slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Jordgubbsglass med marängöverraskning och kanderade pecannötter

Published: 2012-01-19 at 10:02:17


Så, då var det dags för glass då..eller vad säger ni? Ja jag vet, det är minus ute, himlen är grå och det är alldeles för långt kvar tills sommaren är här igen. Men det är just därför vi behöver lite glass. Personligen passar det alltid med glass oavsett temperatur utomhus :)

Så, därför har jag slängt ihop det här receptet på det som kallas "Semi Freddo", alltså "halvfryst" på Italienska. För det är precis vad den här sortens glass är, halvfryst alltså. Du bör göra den ca 4 timmar innan du tänkt bjuda på den. Men den är verkligen ljuvlig. Som den bästaste av glassorter så är den gräddig, mjuk och alldeles lagom söt. Den mjuka, lena och gräddiga glassen blandas med de lite segare marängbitarna och de kanderade nötterna som dyker upp då och då och skapar oanade smaksensationer.

Inte är det svårt heller! Det går att frysa in och förbereda glassen någon dag innan. Då bör du dock ta fram den och låta den tina till önskad konsisten någon timma innan servering. Jag föredrar den så "färsk" som möjligt och brukar alltid slänga ihop den precis innan gästerna kommer så är den klar ungefär när det är dags för efterrätt.

Den här glassen är en jordgubbsglass men du kan givetvis välja vilket bär som helst. Föredrar du blåbär eller hallon före jordgubbar eller kanske bara inte har jordgubbar hemma? Ja, då kör du på de bären du själv vill ha..smaken är ju bekant som baken. Annars passar den här goda glassen väldigt bra tillsammans med hallon sorbé också :)

Okej, nog babblat, nu kör vi! ;)

RECEPT - JORDGUBBSGLASS med MARÄNGÖVERRASKNING & KANDERADE PECANNÖTTER

1,5 dl pecannötter (eller dina favoritnötter)
50 gram socker
20 gram vatten

1 kg frysta jordgubbar
2 dl råsocker

4 ägg
4 dl vispgrädde
2 rågade tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
12 maränger (vanliga vita som man brukar använda till marängsviss)

en gammal glasslåda/form eller liknande som du kan hälla ner din glass/semi freddo i

HOW TO?

Dagen innan eller tidigare samma dag:

1. Lägg ner de frysta jordgubbarna tillsammans med råsockret i en tjockbottnad kastrull. Koka långsamt upp (låg värme på spisen tills att jordgubbarna blivit mjuka) de frysta jordgubbarna med råsockret. När jordgubbarna är mjuka och sockret löst upp sig hög värmen och låt småputtra i ca 30 minuter eller tills jordgubbarna kokat sönder och du har en tjockare jordgubbskompott. Ställ att svalna. När du ska röra ner jordgubbskompotten i din ofrysta glass är det väldigt viktigt att den är kall.


2. Nästa steg är att mäta upp socker och vatten i kastrull och placera på medellåg (3 av 9 för mig) värme på spisen. Du ska nu koka upp en sockerlag som vi ska låta karamelliseras föratt sedan blanda med de hackade pecannötterna. Värm sockerlagen sakta tills allt socker löst upp sig och höj därefter värmen ( 8 av 9) och koka upp sockerlagen. Koka tills att sockerlagen får en ljus gyllenbrun färg och dra den därefter från plattan, var uppmärksam det går snabbt på slutet! Dra kastrullen från plattan och rör därefter ner dina nötter och försök att röra runt så att nötterna täcks av den karamelliserade sockerlagen. Det gör inget om nötterna och sockerlagen ligger som en stor klump när du är klar.

3. Häll upp nötterna/sockerlagen på en skärbräda i plast eller på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Låt därefter svalna. 

Medan nötterna svalnar ska vi göra glassen. 

4. Dela äggen och separare gulorna från vitorna och placera dem i varsinn skål. OBS! Det är väldigt viktigt att det INTE kommer minsta spår av någon äggula i äggvitorna, då kommer du inte kunna vispa äggvitorna till ett fast skum. 

4. Vispa upp ägggulorna med 2 tsk vaniljsocker samt 0,5 dl strösocker (halva sockermängden) till en ljus och fluffig smet. Vispa därefter grädden mjuk och fluffig och blanda ner i äggsmeten. Till sist vispar du äggvitorna med resterande strösocker, alltså 0,5 dl, till ett fast vitt skum. VÄND ner äggvitorna i grädd/ägg-smeten.

5. Ta marängerna och krossa dem grovt, hacka de kanderade pecannötterna i lite mindre bitar och vänd ner det i glassen.

6. Tillsist vänder du ner din kalla jordgubbskompott. Du behöver inte röra tills allt är en jämnt färgad smet. Låt den vara lite randig, det blir finast så ändå! :)

Så, nu är det bara att täcka glassen med ett lock eller lite plastfolie, ställa in i frysen och vänta en si sådär 3-4 timmar. Servera som den är, med någon kula sorbé eller kanske lite kolasås :)

Lycka till, jag lovar att den är supersmarrig!


Kommentarer - Comments
Malin - Stjärnflocka

Ska testas!

Ser fantastiskt ut!

2012-01-19 at 10:53:55 // http://stjarnflocka.blogg.se/
Kristina - ingen vanlig dag

Så glad jag är att jag hittat till din blogg - så mycket inspiration!

Kram.

2012-01-19 at 11:12:21 // http://ingenvanligdag.blogg.se/
mariaemb.

Oj oj oj så gott det låter! Det där ska jag absolut prova här hemma för min J är galen i glass.



Tack för att du delade med dig av din berättelse. Det gjorde ont i hjärtat och berörde, precis som det bör. Det gäller att uppskata vardagen och leva in nuet, jag ska bli bättre på det. Tack.



Ha en fin dag!

Kram Maria

2012-01-19 at 11:30:39 // http://mariaemb.blogspot.com/
Maria

Ser jättegott ut. Tror nästan att jag måste prova att göra dem jag med. :)

2012-01-19 at 11:59:18 // http://metalqueen.blogg.se/
MEULLERPHOTO

Jätte fin blogg du har! :)

2012-01-19 at 12:02:25 // http://meullerphoto.blogg.se/
IJAS GARDEROB

tack för tipsen det lät sjukt gott. och det gör denna glassen också. jag är en sucker för glass. jag håller med, glass passar året runt!

2012-01-19 at 12:20:44 // http://ijasgarderob.blogg.se/
Mamma till William och Wilma

Vilka fina bilder..Så gott med glass :) Kul med recept :)

2012-01-19 at 12:20:44 // http://blondis81.blogg.se/
Foto

Oh så gott!

2012-01-19 at 12:31:41 // http://ninnzanlee.blogg.se/
Robin

Jäklar, det där skulle nog passa riktigt bra ihop med ett glas rom eller whisky =) grymt bra grejer indeed ^^ ha en fin dag!

2012-01-19 at 13:46:28 // http://thegamingground.com
Blondie

Kul med recept :)

2012-01-19 at 14:14:18 // http://blondiegbg.blogg.se/
Mrs Lollipop

alltså! hur ska jag kunna lyckas med nyårslöftet, när du bjussar på sådana här underbara recept...hmm va?

underbara bilder också! mums!

2012-01-19 at 14:45:09 // http://www.lollipopliving.blogspot.com
Malin

Såååå sött o gott....ska prova att göra den mjölkfri då jag är allergisk...men det ska nog funka med lite vilja o kärlek :)

2012-01-19 at 15:26:21 // http://jasminofriends.blogg.se/
Louise vita Drömmar - My lovely Days

Mums! Om den är så att du ska till den där walla butiken igen så får du gärna kolla vad det är för mått runt byst och under bysten. Jag har ca 107 och 92 under. Så får vi väl se då om den finns kvar och kanske passar. Vill ju så gärna ha den!!



Hoppas din dag varit fin <3

2012-01-19 at 15:52:54 // http://louisevitadrommar.blogspot.com
Att vara någons fru

Komsi komsi, skicka till mig!

2012-01-19 at 16:39:26 // http://www.attvaranagonsfru.se
Anna

Smarrimums!

2012-01-19 at 17:21:36 // http://smid.blogg.se/smidsfashion
David

gott! :)

2012-01-19 at 17:56:21 // http://projectfairtrade.blogg.se/
jessika

Ser gott ut!

2012-01-19 at 18:19:51 // http://kallasjessika.blogg.se/
GJ

Låter riktigt gott! Ser löjligt gott ut också.

Så härliga bilder!

2012-01-19 at 18:26:52 // http://gjs.blogg.se/
A

Trevlig blogg :D

2012-01-19 at 19:14:52 // http://Alicehannamikaela.devote.se
felicia-

det där såg inte lite dåligt ut!



2012-01-19 at 19:23:54 // http://whofelicia.blogg.se/
Mli - Tävling igång

Mums :)

2012-01-19 at 20:01:00 // http://itsyouandme.blogg.se/
Louise vita Drömmar - My lovely Days

Men jaaa, den skulle ju faktiskt kunna passa mej..i värsta fall får jag väl tejpa in tuttisarna..höhö..nej då, men ja..skulle du vilja skicka den till mej? Orkar du det? Vill ju inte vara till besvär :/



Du kan väl mejla mej isåfall så jag kan sätta in pengar och allt sånt.



Kram på dej!

2012-01-19 at 20:46:46 // http://louisevitadrommar.blogspot.com
Marion

Ser verkligen gott ut!

2012-01-19 at 22:23:59 // http://marionsblogg.blogg.se/
maja.

det här ser himmelskt gott ut.

2012-01-19 at 22:33:57 // http://maajis.blogg.se/
Sophie

Ännu ett underbart recept, hallon sorben blev fantastisk och här är det i högsta grad glassväder så detta prövas som lördagsgott :-)

2012-01-20 at 03:57:00 // http://karriaristan.se
SARAS FOTON&TECKNiNGAR

Jättefin blogg o jättebra tips!

2012-01-21 at 20:21:50 // http://beatlestokig.blogg.se/
Hanna

såg jättegott ut!:)

2012-01-21 at 23:23:21 // http://hannagranlof.blogg.se/
Vita Vardagen

Jag var tvungen att testa receptet på direkten! Jag hade dock inte alla ingredienserna hemma, så det fick bli lite på en höft. Det blev hackad mörk choklad istället för nötter och lite mindre mängd jordgubbar. Men fortfarande fantastiskt gott! Tack för receptet :)

Kram Johanna

2012-01-22 at 17:54:00 // http://www.vitavardagen.blogspot.com
Jasmine

Mums, det verkar riktigt gott!



Svar: Rikigt kloka ord du lämnade hos mig som svar på kommentar. Tack för det.



Ta vara på dig - och livet.

Kram

2012-01-22 at 18:12:31 // http://rosanatt.blogg.se/
Sara

Åh, har alltid velat smaka semi freddo, låter verkligen supergott! Ska testa att göra ditt recept i helgen kanske. Kramar till dig!

2012-01-22 at 21:52:17 // http://whenitcomesto.blogg.se/
Mary

Malin; Ja gör det, verkligen supergod och kan ändras lite hur man vill när det kommer till smaker! :)



Kristina - ingen vanlig dag; Och jag är så glad att du hittade hit! <3



mariaemb; Härligt! Då hoppas jag han gillad den. Bara glad att jag kan nå fram till någon, då är det värt det att bli så personlig! KRam



Maria; Ja det måste du faktiskt ;)



MEULLERPHOTO; Tack!!



ILJAS GARDEROB; Men eller hur, hoppas den smakade om du gjorde någon glass!



Mamma till William och Wilma; Tack! Glass är verkligen gott och vill du hitta recept så har du kommit rätt;)



Foto; Japps, väldigt gott!



Robin; Jajjemensan, det passar med både det ena och andra :P Tack för komlimangen och detsamma till dig!



Blondie; Vad bra, det kommer mera framöver!



Mrs Lollipop; Mmmm....du struntar i nyårslöftet helt enkelt och ta en längre prommis varje dag istället! ;) Tack för kompliamgen!



Malin; Det kommer gå toppen, pappa är laktosintolerant och det är bara byta ut! :)



Louise Vita Drömmar; Mumsigt värre!!



Att vara någons fru; Hehe, lovar att slänga ihop till dig om jag ngn gång är i "krokarna"



Anna; Verligen smarrimums! :P



David; Japps, supergott!!



Jessika; ÄR gott!



GJ; Hehe, ja..det är lika gott som det ser gott ut...det kan jag lova!



A; Tack!! ;)



felicia; Tack!



Mli; Mumsigt indeeeed!



Marion; Är verkligen gott :P



maja; Härligt att höra, inte svårt alls att slänga ihop!



Sophie; Tack snälla söta du! De är jättebra kombo de där, sorbén och glassen :)



SARAS FOTON&TECKNINGAR; Tack!!!



Hanna; Vad bra, är jättegott!



Vita vardagen; Härligt!! Låter riktigt gott ändå :P Kram Mary



Jasmine; Mmmm....är riktigt gott!



Sara; Härligt! Då tycker jag det är dags att du slänger ihop en själv då! ;O) Kram



2012-01-23 at 19:18:29 // http://madebymaryblogg.blogg.se/
bella

oh va gott :D

2012-01-23 at 20:12:13 // http://rememberthiis.blogg.se/
Maria

Himmel så gott!

2012-06-21 at 22:34:51 // http://kanelapple.blogg.se

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback