slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Gammeldags Äppelpaj med Lönnsirap & Kryddnejlika - Apple Pie with Maple Syrup & Cloves

Published: 2012-10-14 at 18:55:00
I helgen kom jag och  över ett gäng fina och friska höstäpplen som gjorde mig omedelbart akutsugen på äppelpaj. Allt som oftast brukar jag göra knäckig äppelpaj med rostade mandelflarn, men denna gång var jag sugen på något nytt vilket resulterade i denna höstiga gammeldags äppelpaj där äpplenas friskhet möts av kryddigheten från kryddnejlika och kanel samt sötman från lönnsirapen.
 Det blev både en och två och tre stora portioner med mycket vaniljsås eftersom vi älskar äppelpaj med vaniljsås! Det är viktigt med vaniljsås, den måste vara god, lagom söt, med mycket vaniljsmak och sådär härligt fluffig och krämig.
RECEPT - GAMMELDAGS ÄPPELPAJ med LÖNNSIRAP & KRYDDNEJLIKA
6 port
 
Pajbotten:
4,5 dl vetemjöl
125 gram kallt smör i kuber
1 rågad tsk florsocker
2 msk kallt vatten
1 ägg
 
1 ägg till pensling
 
Fyllning:
4 riktigt stora äpplen
1 rågad tsk malen kanel
1 krm malen kryddnejlika
1 dl lönnsirap
2 msk smör
 
Kallrörd vaniljsås:
4 äggulor
6 msk strösocker
3 rågade msk vaniljsocker
4,5 dl vispgrädde
 
HOW TO?
 
1. Nyp ihop mjöl, florsocker och smör, skuret i kuber, tills du har en smulig massa. Tillsätt ägget och krama ihop det ytterligare. Slutligen  kramar du in vattnet så att du får en fast deg. Plasta in degen och låt degen vila i kylskåp i ca 30 minuter.
 
2. Under tiden kärnar du ur och klyftar upp äpplena. Stek äppelklyftorna i smör tillsammans med kanel och kryddnejlika. När du stekt äpplena i några minuter tillsätter du lönnsirapen och låter det stekas några minuter tillsammans med kryddor och äpple. Dra åt sidan och låt svalna.
 
3. Kavla ut degen på mjölat bakbord och skär därefter ut en rundel ca 40 cm i diameter, placera på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Lägg ut äpplena i en fin cirkel på pajbottnen, lämna några centimeter till kanten. Vik sedan upp kanten av pajen och pensla med uppvispat ägg.
 
4. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter.
 
Ta ut och låt svalna något.. under tiden rör du ihop vaniljsåsen!
 
5. Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt. Vispa grädden mjuk och fluffig, rör ihop med äggulorna.
 
Servera pajen med en stor klick kallrörd vaniljsås..
 
Lycka tilll!

Kommentarer - Comments
Piazzan.blogspot.com

hm..kan liksom inte riktigt bestämma mig för om det är bra eller dåligt att jag hittat hit till din blogg ....kommer nog gå upp en massa för oj så mycket smaskiga recept du bjuder på ...*skrattar

kram
Pernilla På Piazzan

2012-10-14 at 19:29:19 // http://www.piazzan.blogspot.com
Mårtenssons kök

Härligt god smaksättning på kakan, och den där vaniljsåsen... den kan man ju sätta i sej med sked - helt livsfarlig att göra:)

2012-10-14 at 19:47:58 // http://martenssonskok.blogspot.com
kiwiberries - tävling

mums va gott!

2012-10-14 at 20:45:08 // http://kiwiberries.blogg.se/
iloveoddmolly.blogspot.com

Det ser helt aldeles NYDELIG ut! Må.Ha.Elplepai. Nå!
Klem og takk for en fin blogg:)

Svar: Den var sååå god! :) Tack själva fina du!!
Mary

2012-10-14 at 21:35:57 // http://iloveoddmolly.blogspot.com
Cecilia

Vill bara tala om att jag hittat till din blogg alldeles nyligen och gillar den verkligen.

Härliga recept och helt underbara bilder!

Du är superduktig helt enkelt! =)

2012-10-14 at 22:45:00 // http://goodthingsmyway.blogspot.se/
Katarina

Låter som många goda smaker i denna paj! Mums! Kram

2012-10-15 at 03:04:21 // http://hovkonditorn.blogspot.com
Ellinor

Det ser som alltid fantastiskt gott ut. Äppelpaj är nog (tillsammans med kanelbullar) bland det godaste som finns!
Kram

Svar: Men elelr hur, älskar äppelpaj! Så okomplicerat och vackert i sin enkelhet!
Mary

2012-10-15 at 09:54:20 // http://ellinorsworld.blogspot.com
Anna

Oj herregud vad det ser gott ut!

Svar: Tack!! :D
Mary

2012-10-15 at 13:48:37 // http://Http://anssa.blogg.se
Brolin

Alla dina recept ser så smarriga ut och inte nog med det, dom ser perfekta ut!! Själv så försöker man göra någon kaka eller liknande men dom är inte till hälften så fina som dina bakverk!
Tack för en underbar blogg!

Svar: Jag tror nog att dina bakverk är rätt perfekta också ;) Tack för fina orden, de värmer och är en av anledningarna till att jag bloggar!! Kram
Mary

2012-10-15 at 14:04:17 // http://cherrycocounut.blogg.se
Bobby

Ser verkligen god ut.. :)

Svar: Tack, det var den!!
Mary

2012-10-15 at 17:49:08 // http://www.mrskhan.blogg.se
Jess

Ser gott ut! Receptet på kallrörd vaniljssås ska jag spara, mycket roligare att göra egen än pulvervarianten :)

Svar: Ja men eller hur, pulver är rätt tråkig faktiskt. Jag har ett recept på hur du kokar din egen vaniljlag. Den är ljuvlig att blanda med vispgrädde och vispa upp till tjockare sås. Blir vaniljgräddsås. Helt underbart!
Mary

2012-10-16 at 14:16:28 // http://jesskarlsson.blogg.se
Leone

Åh detta måste jag bara testa!

Svar: HOppas du provat, den var lagom höst, fräsch men ändå söt!
Mary

2012-10-16 at 21:04:16 // http://lingers.blogg.se
Linda Karlsson

Hej,

Tänkte mig Antibes i maj och hittade de underbara tipsen på din

sida. (Hela sidan är fantastisk i både recept och foton!)

Du skriver att ni hyrde en lägenhet med stor balkong, var

hittade du den?

Mycket tacksam för svar! //LindaK

2012-10-16 at 21:43:18
sabina mammastårtor

helt otroligt som vanligt!

Svar: Tack söta!
Mary

2012-10-21 at 12:45:55
Leyla

Hej! Jag provade att baka din paj igår, den blev jättebra!! =) tänkte bara påpeka att det står att man ska ha ägg till pensling till pajbotten, men ändå i förklaringen står det om ägg i pajdegen! Det blev lite tufft mig som inte vet hur många ägg det ska vara i en pajdeg. Det resultera i en lite smulig pajdeg som inte riktigt ville. Men det blev gott ändå!

Svar: Hej Leyla! Nej, men vad tokigt, jag ber så mkt om ursäkt. Så kan det gå, det är ibland svårare än man tror att skriva ner recpet och baka. Lätt att glömma steg. jag ska ändra det genast! Tur att din paj blev god ändå och tack för att du tar dig tid att informera mig om sådant jag glömt! Kram mary
Mary

2012-10-24 at 09:08:58
Anna

Det blir mycket bakverk för dig!

Svar: Jajjemensan, driver man en bak/matlagningsblogg är det bäst att ligga i! :P
Mary

2012-10-24 at 11:40:50
Sofia

Den pajen ser katastrofalt fin och GOD ut!

Svar: Tack!! Den var god, lite mer höstig än en vanlig äppelpaj och vaniljsåsenär ljuuvlig! :D
Mary

2012-10-24 at 21:22:26 // http://bakverket.wordpress.com

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback