slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Dulche De Leche Med Rostade Hasselnötter

Published: 2012-05-09 at 19:47:00

Dulche De Leche Made By Mary Kondenserad Mjölk
Mmmaaaaaahhhhhhh..........

Ärligt (!!!!) 

Jag vet inte vad jag ska ta vägen, så gott är det.

Dulche de Leche-glass goes Hasselnöt vilket innebär en mjuk gräddig kolaglass med rostade hasselnötter som smälter i munnen! Jag och mannen skulle hälla upp i skålar efter att jag fotograferat bilderna ovan.

Det blev inte så.

Vi åt hela glassen ståendes i köket, som två rovfåglar över ett kadaver.
Hahahaha, ja...jag inser ju hur besatta vi framstår, men döm oss ni när ni själva lagat till glassen och provsmakat ;)

Mannen; "Aaaaalltså *smaskandes på glass*...du ska kanske börja skriva det där inlägget innan folk går och lägger sig"!
Jag; Aaa....asschhå (munnen full med glass)...jag vet, jag ska gå och skriva nu.. *börjar gå*
Mannen; VAD GÖR DU!!!!*vildsint blick*
Jag; Va?!
Mannen; Ja men du får ju lämna glassen här!!!!
Jag; "Jag bloggar snart"....

Ja..ni hör ju....


I helgen firar jag och mannen 6 år, och då ska jag göra den här glassen igen (uppenbarligen verkar vi behöva det) tillsammans med Lavendel Semi-Freddon jag gjorde tidigare och Hallonsorbén som ni hittar recept på HÄR.
DET, det är riktigt firande det ;)

TIPS! Ta ett fint papper eller tyg och svep om din gamla glassbox, eller mindre fina plastlåda som du häller ner glassmeten, knyt ett snöre eller spetsband runt om så får du en mysig lite "vintage-looking" glasslåda :) Så gjorde jag..

Här kommer receptet godingar!

RECEPT - DULCHE DE LECHE MED ROSTADE HASSELNÖTTER
ca 1 liter

1 burk sötad kondenserade mjölk

4 äggulor
0,5 dl farinsocker
5 dl vispgrädde
2 äggvitor

Hasselnötter, mängd efter egen önskan, jag tog ca 1,5 dl hela hasselnötter.


HOW TO?

Det här första steget (1) kan du göra i förväg så kan du börja med glassen på en gång när du väl ska göra den. Jag gjorde min dulche de leche igår och idag gjorde jag glass på den! :)

1. Börja med att koka din kondenserade mjölk, denna kommer vara grunden till glassen och är det som kallas "dulche de leche" (=kolasås). Kolasåsen får du genom att lägga ner konservburken, du ska alltså INTE öppna den alls, i en större kastrull. Häll på vatten så att burken täcks ordentligt! Sedan sätter du kastrullen på plattan och kokar konservburken i 3 timmar (häll på mer vatten då och då). OBS! Burken måste verkligen vara täckt med vatten hela tiden, annars kan den sprängas (har jag hört, jag har aldrig vågat utmana ödet själv). När burken kokat klart, tar du upp den från kastrullen och ställer den att svalna ett tag. Häll sedan kallt vatten på burken innan du öppnar den.

2. Under tiden kan du passa på att rosta dina hasselnötter. Det gör du genom att lägga ut hasselnötterna på en ren och torr plåt. Rosta nötterna mitt i ugnen på 175-180 grader i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna lite, inte för mkt, och gnugga sedan nötterna i en ren kökshandduk, då kommer majoriteten av allt skal försvinna. Rostningen tar fram nötternas smak, mkt gott till glass om du frågar mig!

3. Separera äggulor från äggvitor, du kan spara de två "överflödiga" äggvitorna till en maräng eller annan spännande, men till själva receptet behöver du bara 2 äggvitor men däremot 4 äggulor. Vispa äggulorna tillsammans med sockret  i en större skål, vispa tills dess att det blivit riktigt vitt och pösigt.

4. Häll ner din "dulche de leche" i ägg- och sockersmeten och vispa tills det blandats ordentligt. 

5. Vispa grädden fluffig och ställ åt sidan. Vispa sedan äggvitorna till ett fast skum i en annan skål och ställ även den åt sidan. 

6. Rör ner grädden i glassmeten, rör tills det blandats helt. Vänt sedan ner äggvitorna i glasssmeten, här kan du vara lite försiktigare när du vänder ner äggvitorna.

7. Rör till sist ner dina rostade hasselnötter. Jag brukar bara hacka dem MYCKET grovt inna jag blandar ner dem. Vissa låter jag tom vara hela, det blir vackert och gott så!

8. Har du glassmaskin är det bara köra på enligt anvisningar för glass. För oss andra (jag har ingen glassmaskin) så  häller vi ner glassen i en behållare av valfri sort och ställer i i frysen i ca 4 timmar.
Har du ingen glassmaskin kan du frysa in glassmeten i ca fyra timmar, rör då och då i glassen.

Njuut.. det är du värd!

Trackback