slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Kardemumma- & Kokoscupcakes med Lemoncurd - Cardamom & Coconut Cupcake with Lemoncurd

Published: 2012-10-11 at 08:14:00
Guldgula och alldeles ljuvliga.
Cupcakes kan ju dekoreras i all oändlighet både utseende- och smakmässigt. Men ibland vill jag bara inte.
En cupcakes är så oerhört god i sin enkelhet. Mer som en muffins men ändå mindre, sådär lagom stor, så att man utan allt för dåligt samvete kan ta två.
 
Det är dock viktigt att de inte är torra utan har mycket smak och är saftiga och just i det här receptet får man hjälp av lemoncurden. Den här cupcaken blir sådär kladdig i botten av lemoncurden så att man vill slicka rent cupcakesformen, vilket jag också gjorde. Ja, man får göra så!
Kladdigheten kommer från lemoncurden som innehåller en hel del smör och socker vilket liksom gottar till sig och nästan karamelliseras på botten.
 
Så enkla att ta med till jobbet, till en kompis, på knytkalas, ut i skogen för at leta kantareller (ja klart du ska ha med dig cupcakes då också!) eftersom de inte behövs ngn topping. Vill du ändå kladda på något gott föreslår jag vanilj eller citrontopping. Hemma hos oss glufsade vi i oss en hög med cupcakes vardera helt utan topping..och de var ljuvligt perfekta.  
 
Så enkla att göra, att misslyckas är svårt.
 
Här kommer receptet!
 
 Kardemumma- & Kokoscupcakes med Lemoncurd
ca 16-18 stk
 
 3 stora ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl rostad kokos
2 tsk kardemumma
100 gram smör
1 dl mjölk
 
 
Lemon Curd
 
HOW TO?
 
1. Rosta koksflingorna i en het och torr stekpanna, rör kontinuerligt. Låt sedan koksflingorna svalna på en tallrik.  Smält smöret och häll ner mjölken. Ställ åt sidan.
 
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt vitt och pösigt.
 
3. Blanda vetemjöl, rostade kokosflingor, bakpulver och kardemumma. Vänd ner i äggblandningen varvat med det smälta smöret. Blanda tills du har en jämn smet.
 
4. Fördela smeten i cupcakesformar, fyll formarna till strax under 3/4. Klicka ner 1 tsk lemoncurd i mitten av varje cupcake.
 
5. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i cirka 12-15 minuter.
Lycka till!
 
 
 

Kommentarer - Comments
Katarina

Vilka otroligt goda smaker i dessa cupcakes! Ja, man får absolut slicka formen, tallriken... :)

2012-10-11 at 08:34:33 // http://hovkonditorn.blogspot.com
kiwiberries

mumsigt =)

2012-10-11 at 08:47:34 // http://kiwiberries.blogg.se/
sofie mumsfillibaba

Vilken otur att jag har lite lemoncurd i kylen...;)

2012-10-11 at 09:55:18 // http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Malin´s Diner

Låter friskt och fräscht, gottigt!

Kram Malin

2012-10-11 at 10:39:21 // http://malinsdiner.blogspot.se
Sabina mammas tårtor

Gud så gott

2012-10-11 at 12:18:34 // http://www.mammastartor.blogg.se
S A N T H I C . C O M

Tack för din gulliga kommentar! Underbart recept som alltid. Och dina bilder, älskar jag!

2012-10-11 at 19:04:04 // http://santhic.com
patrik

Lemoncurd måste finnas i kylskåpet,bra till mycket!:)www.sportochspelkocken.se

2012-10-11 at 21:04:43 // http://www.sportochspelkocken.se
Jennifer

Låter gott! Och dina bilder är ju så fantastiskt fina. Ha det gott! Kram jennifer

2012-10-11 at 21:57:28 // http://wwwmittlivsomjag.blogspot.com
Mårtenssons kök

Vilken fröjd av många goda smaker i en och samma form, klart man ska slicka formen efteråt - det borde nästan finnas någon lag på det...

2012-10-12 at 23:06:19 // http://martenssonskok.blogspot.com
Anna

Hur mycket lemoncurd behövs för detta recept!

Svar: 1 tsk per cupcake och receptet ger ca 16 cupcakes vilket då innebär 16 tsk curd. Du gör dock aldrig 16 tsk curd, det går inte. Du får helt enkelt göra alternativt köpa en hel burk lemoncurd, men lemoncurd är gott så du hittar säker andra användningsområden som paj eller topping på andra cupcakes.
Mary

2012-10-22 at 16:44:24
Anna

Jag gjorde exakt som det stod och trots detta rann cupcakessmeten över kanten. Jag är riktigt besviken efter att ha lagt ned så mycket tid, och pengar.

Svar: Hej Anna. Jag ska svara dig trots att jag inte tycker att det sätt du för fram dina åsikter på är speciellt trevligt. Alla kan misslyckas, det gör även jag med ibland även om det inte händer särskilt ofta. Att du misslyckas beror sannolikt inte på receptet utan på det sätt du hanterat ingredienserna, bakning handlar om kemi och är många gånger väldigt känsligt. Om dina cupcakes pöser över kan orsaken vara flera. Att du har mätt upp för mkt bakpulver exempelvis. Det är väldigt viktigt att man inte pressar ner måttet i burken, då pressas bakpulvret ihop och du får för mkt bakpulver i smeten. Detsamma gäller även för mjöl. Jag kommer framöver därför börja skriva mått i gram istället för dl eftersom om du ber 3 personer att mäta upp 1 dl kommer alla de dl-måtten väga olika. Detta påverkar resultatet på dina bakverk. En annan tänkbar orska är att du mätt upp för mkt smet i formarna. Om konsistensen på cupcakesen är bra och de smakar bra är sannolikheten stor att du satt för mycket smet i formarna. Jag rekommenderar dessutom att man alltid gräddar sina cupcakes i cupcakesplåt, tillsammans med cupcakesform, för bästa resultat. Om du framöver vill ha svar från mig förväntar jag mig att du lägger fram dina åsikter på ett respektfull sätt. Annars kommer dina kommentarer förbli obesvarade från min sida. Mvh Mary
Mary

2012-10-22 at 21:03:31
Anna

Och så vitt jag kan se är jag den enda av läsarna som har provat detta recept..

2012-10-23 at 10:13:12
Lisen

Åhh, jag gjorde cupcaksen, helt underbara! Mums!!

Anna; Sluta gnäll, gud vilken gnällspik du är! Skyll inte på Mary för att du inte kan baka! vem tror du är bäst, du eller Mary? Nääe inte du direkt va?? Skaffa dig en egen blogg i så fall och visa hur bra du är..nej just det ja. Som att det är receptet det är fel på, du har ju hällt i för mkt muffinssmet! Jeeez! Stor Kram / Lisen

Svar: Åhh vad bra att du gillade dem, de är en favorit hos oss också! :) Stor kram
Mary

2012-10-23 at 11:14:07
sofie mumsfillibaba

Haha....nästan så jag blir tvungen att testa dem!:)

Svar: Haha ja..du får göra det ;)
Mary

2012-10-23 at 14:06:25 // http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Anna

Jag skrev inte att jag är någon expert på att baka, bara att jag blev besviken över resultatet. Däremot s har jag fått många komplimanger för mina bakverk. Det mindre bra resultatet denna gång kan bero på att jag var tvungen att vänta lite med att fylla på formarna då lemoncurden skulle bli färdig. Då kanske degen hann bli konstig :P

Svar: Ja, curden behöver du göra innan du gör cupcakesen om du inte köper färdig curd. Om du gjort curden efter cupcakessmeten måste de stått väldigt länge i formarnä eftersom curd tar ett bra tag att göra, sen ska det dessutom svalna helt och sedan kylas så den får "sätta sig" innan du använder den i bakverk. Jag ska förtydliga att man i sådant fall behöver göra curden innan cupcakesen!
Mary

2012-10-23 at 19:26:09
Anna

Till Lisen: Som jag skrev i kommentaren gjorde jag som det stod och således klickade jag även i smet så att den fyllde 3/4 eller lite mindre av formarna. jag vet inte vem av mig och Mary som är bäst, och har inte bett om någon sådan tävling. När det kommer till att blogga och baka så har jag gjort både och men nu bakar jag bara :)

2012-10-23 at 19:29:08

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback