slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Chokladmousse med Karamelliserat Nötkross & Pudrad Kakao - Chocolate Mousse with Caramelized Nuts & Powdered Cocoa

Published: 2012-10-18 at 18:56:00
Jag ska vara ärligt, jag var inte helt sugen på att sätta mig och blogga efter den här chokladmoussen. Det jag var mest sugen på var att lägga mig ner i soffan..och äta en portion till..helt i fred.
Men nu står den där i kylskåpet och väntar på mig istället, ljuvligt luftig choklad som möts av söt karamellisering och krispiga nötter.
Ny favoritefterrätt..check!
 
Ja vad mer kan man begära egentligen..att det skulle sluta regna kanske?
Ja det skulle vara det.
 
 
Men medan regnet öser ner (om du inte har tur och befinner dig på en solig plats i Sverige..om ngn sådan finns just nu) så kan du väl lika gärna svänga ihop med chokladmousse eller fyra.
Ja men jag visste väl det..nu kör vi!
 
RECEPT - CHOKLADMOUSSE med KARAMELLISERAT NÖTKROSS & PUDRAD KAKAO
4 portioner

100 gram choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 tsk ljus muscovadosocker
 
Kanderat Nötkross:
2 dl rostade hasselnötter
2 dl socker
2 msk smör
 
Kakao


HOW TO?

1. Vispa upp grädden i en större skål, den ska inte vispas hårt utan vara mjuk och fluffig.

2. Smält chokladen, tillsammans med muscovadosockret, i microvågsugnen eller över vattenbad. Smält den försiktig så att den inte blir varm. Råkar du ändå smälta den lite för hårt så att chokladen känns varm, låt den svalna innan du fortsätter.

3. Blanda i äggulorna i den smälta chokladen och rör noga så att allt blandas. Du kommer nu ha en tjockare "massa" av choklad och ägg.

4. Blanda ner den i grädden. Rör försiktigt till en början, när chokladen börjar blanda sig med grädden kan du ta en ballongvisp och röra med, den får chokladen att blanda sig på ett bra sätt med grädden. När du har en jämn smet kan du ta några visptag med ballongvispen för att vispa in lite extra luft i moussen.
 
 
5.  Fyll chokladmoussen i den form eller glas just du önskar, ställ sedan in i kylskåpet att sätta sig i 2-3 timmar. Under tiden gör du kanderade hasselnötter genom att låta strösocker smälta sakta i en tjockbottnad kastrull. När sockret fått en gyllenrbrun ton och nästan börjar bubbla tillsätter du smöret och rör om så att det blandar sig till en jämn smet. Rör ner hasselnötterna och bred uu blandningen på ett bakplåtspapper. När karamellen stelnat, lossa den från bakplåtspapper och skär/krossa till mindre bitar.
 
6. Ta fram moussen från kylskåpet. Dekorera med pudrad kakao och kanderade hasselnötter.
 
Lycka till!
 
 

Kommentarer - Comments
Jenny

Men ååh vad gott det ser ut

2012-10-18 at 19:36:51 // http://somethinglikeu.blogg.se
Håkan Liljeqvist / Recepten.nu

Det som är bra med det höstrusket som vi lever i är att det inte finns mycket annat att hitta på än att fixa underbara saker i köket. Det här ser verkligen ut att vara just underbart gott. Mums fillibabba!

Svar: Men eller huuuuur.. Det finns bra saker med mörker, kyla och regn också ;) :P
Mary

2012-10-18 at 19:43:31 // http://www.recepten.nu
Beatrice

Gud vilken underbar dessert och vackra bilder!

Svar: Tack snälla!!
Mary

2012-10-18 at 19:55:09 // http://bakamedbea.blogg.se
Lifessilverlining

Åh det där kommer bli en av mina favoriter också det ser jag direkt! Så fina du gjort dem också! Kram Nilla

Svar: Tack snälla du! Ja, den var faktiskt ljuvlig, blir nog en till sådan i helgen tror jag minsann! Kram
Mary

2012-10-18 at 19:55:19 // http://lifessilverliningandi.blogspot.com/
Sara på Vardag.nu

Så snyggt, som vanligt!

2012-10-18 at 20:02:56 // http://vardag.nu
Angelica

Vad använde du för form för att få den så fin? Älskar din blogg!

Svar: Tack söta du! Jag använder en "utstickare" som man kan använda för att sticka ut bröd eller kakor i en viss form. Den är 6 cm hög och perfekt att göra mousse i. :) Jag har sedan värmt med händerna utanpå den formen för att kakan lätt ska glida ur formen. :) :) Lycka till!
Mary

2012-10-18 at 20:05:21
Eva

Är i full gång i köket...kl23...gör jag stora smaktesten :)

Svar: Hahahaha..uuuunderbart! Det går inte annat än le stort och njuta av deen kommentaren! ;) Stor kram
Mary

2012-10-18 at 20:09:31 // http://www.gardsbutiken.org
Mårtenssons kök

Ja, alltså vi har ju då turen att befinna oss i den del av Sverige där solen har strålat från klarblå himmel hela långa dagen och graderna visar ca 15. Plus, då alltså:)
Men, vi är absolut inte på det viset, vi kan tänka oss både chokladmousse och vårt fina väder!

2012-10-18 at 20:10:34 // http://martenssonskok.blogspot.com
Charlotta

Vilken typ av choklad har du använt? Hur mörk?

Svar: Bra input, det skulle jag ju så klart ha skrivit. Jag använde mig av en choklad från odense. En mörkare mjölkchoklad på 36%. Den är ganska svår att få tag på märker jag (iaf där jag bor) men annars väljer du en choklad som du tycker om, gärna en med mkt smak på, dvs inte block"choklad". Lycka till!
Mary

2012-10-18 at 20:14:33
Malin - stjarnflocka

Älskar dina chokladinlägg!!! :)
Kram Malin

Svar: Tack fina! Jag med..för då får jag äta mer choklaaaad! :D Kram
Mary

2012-10-18 at 20:30:35 // http://www.stjarnflocka.blogg.se
Helene - mitt så kallade liv

Gott som alltid.

Kram på dig vännen

Svar: Tack söt! Stor kram
Mary

2012-10-18 at 20:53:39 // http://blomstergarden.blogspot.com/
Piazzan.blogspot.com

Hej !

tänkte bara kolla om det ok att jag lånar några av dina bilder på min blogg ...för att länka till din blogg ....den är så fantastisk så jag måste berätta om den ...*Ler

Kram

Pernilla På Piazzan

Svar: Klart det är helt okej att låna och länka! Vilken ära, tack söta du!! Stor kram Mary
Mary

2012-10-18 at 21:49:41 // http://www.piazzan.blogspot.com
Veronica

Hej! Jag blir inte riktigt klok på vilken form och utstickare du använt. Jag har försökt Googla, utan resultat. Skulle bli jätteglad om du lade ut en länk/bild på formen/utstickaren. Blev verkligen jättesnyggt!

Svar: Hej Veronica! Jag ska försöka sätta ihop ett inlägg om det, hör av dig ifall du fortfarande inte förstår. Här kommer länk till utstickaren/formen, et är inte exakt denna jag använt men en väldigt snarlik: http://koketcetera.se/produkter/marke/patisse/patisse-utstickare-rund-50Kram Mary
Mary

2012-10-19 at 07:27:15 // http://matochbakverkstan.matmolnet.com
Sandras Matkrypin

Men så gott! En perfekt efterrätt där man får det lena med det där knäckiga. Jag bara måste testa den här! Tack för tipset :)

Svar: Ja det tycker jag att du ska göra, hoppas det går bra, Lycka till!
Mary

2012-10-19 at 07:34:20 // http://www.sandrasmatkrypin.se
kiwiberries - tävling

gott! inte kan man kika in här utan att läskas =)

Svar: Vad bra..det är precis min tanke ;)
Mary

2012-10-19 at 09:17:31 // http://kiwiberries.blogg.se/
Ellinor

Det ser helt ljuvligt gott ut! Perfekt sätt att ta tillvara överblivna äggulor på ;)

Svar: Precis så...och jo det var supersmarrigt!
Mary

2012-10-19 at 10:19:42 // http://ellinorsworld.blogspot.com
Jenny

Jösses, vad gott det där såg ut då! Mmm ...

Kram,
Jenny

Svar: Tack..det var det ;) Prova själv ska du se! Kram Mary
Mary

2012-10-19 at 12:51:12 // http://annelundstradgard.blogspot.com
Johanna

Det ser verkligen super gott ut!

Svar: Tack!! :)
Mary

2012-10-19 at 14:27:10 // http://joherman.blogg.se/
Nicole

Låter sagolikt gott, VARÖR såg jag inte detta innan fredagshandlingen!?!?

Och fina bilder som vanligt:)

Svar: Hahaha, det kommer säkert fler gånger du kan baka denna ska du se ;) Det är faktiskt helt ok att göra en vanlig måndag också ;) Kram Mary
Mary

2012-10-19 at 15:19:08 // http://Enarmadebanditen.blogspot.se
Maria

Hej, hittade hit via Piazzan. Oj vilken blogg du har! Så mycket gott.
Den chokladmoussen måste jag prova! Älskar choklad.
Ha det gott.
Kram Maria

Svar: Tack och vad kul att du hittade hit! :D Imorgon kommer det fler bakverk! Kram Mary
Mary

2012-10-19 at 17:09:51 // http://sabelhagensolivlund.blogspot.com/
Bland bakverk och kastruller

Chokladmousse är så gott. Och vad gott med nötterna till!!
Så fina bilder som vanligt!! Du är så duktig!!

Svar: Men visst är det, älskar chokladmousse!! Tack snälla! Kram Mary
Mary

2012-10-19 at 18:04:14 // http://www.peachloveinfood.blogspot.com
patrik

Det ser såå suveränt gott ut,VILKA BILDER!!,såå snygga!!www.sportochspelkocken.se

Svar: Tack!!! Och jo..den var riktigt smaskig!
Mary

2012-10-19 at 21:26:47 // http://www.sportochspelkocken.se
Hanna

Detta blev kvällens dessert! Väldigt okomplicerat och lätt att göra och sååååå mumsigt!!! Tack Mary! :-D

Svar: Visst är den, vad kul att du provade! Kram Mary
Mary

2012-10-19 at 22:07:30
Kristin @ The Chocolate Box

Jösses, du gör verkligen desserter i min smak just nu - allt ser helt underbart gott ut, och denna inget undantag! Blir verkligen inspirerad av din blogg :)

Svar: Tack söta du!! :D Kram Mary
Mary

2012-10-20 at 16:47:27 // http://www.thechocolatebox.se
Ida

Kan inte du göra några olika halloween efterrätter/bakverk? :)

Svar: Hej Ida, har fått frågor om det och ska se om jag kan lägga upp ngt fint! Jag älskar de flesta högtider och tycker det är supermysigt, julen till exempel, men just halloween är ingen superfavorit och därför har det inte blivit så mkt haloweenbak. Men ska se om jag kan trolla fram ngt ;)
Mary

2012-10-20 at 19:16:20
Ida

Kan inte du göra några olika halloween efterrätter/bakverk? :)

Svar: Hej Ida, jag ska se vad jag kan göra! ;) Kram Mary
Mary

2012-10-20 at 19:16:21
Caroline

Hittade precis till den här bloggen och herregud vad imponerad jag blev, allt ser så fruktansvärt gott ut och bilderna är så otroligt fina. Jag vill göra allt! och då har jag läst många matbloggar men den här sticker verkligen ut. Otrolig inspirationsskälla, tack! :)

Svar: Tack söta rara!!! <3 Kram Mary
Mary

2012-10-20 at 23:44:10
Jessica

Ser fantastiskt ut vännen! Mums ♥!

Kram Jes

Svar: Tack söta du!! Kram
Mary

2012-10-21 at 10:54:01 // http://vitavillavila.blogspot.com
Sara

men sååå gudomligt det ser ut!!! Nu måste jag ta mig tid och verkligen testa dina recept. Än så länge har jag bara suttit här och saglat över att allt ser sååå fantastiskt gott ut!!

Svar: Det är klart att du måste, testa..och när du ändå håller på. Testa brownie med havssalt när du ändå är igång vetja!!
Mary

2012-10-21 at 21:18:27
Kaksmulan

Suck, chocolate heaven here I come!

Svar: Yes indeeeed! Seriöst, den är helt makalöst god..iaf enligt min smak! ;)
Mary

2012-10-22 at 07:51:21 // http://kaksmulan.se
Anna

Mums!

Svar: Ja det var mums!
Mary

2012-10-24 at 11:37:14
Katarina

Ser jättegott ut,och vilken fin blogg!
Lägger genast till som favorit!

Svar: Kul att du hittat hit, välkommen! :D
Mary

2013-01-13 at 13:55:33 // http://shoppingokigmamma.blogspot.com

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback