slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Marinerade Jordgubbar med Vaniljglass - Marinated Strawberries and Vanilla Ice Cream

Published: 2012-07-31 at 12:02:00
God Förmiddag!
 
För mig och kärleken känns det mest mer som morgon eftersom vi fortfarande befinner oss i någon slags halvliggande läge i var sin stol på balkongen, för här lyser solen.
 
Vi äter myntamarinerade jordgubbar i vaniljyoghurt, något som för övrigt är grymt gott till vaniljglass också, och dricker nybryggt kaffe. '
 
Vildaste diskussionen under morgonen har varit hur vi ska "antikbehandla" vårt köksbord.  Och med antikbehandla menar jag att det ska målas med grundfärg, sedan med vit färg och därefter slipas i kanterna så att grundfärgen syns igenom. Den antibehandlade delen som diskuteras livligast är hur vi ska misshandla vårt bord bäst. Vi vill nämligen få en grövre känsla till vårt massiva ekbord.
 
"Kanske kan vi slå på dem med kätting", föreslår mannen entusiastiskt.
"Vart ska vi få tag på en kätting tänker du", undrar jag frågande.
"Det löser sig", säger mannen.
"Kan vi inte bara hammra loss lite på kanterna med en hammare och ett basbollträ?"..
"Mmmmmhmmm, mmmm jag måste fundera lite på vad som blir bäst" mumlar mannen och sörplar kaffe...
 
Medan vi fortsätter matbordsdiksussionen kommer "receptet" på myntamariernade jordgubbar!
 
RECEPT - MYNTAMARINERADE JORDGUBBAR
 
1 liter jordgubbar
1/2 - 1 dl strösocker (beroende på hur söta, eller sura, dina färska jordgubbar är)
ca 10-15 blad färsk mynta
1 dl halvtorr cider
 
HOW TO?
 
1. Skölj och rensa jordgubbarna, dela dem därefter i halvor.
 
2. Mixa myntablad med socker tills dess att du fått ett grönt och fuktigt socker. Glöm inte att anpassa sockermängden till hur söta jordgubbarna är, det kan ju som bekant skilja sig väldigt mycket.
 
3. Vänd runt jorgubbarna med myntasockret och häll på cidern. Låt stå och gotta sig en halvtimma.
 
Njut...som de är eller till glass, vaniljyoghurt eller pannacotta!

Vedeldad Bastu & Grillad Korv - Sauna and Griled Sausage

Published: 2012-07-30 at 22:02:00
Varje gång jag är uppe i norra Finland åker vi iväg till Ajos. 
Där finns en stuga som ligger nästan allra längst upp där Finland möter Sverige, som har öppen spis och vedeldad bastu precis intill bottenviken.
 
Vi strosar längs med vattenbrynet, det fotas vilt eftersom solen skiner mer eller mindre dygnet runt, vi grillar korv framför den öppna spisen, morfar binder "bastukvistar" och vi badar bastu, den bästa sortens bastu, den vedeldade varianten. Har du inte badat vedeldad bastu och blivit piskad med björkris har du inte badat bastu, så mycket kan jag säga.
 
Och den grillade korven smakar aldrig så bra som när man badat bastu och doppat sig i havet.
Mamma pysslar med dukningen (jo för det ska dukas med duk, servetter och ljus oavsett vart vi är ...I shit you not), morfar eldar i spisen och jag och min bror kivas om vem som kan grilla den bästa korven. Resten av familjen skakar roat på huvudet när min bror, som den ingenjör han är, försöker bygga någon slags grillkonstallation för att slippa hålla i pinnen och jag hävdar att han visst bränner korven i glöden och som den storasyster jag är visar hur en korv ska grillas "på riktigt".
 
Ja, ungefär sådär håller vi på.
Finsk radio skrålar i bakgrunden, mamma pratar med sig själv och vi halvslumrar framför brasan. Sen infinner det sig. Lugnet. Det där lugnet när man inte bryr sig om alla måsten utan bara mumsar grillkorv, kliar på myggbett och undrar om det inte är dags för lite kaffe.
Igen.
 
Men jag är tillbaka nu. Jo, en snabbis i alla fall. Visiten i Sverige blir inte så lång, men jag lovar er att jag har massor av smarriga recept att bjuda på framöver, för bakat och lagat mat har jag gjort, jag har bara inte haft tillgång till varken dator eller internet.
 
Hoppas ni har det toppenmys, blir så glad att ni fortfarande tittar in hos mig trots min halvdåliga uppdatering.
Men det blir nog lite så under semestern..men den som väntar på ngt gott (bokstavligt talat)!
 
Kram
Mary

När Man Besöker Nordljus - Visiting Nordljus

Published: 2012-07-27 at 08:11:00
  Under vår semester, som ju har börjat, reser vi runt en hel del i vårt avlånga land. Bland annat har turen gått längst med östkusten och på vägen upp mot norra Finland passerade vi ju Sundsvall.
 
 
Alldeles precis innan Sundvall svängde vi av mot det som kallas ”Myre centrum”, för där huserar nämligen Nordljus. Och jo, nog var vi tvungna att kika in där alltid.
 
Jag hade redan från början bestämt mig för att inte shoppa allt för mkt eftersom vi ju befinner oss på resande fot med en fullproppad bil (med lite för mkt packning), men det var riktigt svårt att hålla i slantarna, speciellt eftersom de hade riktig utförsäljning .
 
Hittade även ägarna till Nordljus och språkade i vanlig anda om ditten och datten med Lina en lång stund. Det blir ju lätt så när man träffat någon som precis som en själv är pratglad. Vi avhandlade sommarväder, bloggande, boendeproblem och Nordljus framtidsplaner..ja och så sprang jag runt och fotade, pillade och plockade i nästan alla hörn i butiken som förresten var avsevärt mkt större än jag trott från början.
 
 
Härliga tunikor och schalar från Lucky Lina trängdes med klänningar från Love Forever, smycken, tvålar, snygga inredningsdetaljer, oljor, marmelad, mjuka kuddar, fina koppar och snygga tavlor.
 
 
Så har ni vägarna förbi Sundsvall tycker jag definitivt att ni ska kika in även om Nordljus finns på nätet också. Det är alltid mysigt att gå omkring och klämma och känna lite på allt fint! 
Och jo, visst kom jag därifrån med en påse alltid.
Har suktat och tittat på deras fina mått-set i porslin från House Doctor och kunde inte längre hålla mig. Det riktigt kliar i fingrarna efter att få använda det!
 

Dill och Smörmarinerad Hel Lax i Ugn - Dill & Butter Baked Salmon

Published: 2012-07-26 at 10:37:00
 Jag vet inte hur ofta jag får frågan vad ”man ska göra med laxen”. ”Jo för jag har ju fått tag på en hel bit färsk lax”!

 

”Ja”, brukar jag svara då, ”det beror ju på vad man tycker om”?

 

Visst finns det otroligt många goda recept, bland annat kan man ju hotta till laxen med chèvre, teryaki eller kanske saffran..men färsk lax..ja då tycker jag inte att man ska ”förstöra” den med massa andra starkare smaker, det är till för fryst lax det. Nej nej, sluta omedelbart upp med det, ja ögona bums!

 

Saken är den att men en hel färsk lax är det banne mig svårt att misslyckas.

 

Lax är ju en av de fiskar som faktiskt har en hel del smak i sig själv. Jag tycker laxen är absolut godast när man ugnsbakar den i foliepaket med e n o r m t mycket dill, lite citron, salt och smör..så klart.

 

När den får bakas i folie på det sättet blir den oerhört mör och saftig gentemot när den allt som oftast steks sönder och samman i en stekpanna. Men ta för guds skull i n t e bort de större benen från fisken. Låt det sitta kvar medans fisken gottar sig i foliepaketet. När fisken är färdig kommer du enkelt bara kunna dra bort ryggradsbenet. Varför du ska ha kvar det? Jo, precis som när du steker el grillar kött ger benet mer smak till köttet.

En sak som jag tycker är viktig att påpeka är att lax faktiskt inte måste vara helt genomgrillad/stekt eller vad du nu väljer att göra med laxen. Lax ska inte stekas torr, då är den inte alls god. I foliepaket går det mkt fort att tillaga lax, ca 45 minuter för hel lax och ca 25-30 minuter för en hel laxsida.

Ni kan se båda varianterna på bilderna ovan. Den översta varianten mumsade vi i oss på 4 personer, ja, det var nästan så att vi glömde bort att det fanns potatis till.

 

Hur man gör, ja..det är så enkelt så att jag nästan skäms..Här kommer ändå instruktioner för er som känner er som noviser i ”ämnet”. Och var försiktiga med saltet, det är bättre att salta lite efteråt. Laxen är så god i sig själv så jag tycker inte man ska överdriva med saltandet…faktiskt.

 

 

RECEPT – HEL LAX med DILL, CITRON & SMÖR

50/75 gram smör

Enormt mkt dill, ca 3 ”krukor” till en hel lax och 2 till en laxsida

1 alt 2 citroner

½ alt 1 tsk Salt

Svartpeppar (några tag med pepparkvarnen)

 

HOW TO?

 

1.Lägg laxen på en plåt. Jag brukar täcka med bakplåtspapper ifall det skulle läcka från foliepaketet, det är så slitsamt när det bränner fast i plåten.

 

Välj den mindre mängden ingredienser om du ska tillaga en laxsida, välj den större mängden om du ska tillaga en hel lax.

 

2.Strö lite salt över/i laxen, mal svartpeppar på/i laxen. Täck laxen med dill och citron och lägg några bitar smör längst upp. Har du en hel lax fyller du den med dill, citron och smör inuti och även med salt, dill och citron utanpå.

 

3.Knyt ihop folie runt om, se till så att du ”stängt igen” foliepaketet ordentligt.

 

4.Baka laxen på ungefär 200 grader i 30/45 minuter i ugnen, det går även bra att lägga på grillen.

 

Servera till färskpotatis och lite romsås alternativt gräddfil och nyklippt gräslök. Skyn som bildas i botten på foliepaketet är jättegod att häll på potatisen..så häll inte bort den.

 

Lycka till!


Knäckig Äppelpaj med Rostade Mandelflarn - Apple Pie with Roasted Almond Flakes and Caramel Crust

Published: 2012-07-25 at 16:23:00
Äppelpaj med vaniljsås är ju bara så otroligt gott!
 
 
Nu när vi dessutom är på väg mot sommaren tredje del finns det ofta mycket gratisäpplen att få tag på. De flesta som har äppelträd hinner knappt ta vara på äpplena själva och frågar man snällt brukar man alltid få plocka bäst man vill. Ibland, ganska så ofta faktiskt, ser man hur äppelträdsägare sätter ut stora lådor med äpplen att förse sig av.

 

Och jag är inte sen att norpa en hel kasse eftersom jag inte äger den där härliga trädgården…..ännu.

 

Det här är en upphottad lite knäckigare paj (för jag tycker om mina pajer på det sättet) med flagad mandel på toppen. Mandeln bryter av perfekt mot de mjuka äpplena och den knäckiga och söta pajskalet. Lite vaniljsås på det där och jag behöver inte skämmas vid fikabordet.

 

Den här slängde jag ihop igår, jo, jag befinner mig nämligen på landet nu. I norra delarna av Finland, precis här vid bottenviken. Här plockas det jordgubbar, badas bastu och läses böcker för fullt. Fokus just nu är att göra så lite så möjligt även om vi pysslar lite i köket också. Men när det bjuds såhär goda äpplen bara måste jag göra en äppelpaj. Och sen dricker vi kaffe….ojoj. Ja kaffe. Jag älskar ju kaffe och Finland är ju också det enda land där det dricks mer kaffe än i Sverige. Så jo, men mina gener kan man ju lista ut hur det blir med den saken! ;)

 

Så har ni lite tid över, ja en halvtimma eller så och dessutom får tag på lite gratisäpplen så tycker jag å det bestämdaste att ni ska göra en äppelpaj. Tål du inte nötter? Ta bara bort mandeln, det här pajen är så god så även utan mandeln. Är äpplena du fått tag på sura? Stek dem med lite mer socker bara så kommer det smaka mumma ändå! 

 

Jag lovar..;) 

 

Här kommer receptet!

 

RECEPT – KNÄCKIG ÄPPELPAJ med ROSTADE MANDELFLARN

10 port

1 sats pajdeg:

160 gram smör

3 dl vetemjöl

1,5 dl strösocker

1 tsk bakpulver

 

Fyllning:

6 stora äpplen (jag valde en sötare sort)

4,5 msk strösocker

3 msk smör till stekning

1 rågad msk kanel

 

50 gram flagad mandel

 

 

HOW TO?

 

1.Ta bort kärnhuset och skiva äpplena i tunna skivor, ca 3 mm tjocka. Vill du kan du skala dem innan, men där gör man lite som man vill och föredrar själv.

 

2.Blanda kanel och socker och häll över äppelskivorna, blanda. Stek dem därefter mjuka i smör, stek i 2-3 omgångar, annars blir det för mkt i stekpannan. Häll upp dem på ett fat och låt stå och svalna något.

 

3.Smält smöret till pajdegen. Blanda under tiden mjöl, strösocker och bakpulver. Rör ner det i det mälta smöret och tryck/smeta därefter ut pajdegen i pajformen.

 

4.Fyll pajskalet med de stekta äppelskivorna, häll ner eventuell steksaft också, i ett jämnt lager.

 

5.Grädda i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter eller tills pajskalet är gyllenbrunt.

 

6.Rosta flagad mandel i en het stekpanna, rör hela tiden, de bränns lätt.

 

7.Låt mandeln svalna något och strö dem därefter på pajens ovansida.

 

Servera med vaniljsås, vaniljglass eller vad du nu själv föredrar!

 

Lycka till!

 


Ölands Weekend - Perhaps The Worlds Best Burger

Published: 2012-07-22 at 14:21:00
När vi befann oss på Öland var Restaurang Kalk ett stort måste på schemat, och besöker ni Öland måste ni verkligen ta er dit! Jag lovar er att ni inte kommer bli besvikna!
 
Jo, för de serverar världens godaste hamburgare!
Mannan är en riktig hamburgerproffs men inte ens han har smakat en godare variant, och det mina vänner, det säger en hel del om Kalks hamburgarmeny!
Dessutom är deras servitör en kopia av "Jacob" i "Twilightfilmerna"..jo men det är sant! Och jag vet, man måste vara lite nördig för att ens bry sig. Man jag är ju det, och stolt över det också! ;)
 
"Klassikern" som den supergoda burgaren heter i menyn är grymt god och serveras med majonäs, sallad, tomat, rödlök, saltgurka, knaperstekt bacon och västerbottenost. Till hamburgaren får man deras gudomligt goda "kalkpotatisar" som är tunt skivad och därefter friterad potatis.
 
Hamburgaren serveras medium om inget annat önskas och har en milt rökig hickory-ton som jag definitivt kommer försöka återskapa på egen hand. Vi provade att blanda till den på egen hand hemma i köket veckan efter Ölandsvistelsen men har ännu inte fått till den perfekta blandningen, så vi får återkomma med det.
 
Just nu är det lite dåligt med recept uppdatering från min sida, jag vet, men det är svårt när man på semestern befinner sig på resande fot. Men snart, snart är vi hemma i ett "vanligt kök" igen och då lovar jag er att det kommer dyka upp flera smarriga recept på bloggen!

Vanilj- & Lavendelpannacotta - Vanilla & Lavender Panna Cotta

Published: 2012-07-22 at 08:35:00
När vi var på besök på Öland lagade Helena en gudomligt god lavendelpannacotta och bilden ovan är också från vårt besök.
 
Givetvis frågade jag henne hur hon gjort den och fick den på ett ungefär beskrivet för mig och så snart jag var hemma slängde jag ihop en egen och jo, lavendel gör sig otroligt bra även som pannacotta.
Jag provade att servera dem med kanderade mandlar något visade sig smaka riktigt bra till den lena pannacottan.
 
Perfekt att bjuda gästerna på när det känns som om man provat på allt annat
 
 
RECEPT - VANILJ- & LAVENDELPANNACOTTA
 
Vanilj- & Lavendelpannacotta
4 port.
 
5 dl grädde
2 gelatinblad
3 msk strösocker
0,5 stk vaniljstång
1 msk torkade lavendelblommor
 
Kanderade mandlar:
100 gram mandlar
1 msk socker
1,5 msk ljus sirap
 
HOW TO?
 
1. Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. Dela sedan vaniljstången på längden och skrapa ur innanmätet med kniven. Mät upp grädden i en kastrull med tjock botten och lägg ner både vaniljstång och innanmäte. Blanda därefter ner strösockret. Låt koka upp på medelhög värme, så snart det börjat koka blandar du ner lavendelblommorna och låter det koka i  ca 30 sekunder.  

3. Ta upp vaniljstången och sila därefter pannacottan genom en finmaskig sil så att lavendelblommorna inte följer med. Krama ur gelatinbladen och blanda ner dem i grädden. Rör tills gelatinbladen smält helt.

4. Tappa upp kallt vatten i din diskho och ställer ner kastrullen där så att pannacottan svalnar av lite, låt stå några minuter, rör om då och då.

5. När pannacottan svalnat nästan helt (det går rätt fort när du ställer ner den i kallt vatten) häll upp i fina skålar eller glas. Ställ in i kylskåp för att stelna, låt stå över natten elller minst 4-5 timmar.. Jag brukar täcka lite lätt med plastfolie för att skydda dem lite.
 
När pannacottan är i kylen och myser gör du de kanderade mandlarna.
 
6. Blanda sirap och strösocker i en stekpanna. Låt dem smälta samman på medelhög värme. Blanda ner sötmandeln i sirapsblandningen och häll därefter ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 10-15 minuter, rör i mandeln då och då. Ta ut plåten och häll upp mandlarna på en sval bakplåt (också täckt med bakplåtspapper). Försök sprida ut mandeln så att den inte ligger i stora klumpar. Låt svalna!
 
7. Servera pannacottan med kanderade nötter och eventuellt lite färska lavendelblommor.
 
Njuuuuut!

När Semestern Dragit Igång På Allvar..nästan..

Published: 2012-07-21 at 19:23:45
Ja, att fotografera på ett megablåsigt Öland är inte det enklaste..
 
Nu är det dock en vecka sedan vi var på Öland och efter den sista jobbvecka har semestern dragit igång på allvar. Ä n t l i g e n. Det ska bli fantastiskt att få hela 30 dagars tillsammans. 30 dagar fyllda med god mat och dryck, ledighet, sträckläsning, familj och vänner. Och kanske en hel del sol också om jag får bestämma.
 
Semesterkänslan har inte hunnit infinna sig ännu, det kan ju dock bero på att vi ännu mest befunnit oss på resande fot. Men nu har vi tillfälligt mellanlandat hos min finaste av de fina. Hon som är mor till våra guddöttrar, underbara trollungar!
 
Så nu ska vi chockerande nog grilla, prata och skratta en hel del.
Spännande nog sitter den finaste fina med värkar, så vem vet, trollungen i magen kanske kommer till värden under vår vistelse....

När Man Äntligen Har Semester...

Published: 2012-07-20 at 21:47:01
 
..blir det grillat så klart!
 
Ugnsrostad potatis, grillad kyckling, kantarell-/trattkantarellsås och grillad maj..med massor av smör och salt.
 
Mmm, nu njuter vi verkligen. Imorgon börjar semestern på riktigt när vi beger oss norrut!

När Man Morgonbadar - Taking a Morning Bath

Published: 2012-07-19 at 21:38:00
(Jeans; Dr Denim, Tunika; Lucky Lina)
 
Jo, visst bor vi i Stockholm just nu, men en av fördelarna med Stockholm är att det finns rätt mkt vatten. Ja faktiskt lite här och var. Och jag älskar vattnet, det har jag alltid gjort och det kommer jag alltid göra, det vet alla som känner mig väl.
 
På vår semesterledighet, eller på sommarhelger brukar vi både morgon- och kvällsbada. Så här såg det ut tidigare idag. Helt underbart tyst, bara fåglarna som hörs och vi är nere vid vattnet på några minuter.
 
Livsnjutning om du frågar mig.
Lite kaffe i en termos och livet känns riktigt riktigt bra. Ja, riktigt bra.

Att Längta Till Semestern

Published: 2012-07-18 at 10:06:08
Svenska sommaren är verkligen underbar och vi befinner oss faktiskt mitt i den!
Snart börjar min semester men än så länge sitter jag och jobbar för fullt!
 
 
Längtar lite så det gör ont efter tid med kärleken, resa till goda vänner, familjen, Bottenviken och som pricken över i; resan till södra Frankrike. Det ska bli så härligt med god mat, grillkvällar, bastu, bad, glass och fräknar på näsan. Ja, för om det är ngn som gissat det så blir inte jag särskilt brun, men det gör inget, jag är rätt nöjd ändå. Jo visst får jag fräknar på nästan och blir några nyanser mindre vit men brun blir jag icke. Förvisso påverkas det nog av att jag inte solar speciellt mkt heller utan gärna ligger i skuggan när det är sådär supervarmt och sträckläser en bra bok och dricker fruktsmoothies och kanske en mojito eller två.
 
Ja härligt ska det bli minsann.
Ni ser väl till att njuta riktigt ordentligt vart ni än är. Färska bär och frukter, glass, grillat, vänner? Ja det hoppas jag verkligen att ni gör, för det förtjänar vi allihopa efter den mörka långa vinter vi haft!
 

Ölandshelgen Part Three - Kärleken Till Ölands Blåsiga & Karga Östkust

Published: 2012-07-17 at 21:54:41
Som jag längtar till havet, till saltstänkt hår, till doften av tång och hav, till vinden i håret, de karga landskapet och stenstränderna.
 
Det är som om all stress rinner av mig, jag börjar andas med magen igen och det långt inom mig vaknar en liten låga, ett litet lyckorus som sprider sig genom hela kroppen.
 
För att inte tala om hur vackert det är, hur härligt det är att fotografera och hur allt liksom är lite snyggare mot det karga landskapet...

Ölandshelge: Fredagsmiddagen - Ölands Weekend: Friday Dinner

Published: 2012-07-17 at 17:29:00
 
Mmmmm, jag blir faktiskt hungrig bara av att titta på bilderna ovan.
 
Så fort vi kommit innanför dörrarna blev vi bjudna på en fantastiskt god välkomstdrink, jordgubbsmojito, som serverades i söta små glasflaskor. Efter det blev det en husesyn både utanför och inne i huset. Det diskuterades lavendel, kryddodlingar och mossa i gräsmattan.
 
Vädret var riktigt fint när vi rullade in i det Öländska landskapet och det var en utmärkt kväll för att äta ute, vilket vi så klart gjorde. Vi är ju ändå svenskar..eller ja..jag är ju halvsvenskt. Men ändå, i Sverige sitter vi ute. Punkt. Som tur var fanns det filtar att tillgå när temperaturen sjönk efter solens nedgång. Och tur var väl det, för rätt som det var kom ett rådjur springandes över tomten på bara några meters håll vilket kändes riktigt lantligt och avslappnande för oss storstadsbor.
 
Som förrätt serverades vi grymt goda bruschettas med klassisk tomatsallad samt goda charkuterier. Ett glas rosé till det är allt man behöver för att få gästerna att njuta, mumsa och le nöjt.
 
Huvudrätten var ett önskemål från undertecknad, ända sedan jag läste om det på Helenas blogg.
Pulled Pork, eller ja.."Dragen Gris  på svenska. Titta under hennes kategori "fläskkött" så finner ni receptet där. Pulled Pork innebär att man grillar fläskkarre som är täckt av en kryddblandning som heter "smoked paprika". Sedan tillagas köttet i flera timmar vilket gör det otroligt mört, saftigt och gudomligt gott. Köttet serveras i surdegsbröd, som en slags hamburgare, med en riktigt god, hemmagjord cole slaw som tillbehör. Till fläsket valde vi även ett glas rosé som passade utmärkt och svalkade gott till den lite kryddiga dragna grisen.
 
Som efterätt serverades en krämig chokladmousse som Helena busigt nog täckt med krossade chokadkakor (jorden) och stoppat ner en myntakvist i (plantan).
Hur coolt är inte det?!!
Jag vet, supercoolt!
Lite cappuccino på det och lite Amarula/Whiskey och vi var både mätta och lyckliga.
 
Mannen och jag känner oss riktigt taggade på att prova på den dragna grisen, men det får blir ett senare sommarprojekt. Nu är det grillning som står på schemat, med kantarell/trattkantarellsås och klyftpotatis.
 
Trevlig kväll!

Ölandshelgen - A Weekend at Öland

Published: 2012-07-16 at 16:59:00
Öland.
 
Vackra, vackra Öland.
Aldrig har jag väl sett så mycket vackra torp/hus med "dubbeldörrar" (OMG!!), härliga små butiker, stenmurar, fina kyrkor, loppisar, ängar, åkrar, hagar, och så ja..havet då.
 
Dessutom lyckades vi med konststycket att skrika oss hesa redan första kvällen (hur mkt kan man prata egentligen, jag får mundiarré när jag träffar människor jag verkligen tycker om), det sprang ett rådjur över trädgården under fredagsmiddagen, vi såg ett gäng kossor jaga en liten räv och blev nästan bortblåsta på Ölands östkust.
 
Ja...förutom all god mat vi åt! De var en himelsk matorgie hela helgen! Ja, för både Helena och Olof levererade den ena ljuvligheten efter den andra hela helgen!
 
Ja..och så var det ju det där med de laktosfria getterna, den böljande åkern och konsten att vispa sexigt och sånt där som bara en matbloggare kan garva åt.
 
Men nu ska jag inte hoppa före i "handlingen". Vi börjar från börjar..det kommer nog bli endel Ölandsbilder framöver.
 
Men "first thing first", ankomsten hem till fina Helena och hennes man Olof och deras sötnos Bally.
Man måste ju ha med sig något vettigt hem till en av Svedalas bästa matbloggare så vi släpade med oss vår absoluta favoritrosé, macarons och kakao från Ladurée.

När man besöker Öland - Visiting Öland

Published: 2012-07-14 at 19:33:00
Jag har det oförskämt bra..och det är också därför det är lugnt på bloggfronten.
 
Helena, Olof, kärleken och jag. Nu grillas det för fullt och jag har ett glas vin i ena handen. Som efterrätt väntas lavendelpannacotta.
 
Jag vet..Yum!
 
 

Frosen Strawberry Cheesecake

Published: 2012-07-12 at 19:24:00
 Sitter hemma på balkongen just nu, kvällsolen lyser och det står en cheesecake framför mig.
En frusen jordgubbscheesecake på svenska, men jag tycker på något sätt att det låter bättre på engelska..."Frosen Strawberry Cheesecake".
 
Jups, där satt den.
 
Och jag kan informera herrskapet där ute..att den är inte äcklig.
Inte det minsta.
 
Ja alltså, om det var någon som trodde det då.
Jag brukar servera den här med färska jordgubbar, hallon och ibland lite grädde på toppen.
Denna gången ville jag dock prova något nytt, och jag kan meddela att det här var inte illa pinkat det här heller. Chokladsås, jordgubbscheesecake, hyvlad mörk choklad och sega maränger...
 
Känner att jag inte behöver säga så mkt mer om detta, bilderna får tala för sig själva.
 
Här kommer receptet, hoppas ni alla har en härlig sommarkväll!
 
RECEPT - FROSEN STRAWBERRY CHEESECAKE
 
16 krossade digestivekex
80 gram smör
 
450-500 gram färska jordgubbar
2,5 dl strösocker
0,5 dl vaniljsocker
 
7 stk gelatinblad
1 msk vatten
 
400 gram rumstempererad Philadelphia Cream Cheese
6 dl vispgrädde
 
HOW TO?
 
1. Börja med att lägga gelatinbladen i blöt under ca 5-10 minuter. Under tiden; krossa digestivekexen i en bunke, smält smöret och blanda dessa till en smulig massa. Tryck ut digestivekexblandningen i en springform (alltså sådan form med löstagbar kant). Använd baksidan av en sked så går det enkelt. Ställ in i kylskåpet så länge.
 
2. Skölj jordgubbarna och blanda med strösocker och vaniljsocker. Mixa till en slät smet. Vispa även upp din cream cheese så att den blir mjukare i konsistensen.
 
3. Krama ur gelatinbladen och smält tillsammans med 1 msk vatten i en tjockbottnad kastrull. Smält på medelhög värme, det bränner lätt!
 
4. Blanda ner det smälta gelatinet i jordgubbsmixen, rör tills allt blandat sig noga. Vispa därefrter ner philadelphian i jordgubbsmixen och vispa med en elvisp tills att allt blandat sig väl.
 
5. Vispa tillsist grädden hårt och vänd ner den i jordgubbsblandningen.
 
6. Häll ner i springformen och släta till ytan. Ställ i frysen över natten eller i minst 6-8 timmar.
 
Ta fram cheesecaken ca 60 minuter innan servering så att den får mjukna till lite.
Servera till färska jordgubbar eller varför inte choklad- eller kolasås och kanske några maränger på toppen?.
Du väljer helt själv efter eget smak och tycke. Mumsigt värre är det i allafall!

Knäckebröd med Anis & Havssalt - Hard Rye Bread with Anise & Sea Salt

Published: 2012-07-11 at 20:17:00

Ja jag vet, det är lite dåligt med uppdatering på bloggfronten från min sida, men jag får ursäkta mig med att jag förbereder mig för semester. Ja alltså, jag jobbar häcken av mig för att verkligen känna att jag har rum för total avkoppling när semestern kommer om ungefär en vecka. Dessutom har jag haft lite kameraproblem, men det är löst nu! :)

 

Här om dagen tog jag mig dock tid och bakade lite knäckebröd. Jag var dock lite ouppmärksam och ungefär hälften av brödet var lite sådär. Att göra flera saker samtidigt in köket är faktiskt inget jag rekommenderar. Det där med att kavla ut degen TUNNT är väldigt viktigt när man gör hårdbröd och tinget man ska slarva med.

 

Det gjorde jag.

 

Men de blir riktigt mumsiga ändå. Jag och mannen satt i kvällssolen och musade på som bäst med smör och västerbottenost. Till knäckebrödet tycker jag att det är absolut godast med en mörk lager (jag dricker inte ljus öl). Ja..det slank ner både en och två bitar kan jag lova!

 

Om du inte vill krydda med just mina förslag kan du definitivt krydda med det du själv önskar. Svartpeppar? Kanske lite sesamfrön och kummin? Ja....vad som helst egentligen!

 

Här kommer receptet;

 

RECEPT - KNÄCKEBRÖD med ANIS & FLINGSALT

 

600 gram vetemjöl

350 gram grahamsmjöl

120 gram smör

45 gram jäst

90 gram strösocker

1 nypa salt

4 dl vatten

 

Vatten till pensling

Anis

Havssalt

 

 

HOW TO?

 

1. Börja med att smula sönder jästen i en större bunke. Smält därefter smöret i en tjockbottnad kastrull och blanda det med vattnet. Kontrollera så att smör- & vattenblandningen blir 37 grader innan du häller det över jästen. Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt därefter socker och salt.

 

2. Blanda därefter ner mjölet ocg arbeta ihop till en fast deg antingen för hand eller i köksassistent med degkrok. Låt därefter degen jäsa i ca 50 minuter under bakduk.

 

3. När degen jäst klart ta upp den på mjölat bakbord. Antingen kan du kavla ut degen till runda kakor eller så väljer du att skära ut mindre knäckebrödbitar i fyrkanter, anpassa gräddningstiden efter kakans storlek.

Vill du göra runda kakor, dela degen i 10 lika stora bullar som du därefter kavlar ut mkt tunt, någon millimter tjockt bara. Nagga med gaffel och pensla därefter mkt försiktigt med vatten. Krydda LÄTT med havssalt och anis.

 

4. Grädda kakorna i 250 grader i ca 2-10 minuter, beroende på kakornas storlek. Låt brödet svalna helt i rumstemperatur på ugnsgaller, låt dem gärna stå och "torka" tills nästa dygn.

 

Servera med smör och en riktigt god ost! Vill jag lyxa lite dricker jag en mörk lager till brödet, exempelvis Primator.


Syrlig Fetaostsås - Feta & Yoghurt Dip

Published: 2012-07-10 at 18:12:00
Det finns hur mkt gott som helst att servera till grillat. Det här är snabbvarianten för mig, när vi här hemma inte orkar med att laga något extravagant som tar lång tid..men ändå vill ha något gott till grillat.
 
Hur du blandar just din, ja det är upp til dig..både när det gäller ratio på ingredienserna, men även om du föredrar Gräddfil/Creme Fraiche/Turkis Yoghurt eller om du kör en mager variant; kesella.
Själv väljer jag nästan alltid gräddfil eller Turkis Yoghurt eftersom de ger en något syrligare sås, som känns frisk och tar fram syran i fetaosten.
 
Just i detta nu ligger jag i soffan med balkongdörren öppen, det fläktar skönt och grillen står och blir varm. Ett glas vin står och väntar och jag är utslagen efter en lång arbetsdag.
Just nu längtar jag så innerligt till helgen, för då ska kärleken och jag åka ner till Öland och träffa Helena och hennes man Olof..och det...det ska bli så enormt kul! Ser verkligen fram emot god mat & dryck, rundtur på Öland, massa babbel och en hel del skratt!
 
Nåja...här kommer receptet iaf..
 
RECEPT - SYRLIG FETAOSTSÅS till GRILLAT
 
1 förpackning (ca 200 gram) vanlig fetaost på bit
ca 2 dl gräddfil/turkisyoghurt/creme fraiche (mer mjölkprodukt = lösare sås)
Örtsalt
5 droppar Tabasco
1-2 tsk sambal oelek
1 tsk olivolja
 
HOW TO?
 
1. Mixa samman fetaosten (bruten i mindre bitar) samt mjölkprodukt till en slät sås. Det gör absolut inget om det blir klumpar av fetaost i såsen, kan tycka att det är lite gott. Rör ner i tsk olivolja.
 
2. Smaka av med örtsalt, tabasco och sambal. Du kan även ha lite grovmalen svartpeppar i om du vill det.
 
Servera till grillat kött, fisk och/eller grönsaker!
 

Vanilj- & Kokostoppar - Vanilla & Coconut Peaks

Published: 2012-07-09 at 08:19:00
Ibland är det gott med en klassiker.
Kokostoppar och ett glas saft eller en kopp kaffe. En stol ute där solen lyser och vinder svalkar, några minuter för en själv och bara njuta i lugnet.
 
Många vet jag doppar sina kokostoppar i choklad, men det är faktiskt ingen favorit för mig. Däremot älskar jag att göra v a n i l j - och kokostoppar eftersom jag tycker vaniljen tillför en sötma som lyfter upp kokosen lite extra.
 
Ja, nu är det två veckor kvar tills vår egen semester så under tiden passar jag på att njuta av de små tillfällen som ges, tex kokostoppar i solen och en bra bok (jag har ungefär 15-20 olästa böcker som ligger och väntar).
 
Här kommer receptet:
 
RECEPT - VANILJ- & KOKOSTOPPAR
ca 30 stk
 
100 gram smör
400 gram kokosflingor (2 påsar)
1,5 dl råsocker
2,5 msk vaniljsocker
4 ägg
 
eventuellt 200 gram choklad
 
HOW TO?
 
1. Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull på spisen. 
 
2. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Blanda därefter ner kokosflingor samt det smälta smöret och vispa ihop alla ingredienserna.
 
3. Låt smeten stå och svälla i ca 15 minuter innan du formar kokostoppar på bakplåtspappersklädd plåt.
 
4. Grädda kokostopparna mitt i ugnen i ca 10-15 minuter.
 
När vanilj- & kokostopparna svalnat kan du, om du vill, doppa undersidan i smält mörk choklad.
Förvara i kylskåp.

Inflyttningsfest, Buffétips & en Ny Kärlek - A Housewarming Party, Buffet Tips & a New Love

Published: 2012-07-08 at 10:48:00
I fredags varvi  inbjudna till min fina vän A och hennes kärlek M som precis flyttat ihop i en underbar lägenhet, längst upp i ett 6-våningshus på Lilla Essingen.  Utsikten är fantastisk från deras "takbalkong" och vi stod länge och beundrade utsikten. Man såg över takåsarna ut mot Sthlms innerstad, vattnet vid Norrmälarstrand, Stadshuset, Slussen, och faktiskt ända ut till Nacka.
Bilderna gör tyvärr inte utsikten rättvisa eftersom vädret var lite halvdassigt just där och då. Lite roligt blev det ändå eftersom solen lös längre bort mot söder.
Vi pratade, åt god mat och dansade långt in på småtimmarna..solen hann faktiskt gå både ner och upp medan vi var där.
Jag får ganska ofta  frågor i kategorin "tips att servera när man får gäster" och många jag träffar verkar känna sig lätt svettiga inför uppgiften. Men värdparet på festen visade hur gott, men ändå enkelt, det kan vara, för du behöver inte göra det svårare än det är.
Det är bara att kolla in bilderna!
För det här är ingen genväg på något sätt, det är bara ett enkelt sätt att servera god mat utan att behöva svettas i timtal.
 
A och M serverade så mkt god buffémat i form av oliver, salami, lufttorkad skinka, ostar och marmelad, frukt, bröd, paj och god dryck. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara. Det fina med det är att du ju faktiskt kan förbereda i princip allt innan gästerna kommer.
Bara ställa fram vid servering.
 
Så svettas inte bara för att du får många gäster på besök, här är exempel på sådan du kan ställa fram på bordet.
Och jag lovar, gästerna kommer bli mätta!
 
Och ja just det.. jag blev ju nästan lite kär på festen.
I Cookie!
Det är den otroligt söta Yorkshireterriern ni ser på bild.
O M G!
Mannen blev helt till sig av både utsikt och vovve och mumlade något om att "flytta till Lilla essingen och skaffa vovve vore ju inte så illa pinkat ändå, då slipper vi ju iaf Lagfarter och Pantbrev"! Hahaha, ja jag säger då det!
 
Nåja, här kommer iaf tips till plockmatsbuffé :)
 
PLOCKMATSBUFFÈ
 
Bröd, välj lite olka; Surdegsbaguette, Grekiskt lantbröd och kanske lite finare hårdbröd/tunnbröd
Smör
Färskost
Tapenade
 
1 hårdost ex Västerbottenost
Manchengo
Blåmöggelost
Brie
Marmelad till osten (ex; Fikonmarmelad)
Päron till osten
 
Frukt av olika slag; Melon, Färsk Ananas, Physalis eller annat som är bra för årstiden
Oliver
 
Räkor
Majonäs
Ajoli
Gravad lax
 
Snittar av olika slag och smaker
Matpajer av olika slag
Lax-Cheesecake
Kryddiga laxspett med Mangochutneysås

Lavendelpraliner - Lavender Pralines

Published: 2012-07-07 at 14:35:00
Ja, jag är lite inne på lavendel just nu men det är ju så gott.
Hur det smakar?  
Som lavendel doftar fast ändå inte alls. Ja....jag förstår att det där inte var till någon som helst hjälp ;)
Men det är så enormt svårbeskriven smak.
Det jag personligen tycker är dock att lavendelsmakar bäst i glass, söta kakor, skorpor och praliner. Jag tycker inte alls det är lika gott i mjuka kakor som sockerkaka eller cupcakes. Varför vet jag inte, det är bara det mina smaklökar säger mig...
Men i glass till våfflor eller pannkakor..O M G!!
 
Men, denna gång är det praliner som gäller..
 
De här pralinerna är enormt söta och passar perfekt till en kopp kaffe efter en större middag.
Köp cellofanpåsar och lägg ner några praliner och vips så har duen perfekt gå bort-present till värdinnan och värden.
 
Förutom att vara riktigt godbitar så är de också vackra att se på, men oroa er inte, de inte alls komplicerade att göra!
 
Receptet är inte mitt utan kommer från Mia Öhrns bakbok "Macarons, Cupcakes, Cakepops & andra söta bakverk" även om jag ändrat några småmoment i receptet. 
 
Här kommer receptet!
 
RECEPT - LAVENDELPRALINER
ca 20 stk
 
Lavendelsocker:
Recept hittar du HÄR
blå & röd karamellfärg alt lila färspasta
 
Lavendeltryffel:
1 dl vispgrädde
1 tsk socker
2 msk torkad lavendel
finrivet skal av 1/2 citron
150 gram vit choklad
blå & röd hushållsfärg
 
Vit choklad till Chokladplattorna
 
HOW TO?
 
1. Börja med att göra lavendelsockret. Följ instruktionerna i receptet via länken men addera färg denna gång för ett vackert resultat på dina praliner. Häll ut sockret på en plåt med bakplåtspapper för att torka innan användning.
 
Under tiden gör du lavendeltryffeln.
 
2. Mät upp grädde, socker, citron och lavendel i en tjockbottnad kastrull. Låt det få ett uppkok och dra sedan katrullen från plattan. Låt sedan lavendelgrädden stå och gotta sig under lock i ca 20-25 minuter.
 
3. När grädden gottat till sig och fått smak av lavendeln hackar du den vita chokladen i mindre bitar. Sätt tillbaka lavendelgrädden på plattan och låt den få ett nytt uppkok. Placera den hackade chokladen i en bukne, placera en finmaskig sil över och häll därefter den varma lavendelgrädden över chokladen. Rör tills dess att alla choklad smält och du har nu en lavendeltryffel.
 
.4. Rör ner några droppar röd och blå karamellfärg för en fin lila ton på tryffeln. Låt tryffeln svalna något och häll sedan upp den i en spritspåse och lägg i kylen för att sätta sig helt, ca 2-3 timmar.
 
Pralinerna:
 
5. Smält den vita chokladen till chokladplattorna över vattenbad eller i microvågsugn. Var försiktigt så att du inte värmer på för hårt. 
 
6. Spritsa små pralinplattor på en plåt/tallrik/bricka klädd med bakplåtspapper. Dunka därefter brickan i bordet så att de flyter ut fint. Strö ditt nu torkade, lila lavendelsocker, över hälften av plattorna och ställ att stelna i kylskåpet.
 
När chokladen stelnat helt:
 
7. Spritsa ut lavendeltryffeln på de plattor som inte har lavendelsocker på sig. Para ihop med pralinplatta MED lavendelsocker till små "hamburgare". Förvara i kylskåpet tills dess att du vill servera dem.
 
Lycka till!

Ica Selection Olivolja - Ica Selection Olive Oil

Published: 2012-07-07 at 10:14:00
Jag måste tips om Ica Selections Olivolja.
Tycker att det är grymt bra med en förpackning som inte är gjord av glas. Först och främst för att förpackningen inte kan gå sönder, den är mycket lättare än en glasflaska och dessutom tycker jag att den är lite sådär lagom cool i köket. Och säga vad man säga vill men snygga produkter i köket gör matlagningen roligare..och kanske att resultatet blir lite godare också.
Ja, jag inbillar mig det i allafall.
 
Är man dessutom som oss, ständigt på resande fot med mat; det är grillning hos vänner, knytis och resor till sommarstugor ute i ingenstans utan närhet till diverse matb utiker, ja då är den här oljan perfekt.
 
Jorå, så är det nog.
Och nej, Ica Selection har inte köpt mig ;) Jag tycker bara att det är en riktigt bra produkt!

Kära Vänner, Långa Middagar & Svampplockning - Dear Friends, Dinners & Picking Mushrooms

Published: 2012-07-05 at 21:21:00
Hos fina H känner jag mig alltid extra välkommen. Varje gång jag besöker henne, hennes man, son och två norska skogskatter blir jag påmind om hur gärna jag vill bo i hus på landet..
Hemmgjord cider, hemgjord rabarbersaft, hembakat bröd, rökt fisk i röklådan på soldäcket, odlingar i växthuset, lavendelpraliner och mojito med..ja..så klart..mynta som växer i rabatten utanför huset.
 
H & jag delar bak-, mat- och pysselintresset och brukar även härja runt i skogen på jakt efter svamp.
Vår svampjakt ackompanjeras ofta av sådant som medhavda macarons eller varför inte hennes gamla smörgåsjärn från en loppis marknad som grillar smörgåsarna över öppen eld.
 
Rykten säger mig att svampsäsongen kommit igång.
Härligt, jag älskar svamp..speciellt kantareller och jag har fortfarande infrysta portionspåsar med svamp i frysen.
Behöver nog inte hålla så hårt i dem nu när svampsäsongen är igång.
 
Japp, en kvällsmacka med kantarellstuvning blir det bestämt.
Ja..så blir det!
 
Och jo, ni som följer mig på instagram (madebymary) vet att jag varit iväg några dagar på Madonnakonserten i Göteborg. Men nu är jag tillbaka med bloggande, bakande och pysslande!
Mer recept kommer i helgen!

När Man Skördar Lavendel - How to Harvest Lavender

Published: 2012-07-03 at 19:34:00
Ja det gäller ju att ha lite framförhållning inför vinterns bak och glasstillverkning!
För nu börjar mitt lavendelförråd sina och eftersom jag har riktig, "färsk", lavendel som ännu inte slagit ut allt för mkt har jag börjat bunkra upp mitt lavendelförråd inför vintern.
 
Det du ska tänka på om du vill torka din egen lavendel är att du bör skörda den innan blomknopparna slagit ut allt för mkt. Du skördar hela "axet", och jag brukar klippa ner ganska långt ner på stjälken eftersom plantorna ändå är vackra som buskar utan lika mkt blommor. Samla stjälkarna med hela ax och bind ihop i små knippen som du torkar på mörk plats. När lavendeln torkat helt repas blommorna loss och du kan förvara dem i en liten glasburk eller påse.
 
Något som kan vara bra att tänka på om du vill använda lavendeln i matlagning/bakning är köpa ekologisk lavendel som inte är besprutad. Jag brukar dessutom rengöra blommorna innan jag torkar dem genom att snabbt sänka ner lavendeln i en skål med kallt vatten och röra om dem lite i vattenbadet. Jag låter sedan axen torka på en bit papper innan jag hänger upp för att torka "på riktigt".
 
Torkad lavendel kan du använda i skorpor, glass, om du vill göra lavendelsocker eller när du bakar bröd. Vill du inte använda den i matlagning går det givetvis bra att göra små fina påsar och lägga i garderoben eller kanske hänga på sidan av sängen så kan de både dofta och smaka sommar hela vintern lång!

Tunna pannkakor & Hemgjord Lavendelglass - Pancakes & Homemade Lavender Ice Cream

Published: 2012-07-02 at 19:16:00
Lavendelglass, ja det har jag ju gjort förut.
Ätit glassen till vårfflor på våffeldagen men den här gången blev det tunna pannkakor istället.
Så. Otroligt. Gott.
 
Seriöst, om du älskar glass..krämig gräddig glass så måste, jo MÅSTE, du göra Lavendelglass.
Do. It.
!!!!!
NU!!!
Ja då var jag klar med det.
 
Hur gör man då, ja. Receptet på Lavendelglass hittar du
HÄR.
 
Tunna pannakakor brukar jag oftast slänga ihop på en höft sådär..men här kommer ändå ett ungefärligt recept:
 
Tunna Pannkakor
ca 5 st
 
1,5 dl vetemjöl
1 nypa salt
3 dl mjölk
2 ägg
2 msk smält smör
 
HOW TO?
 
1. Blanda mjölet i en skål tillsammans med saltet och vispa ihop med hälften av mjölken tills du har en fin slät smet utan klumpar.
 
2. Vispa i resterande mjöken och knäck därefter ner ett ägg i taget och vispa ihop helt.
 
3. Smält smöret och blanda ner i pannkakssmeten. Låt det stå och svälla ca 30 minuter i kylskåp, du får mkt finare pannkakor då, tro mig..
 
5. Grädda i liten klick smör i varm panna, några minuter på varje sida, tills de är frasiga i kanten. Servera varma til en kula lavendelglass och njuuuuuut!!
 

Lakritsbiskvier - Choclate & Liquorice Biscuits

Published: 2012-07-01 at 20:27:00
För några dagar sedan när jag gjorde blåbärsbiskvier var det en läsare som efterfrågade lakritsbiskvier.
Just det har jag faktiskt aldrig bakat förut men eftersom jag älskar lakrits så ville jag givetvis ge det ett försök.Biskvier är väldigt tacksamt att baka eftersom det, trots allt, går väldigt fort. Bottnarna svänger du ihop på ca 15-20 minuter, och då har jag räknat in den tiden de ska vara i ugnen också.  När biskvibottnarna gräddas i ugnen gör du smörkrämen och du har färdiga-redo-att-ätas-biskvier på strax över timman.
Inte så pjåkligt om du frågar mig.
 
Lakritssmörkrämen blev gudomlig, om man får säga så om sådant man tillverkar själv (vi lever ändå i Jante-Sverige även om det är sådant jag inte brukar bry mig om). Mannen har i skrivande stund mumsat i sig 6 biskvier och ger dem tydligen 4 av 5 möjliga i betyg... Ja han ropade faktiskt detta från köket alldeles nyss!
Själv hade jag kunnat äta bara smörkräm...jo faktiskt..och jag skäms inte för det heller.
När jag precis gjort iordning biskvierna, strax innan jag fotade dem, kom jag mumsandes ut från köket. Mannen undrade hur biskvierna smakade.
"Jag vet inte", svarade jag med hela munnen full.
"Okeeeeej", fick jag tveksamt till svar.."vad är det du äter på då"?
"Smörkräm" svarade jag glatt och inte ett dugg generad.
 
Ja, jag vet..jag är sån. Men vadå, smör är gott.
Ärligt talat, allt blir gott med lite smör på ;) Lakrits var inte något undantag där inte....
 
Här kommer receptet!
 
RECEPT - LAKRITSBISKVIER
16 st
 
Mandelbottnar:
250 gram mandelmassa
1 stor eller 2 små äggvitor
 
Lakritssmörkräm:
100 gram rumstempererat osaltat smör
1 äggula
1,5 dl florsocker
1 rågad tsk vaniljsocker
2 tsk lakritspulver (jag köpte mitt på Kahls som säljer kaffe och annat smått och gott)
eventuellt svart karamellfärg/färgpasta
 
200 gram mörk (70%) choklad
 
HOW TO?
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet och blanda med äggvitan till en jämn smet. Klicka ut/rulla mandelsmeten till 16 små kakor och placera ut dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt kakorna svalna på galler medan du gör smörkrämen.
 
2. Blanda alla ingredienserna till smörkrämen, använd en elvisp för att vispa ihop den riktigt ordentligt.
 
3. Spritsa smörkrämen på de kalla mandelbottnarna, ställ därefter in dem i kylskåpet medan du smälter chokladen.
 
4. Hacka chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad eller i microvågsugnen. Doppa biskvierna i den smälta chokladen så att all smörkräm är täckt.
 
Lycka till!

Vackra Kakburkar - Beautiful Cake Tins

Published: 2012-07-01 at 17:46:00
Hattade runt på stan för någon dag sedan och hittade den här vackra kakburken från House Doctor för bara 120 kronor på PUB.
Det kliar något så fruktansvärt efter att få fylla kakburken med något riktigt smaskigt, i skrivande stund lutar det åt franska maränger eller kokostoppar.
 
Ett tips, om du blir bortbjuden någon gång eller kanske bara vill var snäll mot någon du tycker om, är att köpa en vacker kakburk och fylla den med hembakta kakor. Sno ett siden- eller spetsband kring kakburken och du är good to go.
 
Jodå, så är det allt.