slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Middagsvecka - Het Ingefärswook med Jasminris

Published: 2012-03-12 at 20:05:17


 Det här är en riktigt enkel och god rätt och härligt nog är den lika god dagen efter..och dagen efter det också..och faktiskt dagen efter det! ;) Den ser inte mycket ut för världen men är både good och nyttig!

Du kan egentligen slänga ner lite vad som helst bara du bibehålkler lök, vitlök, chilifklakes och ingefära.
Är du och ingefäran inte så bra polare är det bara att dra ner på den eller ta bort den helt. Givetvis kommer wooken inte få samma smak utan ingefära, inte heller kommer den han samma hetta, men du kan alltid krydda upp wooken med mer chiliflakes, kanske lite färsk chili och mer vitlök om du fortfarande önskar en hetare wook rent smakmässigt. Vad var det vi sa sist..alla sätt är bra..utom de dåliga!

Du kan även slänga ner strimlad vitkål i grytan, eller kanske aubergine om du känner för det? Ibland brukar jag slänga ner en handfull cashenötter i grytan för att piffa till lite. Det enda du bör tänka på är att aubergine inte är så god alldeles söndermosad och därför ska ner sist i grytan, vitkål å andra sidan som du kanske vill steka på lite mer, bör ner i wooken ungefär samtidigt som morötterna och löken.

Sockret ska tillsättas och blandas med soyan för att man ska få fram alla smaker. Det är inget farligt, du blir inte fet eller sockerstinn av en tesked socker. I mycket av köpt/färdig mat, exempelvis kinamat, använder tillverkarna något som heter glutamat (eller liknande), något som fungerar som smakförstärkare. Genom att tillsätta lite lite socker får du samma effekt men på en naturlig väg. Bra va?! :)

Vill du laga till den här rätten med fläskfilé går det också bra, personligen äter jag mycket kyckling eftersom det är en bra och nyttig proteinkälla, men smaken är som baken, och du ska gå på det du känner är rätt för just dig!
Rätten går att göra VEGETARISK också, uteslut bara köttet eller byt ut den mot quornbitar.  

För alla som vill dra ner på kolhydrater inför beach 2012 går det utmärkt att äta den här wooken helt utan jasminris, eller att byta ut jasminriset mot exempelvis råris. Jag äter allt som oftast wooken precis som den är, rakt av bara, men mest bara för att den är kanongod! Om det är planen brukar jag slänga ner mer grönsaker och kanske öka på soya-sockerdelen med 50%, alltså ca 0,5 dl soya och 1,5 tsk socker.

OBS! Alla grönsaker inklusive kycklingen ska vara rumstempererade. Är de kalla kommer de sänka temperaturen i panna avsevärt och du kommer börja koka wooken istället för att faktiskt wooka/steka.

Nu hoppas jag verkligen att ni kommer älska den här vardagsrätten precis lika mkt som jag..och psst..den går utmärkt att frysa också!

RECEPT - HET INGEFÄRSWOOK MED JASMINRIS
ca 6 portioner
(det är lite beroende på hur stora grönsakerna och kycklingfiléerna är)

4 kycklingfiléer
1 stor gul lök
ca 2 msk finhackad, FÄRSK ingefära
2 stora vitlöksklyftor
2 normalstora morötter
1 röd paprika
1 zuccini
6 stora champinjoner
2 tsk chiliflakes
salt

ca 1/3 dl kinesisk soya
1 tsk strösocker
rapsolja (eller matolja) till stekning


HOW TO?

1. Skala, hacka och finfördela alla ingredienserna til wooken. För att alla ska hänga med och ingen ska få panik (vadå dela, hur dåååååå??!!) så kommer föjande instruktion: 
Den gula löken ska finhackas
Vitlöken skivas i tunna skivor
Ingefäran ska strimlas och sedan hackas i 1/2 x 1/2 cm stora bitar
Morötterna skivas i tunnare skivor (ca 2 mm breda)
Paprikan delas i större bitar (ca 1 x 3 cm stora bitar)
Zuccinin i halvmånar (skala den inte, men sköj den väl)
Champinjonerna delas i mindre bitar (dela på mitten och sedan i tre delar, dvs 6 delar/svamp)
Strimla kycklingen i mindre bitar

Okej! Då har vi rett ut det..

2. Ska du servera wooken med Jasminris bör du sätta på det nu. Läs anvisnignarna på förpackningen.

3. Värm en STOR stekpanna (en med höga kanter) eller wookpanna, alternativt en större gjutjärnsgryta, tillsammans med 2 matskedar rapsolja.
(Det här blir mycket mat och om du inte vill spendera största delen av matlagningen med att plocka upp grönsaker och kött som hamnat utanför grytan rekommenderar jag att du tänker till ordentligt när du väljer stekpanna, alternativt halverar receptet.)

4. Börja med att steka lök, vitlök, ingefära och morötter i ca 4 minuter, stek på medelhög värme. Lägg därefter ner den strimlade kycklingen och fräs ytterligare några minuter tills dess att kycklingen brynts lätt, salta (ca 1-2 krm salt).

5. Gör lite plats bland grönsakerna och köttet och släng ner 2 tsk chiliflakes, häll gärna på lite mer rapsolja om det känns tort i "grytan". Chiliflakesen behöver fräsas lite, i någon minut eller två,  för att smaken ska komma till sin rätt, rör därefter runt i grytan så att chilin blandas med övriga ingredienser.

6. Därefter lägger du ner champinjoner och wookar/steker på dem ytterligare 3 minuter. Det gör absolut inget om de vätskar av sig så att det bildas vätska i wooken, låt det bara vara. Efter 3 minuter slänger du ner paprikan och rör runt i någon minut, till sist rör du ner zuccinin. Zuccinin behöver inte bli annat än varm, då den mjuknar extremt fort och bara blir sladdrig och läskig. Därför rekommenderar jag med bestämdhet att du bara vänder runt den och därefter drar stekpannan från plattan. Salta lite till, ca 1 krm.

7. Gör ett "hål" bland alla grönsaker och kycklingen och häll ner soyan och sockret. Ställ tillbaka stekpannan på plattan och låt soyan och sockret börja bubbla, rör runt lite med en slev/stekspade. Därefter blandar du runt soyan i wooken..och ja, nu är du klar!

Lycka till!


Kommentarer - Comments
Miranda

Mums!;)

2012-03-13 at 12:46:56 // http://mittgokbo.blogg.se/
Kashaya

Lät riktigt gott det där.=)

2012-03-13 at 13:27:21 // http://kashaysblogg.blogspot.com
Katarina

Det här låter mycket gott!

2012-03-13 at 13:29:27 // http://hovkonditorn.blogspot.com
Moa

Sv; :)

Har du lust att göra ett länkbyte? :)

kram

2012-03-13 at 13:31:50 // http://pphotographyz.blogg.se/
Adela

Meeeeen....kan DU komma hem till mig i köket, pronto!??



kram

Adela

2012-03-13 at 13:55:26 // http://www.houseofadela.blogspot.com
EMMAS!- alltid tävlingar

vill du göra ett bloglovin & blogkeen byte?:D

2012-03-13 at 14:29:41 // http://eemma.se
Josse

Hej, är allt bra med dig? :)

2012-03-13 at 14:41:01 // http://moonn.blogg.se/
vendela

sv: har bara testat att göra vanliga maränger och de blir bara bruna i ugnen och inte så där krispiga, hehe ;)

2012-03-13 at 14:52:06 // http://vendelasara.blogg.se/
Annelie

dregglar

Så gott detta låter, ska prova det med:-)

TACK för en så utförlig förklaring om hur vi ska skiva/hacka/dela grönsakerna. Nu kan ingen misslyckas, fnissa!!



Stora varm kram

2012-03-13 at 15:12:23 // http://ettfridfullthem.blogspot.com/
therese

sv: de va så lite!

OH JA! snart är det bara en vecka kvar till sommartid! woop :)

2012-03-13 at 16:58:44 // http://theresesorensen.blogspot.com
Stella

såh jättegott ut :)

2012-03-13 at 17:04:43 // http://fastfrusen.blogg.se/
Louise (Foto & Vardag)

fIN BLOGG :D

2012-03-13 at 17:23:10 // http://elsalouise.blogg.se/
Plumeria

mums mums! :D Denna ska jag testa nu när maken kommer hem :D Då kan han hjälpa mig att skära kyckling (går inte alls nu under graviditeten hehe)



Du har en utmaning hos mig om du vill :)

2012-03-13 at 19:05:24 // http://plumerias.blogg.se/
Tess - Istla.se

Åh det där såg gott ut. Jag måste skriva ner ditt recept och laga det någon dag.

2012-03-13 at 19:48:49 // http://istla.se/stil
Helena

Det är så gott med wok och jag älskar ingefära! Jag har också haft för kalla ingredienser och allt bara kokar samman, men man lär sig av misstagen:))

2012-03-13 at 20:13:34 // http://baklust.blogg.se/
Linda

Men mums, gör ett kycklingwook-recept hemma med ingefära i och det är bara så gott! Nu kommer jag att bli hungrig varenda gång som jag tittar in här :)

Suck..nej.. tyvärr är det inte jag som har gjort headern - men jag kunde ju tagit åt mig äran och sugit på karamellen ett tag, inte sant?

Ha en härlig tisdagskväll!

2012-03-13 at 21:37:32 // http://himmelsblaaogon.blogg.se/
Jennifer

Säger inte mer än MUMS!!!!

2012-03-13 at 21:48:22 // http://wwwmittlivsomjag.blogspot.com
Helena / Bara en kaka till

Det här låter jättegott! Jag glömmer lätt bort wokpannan längst inne i skåpet, vilket är dumt, för wok är ju supergott!

2012-03-13 at 22:34:44 // http://www.baraenkakatill.se
Jonas

Det ska dock nämnas att jag lyckades med det när jag var rätt så liten, så tanden var troligen redan lite lös =) ha det!

2012-03-14 at 00:27:04 // http://thegamingground.com
Maria

Ser jättegott ut! Och ingefära är nyttigt och speciellt bra nu i förkylningstider :)

2012-03-15 at 13:46:37 // http://www.ingefära.nu
Malin - Stjärnflocka

Steg ett avklarart. Ingredienser uppskrivna på en handlalista! :)

2012-03-16 at 07:02:43 // http://stjarnflocka.blogg.se/
karolinajonsson

Sugen på att tävla? :D



http://jonssonsfoton.blogg.se/category/bloggen-jag.html



Eller varför inte ta en titt på min bloppis?

http://jonssonsfoton.blogg.se/category/bloppis.html



WOOPWOOP, ha det så bra! Och sorry om du inte gillar reklam ;*

2012-03-16 at 07:28:29 // http://jonssonsfoton.blogg.se/
XTIO /Andreas Söderberg

Hejsan, har du läst om hur polisen lurar vårat samhälle. Dom delar ut statistik som inte ens stämmer.

2012-03-16 at 07:59:35 // http://xtio.nu
Victoria - Foto och Vardagen

Hej :)

Har du något boktips? :) Skulle verkligen behöva hitta en bra bok och läsa :)



Svara gärna även på frågan i mitt senaste inlägg :)

Hoppas du får en underbar dag :D

2012-03-16 at 09:22:02 // http://mezei.blogg.se/
kiwiberries

det här kommer jag absolut att laga!

2012-05-12 at 19:50:43 // http://kiwiberries.blogg.se/

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback