slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Chocolate Chip & Sea Salt Brownie

Published: 2012-10-21 at 19:05:00
Det här är utan tvekan den bästa brownie jag lyckats med så här långt i livet. Den är sådär lagom chokladdig, med små bitar av chocolate chips inuti, kladdig chokladfudgetopping och som pricken över i..havssalt på toppen.
Vem som helst kan göra den här, jag lovar!
 
Den är perfekt till en kopp kaffe eller en kopp té. Eller bara som den är, rakt upp å ned. Kan med fördel avnjutas till en klick lättvispad grädde om man så önskar.
 
Jag kommer framöver skriva många mått i gram också eftersom det är ett mycket mer exakt system att mäta med något som underlättar den kemi som faktiskt är nödvändig när det gäller bakning.
 
Jaha, hur enkelt kan det blir då? Jo, såhär enkelt!
 
 
RECEPT - CHOCOLATE CHIP & SEA SALT BROWNIE
16 stk
 
Ugn:
175 grader
ca 35 minuter
 
Brownie:
 235 gram smör, rumsvarmt
 4 dl / 360 gram socker
4 stk ägg
0,75 dl ljus sirap
2 dl / 90 gram kakao
2 dl / 120 gram vetemjöl
1 nypa salt
100 gram mörk choklad
 
Chokladfudgetopping:
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram mörk choklad
80 gram rumstempererat smör
 
Havssalt
 
HOW TO?
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en fyrkantig form med höga kanter med bakblåtspapper, smöra bakplåtspappret med smör.
 
2. Vispa samman rumsvarmt smör med sockret till en vit och krämig massa. Sikta ner kakao och vänd samman detta samt sirap och salt.
 
3. Kläck ner ett ägg i taget och sikta till sist ner vetemjölet i smeten. Grovhacka den mörka chokladen  och vänd ner i smeten. Vänd tills allt blandat sig väl 
 
4. Fyll formen med smet och och grädda kakan mitt i ugnen i ca 35 minuter. Kakan ska vara "dallrig" i mitten när du tar ut den.
 
Låt svalna på galler.
 
5. Blanda socker, sirap, grädde och den mörka chokladen i en kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, tills blandningen är tjock och blank.

6. Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret.

7. Häll fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från formen. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp fram till servering.
 
Vid servering:
 
Lyft upp kakan från formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp i 16 bitar och strö lite havssalt på toppen av varje brownie. Servera som den är eller med en liten klick lättvispad grädde.
 
Njut!

Kommentarer - Comments
Tess

TACK :-)))))))))))))))))))))))))))))))

Svar: Hahahaha....varsågod! Hoppas du bakar, och gillar, receptet! Stor kram
Mary

2012-10-21 at 19:15:59 // http://www.seenbytess.se
Agnes

Vad gott det låter! Tror nog att jag ska baka din brownie i veckan!

Svar: Det är klart du ska!! Kram Mary
Mary

2012-10-21 at 19:52:04 // http://losagnes.blogg.se
Mårtenssons kök

Vi läser de två första raderna och är fast i smeten, herrejisses!

Svar: Hahahaha..jaaa den var underbar!!
Mary

2012-10-21 at 20:08:24 // http://martenssonskok.blogspot.com
Lena - gott för själen

Ser galet gott ut! Kanske ska testas framöver.

Kram Lena

Svar: Det tycker jag def du ska göra. Den är väl värd besväret!! Kram Mary
Mary

2012-10-21 at 20:34:44 // http://gottforsjalen.se/
Sofie Ekblom | foto

Detta ska verkligen bakas i framtiden!! Tack för tipset!

Svar: Strålande, då hoppas jag att det blir bra när du väl bakar!! Supergott var det iaf!
Mary

2012-10-21 at 20:57:00 // http://sofieekblom.blogg.se/
Kicki

Verkar supersmarrig! En fråga bara - hur stor är formen du använde (cm x cm)?

Svar: Hej Kicki, det skulle jag ju skrivit ut såklart! Det kommer jag fixa a.s.a.p. Formen är denna: http://www.leilasgeneralstore.com/sv/articles/2.34.507/bakplat-25-x-25-cm. Den är 25x25 cm. Kram Mary
Mary

2012-10-21 at 20:58:03
Amy's piece of cake

Alltså mums Mary säger jag bara...! Förstår att du har godsaker som behöver skänkas bort till glada själar ;) Kram på er!

Svar: Hahaha ja, hade du bott närmare så.. ;) Kram fina
Mary

2012-10-21 at 21:04:03 // http://amyspieceofcake.se/
Ellinor

Mmm, mums!

Kram Ellinor

Svar: Ja, supermums! Kram MAry
Mary

2012-10-21 at 21:26:38 // http://fam-gudmundsson.blogspot.com
Karin

Men mums va gott...! *dreglar*
Kram Karin

Svar: Du, det är en storfavorit hos oss. Prova vettja!! ;) Kram Mary
Mary

2012-10-21 at 21:53:49 // http://www.bagerskan.se
Johanna

gudars vad god den såg ut! :)

Svar: Tack, det var det! Prova!!
Mary

2012-10-21 at 21:55:15 // http://jwes.shapemeup.se
Evelina

Hur stor ska formen vara? :-) ser riktigt gott ut!

Svar: Ja men du, vad dumt att jag inte skrev ut det. Det ska jag fixa. Jag använder denna form: http://www.leilasgeneralstore.com/sv/articles/2.34.507/bakplat-25-x-25-cm. 25 x 25 cm! :) Lycka till! Kram
Mary

2012-10-21 at 22:32:52
Malin E

Åh, det där lät ju galet gott... har stor lust att göra det precis just nu - men jag besinnar mig för vi har ingen mörkchoklad hemma, bara ljus och vit... sen vet jag inte hur lyckat det är att blada bak med symaskinsprojekt i köket samtidigt... inte bästa kombon. ;-)
Btw, you got mail...
KRAM

Svar: Den var sjuuuukt god. Haha näe du, sötnos, du ska nog inte kombinera symaskinsprojekt och bakning på enoch samma gång ;) Läst mailet, och du har mail tillbaka! :) Kram!
Mary

2012-10-21 at 23:57:07
Snow White

Ser oootroligt gott ut! Har inte vågat pröva på choklad med salt ännu haha kanske borde pröva :D

Svar: Tack snälla! Jaså, där ser man! Jag älskar havssalt och choklad! Gillar du mörk choklad så börja med varianten med mörk choklad och havssalt. Gillar du den går du vidare på denna. Sen har man ju så mkt salt som man själv önskar så klart. Ös inte på så mkt till att börja med! Lycka till..och hör gärna av dig hur det går;) Kram Mary
Mary

2012-10-22 at 00:46:10 // http://snowwhite.blogg.se
dianasdrömmar

Oj, oj , oj kan du skicka över en? kram Diana

Svar: Den kommer på momangen, så klart! Kram
Mary

2012-10-22 at 07:04:50 // http://xn--dianasdrmmar-cjb.se/
patrik

Oj Oj Oj!!det där ser hur gott ut som helst,och mycket fina bilder!!www.sportochspelkocken.se

Svar: Tack!! :D Ja det var ljuvligt, vi åt...lite för många bitar hemma hos oss. Men men.. ;)
Mary

2012-10-22 at 07:27:37 // http://www.sportochspelkocken.se
Sandras Matkrypin

Ord kan inte beskriva hur gott det ser ut! Och lika fantastiska foton som vanligt :)

Svar: Tack fina rara!! :)
Mary

2012-10-22 at 07:35:40 // http://www.sandrasmatkrypin.se
Kaksmulan

Blir ju nästan lite sur på dig ;). Mina chokladcravings blir ju värre än när jag var gravid när jag tittar in här hos dig. Denna måste bakas, snart! Kram

Svar: Hahahahahaha....förlåt förlåt ;) Mitt resonemang är följande "allt som kommer från naturen är nyttigt"..kakao, socker, ägg, salt, smör..allt kommer ju från vår egen planet och då bara måste det ju vara bra..eller?? :P ;) Kram Mary
Mary

2012-10-22 at 07:57:29 // http://kaksmulan.se
Melody

Så nya i bloggvärlden att vi hittat din blogg
först nu!
Länkar hit i vår blogglista! Underbara bilder och recept.
Nu ska det bakas...
Mums...
Hälsningar från Melody med matte

Svar: Åhh men välkommen, vad kul att du hittat hit! :) Hoppas du hittat fler recept som du gillar! Kram på er båda!
Mary

2012-10-22 at 07:58:57 // http://melodyshihtzu.bloggspot.se
Anna

Men fy vad mycket salt på toppen! Kan ju inte vara gott :-/

Svar: Hej Anna. Man tar precis så mkt salt som man önskar, precis som man om man serverar kakan med grädde tar så mkt eller lite grädde som man själv föredrar :) Mörk choklad och flingsalt är enligt mig, och många andra, en gudomligt god kombination. Så som svar på din fråga åt både jag och kärleken precis sådär mkt salt på kakan och det var supergott och inte det minsta äckligt..
Mary

2012-10-22 at 08:41:36
Johanna / Fru form o fix

Åh!! Dom ska jag absolut testa!

Svar: Det tycker jag def du ska göra. Superlätt och supergott!
Mary

2012-10-22 at 14:32:12 // http://jdolk.blogg.se
Lilly

åhh...det ser verkligen gott ut!

Svar: Den var supergod, prova!!
Mary

2012-10-22 at 14:54:41 // http://lillystil.blogg.se
sabina mammastårtor

Det ser GALET gott ut!! GE MIG!!!

Svar: Det var sjukt gott, lättbakat,prova så får du se!! Kram
Mary

2012-10-22 at 15:53:43 // http://www.mammastartor.blogg.se
Jenny

Sparar receptet! Är det samma chokladfudge som du hade på tårtan/kakan förut? Den är ju helt underbar, har hunnit göra den ett par gånger. Brownies är smaskiga, de här ser riktigt läckra ut.

Kram,
Jenny

Svar: jajjemensan, den bästa chokladfugeöverdraget ever ;) Kakan skiljer sig åt lite, inte jättemkt, men jag har sällan bakpulver i brownies vilket jag däremot har i den andra kakan. Den andra kakan innehåller dessutom kaffe. Vill du kan du givetvis ha havssalt på chokladfudgetåran ;) De är ljuvliga vill jag lova! Kram Mary
Mary

2012-10-22 at 18:11:59 // http://annelundstradgard.blogspot.com
Helen

Mums vad gott det ser ut !

Svar: Det var lite för gott, men men..så kan det gå ;) Många bitar vart det!
Mary

2012-10-22 at 21:52:25 // http://stenstromsbloggeria.blogspot.se/
Agnes

Åhh det där såg så gott ut!

Svar: Det var toppengott! :)
Mary

2012-10-22 at 22:35:47 // http://agnessneell.blogg.se
Lisa

OMG det här måste vara det godaste jag har sett, jag ska baka ihelgen med säkerhet, tack för bästa tipset!

Svar: Den var ljuuuuvlig!!! Åhh då hoppas jag du blir lika nöjd som vi var efter helgens bak ;)
Mary

2012-10-22 at 22:42:32 // http://skonhetsliv.se/lisasblogg/
Fredrik Larsson

Jag som precis tänkte gå och lägga mig, och så fick jag se detta. Det vattnas verkligen i munnen. Jag skulle behöva en haklapp. :D

Tack för denna blogg. Såna här bloggar behövs för att göra människor lyckliga. :D

Svar: Haha...hakklapp..härligt! ;) Precis så tänker jag också, mer lycka mindre skit helt enkelt!
Mary

2012-10-22 at 23:12:26 // http://www.fredlarsson.blogg.se
Katarina

Omg, kan det bli godare än det här!

Svar: Hihi, nej faktiskt inte ;) De gick åt som smör i solsken..helt galet! ;)
Mary

2012-10-23 at 03:24:59 // http://hovkonditorn.blogspot.com
yolanda

hihi, detta låter awesome!

Svar: Det var det, ljuvligt!!
Mary

2012-10-23 at 06:36:33 // http://mittprivatakrig.wordpress.com/
Linda

Åh så gott det ser ut! Jag älskar verkligen salt och choklad, och salt och kola, och flingsalt på blåbärspaj, småkakor, i grädde, i vaniljsås... Du hör ju, jag är saltbesatt =)! Jag har många recept på brownies men jag får allt ta och prova ditt med; brownies passar ju så bra jämt!

Mer salt på sötsakerna säger jag! Men smaken är ju delad - jag får göra osalta kakor med vit choklad till pojkvännen och mörka chokladstinna salttoppade kakor till mig. Men det gör inget alls - mer saltbrownies till mig helt enkelt :)

Svar: Jag håller med HELT! Mer salt åt folket..eller nåt. ;) Näe men salt och sött är en gudomlig kombo, lite som lakrits och choklad för mig.. Motsatserna är ljuvliga. Och ja..lyllos dig. Mannen här hemma tycker om det lika mkt som mig, attans ;)
Mary

2012-10-23 at 13:42:25 // http://livsaptit.wordpress.com
Caroline

Hej Mary!

som du vet är jag ett troget fan av dig, så vänligen- bara för att en person har misslyckats med ett av dina bakverk så hoppas jag att du inte kommer skriva alla mått i bara gram :)ska man behöva köpa en våg bara för det liksom? ;)

ikväll ska jag baka dina cupcakes bara för att bevisa att det går utmärkt att göra det även utan gram-anvisning!


Puss å klem från mig!

Svar: Hej stumpan! Jo, jag kommer skriva ut i gram framöver eftersom bakning är kemi och om det underlättar om man väger ingredienserna. Men jag kommer skriva ut i dl också för att man ska slippa väga om man inte vill. :P Hoppas du lyckas bra, det tror jag säkert!! :D Kram på dig söt
Mary

2012-10-23 at 16:36:08
maja.

amen gud så gott. det här ska jag baka någon gång hihi

Svar: Det tycker jag def att du ska göra!
Mary

2012-10-24 at 01:06:39 // http://maajis.blogg.se
kiwiberries - tävling

alltså jag tror jag dör av dregel snart =D

Svar: Hahahaha...:P
Mary

2012-10-25 at 08:01:59 // http://kiwiberries.blogg.se/
Ida

Oh så himla gott det där såg ut !
ska låna recept och laga till den 17/11 när jag ska ha middag.. mums !

Svar: Det låter som en toppenidé! Då hoppas jag det blir fantastisk middag den 17/11 :D Kram Mary
Mary

2012-10-25 at 08:45:48 // http://festisandi.blogg.se
Maria

Oj, oj vad gott!! Detta måste jag prova i morgon. Jag är dock inte så bra på att baka:)) En fråga: Hur stor ska formen vara? Går det bra med 20x25?
Ha det gott.
Kram Maria

Svar: Min form är en fyrkantig 25 x 25 cm sdtor form med raka kanter :) Det ska säkert gå bra med den formen du beskriver. MEn höga kanter, det måste den ha :) Lycka till, håller tummarna! Kram
Mary

2012-10-25 at 19:42:20 // http://sabelhagensolivlund.blogspot.com/
anette

Oj oj det både låter och ser supergott ut. Fin fina bilder du tar. Kram Anette

Svar: Tack!! Det var supergott! Kram Mary
Mary

2012-10-26 at 20:49:09 // http://anettan.blogspot.se
maalin

Gjorde brownien i går och den var lika god som den ser ut. Tack för receptet :)

Svar: Vad kul!! Tack för att du tittar in hos mig!
Mary

2012-10-28 at 12:38:51 // http://maalinr.blogspot.se
Susanne

Hej, de ser så goda ut! Har längtat och imorgon ska jag äntligen baka! Men eftersom det var så viktigt med grammen måste jag fråga hur många gram ägg det ska vara? De skiljer ju ganska mycket i storlek... Och temperaturen du skriver, är det för varmluftsugn eller "vanlig" ugn?

Svar: Hej Susanne! Förstår hur du tänker med ägget. Välj ett stort ägg bara, det kommer gå bra. Egentligen handlar det om att många som kanske inte är så vana att baka pressar ner mjölet/bakpulvret i måttet och då får man mkt varierande eller negativt resultat. Med ägg är det inte riktigt samma sak. ;) Så välj ett ägg som märks som Large (L) i kartongen så kommer det bli toppen! :) (om du inte ska göra macarons/makaronger..då är det mkt noga med exakt gram äggvita). Temperaturen är vanlig ugn, inte varmluftsugn. I så fall kommer jag skriva ut det :) Lycka till! Kram Mary
Mary

2012-11-02 at 17:25:59
Maria

Hej, nu har jag provat att göra de goda brownisen. Jag länkar från min sida till ditt goda recept. Hoppas det är ok:)).
Trevlig kväll.
Kram Maria

Svar: Hej Maria! Vad roligt att det blev bra! Det är absolut okej! Ha en härlig lördagskväll!Kram Mary
Mary

2012-11-03 at 16:51:24 // http://sabelhagensolivlund.blogspot.com/
Lottzys Mat

Ja jag såg den på Marias sida! Blev nyfiken på din sida och kikade in här och OJ vilka tjusiga bilder du tar!
mvh Lottzy

Svar: Åhh vad kul att du hittade hit och att du tycker om mina bilder, det värmer!! Sdtor kram Mary
Mary

2012-11-04 at 09:30:09 // http://matlottzy.blogspot.com/
Joanna-Livet med Asperger+reumatism

mumms!

Svar: Ja men visst, supermums!!
Mary

2012-11-09 at 20:33:56 // http://domkallarmighannes.com
Victor

Hej och tack för inspirationen! :)
Undrar bara vilken sirap du använder i detta receptet?
Fortsätt inspirera oss! :D

Svar: Hej Victor! Jag har använt ljus sirap, har förtydligat det i själva receptet nu också! Tack, jag ska göra mitt bästa ;) :P
Mary

2012-11-18 at 21:48:11
Emma

Gjorde och tog med till jobbet vilken succé!
Galet goda 10/10 :)

Svar: Vad kul! :D Och tack!
Mary

2012-12-22 at 14:20:48
Emma

Jag gjorde de här till min pappas 60-årsfest och de blev otroligt goda och väldigt uppskattade! Kommer garanterat göra dem igen så att jag får fler över till mig själv. ;)

Svar: Vad kul, blir jag verkligen glad av att höra! :) Grattis i efterskott till pappa!
Mary

2013-01-18 at 09:41:55
Josephine

Bakade denna igår och den blev en riktig succee! Riktigt god var den, tack för receptet!

Svar: Vad kul att ni gillade den! :D
Mary

2013-01-27 at 22:03:24 // http://www.bergjosephine.blogg.se
Natha

Hej! Vilken underbar blogg du har. Tänkte höra om det går bra att baka dessa på fredag sen servera på lördagkväll? Ska jag i så fall göra toppingen och ha på den på lördag morgon eller kan man göra allt fredag och bara förvara i kylen?

Med vänlig hälsning, Nathalie

Svar: Tack! Ja det går utmärkt att baka dem fredag och servera lördag, de kommer vara lika perfekt då! Gör botten fredag, låt den svalna helt i rumstemp, ställ sen in i kylen (fortf i formen) men plastfolie på över natten, och sen lördag morgon/förmiddag lägger du på toppingen. Kom ihåg att inte strö salt på toppingen medan den är varm, då smälter saltet och kakan ser inte lika fin ut. :D Lycka till och hör gärna av dig vad du tyckte! Kram mary
Mary

2013-05-27 at 21:57:59
Oliwia

Hej! Jag undrar hur det funkar att frysa dessa brownies? Är det bästa att bara frysa brownien och sedan göra glasyren dagen de ska serveras? :)

Svar: Hej Oliwia! Det går bra att frysa om du vill det. Du kan göra båda varianterna. Göra klart den, dela upp i portbitar och frysa in eller frysa in kakan och sen dekorera med glasyren dagen de ska serveras. Men den här håller sig utmärkt någon dag eller tre i kylskåpet så länge du plastat in formen ordentligt, den är kladdig och behöver ändå stå ett tag för att sätta sig och bli perfekt! Lycka till!
Mary

2013-07-23 at 14:28:42
Emma

Helt underbara! Bakade dem igår och blev supernöjd! länkade till dig i bloggen!

2013-11-05 at 13:21:40 // http://withsugarontop.blogg.se
Annelie

Tänkte prova och baka dessa idag, men hittar inte i receptet hur mkt chocolate chip cookies som ska vara i (vilket jag antar att där ska vara med tanke på namnet). Och när tillsätts detta? Och i hur stora bitar? Hälsningar Annelie

Svar: Hej Annelie :) Jo då, det står i receptet ;). Chocolate chip syftar på att det är hela chokladbitar i kakan så jag har inte använt "chips" utan choklad som jag hackat men vill du hellre använda chocolate chips går det bra det med (eftersom de inte syns och inte påverkar estetiken tycker jag det går lika bra med hackad mörk choklad, chips är dessutom ofta mkt dyrare). I punkt 3 i receptet vänds den hackade chokladen ner. De är jättegoda, hoppas du provar receptet! Lycka till! Kram
Mary

2014-02-10 at 15:56:15
Paulina

Hej!
Vilket recept!! Ska absolut bakas i helgen! Tänkte bara höra, tror du det går lika bra att baka i en rund springform? Har tyvärr ingen fyrkantig! :(

Svar: Ledsen för sent svar, men givetvis går det bra. Den runda formen bör vara rätt så ordentlig, ca 26 cm i diameter, annars finns risk att kakan blir väldigt lös! Hoppas du provade och att det gick bra!
Mary

2014-04-15 at 12:17:05 // http://thisispaulina.blogspot.com
KarinW

Har testat kakan och den var fantastisk!

Svar: Vad glad jag blir av att läsa det!! <3 Stor kram till dig
Mary

2014-09-07 at 20:51:52 // http://chiliconkarin.blogg.se

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback