slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Vanilj- & Lavendelpannacotta - Vanilla & Lavender Panna Cotta

Published: 2012-07-22 at 08:35:00
När vi var på besök på Öland lagade Helena en gudomligt god lavendelpannacotta och bilden ovan är också från vårt besök.
 
Givetvis frågade jag henne hur hon gjort den och fick den på ett ungefär beskrivet för mig och så snart jag var hemma slängde jag ihop en egen och jo, lavendel gör sig otroligt bra även som pannacotta.
Jag provade att servera dem med kanderade mandlar något visade sig smaka riktigt bra till den lena pannacottan.
 
Perfekt att bjuda gästerna på när det känns som om man provat på allt annat
 
 
RECEPT - VANILJ- & LAVENDELPANNACOTTA
 
Vanilj- & Lavendelpannacotta
4 port.
 
5 dl grädde
2 gelatinblad
3 msk strösocker
0,5 stk vaniljstång
1 msk torkade lavendelblommor
 
Kanderade mandlar:
100 gram mandlar
1 msk socker
1,5 msk ljus sirap
 
HOW TO?
 
1. Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten. Dela sedan vaniljstången på längden och skrapa ur innanmätet med kniven. Mät upp grädden i en kastrull med tjock botten och lägg ner både vaniljstång och innanmäte. Blanda därefter ner strösockret. Låt koka upp på medelhög värme, så snart det börjat koka blandar du ner lavendelblommorna och låter det koka i  ca 30 sekunder.  

3. Ta upp vaniljstången och sila därefter pannacottan genom en finmaskig sil så att lavendelblommorna inte följer med. Krama ur gelatinbladen och blanda ner dem i grädden. Rör tills gelatinbladen smält helt.

4. Tappa upp kallt vatten i din diskho och ställer ner kastrullen där så att pannacottan svalnar av lite, låt stå några minuter, rör om då och då.

5. När pannacottan svalnat nästan helt (det går rätt fort när du ställer ner den i kallt vatten) häll upp i fina skålar eller glas. Ställ in i kylskåp för att stelna, låt stå över natten elller minst 4-5 timmar.. Jag brukar täcka lite lätt med plastfolie för att skydda dem lite.
 
När pannacottan är i kylen och myser gör du de kanderade mandlarna.
 
6. Blanda sirap och strösocker i en stekpanna. Låt dem smälta samman på medelhög värme. Blanda ner sötmandeln i sirapsblandningen och häll därefter ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 10-15 minuter, rör i mandeln då och då. Ta ut plåten och häll upp mandlarna på en sval bakplåt (också täckt med bakplåtspapper). Försök sprida ut mandeln så att den inte ligger i stora klumpar. Låt svalna!
 
7. Servera pannacottan med kanderade nötter och eventuellt lite färska lavendelblommor.
 
Njuuuuut!

Kommentarer - Comments
Malin´s Diner

Vackert, och säkert gudomligt gott!

Kram Malin

2012-07-22 at 10:30:43 // http://malinsdiner.blogspot.se
Mia

Det där lät helt galet gott! Är väldigt sugen på att testa något av dina lavendelrecept, vilket är din favorit so far?
Vi lagade de flesta av dina tapasrecept igår kväll och jäklar vad gott det var. Vi satt hela bunten och bara hummade och mmm:ade i timmar. Tack för det!

2012-07-22 at 14:23:43 // http://oursideoftown.blogspot.se
Helena / Bara en kaka till

Jag serverade syrrans man resterna av den här pannacottan häromdagen, han gav den två entusiastiska tummar upp! Trevligt att du lyckades få till en bild ändå, trots att en hårig liten hund försökte hamna i bild. ;-)

2012-07-22 at 17:32:52 // http://www.baraenkakatill.se

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback