slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Vit Chokladcheesecake med Smörkolasås - White Chocolate Cheesecake with Butter Caramel Sauce

Published: 2012-09-22 at 16:18:00
Det är lite glest med inlägg just nu och det har sina förklaringar. Jag håller nämligen på och designar om bloggen, lite hjälp utifrån har jag tagit, men en del gör jag även själv. Det kommer bli annan design, ny header och flika där ni kan läsa om mer om mig (för den som vill förkovra sig), hitta information om min fotoutrustning som jag får mail om då och då samt lite annat smått och gott. Och det tar ju sin beskräda del av min tid just nu. Men håll ut, jag har inte försvunnit alls, jag försöker bara göra en bättre och snyggare blogg, men snart är jag tillbaka på  "heltid".
 
För några dagar sedan kände jag dock att det fick vara nog med datorn, photoshop ocholika typsnitt och slängde ihop en cheesecake med smörkolasås. För smörkolasås och cheesecake är en klockren kombination. Den mjuka och lite lätt syrliga cheesecaken gifter sig perfekt med den sötkladdiga och knäckiga smaken från smörkolan. Smörkolasåsen kan kokas lösare vilket resulterar i att såsen rinner ner över kakan eller tjockare om man vill ha en fin glace med en mer stilfull och inte lika kladdig finish.
 
Själv kladdade jag på mängder med kolasås som jag lärt rinna ner över kakan, sådär lagom dekandent och precis i linje med mitt smörkolaberoende.
 
Enkelt att göra, även om kakan består av flera moment och går utmärkt att förbereda dagen innan. Vänta med att hälla på kolasåsen till servering eller låt gäserna hälla på kolasåsen själv.
 
Här kommer receptet!
 
RECEPT - VITCHOKLAD-CHEESECAKE med SMÖRKOLASÅS
 
Botten:
290 gram Digestivekex
85 gram Smör
 
Cheesecake:
5 stora Ägg
3 dl Strösocker
700 gram Philadelphia
225 gram Vit Choklad
1 1/4 dl Vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
 
Smörkolasås:
3,5 dl Socker
4, 3/4 dl Vispgrädde
50 gram Osaltat smör
 
 
HOW TO?
 
1. Börja med digestivekexbotten. Smält smöret och mixa sönder digestivekexen i en matberedare eller med hjälp av en handmixer. Blanda kexen med det smälta smöret till en smulig massa och tryck ut i botten på en springform, tryck även upp kexmassan på sidorna, ca 4-.5 cm. Grädda i 10 minuter, längst ner i ugnen, på 190 grader. Låt sedan svalna helt på galler. Sänk ugnen till 160 grader.
 
2. Hacka den vita chokladen och placera i en värmetålig skål. Låt vispgrädden få ett uppkok i en tjockbottnad kastrull, och häll den sedan över den hackade vita chokladen, skaka skålen försiktigt så att grädden sjunker ner ordentligt mellan chokladbitarna. Låt  detstå och gotta sig i en minut innan du rör samman chokladen med grädden till en slät kräm.
 
3. Rör Philadelphian mjuk, klumpfri och fluffig, det gör du bäst i en matberedare med flatblandaren, använd inte vispen eftersom det gör att det kommer ner för mkt luft i smeten. Givetvis går det att göra för hand också, det tar bara lite längre tid och kräver lite större muskler. Addera sockret och blanda till en jämn smet och blanda sedan ner den vita chokladsmeten, lite i taget, rör tills allt är väl blandat utan att blanda för mycket. Blanda tillsist ned äggen ett i taget. När smeten är färdiogblandad rör du ner vaniljsocker och en nypa salt.
 
4. Häll smeten i springformen med digestivekexbotten och linda in springformen i aluiniumfolie så att det sluter tätt under botten och täcker formen 5 cm upp på sidan. Sätt springformen i en långpanna och häll på kokhett vatten ända upp till . Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timma på 160 grader. Därefter sänker du temperaturen till 150 grader och gräddar i ytterligare 60-80 minuter.
 
Ta ut och låt svalna. Förvara sedan i kylskåpet fram till servering.
 
5. Nu är det dags för Smörkolasåsen. Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull och värm på mycket låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, först då kan du röra en omgång i det smälta sockret med en träslev. Låt sockret smälta tills det är har ungefär samma utseende som mörk bärnsten och vispa ner grädden, lite i taget, höj sedan värmen på plattan till medel. Få inte panik om smörkolasåsen stelnar och blir klumpig, fortsätta bara värma på och röra kontinuerligt med en träslev tills dess att klumparna löst upp sig och kolan börjat koka.
 
6. Låt koka i ca 5-8 minuter, hur länge kolan ska koka beror det på hur lös du vill ha kolasåsen. Min kolasås kokade i 5-6 minuter. Ta sedan bort kastrullen från plattan och rör ner smöret, rör tills smöret smält helt. Låt svalna och häll sedan kolasåsen över cheesecaken.
 
Yum...
 
Lycka till!
 

Kommentarer - Comments
LisasGodbitar

Åh denna hamnar på "att göra" listan genast. Jag älskar både vit choklad och kola. Testat vit kladdkaka? Det är nog min favorit i sötsaker väg. Kram Lisa

http://lisasgodbitar.se/?p=551

Svar: Hahahahaha...härligt!! :P :D Nej har faktiskt inte testat det, men det måste jag definitivt göra i så fall, låter fantastiskt! Börjar tänka recept i huvudet på en gång ;) Kram
Mary

2012-09-22 at 18:33:12 // http://lisasgodbitar.se
Malin´s Diner

Håhåhå, säger som Helena "Bara en kaka till" brukar säga"MATPORR!"

Kram Malin

Svar: Hahahaha ja men precis..lite så!! :P Matporr e fina grejjer det! Kram på dig
Mary

2012-09-22 at 18:43:51 // http://malinsdiner.blogspot.se
Annelie

Ja! Det här låter som den perfekta efterrätten för min cheesecake-älskande-man:-)

Men du..kanske en dum fråga..men..varför så konstiga mått? Te.x 290g digestive (ligger väl oftast i 400g?) Och just 85g smör?

Sorry för min knastiga fråga. Men det är väl säkert för att jag tycker det blir jobbigt med detta mätandet :-D

Hur som..tack för dina fina recept du delar med dig av!!

Svar: Ingen fara alls, svarar så gärna så! :) :P När jag bakar cheesecake har jag aldrig använt ett helt paket varken i egna recept eller andras jag följt. Jag har vägt för att ge en så exakt mått som möjligt för att ingen ska misslyckas eftersom 80 gram smör ger en för torr botten och 90 gram smör är lite för "blött" och ger inte den krispiga botten jag vill ha :) Jag ändrar och korrigerar ofta recept fram och tillbaka och ser om det påverkar resultatet. När jag gjorde denna botten hade jag en hög med digestivekex hemma, exakt 290 gram, och utgick efter det. Det kommer gå utmärkt att använda sig av 300 gram digestivekex och 90 gram smör om du skulle vilja det ;) Kram Mary
Mary

2012-09-22 at 20:10:46 // http://ettfridfullthem.blogspot.se/
Lifessilverlining

Guuud så gott det lät! Denna måste jag testa! Ha en fin kväll! Kram Nilla

Svar: Klart du ska! Den är ganska mäktig men perfekt efter en höstsoppa! Kram Mary
Mary

2012-09-22 at 20:40:00 // http://lifessilverliningandi.blogspot.com/
malin - Stjärnflocka

Mmmmm!!! Ser helt underbar ut!
Sånt som går direkt upp i skallen och gör sitt direkt och man kan dansa loss i glädjerus! :)

Svar: Hihi, sötnöt! *fniss* Mmmm..den var ljuvlig! :) Kram
Mary

2012-09-22 at 22:20:03 // http://www.stjarnflocka.blogg.se
Katarina

Ja, gud så gott! Jag har bakat en cheesecake med sea salt caramel sås, men då blandat såsen i själva kakan! Skulle gärna smakat på denna, mums! Kram

Svar: Mmmmm älskar smörkola/caramel med salt, underbart!! Den var ljuvligt men ganska mäktig. Underbar efter en höstig soppa! :) Kram
Mary

2012-09-23 at 04:42:58 // http://hovkonditorn.blogspot.com
Min mat,bak och hälsoblogg

Jag tycker din blogg är jättefin så det ska bli spännande och se din "nya" blogg sen.
Den här verkar ju farligt god, receptet sparas!!

Svar: Den är farligt god! Ganska mäktigt men ljuvlig :) Tack snälla du, hoppas du kommer tycka om den nya designen när den kommer! :) Kram
Mary

2012-09-23 at 09:16:44 // http://peachloveinfood.blogspot.com
anna

å det vattnas i munnen här, ska genast skriva av receptet:)

2012-09-23 at 10:42:53 // http://heltenklaanna.blogg.se/
Amy's piece of cake

Mmmm yummie säger jag!

2012-09-23 at 13:51:27 // http://amyspieceofcake.se/
angelica

Men..... Jag dör.

2012-09-23 at 16:39:43 // http://angeliqe.se
Anna/Rackarungarckarungar

Spännande!! Ser fram om att läsa mer om dig och fotograferingen. Dina bilder är (utöver dina ljuvliga recept) helt underbara!! Din blogg blir verkligen bara bättre och bättre, matporr när den är som bäst!! :)



Svar: Åhh, såg din kommentar först nu. Så fint, tack söta rara du! Stor kram
Mary

2012-09-23 at 21:20:03 // http://rackarungarbloggar.blogspot.com
Sara på Vardag.nu

Jag säger bara mums!

2012-09-23 at 21:22:02 // http://vardag.nu
Kristin @ The Chocolate Box

Omg! Tror jag dog lite precis vid åsynen av dessa bilder..! Ser underbart gott ut! :D

2012-09-23 at 21:52:28 // http://www.thechocolatebox.se
Miss Tess

Mumselimums så gott det såg ut! Din blogg är ju verkligen som en inspirerande receptbok.

Kram

Svar: Tack snälla rara! Kram Mary
Mary

2012-09-25 at 08:47:13 // http://www.misstess.se
Håkan Liljeqvist / Recepten.nu

Åh herre gud så gott det ser ut! Mums!

2012-09-25 at 10:54:42 // http://www.recepten.nu
Emschen

Kan inte prata bara drägglar! Herregud så gott!
Kram

2012-09-25 at 21:59:26 // http://emschen.se
Elin

Herregud så gott det där såg ut.

2012-09-28 at 20:23:03 // http://elincsliv.blogg.se
Tess

Men slutaaaaa jag orkar inte!!!

Svar: Hahahahaha.....snart kommer det meeer! ;)
Mary

2012-09-28 at 21:47:40 // http://www.seenbytess.se
Annika

Jag dör så gött

Svar: Lite så ja!! ;)
Mary

2012-09-28 at 22:15:58 // http://www.anhaltannika.blogspot.com
Sofia

Vad gudomligt gott det ser! Bäst för mig att inte baka den, för jag kommer äta upp hela kakan för mig själv!

Svar: Klart du ska göra kakan..du får bjuda hem ett gäng vänner så att du inte KAN äta hela kakan själv!
Mary

2012-10-03 at 15:52:49 // http://bakverket.wordpress.com
Anna

Åhh! Hittar du på recepten själv eller väljer du o vrakar bland befintliga recept och fixar till dem lite extra/ev. gör precis likadant? :P

Svar: Det är olika. Bialnd är det mammas gamla recept, ibland mormors, ibland blandningar bland egna uppfinningar och befintliga recept, ibland helt egna recept och ibland inspiration från vänner, resturangbesök eller liknande :) Så det är en stor mish-mash mellan de olika recepten!
Mary

2012-10-24 at 11:46:13
Anna

Okej, det är härligt med mish mash! ^^

Svar: Visst är det härlgit med mish mash!
Mary

2012-10-24 at 21:00:29
Christina

Hej,

Vad har du använt för storlek på springform för denna kaka. Tack på förhand och för superinspirerande blogg!!!

Svar: Hej Christina! Den är gjord i en vanlig klassiska 22-24 cm springform som man kan köpa på vilken affär som helst nu för tiden (ex Ica, Clas Ohlsson el dyl). Lycka till!
Mary

2013-12-11 at 20:05:53
gabriella

Hej, jag gjorde kakan ikväll. Den blåste upp sig väldigt och krackelerade. Sedan sjönk den ihop medan kanterna var fortsatt höga. Nu ser den ut som en rustik ganska trasig paj, inte som en tårta. Den går inte alls att dekorera med kolasås, den får man hälla på vid servering. Brukar din kaka bli såhär?

Svar: Hej Gabriella! Vad tråkigt att höra, även om en rustik paj inte behöver vara fel det heller. Eftersom jag inte varit där och sett dig baka är det svårt att säga exakt vad som gått fel. Några saker jag kan tänka mig påverkar; Ugnsvärmen i din ugn är lite varmare (dvs när ugnen står på 160 kanske den eg är 175), dubbelkolla hur varm ugnen är så att det verkligen stämmer. Sänkte du ugnsvärmen mellan att du förgräddade pajbotten och själva cheesecaken? Räckte vattnet tillräckligt långt upp på formen? Och slutligen; om man vispar in för mkt luft i cheesecaken så spricker den och kan ge det resultatet du beskriver. Man ska alltså röra samman smeten så att inte för mkt luft kommer in. Ngn liten spricka är helt ok, så blir det ofta, men inte det du beskriver. Min kaka blir alltid så som du ser på bilden, men jag är väldigt försiktig med att inte vispa in luft. (Så använd helst inte en visp/elvisp utan en flatblandare). Hoppas du vågar prova igen! Bakning är mkt kemi och några små förändringar här och där kan få stora "konsekvenser" på resultatet. Men ju mer man över ju duktigare blir man! Pepp pepp och lycka till! Kram Mary
Mary

2014-01-28 at 21:59:09
gabriella

Hej och tack för snabbt och engagerat svar! Jag tror att ett fel var att min form hade för låga kanter så smeten pöste över kanten och när den sjönk ihop följde inte kanterna med. Jag använde flatblandaren tror jag (det som motsvarar kniven i matberedaren fast den är trubbig och av plast?) Brukar din kaka inte blåsa upp sig så mycket? Ugnsvärmen var rätt men vattnet troligen för lågt.
Hur som helst så skar jag bort kanterna så den blev platt, kokade om kolasåsen så den blev tjockare och bredde sedan ett tjockt täcke över pajen. Hackade hokuspokus-salt-kola-karameller blev fint (och gott) som topping (då får du även litet salt till det syrlig-söta). Kakan var himmelskt god, särskilt efter att den stått och stelnat/kallnat på balkongen i några timmar. Jag kommer definitivt att göra den igen (men i en större form)! Bästa hälsningar, Gabriella

Svar: Ahh, men då verkar vi tillsammans vara något på spåren då! Hoppas den blir finare när du provar nästa gång, för det hoppas jag du gör! Lät fantastiskt gott med sönderhackade karameller på toppen! Lycka till! Kram Mary
Mary

2014-01-29 at 16:50:42

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback