chocolate, and chocolate truffles." Kommer garanterat att baka denna chokladfondant. Tack för en helt underbar blogg!

2012-06-12 at 22:04:24 // http://1dlsocker.wordpress.com/

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback