slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Moules Marinés

Published: 2012-09-11 at 07:55:00



Moules marinés är franska och översätts till "marinerade musslor" och innebär att musslorna ångkokas, något som bara tar några minuter. Gudomligt gott och kan serveras både som förrätt och huvudrätt. Dessutom är musslor något av det mest miljövänliga du kan stoppa i munnen eftersom musslor faktiskt renar vattnet. Jag tycker personligen att de blir absolut godast om man tillagar dem tillsammans med grädde, vin, schalottenlök och vitlök..ja och så lite persilja på det då.

I vårt hem är det mannen som står för den största passionen för just vitvinsångade musslor, även om jag också tycker att det är gott, något som resulterar i att det är nämnda man som nästan alltid står vid spisen när denna anrättning ska serveras. Det här är både hans och mitt favoritrecept och jag lovar dig, på heder och samvete, det är svårt att misslyckas med det här även om det är första gången du provar det.
 
Musslorna köper du antingen i en välsorterad livsmedelsbutik eller i din lokala Saluhall. Har du lyxen att köpa direkt från en producent ska du givetvis göra det. Musslor är billiga och en hel gryta, som det ni ser ovan i durkslaget, kostar bara 50 kronor. Jo men visst ser ni!
 
I Frankrike får man nästan alltid pommes frites serverad till musslorna. Personligen föredrar jag en bit baguett på sidan av soppan eftersom jag använder den som hjälp för att sörpla i mig allt det goda spadet. Serverar du musslorna som huvudrätt är det viktigt att du serverar något till, annars riskerar gästerna att gå hungriga från middagen..och det vill vi ju ändå inte!
 
Riktlinjerna för huruvida man ska stoppa i sig musslor som inte öppnat sig under kokning verkar gå isär beroende på vem man frågar. Jag har alltid fått höra att de musslorna inte ska ätas eftersom de är dåliga. Andra säger att de musslor som är öppna innan kokning, de ska man knacka försiktigt på. Stänger de sig inte då, ja då är det tack och hej för visat intresse. För säkerhets skull, och för att slippa otrevliga erfarenheter när musslorna gör en u-sväng i magsäcken brukar jag utesluta båda varianterna ovan.
Om ngn besitter större musselkunskaper än mig får ni gärna informera mig om vad som gäller!
 
Såhär enkelt är det..
 
RECEPT - MOULES MARINÉS - VITVINSÅNGADE MUSSLOR
4 förrättsportioner el 2 mindre huvudrättsportioner
 
1 kg färska blåmusslor
4 klyftor vitlök
2 st schalottenlökar
3 msk olivolja
3 dl vispgrädde
1 dl torrt vitt vin
ca 1 dl finhackad färsk persilja
Salt
Svartpeppar
 
HOW TO?
 
1. Skölj och skrubba av musslorna något, musslorna kan vara lite skitiga ibland, samt plocka bort eventuella musslor som är trasiga. Kontrollera att musslorna får plats i den kastrull du väljer, du behöver en ganska stor kastrull.
 
2. Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull och fräs löken i någon minut, löken ska inte ta färg. Slå på vinet över löken och rör runt. Lägg ner musslorna i kastrullen och sätt på ett lock. Låt puttra/ångkoka i 5-6 minuter. Rör om då och då under tiden musslorna puttrar i kastrullen.
 
3. Dra kastrullen åt sidan. Plocka upp musslorna och placera i ett kärl. Häll ner grädden och persiljan i kastrullen och låt det få ett uppkok. Mixa sedan "spadet" med en stavmixer. Jag brukar inte mixa sönder allt för mkt eftersom både jag och mannen tycker att det smakar godare, men även ser mer aptitligt ut, om man kan se vad spadet innehåller. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka musslorna i kastrullen, rör runt musslorna så de "kommer i kontakt" med spadet.
 
Sen är det klart att servera.
 
Njut som det är, med ett glas iskallt torrt vin eller ett glas öl (för er som inte kan dricka vin rekommenderar jag en riktigt torr alkoholfri cider) och eventuellt en liten bit baguett att doppa i spadet.
 
Lycka till!

Kommentarer - Comments
mariaemb.

Ja men nu så går det ju att kommentera! ;)

Bilderna är heeelt underbara! Duktiga du! Vi gjorde en liknande variant när svärföräldrarna var här för någon vecka sedan. Det var gott även om jag inte är riktigt förtjust i smaken av musslor än. :) Vi hade också bröd och doppade i själva såsen och det var en riktigt höjdare!

Ha en fin dag raring!
KRAM

Svar: Tack söta du!! Ahh jag såg precis det! Nej, men du ska se att du snart tycker om det *fniss* I värsta fall får man dricka riktigt mkt vin till..det är också en lösning :P
Kram på dig fina
Mary

2012-09-11 at 11:07:10 // http://mariaemb.se/
M

Menar du inte Moules marinières, sjömanshustruns musslor?

Svar: Ja, det är precis det jag menar. När jag var i Frankrike märkte jag att på de flesta menynerna stod en sak, när jag googlade här hemma i sverige märkte jag att det finns andra stavningar. Det verkar vara lite olika med det där, men det här är ingen språkblogg, så jag valde godtyckligt ;) Per Morbergs recept på TV4 hade den stavingen jag valde och det kändes som ett säkert kort :P
Mary

2012-09-11 at 16:24:17
Erica AKA Tomtens Dotter

Vilka underbara tallrikar! Får man fråga vart man kan hitta sådana?

Svar: Så klart du får de! Det är märket mateus. Googla så får du se mkt fint! :) I sthlms finns det på bland annat NK och på ROOM som finns i PUB-huset. Lycka till!
Mary

2012-09-11 at 17:07:35 // http://tomtensdotter.blogg.se
Tina

Det är ju bara så himla gott!! Vi har pratat om att göra det så många gånger men det var rätt så länge sen vi gjorde det sist. På tiden nu tycker jag!!

Svar: Då så, se så, upp å hoppa musselsoppa! (Det var inte meningen att det skulle rimma men..:P )
Mary

2012-09-11 at 17:08:39 // http://peachloveinfood.blogspot.com
pepparkakshuset

Jag gör precis som du. Knackar på de som är öppna när jag sköljer och skäggar dem. Stänger de sig inte efter nån minut så hamnar de i soppåsen. Ibland krävs det även lite kallt vatten ihop med knackining för bästa resultat. Och när de kokat klart slänger jag alla musslor som inte öppnat sig. Enkelt egentligen, bara man inte blandar ihop de två momenten ;)

Och underbart gott är precis vad det är, speciellt ihop med en brödkant eller två och ett glas rött en kulen höstkväll.

Svar: Mmmm, visst är det! Mys!
Mary

2012-09-11 at 19:47:05 // http://www.pepparkakshuset.wordpress.com
Malin´s Diner

Ja, det är ju så gott med musslor. Jag kör också gärna bröd till för att verkligen få upp den sista såsen. Riktigt gott!

Kram Malin

Svar: Eller hur, såsen e nästan godast för där finns ju alla smakerna!
Mary

2012-09-11 at 19:47:38 // http://malinsdiner.blogspot.se
Annamaria

Åh!!! Nu blev jag ju supersugen! Det är ju så gott! OCh vackra bilder, som vanligt!!! :)

Svar: Tack fina!
Mary

2012-09-11 at 20:43:09
Mårtenssons kök

När vi kokat musslor har vi gjort precis som du skriver, kasta de som inte stänger sig resp. öppnar sej. Men det är så länge sen vi kokade musslor nu, de senaste gångerna blev vi så besvikna eftersom musslorna var så sladdriga och lösa, så det var inte alls gott.
Men man blir sugen... det blir man...

Svar: Nej vad tråkigt. De här var precis lagom "möra" av ångkokningen men inte sladdriga, det är inte kul alls!
Mary

2012-09-11 at 21:20:43 // http://martenssonskok.blogspot.com
Nastasja

Måste bara fråga, vart kommer ditt fina porslin ifrån? :)

Svar: Det kommer från märket mateus. Googla så kommer du få se massor av fint. I Sthlm finns det på Nk och ROOM i PUB-huset!
Mary

2012-09-12 at 00:10:40 // http://thefoodtrain.blogg.se
Linda

Åh, musslor är ju så gott! Jag brukar rensa dem precis som du och kasta de musslor som är öppna före kokning och även musslor som ej har öppnat sig efter kokning. Min nya musselfavorit är med äppelmust och curry, helt ljuvligt!

Svar: Låter supermumsigt!
Mary

2012-09-12 at 16:00:06 // http://livsaptit.wordpress.com
Emmy

Åh, det är så ljuvligt gott! Det kostar dessutom inte så många kronor för ett nät musslor och är ju ändå hyftsat enkelt att tillaga om man bortser från skrubbande och knackande.
Jag har aldrig fattat skillnaden på stavningen. Tänkte att det kanske hade med om det var grädde i eller inte, men jag har ingen aning. Gott är det oavsett stavning!

Svar: Ja..och skrubbandet och knackandet kan resten av familjen göra när man ändå är den som tillagar maten :P ;) Nej, jag vet inte jag heller med den där stavningsgrejjen. Per Mober skriver Moules Marinés och är det gott nog åt honom så får det vara gott nog åt mig ;) Fast visst vore det skönt att reda ut begreppen :P Tydligen ska Moules Marinés (el hur det stavas) inte innehålla grädde. Innehåller det grädde heter det om allt ska vara rätt och riktigt "Moules Paulette" fick jag förklarat för mig. Så jag har officiellt gett upp ;)
Mary

2012-09-12 at 19:49:01 // http://remsansbistro.se
Coquina

Underbart härliga bilder =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min nya tävling =)

Svar: Tack :)
Mary

2012-09-12 at 21:05:34 // http://coquina.blogg.se/
dianasdrömmar

Underbara bilder, det här åt vi I Parsi mums.kram Diana

2012-09-13 at 06:16:36 // http://xn--dianasdrmmar-cjb.se/
M

Hmm, jag menade inte att vara värsta besserwissern angående stavningen. Sorry! Oavsett stavning är det supergott med musslor!

Svar: Nej nej, jag tog det inte alls så! Lovar.. Ingen skada skedd! Det är ju bara bra om ni upplyser mig om jag kanske fått ngt om bakfoten helt, eller hur!? Och ja, det är vi överens om, musslor är supergott! Kram Mary
Mary

2012-09-13 at 08:54:28
Håkan Liljeqvist / Recepten.nu

Tänk om jag kunde ta så fina matbilder som du. Underbara! Tur att du lämna de en kommentar på min matblogg så att jag hittade hit. Nu blir det till att läsa och kolla in alla dina blogginlägg.
Ha en toppendag / Håkan

Svar: Åhh vad go du är, tack!! :D Hoppas du hittar något som du gillar då, det är mkt bakning på bloggen men en del mat också! Ha en superhärlig dag du med/ Mary
Mary

2012-09-13 at 10:56:48 // http://www.recepten.nu
Cathrin

Åh, jag har varit sugen på Moules Marinés i flera dagar nu, så det här inlägget kommer ju perfekt. Dina bilder fick mig att inse att jag MÅSTE äta det här i helgen. Tack för en underbar blogg, jag måste börja kommentera lite oftare bara. ;)

Svar: Hej Cathrin! Tack snälla du för fina ord <3 ! Klart du ska äta det i helgen, det är ju tokmums! Kram Mary
Mary

2012-09-14 at 09:33:09
Karoline | Gröna Skafferiet

Oj så gott det här ser ut!! Och jättefina bilder (som alltid) :) Trevlig helg!

Svar: Tack fina du! OCh detsamma, hoppas du haft en trevlig helg!
Mary

2012-09-15 at 16:51:39 // http://gronaskafferiet.se
Katarina tvillingmamma

Fina Maria vad du är DUKTIG! Så vackra bilder och så fint presenterat. Du är grym! Men du, jag blir ju nyfiken nu. Jobbar du med matlagning eller är det en hobby som du är helt galet amazing duktig på :O) Om du inte jobbar med detta så borde du göra slag i saken. För jäklar vad grym du är!
O du, nu har jag en liten bloggelogg jag med :O)
Kram goding

Svar: Hihi, sötnöt vad du är go! Tack!! <3 Jag jobbar som Customer Delivery Manager på ett ekonomi/Hr-företag ;) så det är lite annorlunda än matgrejjen. Men har lite saker på G. Gjorde ju en trerätters som jag även fotade till Aftonbladet i somras. Har lite nyheter på G framöver i bloggen och mmm..lite andra hemligheter på gång...som går i riktningen "göra slag i saken" ;) Åhh vad kul, yayy för din blogg!!! Måste jag kolla in a.s.a.p. När kommer ni upp till Sthlm då?? Kram fina du <3
Mary

2012-09-18 at 13:50:20 // http://mingalnavra.wordpress.com/
Cathrin

Jag gjorde det här igår, hann inte med det i helgen som jag hade tänkt! :) Men jag kan säga så här, musslorna blev fantastiska! Och som efterrätt blev det de vitvinskokta päronen, det var så himla, himla gott. Fick bara lovord! Och det var klart den bästa tisdagsmiddagen på väldigt länge! :) Kram!

Svar: Åhh vad roligt att höra!!! Tack :) Hoppas nästa tisdag blir minst lika bra! Kram Mary
Mary

2012-09-19 at 13:19:05
hans

Va fint nu kan vi ata gott har nere i Australien. De va inte latt att hitta recept med den goa gradden. Min son som ar 1/2 svensk vantar med spanning pa din fina kreation. Halsningar
Hans

Svar: Hahah, vad härligt!! Då hoppas jag det var succe hemma i huset hos både sonen och dig! Kram Mary
Mary

2012-11-23 at 09:56:34
hans

Tack Mary for det fina receptet. Total succe' - grytan var torr efter midagen. Vi gjorde den med green-lip mussels fran Nya Zealand. Kunde inte bli battre!!Kramar fran Hans och Steven i Brisbane.

Svar: Vad kul, tack själva för att ni är här inne och förgyller min dag med sådana här fina kommentarer! Varma hälsningar till er båda på "andra sidan" jordklotet, Kram Mary
Mary

2012-11-25 at 22:13:05

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback