slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Choklad Crème Brûlée - Chocolate Crème Brûlée

Published: 2012-10-16 at 18:01:00
 
Som kanske några av er vet bevakade jag chokladmässan i helgen. Man skulle kanske kunna tro att jag fick en chokladöverdos när jag var där men icke. Jag kände mig snarare inspirerad till att laga både det ena och andra chokladreceptet och det var också det jag ägnade mig åt resten av helgen.
 
Chokladpraliner, chokladmousse och chokladpannacotta är några av de ljuvligheter som skapats i vårt kök. Mannen har slickat skålar så det stått härliga till och jag bestämde mig efter att ha ätit lite för många chokladpraliner att ta en extra långpromenad på söndagskvällen.
 
Men det var det värt!
 
Crème brûlée är, tillsammans med pannacotta, en av mina favoriter i efterrättsväg. Det något så ljuvligt lent och krämigt med just de anrättningarna. De liksom glider ner i magsäcken utan ansträngning och verkar sådär lenande mot både mage och själ. Efterrätten tar ingen extra plats i magen utan lägger sig helt enkelt mellan alla förrätts- och huvudrättslager som jag ofta tuggat i mig tidigare under kvällen.
Med andra ord helt perfekt!
 
Vill man kan man dessutom slänga på en näve fräscha bär ovanpå crème brûléen, exempelvis färska hallon eller varför inte en näve blåbär eller vinbär?
 
Den här gången har jag gjort en lite mastigare variant. Använd gärna en riktigt bra choklad med mycket smak när du gör den här, då blir den som bäst! Du beöver inte använda den absolut mörkaste chokladen med en smakrik choklad av bättre kvalité är att föredra!
 
Plätt lätt är det iaf, här kommer receptet!
 
RECEPT - LJUVLIG CHOKLADCRÈME BRÛLÉE
4 port
 
1 vaniljstång
1,5 dl fet mjölk
3,5 dl vispgrädde
150 gram choklad, välj en lite mörkare smakrik choklad för bästa resultat
6 äggulor
0,5 dl strösocker
 
HOW TO?
 
1. Dela vaniljstångden på längden och skapa ur den. Lägg urskrapet och vaniljstångden, tillsammans med grädde och mjölk, i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp. Hacka under tiden chokladen i mindre bitar.
 
2. Häll blandningen över chokladen, tillsätt strösockret och rör tills allt smält.
 
3. Ställ sedan skålen i ett kallt vattenbad och rör tills det svalnat till rumstemperatur. Tillsätt sedan äggulorna och rör tills du har en slät blandning.
 
4. Häll upp i portionsformar och "grädda" brûléen mitt i ugnen på 125 grader i 45-55 minuter. Den ska vara fast men ändå dallrig i mitten, då rä den klar.
 
5. Låt svalna och strö sedan råsocker, eller strösocker, ovanpå. Bränn av med brännare så att sockret smälter och karamelliseras til ett knäckigt och blir brunt/mörkbrunt.
 
Lycka till!

Kommentarer - Comments
Bland bakverk och kastruller

Jag älskar creme brulee. Den härliga knäckiga ytan och den lena krämen. Och dessutom med choklad i så gott!!

2012-10-16 at 19:05:16 // http://peachloveinfood.blogspot.com
Piazzan.blogspot.com

du den där mannen ..han ska verkligen bara vara lycklig...*skrattar...ännu ett himmelskt recept ..

( vet inte om det där ändå är mer höstmys än broccolisoppa ...*skrattar )

STOR Kram

Pernilla På Piazazn

2012-10-16 at 19:44:51 // http://www.piazzan.blogspot.com
Sofie Mumsfillibaba

Pannacotta och creme brulee är mina favoriter också. Har aldrig testat att smaksätta brulee men kan tänka mig att det blir gott med chokladsmak.

2012-10-16 at 20:29:52 // http://www.mumsfillibaba.blogspot.com
Mårtenssons kök

Är det överhuvudtaget möjligt att få en chokladöverdos? Vi tror inte det...:)

2012-10-16 at 20:56:29 // http://martenssonskok.blogspot.com
Malin´s Diner

Kan inte finnas något så dumt som chokladöverdos, absolut inte! More is better! Ser riktigt gott ut!

Kram

2012-10-16 at 21:19:43 // http://malinsdiner.blogspot.se
Lilly

creme brulle är en av mina faworiter! YUMMI!

2012-10-16 at 22:57:24 // http://lillystil.blogg.se
Lotta i Två små kök

Om det gick att se mig nu skulle jag påminna väldigt mycket om Homer Simpson när han dreglar över frugans bakverk... Gudars så gott och snyggt!

Dina favoriter är mina favoriter. Ska tipsa Mannen om att kika in hos dig nästa gång han ska fixa dessert. För det är nämligen han som sköter den delen hemma hos oss.

Natt natt!

2012-10-16 at 23:00:39 // http://www.lottakruse.blogspot.se
dianasdrömmar

Åhhh, vad gott.Åt en lovely creme brulee på Grill förra veckan :) kram Diana

2012-10-17 at 05:54:45 // http://xn--dianasdrmmar-cjb.se/
Malin

Måste bara berömma din blogg. Fantastiska bilder och recept helt i min smak :). Riktigt bra!!

Svar: Såg din fina kommentar nu, tack snälla för dina fina ord!! Kram Mary
Mary

2012-10-17 at 13:11:05 // http://www.malinpalinsdag.blogg.se
Malin E

Mary, klart att jag måste testa... men hur gör man om man inte har en brännare? Finns inget annat sätt att få den knäckiga ytan va? eller så får jag väl hoppa över det, eller önska mig en sån i julklapp kanske, eller ännu bättre ge en till mannen i farsdagspresent, japp så får det nog bli ;-)
KRAM

2012-10-17 at 17:17:27
Hanna

Tack för att du påminner mig om att creme brulee-säsongen är här. CB är nog min favvoefterrätt men tycker det passar bäst på vår/höst/vinter. Ska testa din version med choklad - ser så fantastiskt god ut!

2012-10-17 at 17:40:26 // http://matarkivet.wordpress.com
Emschen

Jag viskar lite försiktigt - jag har aldrig ätit crème brûlée. men eftersom du nu lagat det så antar jag att det är galet gott.

En chokladrätt som jag lagat var chokladpaj, det var inte gott alls faktiskt. Tror jag ska ha ett bättre recept nästa gång.
Ja och sen har jag ju gjort rödvins- och chokladsås och det var gott!

Kram fina du

2012-10-17 at 19:55:48 // http://emschen.se
Jennie

Tack för en underbart inspirerande blogg och bilderna är så fina! Testade att göra denna och var supergott :) Inte alls svårt och perfekt bjudmat då det bara är att "bränna på" när gästerna kommer. Ha en trevlig helg! Kram J

Svar: Så lite så, tack för att du tar dig tid och kika in hos mig, utan mina besökare skulle det inte vara lika roligt att blogga! Men visst är den, härligt att du tyckte om den!
Mary

2012-11-02 at 08:33:34

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback