slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Rabarbercurd till Midsommar - Rhubarb Curd to Midsummer

Published: 2012-05-30 at 07:07:00


Jag älskar rabarber, det är en av mina favoriter från trädgården. Ja okej, jag vet, jag har ganska många favoriter men jag fascineras konstant av vad vår jord kan producera och finner extra njutning i det jag plockar och/eller som naturen kan tillhandahålla oss människor. Det är jä*ligt coolt faktiskt!

Rabarbercurd kommer jag använda i ett annat recept framöver som också hör till midsommarkategorin,  så håll ut det kommer, jag lovar!! Men curden måste inte ingå i en efterrätt som jag planerar denna gång, den är även fenomenalt god istället för lemoncurd/citroncurd på nybakade scones en sommarmorgon, kanske tillsammans med lite vispad grädde eller philadelphiaost. Med lite vispad grädde eller glass är den även dundergod på pannkakor och de passar också utmärk att pilla ner i diverse bakverk som muffins eller syltkakor. Ja, nu hör ju..alternativen är många!

Hur rödrosa curden blir beror på hur dina rabarber ser ut. Jag brukar försöka att använda så lite konstgjorda färgämnen som möjligt i mina bakverk, förutom när det gäller macarons, men här kan en liten dutt av röd hushållsfärg vara trevligt om din curd ser allt för grårosa ut. Men det där väljer du helt själv, dessutom finns det hushållsfärger som kommer från morötter eller rödbetor!

Curden håller ca 1 vecka om du är noga med att hälla upp den i en väl rengjord och steriliserad (i ugnen exempelvis) burk.

Här kommer receptet!


RECEPT - RABARBERCURD

430-450 gram färska rabarber
1 dl vatten
2,5 dl strösocker
6 äggulor
60 gram smör
1 msk rivet citronskal (skal från ca 1/2 citron)
1 msk majsstärkelse & 2 msk citronjuice

HOW TO?

1. Skölj rabarbern och skär av fula ändar, skär sedan upp rabarbern i små skivor.

2. Blanda den uppskurna rabarbern med socker och låt den stå fem minuter och gotta till sig. Häll därefter på vattnet och koka upp på relativt låg värme. Låt stå och småputtra tills dess att rabarbern kokat sönder och blivit mjuk, det tar ca 15-10 minuter.

3. Ta fram en stavmixer eller häll över den kokade rabarbern i en hushållsmixer och mixa till en slät puré, låt rabarbern svalna något.

4. Vispa äggulorna lätt och vispa därefter ner dem, tillsammans med citronskal, smöret tärnat i kuber samt majsstärkelsen som rörts ut i citronjuicen. Rör hela tiden i rabarberpurén så att allt blandar sig väl.

5. Därefter värmer du blandningen på svag värme, rör kontinuerligt i botten så att rabarbercurden inte bränner fast och så att äggulan inte koagulerar. När curden börjar tjocka och få samma konsistens som jordgubbskräm och det bildas synliga spår efter vispen/sleven när du vispar/rör så är den klar.

Klart!
Lycka till!


NoaNoa & Görvelns Slott - Noa Noa & Görvelns Castle

Published: 2012-05-29 at 18:49:00



Jag älskar det gamla, det lite slitna och nötta. Även i kläder, bakverk och inredning uppskattar och föredrar jag "vintage"-looken och när den här tunikan fann sin väg hem till mig var det kärlek vid första ögonkastet. Den har fungerat som klänning de dagarna när det förra veckan var som varmast och även som tunika till jeans när jag varit på jobbet.

I helgen fick den komma ut och umgås i de finare miljöerna på Görvelns Slott.
Vi gick med barfotafötter i gräset och kände hur det killade mellan tårna, vi satt i solen och åt skaldjur och spenderade en hel del tid i de stora och enormt vackra fönster som fanns i vårt rum.




Ja, jag satt där rätt länge i fönstret och skrev, något jag älskar att göra, ja det vill säga när jag inte bakar. Utsikten från våra fönster var magnifik! Vatten och mer vatten blandades upp med prunkande grönska och fågelkvitter. Ja, att säga att jag njöt är en underdrift! Besöket på Görvelns Slott var en present från mannen och har ni aldrig varit där kan jag verkligen rekommendera det!

Mer bilder kommer sen, just nu måste jag titta till det som står på spisen och gottar sig. En fundamental "ingrediens" i en midsommartårta som kommer framöver! Jag säger bara r a b a r b e r... Mmmmm..mums!


Midsommarsmör med Citronsmak - Midsummer Butter with Lemon Zest

Published: 2012-05-28 at 21:11:00


Idag kommer jag smygstarta mina midsommartips, det kommer komma en hel hög så klart! Jag brukar grava min egen lax, göra egen sill, eget smör och hemmatillverkad snaps så klart! Ja alltså, inte hembränt, men jag kryddar snapsen själv!
Vi får se vad jag hinner skapa fram i köket till midsommar, men några godbitar hoppas jag iaf hinna klämma fram. Kanske finns någon favorit hos dig med och kanske vågar du även prova på något helt nytt!

Först ut, såhär lite i smyg, är ett recept på hur du tillverkar ditt eget citronsmör. Fullkomligt ljuvligt till färskpotatisen eller på knäckebrödet på midsommarbuffén. Den är gudomlig, ja förlåt men den är faktiskt det, till färskpotatisen...jag måste påpeka det ännu en gång! Det här är ett hemmakärnat smör som jag å det bestämdast rekommenderar att du sådär nonchalant slänger fram på midsommarbordet; "lite citronsmör någon?
"Ja, jag kärnade det igår kväll" (imorse eller när du nu kärnade det) säger du och ser sådär oförskämt sommarfräsch ut medan gästerna förundrat tänker "hur har hon hunnit med det?" för de vet ju inte att det max tar 30 minuter att kärna och tillaga smöret. 

Ja det är faktiskt superlätt, men försök nu inte göra det för hand, om du inte vill skada handen för flera veckor framöver då. Nej, men med en elvisp eller en hushållsassistent/maskin med visp går det väldigt fort, fortare än man kan tro faktiskt.

Ni som följt mig från start vet att jag redan kärnat smör en gång, den gången var det mitt i natten..men så roligt ska man bara ha en gång! Den här gången avancerade jag till dagtid men smöret var precis lika gott för det, kan man tänka sig!

Smöret håller sig ca 1 vecka i kylskåpet men jag rekommenderar att du gör det dagen innan eller på midsommaraftonens morgon för ett helt nykärnat och perfekt citronsmör!

RECEPT - MIDSOMMARSMÖR med CITRONSMAK
(ca 180 gram färdigt smör)

5 dl vispgrädde
1-1,5 tsk rivet citronskal
1-0,75 krm salt

HOW TO?

1. Vispa smöret, jag vispade min på absolut högsta hastigheten i min Kitchen Aid, tills dess att kärnmjölken har "fällts ut"  (det grumliga vattnet) och det som är kvar ser ut som keso...eller möjligtvis mjuka popcorn.

2. Häll ut allt från bunken över en finmaskig sil (så att all kärnmjöl rinner bort) och knåda ihop "smöret". Det kommer pysa ut en massa kärnmjölk, och det är precis som det ska. Pressa ihop smöret mot silens botten för att få bort så mycket kärnmjölk som möjligt.

3. Knåda smöret i kallt vatten tills dess att vattnet inte längre blir grumligt. Byt vatten några gånger.

4. När smöret är rent från kärnmjölk är det klart. Knåda in rivet citronskal samt salt i smöret.

5. Forma till en rulle eller forma till en fyrkant och linda in i bakplåtspapper eller pressa ner i en fin porslinskål (fint på bordet om du serverar citronsmöret till färskpotatis). Förvara i kylskåp, det håller sig cirka 5-7 dagar.

Om du formar smöret till en rulle kan du vid servering skära smöret i 1-1,5 cm breda skivor och lägga upp fint på varje gästs assiett tillsammans med en bit knäckebröd eller vad du nu serverar för bröd på midsommarbordet. Om smöret känns för mjukt för att skära fina skivor i, lägg det bara i frysen en stund så ska du se att det ordnar sig! ;) 

Lycka till och ett rekordtidigt Glad Midsommar! 


Italiensk Pasta med Räkor, Saffran & Dadeltomater

Published: 2012-05-26 at 13:30:00



Min mamma har bott i Italien, vi reste även dit tillsammans på min 25-årsdag mammsen och jag, och jag fullkomligt älskar italiensk mat. Ett resetips om ni har funderingar på Italien i sommar, är amalfikusten. Det är rankat som en av världens finaste kustremsor och det stämmer verkligen! Jisses vad jag längtar tillbaka till Italien när jag tänker på resan jag och mamma gjorde! Alla slingriga småvägar, klippväggarna som stupade rakt ned i det turkosblåa vattnet, maten, drycken, stämningen och klimatet!!

Min kärlek för Italien är bottenlös...

Och för några dagar sedan fick jag även en förfrågan om att laga ett Italiensk recept. Det är nämligen så att fick jag i uppdrag av Mutti att testa deras produkter och att testa produkter är ju bara så kul! Uppdraget innebar att jag skulle laga ett italienskt recept och det här receptet har sin inspiration från mammas och min resa i Italien, det är en favoritpasta hos oss.

Det är bred tagliatelle och krämig sås med färska räkor, mascarponeost och tomater. Jag hoppas ni kommer tycka lika mkt om det som jag och mannen!

RECEPT - ITALIENSK PASTA med RÄKOR, SAFFRAN & DADELTOMATER
4 port

1 förpackning breda tagliatelle
salt
olivolja

4 schalottenlökar
ca 1 msk smör
2 pkt saffran (1 gram)
  400 gram mascarponeost
1 burk (220 gram) konserverade dadeltomater (Mutti Datterini)
1 tsk tomatpuré (jag valde Mutti "Tripolo Concentrato du Pomodoro)
500-600 gram skalade räkor (färska eller frysta med skal, absolut inte de!)
salt

Parmesanost


HOW TO?

1. Sätt vatten till pastan på uppkokning, salta vattnet lätt.

2. Hacka schalottenlöken fint och stek den glansig och mjuk på medelhög värme i en stekpanna. När det återstår ca 1 minut av stekningen, tillsätt saffran och fräs tillsammans med löken i pannan.

3. Blanda ner mascarponeost, de konserverade dadeltomaterna och tomatpurén, rör så att allt blandar sig. Jag brukar trycka till dadeltomaterna så att de så att säga mosas sönder i 2-4 bitar. Men de får gärna vara med större bitar i såsen, jag tycker det indikerar kvalité och bra råvaror att det syns vad man använt vid tillagningen. Smaka av såsen med salt.

Så här långt kan såsen förberedas och vill du inte multi-taska och koka pasta samtidigt som du gör såsen kan du dra såsen åt sidan och koncentrera dig på att koka pastan. Jag tycker att den bredare typen av tagliatelle är perfekt till den här rätten och ger den en extra lyxig känsla, men du väjer givetvis själv vilken typ av pasta du vill servera pastasåsen till.

4. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Under tiden pastan kokar rör du ner de skalade räkorna i såsen. Såsen ska BARA få ett snabbt uppkok så att räkorna blir varma. Kokar du räkor så blir de sega, och inte alls speciellt roliga att tugga på, lita på mig! ;) Spara gärna några räkor till servering.  

5. Ta upp pastan ur vattnet och låt pasta vattnet rinna av. Häll på lite olivolja för en glansigare och finare pasta.

Lägg upp pastan i ett nystan på tallriken, häll över såsen med räkorna och toppa med några kalla räkor och lite riven parmesanost.

Njut med ett glas vitt eller torr cider (för er som inte vill eller får dricka alkohol)

Lycka Till!


Kvällspicknick Vid Vattnet - Evening Picnic

Published: 2012-05-26 at 08:25:00


'
Armband och Sjal Lucky Lina, Klänning Vila

Härom veckan, när vi var lediga, tog vi oss iväg för en riktigt sen kvällspicnic. Vi brukar åka iväg till ett ställe där inte så många nadra håller till. Där kan man sitta med picnicfilten i fred och mysa medan solen så sakta sänker sig mot horisonten. Underbart är bvara förnamnet...

Givetvis åkte kameran fram och jag tog vad jag försökte intala mannen var "årets första dopp", något han vägrade att gå med på.

Nåja, han har väl rätt, men det kändes ändå underbart att kunna plaska runt i vattenbrynet klockan 21 utan att få köldchock!

Det är ett av mina bästa "stressa-av-tips" inför sommaren. Laga inte kvällsmat när du kommer hem från jobbet, ta istället vara på solen och de många ljusa timmarna sommaren faktiskt bjuder oss på. Ta en picnic korg, en filt, lite cider eller bubbelvatten (eller vin om ni inte kör bil), köp jordgubbar, en baguett, lite färskost, vindruvor, en grillad kyckling, lite körsbärstomater och ta med er servetter. Mer behövs faktiskt inte!

Det ger lugn i själen, mat i magen och tid för kärleken trots att många av oss lever i en stressig vardag.

För sos blir det många sena kvällsturer till vattnet med en hel hög med kvällsdopp under de härliga sommarmånaderna som komma skall.

Fattar ni, vi har ungefär 90 dagar med UNDERBAR sommar framför oss!!


Vinnare av bakboken "500 Chokladfrestelser" - Winner of "500 Chocolate Temptations"

Published: 2012-05-25 at 21:07:00



Ojoj vad ni gjorde det svårt för mig. Ni hade verkligen en hel drös med underbara inlägg och jag har skrattat högt och blivit riktigt berörd när ni delade med er av erat bästa matminne, vilka godingar ni är, helt fantastiska!

Helst hade jag velat välja er allihopa, men tyvärr har jag inte så många extraupplagor av boken, och jag har hela tiden upprepat mantrat "jag kan bara välja en vinnare".
Men så kom jag på, jag kan väl göra vad jag vill, det är ju min tävling! :D

Så jag har valt TVÅ vinnare, för jag kunde bara inte välja!!

Här kommer vinnarna och deras motivering:

Malin's Diner:

"Jag har många matminnen från min mormor och morfar. Morfar dog för många år sedan, medan mormor fortfarande är i livet, 94 år gammal <3.
Morfar älskade att ha mycket folk runt omkring sig. Han bjöd gärna hem hela släkten på antingen köttbullsmiddagar, dopp i grytan eller våffelfikor. Oftast fick mormor stå för matlagningen, men när det gällde våfflor stod han själv vid järnet. Vi var aldrig färre än 15, så det blev en del ägg och smet. Det finns inga våfflor i världen som kan mäta sig med min morfars <3"

 OCH

Malin E:

"Har ett gäng matminnen som är värdefulla att komma ihåg, men det matminnet som värmer mest hände på alla hjärtansdag för två år sen...
Min man och jag blev väckta på morgonen av våra barn som ropade att frukosten var klar, så vi gick yrvakna upp och satte oss vid ett fullt uppdukat bord med allt man kan tänka från kylskåpet. Kanske inte så märkvärdigt kan man tänka men våra barn var bara tre respektive fem år. Förskräckt såg jag att det låg brödskivor uppskurna och säger till pojken, men du får ju inte skära själv. Då tittar han på mig och säger - Men jag höll här och sågade där och titta jag har fem fingrar kvar på varje hand...
Ja, vad säger man, pjuuu..
Frukosten smakade himmelskt gott fast brödskivorna var fem centimeter tjocka! Älskade barn!"

Tjejer, ni har mail!


När Livet Ger Dig En Utmaning - When Life Sets Us a Challenge

Published: 2012-05-25 at 07:57:00


Förra året, ungefär mellan den 20-30 maj, låg jag bara på sjukhuset uppkopplad till diverse monitorer och annan övervakning eftersom jag fått en Stroke.  När man som en ung människa mitt i livet drabbas av en Stroke så ställer det allt på ända. Man kan säga att man blir lite omskakad...minst sagt.  

Även fast jag var totalt utmattad när jag kom hem från sjukhuset så gick det inte många timmar innan jag bad mannen hämta mina stora ritblock och en svart tuschpenna. Jag kände en sådan enorm stark känsla inom mig, en slags kraft som jag inte kunde stå emot, jag var bara tvungen att se över mitt liv.
P Å  E N  G Å N G!

Jag började instinktivt skriva ner allt som gör, och gjorde, mig lycklig. Bland annat skrev jag: havet, landet, plocka svamp, skratta med vänner, dricka vin i solnedgången, segla, vänskap, god mat, stora middagar, baka, resa osv. 

När jag var klar satt jag länge och stirrade på listan, för i mitt inre pågick ett slags kaos där jag gick igenom alla aspekter av livet och ställde dem mot min lista. Det tog inte lång tid innan jag insåg att jag levde mitt liv helt fel. 

Din lista kanske skulle bli lite mer spretig än min, min var väldigt tydlig med vilken väg jag skulle gå och vad jag behövde ändra på för att verkligen leva mitt liv och ingen annans. Att agera utifrån vem jag är och vill vara och inte utifrån andras förväntning på mig. Men när man blir riktigt omskakad är det också lättare att saker urkristalliserar sig från alla måsten och borden som samhället skapar åt oss.

Idag har vi kommit en bra bit, jag och M, för att ändra livet till hur jag, men även han, vill leva det. Många har höjt på ögonbrynen när vi berättat om våra planer, men det gör inget. Kanske kommer vissa val som en chock för människor runt omkring oss men för oss är det inget konstigta alls, även om det är en tvärvändning mot hur vårt liv såg ut innan min stroke. 

Ibland fungerar livet just så, som i citatet från Paulo Coelho:

"When we least expect it, life sets us a challenge to test our courage and willingness to change.
At such a moment, there is no point in pretending that nothing has happened or in saying that we are not ready.
The challenge will not wait. Life does not look back."

Jag är stolt över min Stroke, ja visst låter den konstigt. Men jag är det. Jag är stolt, jag överlevde! Jag vägrar att låta dåliga saker ta över mitt liv och hur jag vill må & leva. Jag ser det positiva i allt som händer, för det finns alltid något positivt av det som sker i livet, även det mest fruktansvärda. OM man tar lärdom av det dåliga som händer och inte fortsätter som förr. Jag har fortfarande kvar "ärr" av skadan, men på ett sätt älskar jag mina ärr. De ger mig livsglädje och en slags stolhet att veta att jag faktiskt överlevt. För att överleva handlar inte bara om att inte dö, det handlar om att se det positiva i allt som händer och att inte låta det hemska och dåliga i livet bryta ner dig. Att vara positiv och vägra låta dig nedslås.

Se med stolhet på ärren du har, de visar att du levt, kanske mer än någon annan du känner.

Jag hoppas innerligt att även du spenderar din dag med det du älskar absolut mest, att du fyller ditt liv med det du älskar mest..även om livet också innehåller sådant man tycker mindre bra om.
Men kärnan i livet, just den ska i alla fall innehålla det du i hjärtat mår bra av.

 *** "Vita non est vivere sed valere vita est" ***

(Att leva är mer än att bara hålla sig vid liv)



(Idag har jag bytt jobb, skaffat ett extrajobb, håller på att lära mig och segla, är mitt i husköp och segelbåtsköp, har börjat blogga, ägnar mig åt att skriva, måla och vara mer ute i naturen. Jag har  investerat i en "proffs"-kamera och lagt ner mycket tid på att bli en bättre fotograf och även lärt mig själv att redigera i Photoshop. Jag umgås mer med de jag verkligen känner ger tillbaka och som får mitt hjärta att bli varmt och fyllt med kärlek. Några vänner har "fallit bort" men alla mina livsval har gjort att jag istället mött massor av nya människor och fått ett helt nytt nätverk och nya bekanta och nya härligt inspirerande vänner.
Jag skrattar och jag är lycklig och jag vet inte hur lång tid det hade tagit mig att komma hit om jag inte fått min Stroke.)


Marinerad Kyckling i Pitabröd med Spetspaprika & Solrosgroddar

Published: 2012-05-24 at 07:10:00


Ibland är det mest basala och enkla så otroligt gott!

I söndags sprang vi på en oooootroligt goda färdigmarinerade kycklingfiléer med tillhörande glaze-paket i förpackningen..jag tror bestämt att den var från Kronfågel. Den tog mig med storm kan man säga. Ja, det är nästan en underdrift. Tillsammans med den grillade spetspaprikan (så gott, spetspaprikan är lite sötare och mildare än vanlig paprika), sallad, gräddfil och sötsur chilisås i pitabröd var det en total fullträff. Det var nog det godaste jag ätit på länge och jag ska definitivt äta den många gånger om i sommar.

Det är så löjligt enkelt men bara för att, så kommer ändå beskrivningen.
Hur mycket pitabröd och kyckling du behöver beror ju på hur mycket du äter. Jag mumsade i mig ett pitabröd tillsammans med en stor kycklingfilé och en halv spetspaprika  och mannen la in en högre växel och mumsade i sig det dubbla.. Men det är ju bara vi ;)

RECEPT – MARINERAD KYCKLING I PITABRÖD MED SPETSPAPRIKA & SOLROSGRODDAR

Färsk Färdigmarinerad Kycklingfilé med Glaze (0,5-1 kycklingfilé per portion)
Spetspaprika (0,5 per portion)
Solrosskott ( 1 förpackning räcker gott och väl till 4 portioner)
Färsk babyspenat eller annan sallad du tycker om
Grädddfil
Sötsur Chilisås
Olivolja
Salt

HOW TO?

1. Dela spetspaprikan i två delar på längden och pensla den med olivolja. Grilla den mycket hastigt på vardera sida så att den får lite yta/grillränder. Lägg den sedan på de mindre varma/svalare delarna på grillen för att bli mjuk. Grilla under tiden kycklingen och pensla Glaze på slutet (var uppmärksam, Glazen gör att det köttet bränns lätt!)

2. Ta paprikan och kycklingfilén från grillen och vänta ngn minut så att de svalnar något. Skär paprikan i mindre bitar och skär kycklingfilén i bitar eller strimlor, helt efter ditt eget tycke och smak.

3. Fyll Pitabrödet med sallad, solrosskott, grillad spetspaprika, kyckling och toppa med gräddfil och sötsur chilisås.

 Ja gott folk, det behöver inte vara svårare än så…


Pingstmeny för Passionerade Brudpar: Champagnesorbé med Fläder & Lime - Champagne Sorbet with Elderflowers & Lime

Published: 2012-05-22 at 08:15:00


RECEPT - Champagnesorbé med Fläder och Lime
4 port.

Som avslutning på en härlig middag väntar denna ljuvligt lena och söta men ändå friska sorbé. Champagnen ger sorben den där lilla extra lyxen samtidigt som smaken av fläder, mynta och lime påminner er, och era gäster, om de varma sommardagarna som komma skall!


2,5 dl vatten
3,5 dl socker
15 myntablad
60 gram glykos
1 gelatinblad
1 liten flaska mousserande vin/champagne (halvflaska), dvs. ca 375 ml
2 msk limejuice (ca 1 stor lime)
2 msk flädersaft
1 äggvita

HOW TO?

1. Blanda socker, vatten och myntablad och låt det få ett långsamt uppkok, alla sockerkristallerna ska ha löst upp sig. Dra från plattan och tillsätt glykosen, blanda den med sockerlagen och låt sockerlagen få ett snabbt uppkok. Sila sockerlagen genom en sil så att myntabladen inte följer med. Häll upp i en tom glassbytta eller annan plastförpackning som har tillhörande lock och låt stå och svalna under några minuter.

2. Under tiden låter du gelatinbladet ligga i blöt i ca 5-10 minuter. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i sockerlagen som nu svalnat lite. Rör till dess att gelatinbladet smält helt och blandat sig jämnt i vätskan. Blanda därefter ner limejuice, flädersaft och mousserande vin/champagne.

3. Vispa äggvitan i ungefär 30 sekunder så att äggvitan blir till ett skum. Rör ner i sorben.

4. Ställ i kallt vattenbad och rör kontinuerligt i sorben till dess att den svalnat och blivit rumstempererad. Sätt ett lock på platsburken och ställ in i kylskåp för att bli kylskåpskall. Därefter ställer du sorben i frysen. De första 3 timmarna kan du röra i sorben en gång varje timma, sen kan du låta sorben vara i frysen till dess att du ska äta den.  Gör den gärna dagen innan så kan du vara säker på att den är färdig att ätas!

Sorben är också utmärkt att göra välkomstdrinkar på. Häll på lite champagne eller fruktsoda på en kula sorbé och du har din välkomstdrink!  


Pingstmeny för Passionerade Brudpar - Krämig Svartrotspasta med Basilika & Smörstekt Gös serveras med Smörslungade Kantareller & Vårlök

Published: 2012-05-21 at 15:52:00



RECEPT - Krämig Svartrotspasta med Basilika & Smörstekt Gös serveras med Smörslungade Kantareller och Vårlök
4 port

Svartrot har odlats i Sverige sedan 1700-talet och har en smak som är mycket delikat. Den påminner närmast om färsk kronärtskocka och äts gärna tillsammans med smör och citron. I den här rätten hyvlar man Svartroten på längden för att göra pasta. När svartrotspastan tillagas i en gräddsås med smaker av parmesan och basilika är det en självklar succé!


6-8 svartrötter
4 dl grädde
Ca 3 msk Maizena
1 krm salt
50 gram parmesanost (finriven)
20 basilikablad
Ca 300 gram färsk gös
Ca 70-80 gram babyspenat
1 knippe vårlök, ta gärna de mindre vårlökarna
Kantareller efter önskemål (ca 4-5 små kantareller per person)
Smör att steka i

HOWTO?

1. Börja med att koka upp vatten i en stor kastrull, salta vattnet lätt. Skala svartrötterna med en potatisskalare och fortsätt sedan att hyvla dem på längden med potatisskalaren, det går även bra att hyvla svartrötterna med en osthyvel. Dela dem därefter på längden så att de påminner om vanlig tagliatelle.  

2. Koka svartrotspastan i ca 4 minuter, se upp så det inte stormkokar.

3. Under tiden svartrotspastan kokar, koka upp vispgrädde i en annan kastrull och red med Maizena (för ljusa såser). Ta lite Maizena i taget och red till dess att såsen är i den tjocklek du själv önskar. Smaka av med parmesanost och salt. När svartrotspastan är klar, häll av den i ett durkslag och lägg sedan ner den i grädden tillsammans med de strimlade basilikabladen. Låt det puttra i ca 1 minut. Dra därefter åt sidan och håll varm genom att sätta ett lock på kastrullen.

Det absolut bästa är att ta fram tre stekpannor och steka både Gös, Kantareller och Vårlök samtidigt i varsin panna. Men känner du dig inte som mästerkocken själv som kan bolla tre stekpannor på en gång så steker du helt enkelt primörerna först och håller dem varma under tiden du steker fisken.

4. Skär vårlöken i 10 cm långa skott och snitta löken i hälften men låt den sitta ihop längst upp. Stek den därefter i smör i någon minut på varje sidan. Stek även kantarellerna i smör, på medelhög värme, tills att de blir mjuka och glansiga. Salta mycket lätt.

5. Stek samtidigt Gösen i smör. Lägg den med skinnsidan nedåt och stek i ca 4 minuter. Vänd den därefter och stek ytterligare 2 minuter. Krydda gösen med lite salt och svartpeppar.

Placera pastan på en bädd av färsk babyspenat, toppa med den smörstekta Gösen och riven parmesan. Servera tillsammans med de smörslungade kantarellerna och vårlöken samt ett glas vitt vin.


Pingstmeny för Passionerade Brudpar - Halstrad Sparris med Västerbottenostkräm

Published: 2012-05-21 at 07:47:00


Romantisk Meny för en Romantisk Helg!

Pingsthelgen infaller ofta när den svenska naturen är som vackrast. Det är en härlig årstid när blommorna blir allt fler och träden börjar kännas gröna och lummiga. Många väljer inte helt otippat att gifta sig kring Pingst och därför firar också många sin bröllopsdag vid Pingsthelgen.

Det här är en romantisk, fräsch och somrig meny som passar perfekt om du vill fira er Bröllopsdag eller om ni kanske planerar att gifta er i Rådhuset och sedan avnjuta en lugn middag på tu man hand i det egna hemmet. Menyn utgår från genuint svenska smaker men med Italienska influenser. Fräscha primörer, färsk fisk och en lyxig avslutning konstituerar den här menyn.  

Menyn är skapad för fyra personer men går utmärkt att både halvera eller dubblera!

Först ut är förrätten!

RECEPT - Halstad Sparris med Västerbottenostkräm
4 port

Våren och sommaren är en utmärkt tid för oss nordbor att kalasa på alla underbara primörer som naturen har att erbjuda. Sparris anses dessutom vara ett av naturens afrodisiaka och är en utmärkt start på ert bröllopsfirande!  

 2 knippen grön sparris, välj gärna mindre späd sparris
1,5 dl crème fraiche
Ca 40-50 gram finriven Västerbottenost
1 msk sötsur chilisås
Svartpeppar

HOW TO? 

1. Riv västerbottenost fint och blanda med uppvispad crème fraiche och 1 matsked sötsur chilisås. Smaka av med lite nymalen svartpeppar.

2. Skär av någon centimeter av den nedersta delen på sparrisen, den är ofta träig i både smak och konsistens.

3. Ringa olivolja smaksatt med citron över sparrisen och rulla runt så att all sparris kommer i kontakt med oljan.

4. Halstra sparrisen snabbt på grillen eller i en grillpanna. Det behövs bara någon minut på varje sida sparrisen ska fortfarande vara lite krispig och ha tuggmotstånd, då är den som allra godast.

Servera sparrisen med en klick av ostkrämen och ett glas torrcider!
Lycka Till!


Moussetårta Med Smak Av Hallon, Lime, Vit Choklad & Vanilj - Raspberry, Lime & White Chocolate Mousse Cake

Published: 2012-05-20 at 10:56:00



När Nordljus frågade mig om jag ville gästblogga hos dem nu till mors dag så var svaret självklart, givetvis ville jag det!

Nordljus är en av mina favoritbutiker på nätet och jag älskar verkligen urvalet av produkter som de säljer, både deras egna märke Lucky Lina men även alla andra märken. Dessutom är Jakob och Lina som driver Nordljus fantastiska entreprenörer och sådant kan jag inte annat än älska..så är det bara.

Jag hoppas ni tycker om Moussetårtan, den är fräsch, fruktig och faktiskt ganska enkel att göra..även om det tar lite längre tid!

Ha en härlig söndag, nu ska vi ut och äta glass & botanisera på Plantagen!

 

MARJAS MORDAGSTÅRTA – Hallon, Lime- & Vit Chokladmoussetårta med Vaniljbotten
Ca 12 port.
1 springform

 

Smör & Ströbröd för att smörja formen
 
Overhead-papper

 

Vaniljbotten:
4 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 tsk vaniljsockret
1,5 dl vetemjöl

 

Vit chokladmousse med färsk lime:
150 gram vit choklad
2 dl vispgrädde (0,5 + 1,5 dl)
Skal och Saft av 1 lime
6 gelatinblad
2 äggulor
0,75 dl strösocker
250 gram mascarponeost, rumstempererad

 

Hallonmousse:
250 g frysta, men tinade, hallon 
4 dl vaniljyoghurt 
1½ dl florsocker
4 gelatinblad
2 dl vispgrädde

 

12-14 jordgubbar

 

100 gram vit choklad att doppa jordgubbarna i.

 

HOW TO?

 

1. Börja med din tårtbotten. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt som bara den. Vänd sedan ner mjölet tills du har en jämn och slät blandning. Häll tårtsmeten i en smörad och bröad springform. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter eller tills kakan gräddats klart och är torr inuti. Kolla alltid med en teststicka om du är osäker!

 

2. Ta ut kakan och låt svalna på galler.

 

3. Nästa steg är att göra den vita chokladmoussen. Klä din springform med OH-pappret, detta gör du för att få finare kanter på din mousse. Lägg gelatinbladet i kallt vatten under ca 10 minuter. Smält den vita chokladen med ca 0,5 dl av grädden i en tjockbottnad kastrull. När chokladen smält och är varm, blanda i rivetskal och saft av en lime och rör runt till dess att allt blandat sig väl. Låt blandningen svalna något och rör sedan ner gelatinbladen ett och ett, blanda noga och ställ åt sidan.

 

4. Vispa grädden lätt samt vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Blanda mascarponeosten med socker- och äggblandningen och vänd därefter samman den vispade grädden, äggblandningen samt den något avsvalnade chokladmassan.

 

5. Häll därefter ner moussen ovanpå tårtbottnen i din OH-klädda springform och låt den stå att stelna i kylskåp i 1-2 timmar eller tills den satt sig ordentligt.

 

6. Sen är det dags för hallonmoussen. Lägg gelatinbladen i blöt i ca 10 minuter. Passera hallonen genom en finmaskig sil, blanda dem därefter med vaniljyoghurt och florsocker. Tag ca 3 matskedar av hallonblandningen och värm den på medelhög värme i en tjockbottnad kastrull. Tag därefter gelatinbladen och smält dem ett och ett i den varma hallonblandningen och låt den därefter svalna något. Blanda sedan den varma hallonmassan med resten av den kalla.

 

7. Vispa grädden relativt hårt och vänd sedan ner hallonen i den uppvispade grädden. Häll ner i springformen ovanpå den stelnade vita chokladmoussen. Ställ åter in igen i kylskåpet i minst 1 timma.

 

8. Innan servering toppar du moussetårtan med jordgubbar doppade i vit choklad. Dessa får du genom att du hackar chokladen i mindre bitar och sedan smälter chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikrovågsugn. Doppa därefter nedre halvan av jordgubbarna i chokladen. Låt stelna och placera därefter uppe på tårtan.

Himmelsk Trippel Chokladmoussetårta - Divine Triple Chocolate Mousse Cake

Published: 2012-05-19 at 20:11:00

Med ungefär en vecka kvar till mors dag vill jag fira alla mammor på denna jord medett riktigt smaskigt morsdagsrecept. Den här kakan är inget annat än himmelsk njutning med alla sina chokladlager och vill du imponera på mamma, och restenav familjen, är det här en riktigt bra början! 

Tårtan innehåller en kladdig och lite seg chokladbotten som efterföljs av tre lager med chokladmousse. Vit, ljus och mörk chokladmousse, inlindad i fluffig grädde och Noblesse samt toppad med hyvlad vit choklad och färska jordgubbar.

 Det här är en morsdagstårta som tar lite tid, men den är verkligen värd sin väntan! Mitt tips till er är att göra tårtan antingen två efterföljande dagar eller i alla fall i sektioner under en hel dag. Börja med att göra tårtans chokladbotten på morgonen, när den kallnat kan du börja med chokladmoussen.

 

Vänta tills servering innan du dekorerar tårtan.

 

HIMMELSK CHOKLADMOUSSETÅRTA

14 pers

 

1 form medlöstagbar kant, ca 24 cm i diameter

Smör att smörja formen med

2 Overheadpapper att klä formen med

 

Chokladbotten:

150 gram smör

2 ägg

2,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 msk kallt starkt kaffe

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

0,5 tsk bakpulver

 

Mörk Chokladmousse:

100 gram mörk choklad (70%)

2 äggulor

2 dl grädde (0,5 + 1,5)

1 gelatinbland, 1 msk grädde

 

Mjölkchokladmousse:

100 gram ljus choklad

2 äggulor

2 dl grädde (0,5 + 1,5)

1 gelatinbland, 1 msk grädde

 

Vit Chokladmousse:

100 gram vit choklad

2 äggulor

2 dl grädde (0,5 + 1,5)

1 gelatinbland, 1 msk grädde

 

Dekoration:

2,5 dl vispgrädde

14 Noblesse (en ask räcker)

75 gram hyvlad vit choklad

3 stora jordgubbar

 

 

HOW TO?

 

Chokladbotten:

 

1. Börjamed att sätta ugnen på 175 grader. Smörj en form, med löstagbar kant, med smör. Blanda därefter mjöl, kakao och bakpulver i en skål.

 

2. Smält smöret och låt svalna. Under tiden smöret svalnar brygger eller blandar du i ordning 1 matsked kaffe, även kaffet ska kallna.

 

3. Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker lite snabbt, denna gång ska du inte vispa ägg och socker pösigt utan bara precis vispa ihop dem under ca 5 sekunder. 

 

4. Rör ner det kalla kaffet och sikta därefter ner mjöl- och kakao blandningen i äggsmeten, varva med det smälta smöret. Blanda tills du har en jämn och fin smet.

 

5. Häll smeten i den smorda formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter på 175 grader, kakan kommer vara lös när du tar ut den och påminna om en kladdkaka,men det är precis så det ska vara.

 

Ställ att svalna på galler.

 

Osb! Låt kakan vara kvar i springformen, det är samma form som du senare klär med overheadplast när du ska börja arbeta med dina chokladmousselager.

 

Chokladmoussefyllning:

 

1. Börja med den mörka chokladmoussen. Vispa grädden lätt och lägg gelatinbladet i blöt i ca 10 minuter. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en tjockbottnadkastrull tillsammans med äggulor och 0,5 dl av grädden. Värm på mycket svag värme bara precis till chokladen smält, rör kontinuerligt.

 

2. Blanda därefter ned chokladmassan i den lättvispade grädden och vänd försiktigt samman till en slät smet.

 

3. Värm 1 msk grädde i en skål i mikrovågsugnen eller i en kastrull på spisen. Rör därefter ner det urkramade gelatinbladet i den varma grädden och vänd ner det i chokladmoussen, blanda noga.

 

4. Ta bort springformens kanter och klä insidan av den med overheadplast. Sätt sedan fast springformens kanter igen. Hälldärefter moussen på tårtans botten och ställ att stelna i kylskåpet i ca 1 timma.

 

5.Därefter gör du samma procedur för mjölkchokladmoussen samt den vita chokladmoussen.

 

Dekorationvid servering:

 

Vispa grädden fast och fluffig och bred ut grädden runt om tårtan. Hyvla den vita chokladen och sprid ut över tårtans överdel och dekorera tårtans kanter med Noblesse. Avsluta med att skiva jordgubbarna och placera på toppen.

 

Lycka till och Grattis Alla Mammor där ute i världen, ni förtjänar all uppskattning och kärlek ni kan få!

 


Vitlöksmajonäs & Torrcider - Garlic Mayonnaise & Dry Cider

Published: 2012-05-19 at 15:42:00


Ja, det är ju en stående favorit i vårt hem och kök. Egen vitlöksmajonäs, eller Aioli, är ju bara så gott till räkor på en skiva rostat bröd men iskall torrcider. Ja tack, jag tar gärna en portion..eller fem.

Det finns många reccept på vitlöksmajonäs men de innehåller egentligen mer eller mindre samma ingredienser. Det du bör tänka på är att alla ingredienserna bör ha samma temperatur när du börjar, för att minimera att såsen skär sig. Jag gillar sällan eller aldrig köpt majonäs och heller inte färdig aioli från butiken. Därför gör jag ofta min egen majonäs (då har jag istället i vinäger och senap) eller som nu, min vitlöksmajonäs (eller aioli som vi också kan kalla det) då jag kryddar den med vitlök, citron och salt.

Så enkelt att göra, perfekt att bjuda på när man får oväntat, eller väntat, besök.

Såhär gör jag min:

RECEPT - VITLÖKSMAJONÄS/AIOLI

2 äggulor
ca 2 dl rapsolja eller annan matolja
2 vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
1 nypa salt
 

HOW TO?

1. Skala och pressa vitlöken. Blanda med salt och äggula i en större skål eller annan bunke.

2. Droppa ner rapsoljan droppe för droppe allt medan du vispar. All olja måste ha vispats in innan du droppar på mer. När ungefär 2/3 av oljan är nervispad brukar jag öka takten och hälla ner oljan i en mycket fin stråle.

3. Smaka av med citronjuice och eventuellt lite mer salt.

Ät exempelvis med räkor eller lägg ner en klick i fisksoppa!

Lycka Till!


När Vi Har Långhelg - Having a Long Weekend

Published: 2012-05-18 at 16:31:00


..bakar vi inte bara tårtor och stökar i köket, även balkongen står på "att göra"-listan. Mannen oljar golvet, jag gräver runt i blomjorden och pratar lite med vårt köksbärsträd (ja, vi har ett träd på balkongen), allt medan tårtbottnar gräddas och moussefyllningar stelnar. Jag har gjort egen vitlöksmajonäs som vi avnjutit till en hel hög med färska räkor och torrcider ute i solen på balkongen. Att göra egen vitlöksmajonäs är ganska lätt (men supergott), jag ska visa er recept, tips och trix senare!

Tårtorna, majoriteten av dem iaf, är fotade och nu är det bara att skriva ihop recept och lägga upp bilder. Det ska bli spännande att se vad ni tycker! Jag ska avslöja att det är en fruktig, fräsch och lite lättare tårta utan en massa "lull-lull" och en annan lite tyngre med galet krämig och fluffig tårta med mycket "lull-lull"..ja..så att ni har något att välja mellan!

Sånt är viktigt.

Något annat som är viktigt är vänner. Snart ska vi iväg och käka middag hos H & K, kika i deras underbara trädgård, se vad de valt att odla i växthuset och se hur planerna inför sommaren ser ut. Kanske blir det även ett glas vin eller två.

Ha en härlig fredag allihopa!!



När Man Försöker Baka 4 Tårtor På En Och Samma Gång - Trying to Bake 4 Cakes at a Time

Published: 2012-05-17 at 10:47:00


Ja, jag är lite upptagen just nu, därför har jag inte hunnit uppdatera bloggen med recept.
Men, så går det när man försöker baka 4 tårtor på en och samma gång. Ja ni kanske själva förstår att det är lite hysteriskt. Ni kan ju tänka er hur det ser ut, men vi har rätt kul ändå jag och mannen och dessutom får vi ju provsmaka allt som tillverkas i köket.  

Men, jag bakar och stökar i köket för er skull ska ni veta, förhoppningsvis kommer ni tycka om det jag presenterar lite senare. Mors dag är ju nästa helg och något mumsig recept måste jag ju allt komma med!

Så håll ut..

och ha en underbart Kristi Himmelfärdshelg!

Förkläde från Åhlens och Visp från Nordljus.

PS! Glöm inte att ni kan vara med och Tävla om en Bakboken "500 Chokladfrestelser" HÄR!


Kardemummamuffins med Vaniljkräm, Hallon & Smulpajstopping - Cardamom Muffins with Vanilla Cream, Raspberries & Crumb Pie Topping

Published: 2012-05-15 at 13:10:00

Muffins Rice Kardemummamuffins med Hallon, Vaniljkräm och Smulpajstopping
Muffins Rice Kardemumma Muffins med Hallon, Vaniljkräm och Smulpajstopping
Silverfat - loppis, Muffinsformar Rice från Nordljus

Det här är muffins som skiljer sig från många andra muffins, eller cupcakes för den delen. För det första skapar vaniljkrämen (marsankrämen) en slags hålighet och mjukar upp muffinsen innifrån. Dessutom täcks ovansidan av en lite krispig, småknäckig yta som bildas från den lite sötare versionen av smulpaj som utgör toppingen.

Det är lite som en hallonsmulpaj med vaniljkräm som serveras i en muffins...

Det här receptet innehåller marsankräm som inte riktigt går åt. Gör man däremot 1/4 sats marsankräm blir det lite för lite så hur man än vänder sig har man ändan bar! Man kan ju vispa egen vaniljkräm med exakt mängd som går åt om man känner sig peppad, men det tar lite för lång tid när jag vill ha muffins nu, om inte nyss, så därför fuskar jag lite och använder mig av färdig marsankräm! Man kan ju helt enkelt spara den överblivna marsankrämen och äta till lite uppskivat äpple vid ett senare tillfälle ;) Hos oss går det alltid åt på ett eller annat sätt.  

Gott? Ja, om du frågar mig och herrn i huset.
Han här hemma har i skrivande stund tryckt i sig vad han summerar som "flera stycken" och suckade precis att han blivit väldigt mätt. Jo, det blir ju lätt så....när man äter "flera stycken" sådär direkt efter middagsmaten.

För att ni ska slippa gå hungriga ska jag givetvis dela med mig av receptet!


RECEPT - KARDEMUMMAMUFFINS MED VANILJKRÄM, HALLON & SMULPAJSTOPPING
ca 16 st

180 grader

100 gram smör
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma
2 ägg
1,5 dl rörsocker
1,5 tsk vaniljsocker

Fyllningen;
ca 8 gram hallon (2-3 hallon per muffins)
1/2 sats marsankräm
(köp färdig marsankräm, jo det är okej att göra det!!, och vispa ihop en påse med 2 dl mjölk)

"Smulpajstoppingen"
30 gram smör
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker


HOW TO?

Innan du börjar själva muffinsbakandet så gör du marsankrämen enligt anvisningarna på paketet, du ska vispa med den mindre mängden mjölk för en tjockare vaniljkräm, samt blandar ihop smulpajstoppingen genom att tärna smöret och nypa ihop det med mjölet och strösockret till en smulig massa. Lägg marsankrämen i en spritspåse (förenklare processen med att få ner marsansmet i muffinsformarna( och ställ både denna och smulpajstoppingen åt sidan så länge!

Nu gör vi muffinsen:
 
1. Mät upp mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål, blanda väl och ställ åt sidan.

2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och häll på mjölken.

2. Vispa ägg, rörsocker och vaniljsocker riktigt pösigt och rör därefter ner den ljumna smör och mjölkblandningen i äggsmeten. 

3. Vänd till sist ner mjölblandningen till en jämn smet.

4. Klicka ner ca 1 stor matsked muffinssmet i formarna, spritsa ut ca 1 msk marsankräm mitt i varje muffinsform och häll på ytterligare muffinssmet så att marsankrämen täcks helt. Formarna ska vara fyllda till ca 3/4 av muffinssmet. Placera 2 hallon på toppen, du behöver inte trycka ner dem i smeten, den kommer sjunka ner under gräddningen, och smula topping över hallonen.

5. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter och låt dem därefter svalna på galler.

Lycka till!



Tävling: Vinn bakboken "500 Chokladfrestelser" - Contest: Win "500 Chocolate Temptations"

Published: 2012-05-14 at 17:47:00




Jag älskar ju kok- och bakböcker, det vet alla som känner mig!

Den här gången har det dock blivit som så att jag fått samma bakbok två gånger om, av helt olika personer. Hur härligt det än är att ha en uppsjö av sådana böcker så tycker till och med jag att två av en och samma är lite väl onödigt! 

Givaren av bok nr 2 gav båda tummar upp att lotta ut boken på bloggen så därför tänkte jag lotta ut den till er!

Helt ny, oanvänd så klart, med 500 härliga recept på choklad! Det här är en utmärkt bok om man vill lära sig att förstå hur man med ett grundrecept kan få flera olika kakor eller cup-cakes med olika smak. Dessutom är den liten och söt och tar inte alls stor plats i köket.

Boken har hela 500 recept och lär dig att utveckla din kreativitet kring bakning!

Det enda du behöver göra för att vara med och vinna bakboken är att:
 
1. Skriva att du är med och tävlar i kommentarerna till inlägget...och..

2. Berätta vad ditt bästa matminne är. Hur du tolkar frågan är upp till dig! 
Är det när allt gick åt skogen och det blev kaos i köket, är det ngt du blvit bjuden på
eller bjudit ngn annan på, när du verkligen bemästrat ngt i köket som du velat
klara av eller...ja.. ordet är ditt!

Tävlingen startar nu och avslutas vid midnatt den 21 maj!

 Lycka Till!


Mat- & (ätbar) Njutning - Food Editor

Published: 2012-05-14 at 07:51:00



Ja det är även här jag kommer husera framöver, som SalongK's matredaktör, eller "mat & njutning" som vi valt att kalla det. Skulle ni vilja veta lite mer om mig, än det som står här på bloggen, så kan ni alltid klicka er in dit för att läsa lite mer..

Uppdatering 17/8 2012: Jag har avslutat mitt samarbete med SalongK


Hemmagjorda Mums-Mums - Homemade "Mums Mums" (kind of marengue-marshmallow)

Published: 2012-05-13 at 20:42:00

Made BY Mary Mums-Mums
För ett tag sedan hade jag ett par vilda busfrön hemma hos mig som var väldigt godissugna så jag bestämde helt enkelt att vi skulle göra egna mums-mums.

Inte alls svårt att göra tillsammans med barn och med lite hjälp av en vuxen spritsar man ut små "spöken" som jag kallar det, med mums-mums-smet. Att de blir lite sneda och vinda ger dem bara karaktär och dessutom tycker då jag att det är viktigt att ha kul i köket, allt behöver inte bli så perfekt!

Vi valde att doppa dem i choklad men om man vill kan man även doppa eller strö dem i kokos innan chokladen stelnar. Hur mörk choklad man vill ha väljer man själv. Jag hade en mörk 60% choklad hemma just denna gång men även mörkare och ljusare går bra. Don för person helt enkelt!

Det blir ganska många mums-mums när man gör mini varianten av mums-mums som vi gjorde och vill du göra färre så får du kanske slänga överbliven smet eftersom satsen redan är halverad. Vill du göra större versioner är det bara att du stansar ut större rånplattor och spritsar på mer smet, allt annat samma lika.
OBS! Mums-mumsen går även toppenbra att frysa in :)

Här kommer receptet!

RECEPT - HEMMAGJORDA MUMS-MUMS
Det här blir 20 större eller 40 mindre mums-mums

2 dl strösocker
1,5 msk florsocker
0,75 dl kallt vatten
0,75 dl hett vatten
0,75 msk gelatinpulver
0,5 äggvita
2 tsk (äkta) vaniljsocker

20 smörgåsrån
ca 400 gram choklad
0,5 tsk rapsolja (eller matolja)

HOW TO?

1. Lägg strösocker, florsocker, äggvita och kallt vatten i en större bunke.

2. Blanda gelatinpulvret med det heta, nyss uppkokade vattnet, och rör tills gelatinet löst upp sig helt.

3. Börja vispa äggvite- och sockerblandningen och häll sedan ner den varma gelatinblandningen i en fin stråle.

4. Vispa tills du har en fluffig smet, vispa ner vaniljsockret under den sista "vispningsminuten".

5. Stansa ut 40 mindre, eller 20 större plattor från smörgåsrånet, ta hjälp av en rund pepparkaksform eller ett glas. 

6. Spritsa ut mums-mums smeten till små söta spöken eller i en virvel som "riktiga" mums-mums, hur du gör väljer du själv. 

7. Ställ in i frysen i drygt 1 timme för att stelna ordentligt. 

8. Smält 400 gram choklad i micro eller över vattenbad, var försiktigt så att chokladen inte blir för varm. Droppa ner ca 0,5 tsk rapsolja och rör ut i chokladen. På detta sätt blir chokladen tunnare och det blir lättare att få en jämn yta.

9. Doppa dina mums-mums i chokladen och ställ att stelna. Vill du strö kokos över dem, eller rulla dem helt i kokos gör du det efter att du doppat dem i den smälta chokladen.

Lycka till!


Salsa På Mango, Pärltomat & Spetspaprika - Mango, Peal Tomato & Sweet Pointed Peppers Salsa

Published: 2012-05-11 at 19:29:00

Salsa Made By Mary
Jag har precis svängt ihop den här salsan och nu står den och vilar i kylskåpet. Mannen står på balkongen och ska grilla, premiärgrillning på balkongen med vår (gigantiska) gasolgrill.

Det här är en salsa som är lite sötare och som fungerar perfekt till grillat men faktiskt även till Taco. Om du kanske känner att du vill bjuda dig själv eller dina gäster på en hemmatillverkad salsa eller är trött på helfabrikat där du har noll kontroll över innehållet är det här ett hett, och gott, tips!

Ikväll stänger jag av telefonen och nätet för nu kickar firandet igång med skumpa, jordgubbar och grillat. Imorgon ska vi iväg mannen och jag. Vart vet jag inte, det är tydligen en hemlis..men han verkar fixa med någon slags picnic-korg och jag är givetvis nyfiknare än nyfiknast!!!
Men tillsammans ska vi vara, utan någon som helst uppkoppling, hela helgen!

Hoppa ni också får en helt underbar helg, alla ni där ute...
Här kommer receptet!

RECEPT - SALSA PÅ MANGO, PÄRLTOMAT & SPETSPAPRIKA
1 burk, ca 4 portioner

1 mango
10 pärltomater
1 spetspaprika
ca 1 msk olivolja av bra kvalité
1 rågad tesked sambal oelek
1 nypa salt
1 lite nypa socker
ca 1 tsk honung

HOW TO?

1. Skär paprika, tomater och mango i mindre kuber, lägg i en större skål.

2. Häll olivolja, sambal, honung samt salt över frukterna och grönsakerna och rör runt så att allt blandas ordentligt.

3. Ställ åt sidan i rumstemperatur och låt det marineras och gotta sig. Det kommer vätska av sig men det är precis som det ska vara, rör bara runt lite då och då i salsan.

4. Efter ungefär 10 minuter kan du hälla upp salsan i en fin skål eller i en burk och ställ in i kylen fram tills servering. För säkerhets skull kan du smaka av så att du tycker att salsan har rätt sötma för dina smaklökar! 

Servera till grillat kött eller taco!

Lycka till!


Dulche De Leche Med Rostade Hasselnötter

Published: 2012-05-09 at 19:47:00

Dulche De Leche Made By Mary Kondenserad Mjölk
Mmmaaaaaahhhhhhh..........

Ärligt (!!!!) 

Jag vet inte vad jag ska ta vägen, så gott är det.

Dulche de Leche-glass goes Hasselnöt vilket innebär en mjuk gräddig kolaglass med rostade hasselnötter som smälter i munnen! Jag och mannen skulle hälla upp i skålar efter att jag fotograferat bilderna ovan.

Det blev inte så.

Vi åt hela glassen ståendes i köket, som två rovfåglar över ett kadaver.
Hahahaha, ja...jag inser ju hur besatta vi framstår, men döm oss ni när ni själva lagat till glassen och provsmakat ;)

Mannen; "Aaaaalltså *smaskandes på glass*...du ska kanske börja skriva det där inlägget innan folk går och lägger sig"!
Jag; Aaa....asschhå (munnen full med glass)...jag vet, jag ska gå och skriva nu.. *börjar gå*
Mannen; VAD GÖR DU!!!!*vildsint blick*
Jag; Va?!
Mannen; Ja men du får ju lämna glassen här!!!!
Jag; "Jag bloggar snart"....

Ja..ni hör ju....


I helgen firar jag och mannen 6 år, och då ska jag göra den här glassen igen (uppenbarligen verkar vi behöva det) tillsammans med Lavendel Semi-Freddon jag gjorde tidigare och Hallonsorbén som ni hittar recept på HÄR.
DET, det är riktigt firande det ;)

TIPS! Ta ett fint papper eller tyg och svep om din gamla glassbox, eller mindre fina plastlåda som du häller ner glassmeten, knyt ett snöre eller spetsband runt om så får du en mysig lite "vintage-looking" glasslåda :) Så gjorde jag..

Här kommer receptet godingar!

RECEPT - DULCHE DE LECHE MED ROSTADE HASSELNÖTTER
ca 1 liter

1 burk sötad kondenserade mjölk

4 äggulor
0,5 dl farinsocker
5 dl vispgrädde
2 äggvitor

Hasselnötter, mängd efter egen önskan, jag tog ca 1,5 dl hela hasselnötter.


HOW TO?

Det här första steget (1) kan du göra i förväg så kan du börja med glassen på en gång när du väl ska göra den. Jag gjorde min dulche de leche igår och idag gjorde jag glass på den! :)

1. Börja med att koka din kondenserade mjölk, denna kommer vara grunden till glassen och är det som kallas "dulche de leche" (=kolasås). Kolasåsen får du genom att lägga ner konservburken, du ska alltså INTE öppna den alls, i en större kastrull. Häll på vatten så att burken täcks ordentligt! Sedan sätter du kastrullen på plattan och kokar konservburken i 3 timmar (häll på mer vatten då och då). OBS! Burken måste verkligen vara täckt med vatten hela tiden, annars kan den sprängas (har jag hört, jag har aldrig vågat utmana ödet själv). När burken kokat klart, tar du upp den från kastrullen och ställer den att svalna ett tag. Häll sedan kallt vatten på burken innan du öppnar den.

2. Under tiden kan du passa på att rosta dina hasselnötter. Det gör du genom att lägga ut hasselnötterna på en ren och torr plåt. Rosta nötterna mitt i ugnen på 175-180 grader i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna lite, inte för mkt, och gnugga sedan nötterna i en ren kökshandduk, då kommer majoriteten av allt skal försvinna. Rostningen tar fram nötternas smak, mkt gott till glass om du frågar mig!

3. Separera äggulor från äggvitor, du kan spara de två "överflödiga" äggvitorna till en maräng eller annan spännande, men till själva receptet behöver du bara 2 äggvitor men däremot 4 äggulor. Vispa äggulorna tillsammans med sockret  i en större skål, vispa tills dess att det blivit riktigt vitt och pösigt.

4. Häll ner din "dulche de leche" i ägg- och sockersmeten och vispa tills det blandats ordentligt. 

5. Vispa grädden fluffig och ställ åt sidan. Vispa sedan äggvitorna till ett fast skum i en annan skål och ställ även den åt sidan. 

6. Rör ner grädden i glassmeten, rör tills det blandats helt. Vänt sedan ner äggvitorna i glasssmeten, här kan du vara lite försiktigare när du vänder ner äggvitorna.

7. Rör till sist ner dina rostade hasselnötter. Jag brukar bara hacka dem MYCKET grovt inna jag blandar ner dem. Vissa låter jag tom vara hela, det blir vackert och gott så!

8. Har du glassmaskin är det bara köra på enligt anvisningar för glass. För oss andra (jag har ingen glassmaskin) så  häller vi ner glassen i en behållare av valfri sort och ställer i i frysen i ca 4 timmar.
Har du ingen glassmaskin kan du frysa in glassmeten i ca fyra timmar, rör då och då i glassen.

Njuut.. det är du värd!


Min Vanligaste Middagsmat - Ugnsrostad Klyftpotatis, Stekta Kycklingfiléer & Gourmet Creme Fraiche

Published: 2012-05-08 at 20:27:29

Made BY Mary Creme Fraíchesåser Färdiga såser

Piuh.. Lång dag men vilken trevlig överraskning dagen hade att komma med!!

Det blev nämligen en lunch med vackra och härliga Helena som driver "bara en kaka till"! Det var tur att det inte var några andra med i sällskapet, de hade inte fått en syl i vädret så som vi pladdrade! Men så är det, när man liksom finner en själsfrände sådär bara, hux flux, över en lunch. Någon som delar ens passion, som förstår precis vad man menar och som dessutom visar sig ha ungefär samma syn på livet och ja...allt! Eller ja allt, men det vi hann avhandla på lunchen iaf (vilket är mer än man kan tro) ;) Önskar faktiskt just nu att jag hade bott lite närmre Öland!

Har ni inte kikat in på hennes blogg bara måste ni göra det. Helt fantastisk och hennes man Olof är en fenomenal fotograf!!

Nu har jag dock landat hemma och vi har precis ätit middag vilket idag innebar att vi åt en av våra "snabbmatsrätter" och som serveras här ganska ofta på vardagarna. För saken är den...att det går ganska fort. På ungefär 30 minuter har man en god och bra middag!

Här kommer det som är en av våra vanligaste vardagsrätter:

Ugnsrostad potatis med olivolja och rosmarin (den torkade versionen), kycklingfilé och Arlas färdiga "Gourmet Creme Fraiche" som jag verkligen måste tipsa alla er där ute om!

Kanske har du barn och har varken ork eller tid att laga långa middagar men en önskan om att inte bara äta onyttigt och/eller färdigmat. Kanske är du en person som jobbar mkt, som gör karriär och heller inte orkar, vill eller hinner? Kanske är är du ingen mästerkock men önskar att du skulle vara.. Ja, då har jag lösningen för er allihopa ;)

Så här gör vi många sena kvällar efter jobbet...

RECEPT - UGNSROSTAD KLYFTPOTATIS, STEKTA KYCKLINGFILÉER & GOURMET CREME FRAICHE
Du behöver:

Potatis, en fast sort (2-3 st per portion)
Salt, Olivolja, Rosmarin

Kycklingfiléer (1 filé per port)
Salt, svartpeppar, paprikakrydda, vitpeppar, eller annan kryddblandning som du föredrar
Rapsolja att steka i

Gourmet Creme Fraiche

HOW TO?

1. Sätt ugnen på 225 grader (är klyftorna små kan du tom ha ännu varmare, ca 240-250 grader). Många ugnsrostar sina potatisar i låg värme men då blir de snarare kokta än rostade, jag har aldrig varit med om att mina potatisar inte blivit färdiga och/eller brända!

2. Klyfta upp dina potatisar i ca 4-6 klyftor per potatis, du behöver INTE skala potatisen innan. Lägg potatisen på en plåt, ringla olivolja över, strö lite flingsalt och torkad rosmarin på potatisarna och rör runt dem i oljan och kryddorna.

3. Släng in i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills de är färdiga inuti och har en krispig, "grillad"/gyllenbrun yta lite här och var! Rör runt i potatisarna efter 10 minuter för att få en jämn rostning samt hindra potatisarna från att fastna allt för mkt i plåten.

4. Under tiden; Rensa kycklingbrösten och om du så önskar, dela dem i mindre bitar. Krydda med dina favoritkryddor eller lägg i en färdig marinad att dra lite. Egentligen hinner inte kycklingen få någon smak på den korta tiden, men ytan på kycklingen grillas lite hårdare och det "känns" som om den tar smak...tycker då jag iaf ;)

5. När det är 5 mninuter kvar på potatisen, du måste kolla in i ugnen själv, så steker eller grillar du kycklingen/kycklingbrösten i rapsolja.

Servera till Gourmet Creme Fraiche "Rostad Vitlök & Timjan" ELLER "Getost Honung & Rosmarin", mina och mannens ALL TIME FAVOURITES! ;) Vi måste nog vara en av de största konsumenterna i det här landet av de där såserna, så är det bara!

Mums..och Lycka Till!


Chokladmoussepralin med Hackade Nötter - Chocolate Mousse Pralines with Chopped Hazelnuts

Published: 2012-05-07 at 19:00:00

Chokladmousse Praliner
Nötter i botten...
Chokladmousse Praliner
Till vänster: Nötter i botten och chokladmousse ovanpå Till Höger:Nötter på toppen
Chokladmousse Pralin
Det här är ett recept som jag rekommenderar att man gör dagen innan eftersom både chokladmoussen och själva chokladformarna behöver stelna ordentligt. Bör inte stå framme för länge i rumstemperatur eftersom man inte tempererar chokladen. (Temperering innebär att man förändrar chokladens egenskaper så att den inte smälter i rumstemperatur och dessutom ger chokladen en fin glansig yta)

OBS! Det här kommer bli mer chokladmousse än vad som går åt till formarna men jag brukar alltid passa på och spritsa ut kvarvarande chokladmousse i små shotsglas och ställa tillbaka in i kylen. På så sätt har du gjort två godsaker i ett! Chokladmousse OCH Praliner ;)

Vill du inte göra två flugor på smällen så halverar du bara chokladmousserceptet! Men har du en större & finare middag och vill ha både chokladmousse till efterrätt men även praliner lite senare på kvällen så kan du göra det på en och samma gång, bra va :D


Går att göra helt utan nötter eller med nötter botten och mousse ovanpå (så brukar jag göra), men för sakens skull har jag även illustrerat med nötter ovanpå ;)

Supergod till kaffet eller som en liten överraskning efter en finare middag :)

Hos oss däremot, kan man utan eftertanke slänga i sig allihopa framför tvn en söndagseftermiddag. Japp, så är det! ;)


Här kommer receptet!

RECEPT - CHOKLADPRALINER
ca 30-40 stk

Chokladformar:
30-40 stk knäckformar
150 gram mörk choklad


Chokladmousse:
100 gram choklad, jag valde en 36% Choklad från Odense för en lättare mousse
2 äggulor
2 dl vispgrädde (uppdelat i 1,5 dl vispad och 0,5 dl som blandas med äggulorna)
(uppdaterat mousserecept efter att en finfin läsare uppmärksammat mig på att måtten inte stämde!)

Hackade nötter, exempel hackad mandel

HOW TO?

1. Placera knäckformarna, en och en, på en bricka.

2. Smält chokladen i ett vattenbad eller i en microvågsugn. Kom ihåg att inte låta chokladen bli för varm!

3. Pensla ett tunt lager choklad inuti knäckformarna, ställ in i kylskåpet för att stelna i ca 30 minuter. Din smälta choklad stelnar under tiden att formarna är i kylskåpet, men det är ingen fara. Bara värm på chokladen lite innan du penslar, se till att den inte blir för varm bara!

4. Ta ut formarna och pensla på ytterligare ett lager där det behövs. Låt sätta sig ordentligt i kylskåp i en timma alternativt över natten.

Chokladmoussen:

5. Vispa upp 1,5 dl av vispgrädden till en lättvispad konsistens.

6. Vispa/rör ihop äggulorna med 0,5 dl vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Hacka 100 gram choklad och blanda med ägg- och gräddblandningen. Värm på MYCKET LÅG värme på plattan, rör hela tiden, eller i ett vattenbad, tills all choklad smält. Det är mycket viktigt att du inte värmer för hårt eftersom äggen kan koagulera och chokladen kan bli för varm.

7. Så fort chokladen är helt smält och du har en jämn glansig chokladsmet vänder du försiktigt ner den i den uppvispade grädden. Vänd tills du har en jämn och slät mousse.

8. Häll upp i spritspåse och stäng öppningen med en sådan platsclips man stänger platspåsar med. Låt vila i kylskåp i ca 4 timmar eller ännu bättre över natten.

Innan du börjar spritsa chokladmousse i formarna pillar du givetvis bort pappret från dem.
Sen:
9. Pytsa ner några nötter i botten på chokladformen och spritsa sedan ut moussen ovanpå nötterna. Ställ in i kylskåp tills du ska servera dem.  

Njut!

Lycka Till!


Blommor & Femina Hemma - Flowers and a New Magazine

Published: 2012-05-07 at 18:07:00

Blommor Made BY Mary Femina Hemma
Jag ääälskar blommor, verkligen älskar!
Blommor Made By Mary Femina Hemma
I fredags när jag kom hem från jobbet möttes jag av den här härliga synen!Bästa sättet att börja helgen på!

Blommor från mannen och en ny inredningstidning i brevlådan, tidningen är en ny variant av Femina och jag tror bestämt att den kommer ut i handeln imorgon.
 
Nu är det ny vecka och nya tag..snart kommer det recept på små chokladmoussepraliner, vad sägs om det!?

 


När Man Blivit Redaktör För SalongK - Becoming an Editor for SalongK

Published: 2012-05-06 at 20:49:00

Redaktör SalongK Made By Mary


Ja, jag har ju ett liv utanför bloggen..tro det eller ej! ;)
Jag delar sällan av mig utan detaljer kring mitt privatliv, exempelvis vad jag egentligen heter eller vad jag jobbar med utanför bloggen..men någon gång måste väl bli den första!

Utanför bloggen jobbar jag vanligtvis som Customer Delivery Manager på ett företag i Stockholm men nu, med start nyss faktiskt, så jobbar jag även som Redaktör för "Mat och Njutning" av en digital nättidning som heter SalongK.

 SalongK är en av Sveriges första nättidningar och det här är lite av en nystart för tidningen och det känns så spännande att få vara med och forma mat- och bakbiten. Tidningen vänder sig till kvinnor som vill ha lite av allt, en mix av bland annat mode, skönhet, hälsa, inspiration och mat för att nämna några delar! En Salong för Kvinnor med andra ord, din avkoppling på nätet :)

Hoppas att in föjer med mig på min resa även där för jag skriver för ER, alla er där ute, ingen annan!

Kram / Mary

 

Uppsatering 17/8 2012: Jag har avslutat mitt samarbete för SalongK och är inte längre redaktör där.


Bacon- & Chèvrefylld Potatis

Published: 2012-05-06 at 16:23:27

Made By Mary Bacon- & Chèvrefylld potatis
Fylld och bakad potatis...så enkel att göra för många och det är faktiskt SÅ GOTT! Sältan i stekt bacon passar perfekt till potatis och jag kan garantera att du  kommer få tummen upp av familjen eller vännerna om du lagar den här rätten.

En vanlig repertoar hos oss, jag har lagat en liknande variant tidigare här på bloggen men det här är den förbättrade perfekta och nya varianten! ;)

Det enda minusposten är att den tar lång tid att göra eftersom potatisen tar sån tid att baka i ugnen, men det är väl värt väntan. Dessutom kan du ju faktiskt göra annat under tiden.. Det är ju inte så att du behöver sitta framför ugnen och titta på potatisen medan den bakas!

De här fyllda potatisarna åt vi faktiskt igår och sen idag igen, men så är det när något är gott! Hoppas någon där ute vågar prova, rätten fungerar nämligen toppen till matlåda och eftersom du blandar potatisen med grädde smakar den lika bra dagen efter och inte sådär konstigt som microuppvärd potatis kan göra!

Här kommer receptet!

RECEPT - BACON- & CHÈVREFYLLD POTATIS
4 mindre port / 2 större port.
190 grader

2 stora bakpotatisar
3-5 msk grädde (ju fetare grädde ju krämigare resultat, jag brukar välja mellangrädde till vardag och vispgrädde när jag lyxar)
Ca 200 gram Chèvre (välj den  som säjls på lösvikt, inte den som säljs som en hel korv/limpa)
Salt
2 pkt Bacon (dvs ca 280-300 gram)

HOW TO?

1. Tvätta bakpotatisen i vatten, stick hål med en gaffel på både över och undersidan och placera i en ugnssäker form. Baka potatisen på 180-190 grader, i mitten av ugnen, på i ca 1-2 timmar. Du ska helt enkelt baka den tills att det är färdig!

2. Ta ut potatisen ur ugnen och låt den svalna i ca 10 minuter, sätt ugnen på grill 225 grader.

3. Under tiden potatisen svalnar tar du ena paketet bacon och skär alternativt klipper det i mindre bitar. Stek i het panna (utan smör eller olja så klart eftersom bacon innehåller tillräckligt mkt fett som det är). OBS! Du ska blanda din stekta bacon med innanmätet i potatisen och bitarna bör därför vara ganska små. När du stekt klart baconbitarna dra stekpannan åt sidan, är det väldigt mkt fett i pannan kan du hälla bort det så att det inte kommer med när du blandar fläsket med potatisen. 

4. Dela dina bakade potatisar på hälften och gröp försiktigt ut innanmätet, dvs själva potatisen, med en sked. Lägg i en större skål.

5. Blanda därefter ner grädden i potatisen och mixa ihop det så att det blir en slätare massa, det gör inget om det blir lite klumpar i "potatismoset". Olika potatisar suger upp olika mkt vätska och du får därför känna av om du behöver mer grädde, så börja med den mindre mängden.  Rör ner stekt bacon och chévreosten som du delad i mindre bitar. Rör ihop lite snabbt så att det blandar sig, smaka av och tillsätt eventuellt en nypa salt eller två. OBS! Spara ca 1/4 del av chévreosten att lägga ovanpå varje fylld bakpotatis innan de ska in i ugnen.

6. Fyll potatisskalet med potatismoset och tryck fast små bitar av den kvarvarande chèvreosten på toppen av varje potatis.

7. Grädda dina fyllda potatisar mitt i ugnen i ca 5-15 minuter eller tills osten/potatismoset fått en gyllene yta.

8. Ta ut potatisen när den är färdig och låt den vila i ca 10 minuter, under tiden steker du ditt andra paket med bacon, gör en god sallad och dukar bordet!

Lycka till!


Hallonmoussepralin I Formar Av Vit Choklad - Raspberry Mousse in Moulds of White Chocolate

Published: 2012-05-05 at 17:53:00

Made By Mary Lingon Vitchoklad Pralin
Made By Mary Lingon Vitchoklad Pralin
Att göra formar av choklad är en lite roligt, ganska så pillig aktivitet som ser väldigt fint ut när man väl är klar!

Jag fick idén från Mia Öhrn som gjort dem med lingon och choklad, helt ljuvliga är de!

Chokladformarna går att fylla med lite vad som helst egentligen; kola eller fudge av ngt slag, chokladtryffel, hallonmousse, lingongrädde eller vad du nu föredrar. 

Jag föredrar att gjuta/forma chokladformar av mindre formar som knäckformar. De formarna som är till för ischoklad är lite för hårda att gjuta med och det är större risk att chokladen går sönder när man väl ska ta bort pappersformen. Använder man sig av större formar så tycker jag dessutom att chokladen tar över och moussen eller fudgen inte balanseras på samma sätt.

Denna gången gjorde jag två varianter, en lite mer vuxen smak med lingongrädde och en med hallongrädde.
Glöm inte att det inte gör något om du får choklad över när du gör formarna, det är bara låta det stelna och sen återanvända vid nästa pralintillverkning eller bakning.

RECEPT - HALLONMOUSSEBAKELSER
ca 30 stk

30 stk knäckformar
150 gram vit choklad

50 gram frysta (tinade) lingon eller hallon
1-2 msk florsocker
1 dl grädde som du vispat

HOW TO?

1. Placera knäckformarna, en och en, på en bricka.

2. Smält chokladen i ett vattenbad eller i en microvågsugn. Kom ihåg att inte låta chokladen bli för varm!

3. Pensla ett tunt lager choklad inuti knäckformarna, ställ in i kylskåpet för att stelna i ca 30 minuter.

4. Ta ut formarna och pensla på ytterligare ett lager där det behövs. Låt sätta sig ordentligt i kylskåp i en timma alternativt över natten.

5. Mixa hallonen eller lingonen, beroende på vilken smaksättning du väljer (du ska alltså INTE blanda lingon och hallon utan välja ett alternativ), tillsammans med florsockret. Vänd ihop med den vispade grädde och fyll en spritspåse. Placera ca 30 minuter i kylskåpet så blir smeten lite tjockare i konsistensen.

6. Ta bort pappret på chokladformarna, var försiktigt så att de inte går sönder, det är lite pilligt men du kommer snart märka hur du lättast får bort dem.

7. Spritsa hallon- eller lingongrädden i chokladformarna och servera till en kopp kaffe!

Lycka Till!


Tomat- & Jordgubbssalsa med Avocado - Tomato, Avocado & Strawberry Salsa

Published: 2012-05-02 at 20:20:00

Made By Mary Salsa Tomat & Jordgubbssalsa med Avocado;
Made By Mary Salsa Tomat & Jordgubbssalsa med Avocado;
Allt eftersom vår- och sommarprimörerna blir billigare är det dags att ta vara på det vår underbara jord ger oss!

Unna dig fräscha körsbärstomater och jordgubbar innan de, precis inför midsommar kostar 50 kronor halvlitern (!). Idag sprang jag på ett helt tråg med plommonkörsbärstomater (500 gram) för 9,90 och ett halvtkilo jordgubbar för 15 kronor.  Jag veeeet...nästan gratis och då kan jag bara inte låta bli att köpa hem dem!

Visst..jordgubbarna är inte de sötaste jag smakat (de sötaste jordgubbarna ska ätas precis som de är, möjligen med lite vanlijglass, grädde eller mjölk) men de mindre söta "gubbarna" är perfekta att göra en snabb sommarsalsa på! Fräscht och gott till en bit grillad kyckling eller annan köttbit, eller varför inte lite grillad lax!

Du kan servera den som en typ av "salsa-sallad" men även som tillbehör till grillad köttbit och klyftpotatis, perfekt när det börjar bli lite varmare ute och man inte vill äta ngt lätt, fräscht och gott. 

Måtten på socker och sambal är ungefärliga. Tomater och jordgubbar kan vara så olika söta så du måste helt enket smaka av och känna om smaksättningen och kryddningen räcker. Om du tycker att det smakar för lite, dutta i lite mer och smaka av på nytt! 

Jag brukar inte dela ingredienserna supersmått som i "vanlig" burksalsa du köper i affären eftersom jag oftast serverar salsan som en "salsa-sallad". Delar du dem i mindre bitar ser det dessutom kladdigare ut och jag ser ingen poäng i det. Jag tycker om när jag ser vad salsan innehåller och den häller sig dessutom fräschare längre! :)

Plättlätt, för det är bara att dela och röra ihop men för att även den mest ovane ska klara av det kommer det ändå ett recept!

RECEPT - TOMAT- & JORDGUBBSSALSA MED AVOCADO
2 portioner salsasallad eller
6 mindre portioner salsa som tillbehör

ca 8 jordgubbar
ca 8 plommonkörsbärstomater (eller vanliga körsbärstomater)
1/2 rödlök
2 riktigt mogna avocado
4 msk olivolja
1 nypa salt
2 tsk sambal oelek
1 tsk strösocker


HOW TO?

1. Dela tomaterna på mitten och jordgubbarna i 4 delar, skiva löken i tunt och lägg i en större skål.

2. Mät upp salt, socker, olivolja, sambal och blanda runt med tomaterna, jordgubbarna och löken.

3. Dela avocadon på mitten, peta ut kärnan och använd en vanlig matsked för att få ut avocadohalvorna ur skalet. Dela varje avocadohalva i 6 större bitar.

4. Blanda försiktigt ner avocadon. Jag vänder ner avocadon sist för att den så lätt blir mosad och gör salsan till en gröt. Därför är det bäst att blanda i avocadon sist för ett estetiskt mer tilltalande resultat.

Smaka av och låt sedan salsan stå och gotta sig medan du grillar köttet!

Lycka till!


~Spreading Light~

Published: 2012-05-02 at 07:14:00

Made By Mary Halsband 82 Nordljus
Made By Mary Halsband 82 Nordljus
Halsbandet heter Spreading Light" från märket "82". Kommer från Nordljus

Smycken..
För mig är det något så oerhört personligt med smycken. 
Jag kan inte bara sätta på mig första bästa halsband, det måste finnas något mer, något djupare för att jag ska vilja bära det. Det här är ett av mina favoritsmycken som jag bär nästan varje dag eftersom det står för allt jag är, vill vara och tror på. 

På hängsmycket står följande:
"There are two ways of spreading light: To be the candle or the mirror that reflects it".

Den påminner mig om att vara en person som jag VILL vara, en person som jag är stolt över, som ser andra människor, som glädjs med deras framgångar, som inte känner avundsjuka och som tror att det jag ger också är det jag får tillbaka.

Jag, precis som du, har möjligheten att påverka alla människor jag möter.
Tro inte att du inte har makten, och möjligheten, att påverka andra människor vardag och därmed deras liv...för det har du!
 Ett leende eller en hjälpande hand till en människa du inte känner kan påverka hela den individens vardag. Förminska aldrig värdet och kraften i dina handlingar, för den är enorm. Du vet inte vad just den personen går igenom, vad den individen haft för morgon, för dag, för liv.

Glöm aldrig någonsin bort hur mycket du kan påverka. Är du inte stressad? Vad hindrar dig från att sitta och prata med någon som vill och behöver prata. En gång spenderade jag 1,5 timme på en busshållplats med en 80-90 årig söt kvinna/gumma..vi pratade om hennes ungdom och hur svårt det är att virka, lösa korsord och se på tv när man inte ser så bra. Vad hindrar dig? Jag ska berätta vad som hindrar dig.....

 Inget och ingen hindrar dig. 

Det är helt och håller ditt beslut att erbjuda dig att bära matkassarna till någon som ser ut att behöva hjälp. Det är helt och håller ditt val om du vill stanna och fråga en hemlös om han fått något att äta idag.
Ibland kan dina handlingar betyda ALLT för en annan människa och vi behöver påminna oss själva om det.

Var ljuset för någon annan som inte orkar själv, ge kärlek och omtanke utan att förvänta dig något tillbaka.

Glöm aldrig kraften som finns i dina handlingar!


Citronmarängpaj - Lemon Meringue Pie

Published: 2012-05-01 at 17:35:00

Citronmarängpaj Made By Mary Lemon Meringue Pie
Idag har vi varit ute i solen merparten av dagen. Druckit kaffe, pratat och ätit citronmarängpaj. Den syrliga citronen gifter sig perfekt med den söta marängen och utgör ett perfekt sällskap i solen! Citronmarängpaj finns det många varianter på. Det här är en variant med riktigt syrlig och kraftig citronsmak på lemoncurden och med en traditionell maräng på toppen!

Några fräknar senare och med en härlig känsla i magen sitter vi nu i soffan och myser, så här sista dagen av valborgshelgen. Det ska bli riktigt spännande att gå till jobbet imorgon, det är nämligen min första dag på en ny arbetsplats! Så det var inte mer än rätt att fira med en heldag i solen och lite god citronmarängpaj, eller vad säger ni?

Här kommer receptet! 


RECEPT - CITRONMARÄNGPAJ

Pajskal:
2 3/4 dl vetemjöl
1,5 msk florsocker
1 nypa salt
120 gram smör
ca 2 msk vatten

Citronfyllning:
6 stora citroner, juice och rivet skal (ca 3,5 dl juice och 0,5 dl citronskal)
270 gram strösocker (ca 3 dl) 
32 gram majsstärkelse ( ca 4 msk)
8 äggulor
100 gram smör

Marängtäcke:
4 äggvitor
80 gram strösocker


HOW TO?


1. Blanda strösocker, citronskal, 3 dl citronjuice och smör i en tjockbottnad kastrull. Värm på medelhög värme tills dess att sockret och smöret smält.

2. Vill du slippa bitar av citronskal i din lemon curd kan du sila blandningen, annars behövs inte det. Häll i så fall tillbaka citronblandningen i kastrullen igen efter att du silat den.

3. Blanda majsstärkelsen med kvarvarande citronjuicen och rör ner det i citronblandningen, blanda noga. Vispa därefter äggulorna lätt och vispa även ner dem i citronblandningen.

4. Värm på medelhög värme tills dess att lemoncurden tjocknar. Det är mkt viktigt att du vispar hela tiden och att du inte värmer på för hårt eftersom lemoncurden i så fall kan brännas i botten och äggulorna riserkar att koagulera och bilda små klumpar i lemon curden.

5. När lemoncurden tjocknat, ungefär som en jordgubbskräm, så är den färdig. Häll över den till en ren skål och låt den svalna, först i rumstemperatur, sedan i kylskåp.  

Gör under tiden pajskalet.  

6. Blanda mjöl, florsocker och salt i en skål. Tärna ner det kalla smöret och arbeta snabbt ihop smöret med mjölet. Tillsätt 1 msk vatten i taget, degen ska bara precis gå ihop. Skulle degen råka bli lite för kladdig, blanda i lite mer mjöl. Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.

7. Kavla ut degen, på mjölat bakbord, till en cirkel på ca 25-30 cm i diameter. Lägg din degcirkel över pajformen och tryck ner den i formen., gör kanten hög och nagga därefter botten med en gaffel.

8. Ställ in formen i frysen och sätt ugnen på 200 grader, när ugnen är varm tar du ut pajdegen/pajformen ur frysen och lägger ett bakplåtpapper i botten. Häll därefter okokt ris i pajens botten och grädda i ugn i 20 minuter. Ta sedan ut pajen ur ugnen, häll bort ris och tag bort bakplåtspappret och grädda i ytterligare 10 minuter tills dess att pajskalet är "torrt" och gyllenbrunt. Låt svalna på galler.

Glöm inte att pajskal ska gräddas i nedre delen av ugnen!

Under tiden pajskalet svalnar gör du marängen:

9. Vispa äggvitorna till ett vitt skum, vispa ner lite strösocker i taget tills dess att du har en tjock maräng. Du ska kunna hålla bunken upp och ned utan att marängen glider ut.

10. Bred ut lemoncurden i pajskalet och spritsa eller bred ut marängen på toppen. Grädda pajen i mitten av i ugnen på 200 grader i ca 5-10 minuter, tills marängen fått en lätt brun yta. Vill du ha en brunare maräng, använd en gasolbrännare.

Låt pajjen svalna helt och bli kall innan du äter den (även om det är svårt att vänta).

Lycka till!