slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Frasig Tomatpaj med Karamelliserad Rödlök & Chèvre - Crispy Tomato Pie with Caramelized Red Onion & Chèvre

Published: 2012-09-16 at 18:50:00

 
När hösten är igång, och det måste vi ändå säga att den är nu va, så blir jag alltid så fasligt sugen på varma pajer och grytor. Och älskar du som jag, att flanera bland stånden på den lokala skördemarknaden, så är det här ett perfekt tillfälle att plocka på dig lokala och närproducerade råvaror med fin kvalité.
Jag och kärleken hittade de sötaste tomaterna när vi var på matupptåg här om dagen och kunde inte annat än plocka med oss ett gäng hem. Sötare körsbärstomater eller plommontomater av olika slag passar perfekt i en varm och smakrik paj så här års.
 
Paj är ju så tacksamt också.
Bra som buffémat, när den är vegetarisk som i detta fall passar den även mkt bra som tillbehör till en bit kött eller varför inte som lite kvällsmys-mat med några tända ljus? Jag föredrar faktiskt att göra pajer i dessa små minivarianter. De är mkt vackrare, gräddas jämnt i ugnen och det är så mkt roligare att ställa fram en minipaj framför varje gäst än en utskureb bit från en större paj som ofta smular och kanske till och med går sönder.
 
För dig som tror att tomatpaj inte smakar så mkt, du har fel.
Den här tomatpajen är allt annat än smaklös.
Här möter den salta osten det söta från den karamelliserade löken . Den karamelliserade löken förfinar och lyfter i sin tur smaken på alla andra ingredienser och boostar dem vilket genererar att allt smakar mer, mycket mer.
 
Eftersom jag försöker servera mat efter devisen "man äter inte bara med munnen utan med ögonen också" (ja mamma sa så nån gång på 80 & 90-talet) så tycker jag att estetiken med den här pajen är fenomenal.  Dela varje tomat på mitten och lägg dem med snittytan uppåt. Här kan du gärna blanda vilt mellan tomatsorterna och nästan få ett litet matkonstverk till varje gäst.
 
Såhär enkelt är det!
 
 
HOW TO?
 
1. Nyp snabbt ihop smöret, skuret i tärningar, med mjölet. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i pajformarna, gör kanten hög, och nagga botten. Låt vila i kylskåp i minst 30 minuter. Förgrädda pajskalet längst ner i ugnen på 220 grader i 10 minuter. Låt svalna helt på galler. Sänk ugnen till 200 grader.
 
2. Skiva rödlöken i tunna skivor och stek den sedan mjuk i smör, stek på låg värme. När löken mjuknat, höj värmen och strö en nypa socker över löken. Låt löken karamelliseras något och ställ sedan löken åt sidan för att kallna.
 
3. Vispa samman äggen lite lätt, vispa därefter ner grädden och tillsätt salt och svartpeppar. Lägg rödlök på botten av varje paj, smula chévre över löken och lägg sedan ut kösbärstomaterna, delade i halvor, över varje pajbotten. Snittytan på tomaterna ska vara vänd uppåt. Fyll därefter på med äggstanningen och grädda mitt  i ugnen i 30 minuter på 200 grader och därefter på grill 200 grader iytterligare 5 minuter.
 
4. När pajen gräddas kan du passa på och rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna tills de är lätt gyllenrbruna. Låt svalna på tallrik.
 
 
Låt pajerna svalna något innan du serverar dem.
Toppa med ruccola, rostade pinjenötter och lite smulad chèvre..
 
Lycka till!
 

Kommentarer - Comments
Malin - stjärnflocka

Älskar paj och den här kommer jag garanterat att prova! Har snöat in på paj med tomat, basilika och mozzarella, så lite omväxling vore inte fel... :)Men för tillfället är jag så mätt av choklad att jag inte kan röra mig!!! :)
Kram Malin

2012-09-16 at 21:22:25 // http://www.stjarnflocka.blogg.se
Anonym

Lokal skördemarknad, det låter nåt det! Här blir det torghandel, men inte så många lokala "varor" tyvärr, då får det vara sommar och jordgubbar i så fall.
Tomatpajerna ser ljuvliga ut, visst är det så mycket god smak i en tomtpaj.
Små formar har vi just börjat titta efter, men vi har ännu inte hittat några som fallit oss i smaken.

Ha en fin vecka!

2012-09-16 at 21:31:42
Malin´s Diner

Wow, vilka fina bilder och vad gott det ser ut! Blir riktigt sugen på att testa, nu när jag lärt mig tycka om tomater.

Kram Malin

2012-09-16 at 21:31:44 // http://malinsdiner.blogspot.se
Mårtenssons kök

Hoppsan, plötsligt blev vi anonyma där... inte riktigt meningen. :)

2012-09-16 at 21:33:18 // http://martenssonskok.blogspot.se/
Kaksmulan

Ser underbart goda och vackra ut och visst är det så att man äter med ögat också.

2012-09-16 at 21:45:15 // http://kaksmulan.se
Karin

Hej! Vilken trevlig blogg och vilka jättefina bilder. Blev sugen på en massa goda grejer, kolan ser fantastiskt ut och nästa helg blir det dina musslor, tack! Karin

2012-09-16 at 22:15:42 // http://karinsbloggiblogg.blogspot.se/
Jennifer

Härliga bilder och det ser så gott ut! Kram Jennifer

2012-09-16 at 22:27:32 // http://wwwmittlivsomjag.blogspot.com
Marie Söderberg

Mmmmums :)

Svar: Mmm..hihi..verkligen mmmums!
Mary

2012-09-16 at 23:15:13 // http://www.stilrummet.com
Katarina

Paj är gott och med de där ingredienserna blir det säkert gott. Kram

Svar: Mmmm den var ljuvlig, lovar, prova!! ;) Kram
Mary

2012-09-17 at 03:07:36 // http://hovkonditorn.blogspot.com
Lisa

Vilka fina bilder på fina pajer! :D
Goda ser de också ut å va. :)

Svar: Tack snälla du! De var riktigt mumsiga, favorit hos mig faktiskt!
Mary

2012-09-17 at 12:26:39 // http://lisoball.bloggplatsen.se
Min mat,bak och hälsoblogg

Så fina bilder och pajerna ser jättegoda ut!!

Svar: Tack, de var gudligt goda faktiskt!
Mary

2012-09-17 at 20:31:48 // http://peachloveinfood.blogspot.com
Amy's piece of cake

Bokmärkes omdelbart bums, denna måste testas!

Svar: Hoho, goa du! Hoppas du tycker om den lika mkt som jag gör..en favorit faktiskt!
Mary

2012-09-17 at 23:42:35 // http://amyspieceofcake.blogspot.se/
Sandras Matkrypin

Mumsigt recept och fantastiska bilder!

Svar: Tack snälla, det värmer!
Mary

2012-09-18 at 07:31:54 // http://www.sandrasmatkrypin.se
mariaemb.

Jag älskar dessa bilder! Tokfina!

Svar: Tack söta! :D
Mary

2012-09-18 at 21:00:51 // http://mariaemb.se/
Emschen

Gudars va gott det såg ut!
Kanske ska prova det i helgen. :)
Kram fina

Svar: Klart du ska prova, den är underbar! Faktiskt en favorit hos mig! :D
Mary

2012-09-18 at 21:13:51 // http://emschen.se
dianasdrömmar

Men herre jösses så gott, när öppnar Marys restaurang :) kram Diana

Svar: Hahahaha..mmmm....mjae, förmodligen aldrig :Pfniss* Men tack för komplimangen söta du! Kram Mary
Mary

2012-09-19 at 07:13:37 // http://xn--dianasdrmmar-cjb.se/
Caroline - Under mina lockar

Ser fantastiskt gott ut! :)

Svar: Tack snälla!!
Mary

2012-09-20 at 16:56:32 // http://underminalockar.wordpress.com
Anna

Vilken strl har du på dom små formarna?

Svar: Formarna är ca 13-14 cm i diameter. Mina formar är dessa som kommer fårn Leilas General Store: http://www.leilasgeneralstore.com/sv/articles/2.32.95/portionspajform-14-cm
Mary

2013-08-23 at 10:03:44

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback