slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Lakritsbiskvier - Choclate & Liquorice Biscuits

Published: 2012-07-01 at 20:27:00
För några dagar sedan när jag gjorde blåbärsbiskvier var det en läsare som efterfrågade lakritsbiskvier.
Just det har jag faktiskt aldrig bakat förut men eftersom jag älskar lakrits så ville jag givetvis ge det ett försök.Biskvier är väldigt tacksamt att baka eftersom det, trots allt, går väldigt fort. Bottnarna svänger du ihop på ca 15-20 minuter, och då har jag räknat in den tiden de ska vara i ugnen också.  När biskvibottnarna gräddas i ugnen gör du smörkrämen och du har färdiga-redo-att-ätas-biskvier på strax över timman.
Inte så pjåkligt om du frågar mig.
 
Lakritssmörkrämen blev gudomlig, om man får säga så om sådant man tillverkar själv (vi lever ändå i Jante-Sverige även om det är sådant jag inte brukar bry mig om). Mannen har i skrivande stund mumsat i sig 6 biskvier och ger dem tydligen 4 av 5 möjliga i betyg... Ja han ropade faktiskt detta från köket alldeles nyss!
Själv hade jag kunnat äta bara smörkräm...jo faktiskt..och jag skäms inte för det heller.
När jag precis gjort iordning biskvierna, strax innan jag fotade dem, kom jag mumsandes ut från köket. Mannen undrade hur biskvierna smakade.
"Jag vet inte", svarade jag med hela munnen full.
"Okeeeeej", fick jag tveksamt till svar.."vad är det du äter på då"?
"Smörkräm" svarade jag glatt och inte ett dugg generad.
 
Ja, jag vet..jag är sån. Men vadå, smör är gott.
Ärligt talat, allt blir gott med lite smör på ;) Lakrits var inte något undantag där inte....
 
Här kommer receptet!
 
RECEPT - LAKRITSBISKVIER
16 st
 
Mandelbottnar:
250 gram mandelmassa
1 stor eller 2 små äggvitor
 
Lakritssmörkräm:
100 gram rumstempererat osaltat smör
1 äggula
1,5 dl florsocker
1 rågad tsk vaniljsocker
2 tsk lakritspulver (jag köpte mitt på Kahls som säljer kaffe och annat smått och gott)
eventuellt svart karamellfärg/färgpasta
 
200 gram mörk (70%) choklad
 
HOW TO?
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet och blanda med äggvitan till en jämn smet. Klicka ut/rulla mandelsmeten till 16 små kakor och placera ut dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt kakorna svalna på galler medan du gör smörkrämen.
 
2. Blanda alla ingredienserna till smörkrämen, använd en elvisp för att vispa ihop den riktigt ordentligt.
 
3. Spritsa smörkrämen på de kalla mandelbottnarna, ställ därefter in dem i kylskåpet medan du smälter chokladen.
 
4. Hacka chokladen i mindre bitar och smält i vattenbad eller i microvågsugnen. Doppa biskvierna i den smälta chokladen så att all smörkräm är täckt.
 
Lycka till!

Kommentarer - Comments
Sahra

Jag har aldrig gjort biskvier. Trots att jag älskar dem. Tycker det verkar superkrångligt att doppa i choklad, men det kanske inte är så svårt. Lakritsbiskvi låter sådär. Men är lite nyfiken att prova.

Svar: Biskvier är inte alls krånglit att göra, jag lovar! Jag har ett recept på klassiska chokladbiskvier, börja med dem och se om du tycker om den hemgjorda varianten. personligen tycker jag att de är mkt godare än köpebiskvierna! Lycka till kära du!
Mary

2012-07-01 at 20:56:07
Lisa

Å vad fina de ser ut. :D

2012-07-01 at 20:58:28 // http://lisoball.bloggplatsen.se
Malin - Stjärnflocka

Haha!!! Du är för skön du! :)
Vet inte... får inte ihop smakerna i hjärnan, så det får nog testas!
Kram på dej fina du!
Ps. Tack för att du slopar jante! Det blir så mycket bättre då!

2012-07-01 at 21:12:22 // http://www.stjarnflocka.blogg.se
Sabina mammas tårtor

Det ser gott ut

2012-07-01 at 21:35:14 // http://www.mammastartor.blogg.se
Monsterscircus

Uhm biskvier! de ser så söt och jag älskar lakrits. recept måste jag prova när vi får semester! tack för receptet och anvisningar! ha en trevlig kväll.

2012-07-01 at 22:13:52 // http://monsterscircus.wordpress.com
Malin´s Diner

Mums, så himla gott! Har pulver hemma, kanske ska...

Kram Malin

2012-07-01 at 22:41:15 // http://malinsdiner.blogspot.se
helenasenklavardag

Dom såg riktigt goda ut! Älskar lakrits, men det var typ 20 år sedan jag gjorde vanliga biskvier, så undrar om jag minns hur man gör!
Kram Helena

2012-07-01 at 22:55:56 // http://helenasenklavardag.blogspot.com
Lingonberrie

Åh åh åh åh jag dööör.

Det låter så gott och jag är en lakritsdåre. Det har ska jag prova att laga var så säker. :)
Tusen tack för inspirationen

2012-07-01 at 22:57:11 // http://lingonberrie.se
Jes

Å vad go´du är fina Mary! Och dina biskvier ser gudomligt goda ut!

Kram Jes

2012-07-01 at 23:17:55 // http://vitavillavila.blogspot.com
Katarina

De ser goda ut och jag gillar lakrits :)

2012-07-02 at 03:20:27 // http://hovkonditorn.blogspot.com
dianasdrömmar

Dom där ska jag prova på semestern, ahh låter farligt goda.kram Diana

2012-07-02 at 20:19:34 // http://xn--dianasdrmmar-cjb.se/
Katarina

MÅSTE GÖRA!!! Jag är lakritsbesatt... Min last tror jag!

2012-07-04 at 21:25:23 // http://brakatarina.se
Therese Sörensen

åh va nice! ska lätt testa det där! :)

2012-07-17 at 21:12:59 // http://theresesorensen.blogspot.com/
Erika

Hur mycket smörkräm ska man lägga på kakorna och hur stora kakor ska man gör på ett ungefär? Tack på förhand.

Svar: Hej Erika! Satsen är för 16 biskvier, jag kan inte jämföra storleken på biskvierna med något annat så det blir lite svårt att beskriva hur stora biskvierna blir men de var ungefär 3,4-4 cm i diameter. Det lättaste att göra är att uppskatta ungefär hur stor varje bit blir om du delar smeten i 16 delar. Ungefär som när man gör bullar och rullar bulldegen till en limpa och sedan skär upp den i rätt antal, lika stora, delar. Enda skillnaden är att du inte kan rulla någon deg. Detsamma gäller för smörkrämen. Titta även på bilderna så ser du hur mkt smörkräm som finns på de beskvier jag lagat. Kanske det kan ge dig en fingervisning.Lycka till, det kommer att gå kanon!! :)
Mary

2012-09-17 at 18:20:49
Cicci H

Hej! Ny här, men kommer igen. Du har ju så mycket gott att jag blir... vet inte vad...sugen på allt! :-) Biskvier är ju gott, brukar göra en med saffransfyllning och vit choklad, till jul. Och salt, det kan man ha till det mesta. Ibland doppar jag mörk choklad rakt av ner i mitt flingsalt...

Svar: Hej Cicci!! Tack snälla, du är SÅ välkommen!! Mmm, det låter riktigt gott och spännande!! Men visst..salt..och just flingsalt lyfter många smaker, vad kul att du upptäckt det!! Kram
Mary

2012-11-18 at 17:03:48 // http://mellanspisochsymaskin.blogg.se
Tampa divorce lawyer

Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was
super long) so I guess I'll just sum it up what I had written
and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I'm still new to the whole thing. Do you have any points for
rookie blog writers? I'd genuinely
appreciate it.

Svar: Hi! Ohh blogging.. Nice pictures that draws in the reader is always a big plus. Otherwise, just be youself and update frequently! ;) I hope your blogging goes well! Best wishes/Mary
Mary

2012-11-27 at 22:15:39 // http://www.mesalawpa.com
Lina

Hej, Gjord efter receptet men chokladen rann av smörkrämen .Hae nu någon ide vad det kan bero på? Grymt god krämpor!:-)

Svar: Hej Lina! Det låter som din choklad varit för varm, chokladen får inte vara varm när man doppar biskvierna eftersom smöret smälter då och så rinner allt bara av. Jag har aldrig varit med om det själv men det är den enda förklaringen jag kan tänka mig om du följt receptet till punkt och pricka och inte bytt ut ngn ingrediens. HOppas det går bättre nästa gång! Lycka till!
Mary

2013-10-13 at 21:37:25
Sara

Tack så hemskt mycket för receptet, har gjort dem flera gånger nu och de är helt galet goda!

Svar: Vad kul!! Alltid härligt att höra när ngn tycker om mina recept! God fortsättning!
Mary

2013-12-06 at 17:20:02
Maria

Mycket goda. Smörkrämen passar till annat också. Har precis bakat en rulltårta och använt smörkrämen som fyllning. En choklad rulltårta ska tilläggas

Svar: Vad härligt Maria!! Ja visst gör den det..man kan även äta några små teskedar direkt ur skålen. :P Det kan ha hänt i mitt kök :P Låter fantastiskt gott med chokladrulltårta med lakritssmärkräm!!
Mary

2014-01-20 at 19:48:50

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback