slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Söt Päronpaj med Hasselnötskräm & Muskotnöt - Sweet Pear Pie with Hazelnut & Nutmeg

Published: 2012-09-30 at 13:08:00
(Blommig porslinssked: Greengate, Rosa tallrik Mateus, litet vitt fat: Indiska, Rosa lite skål: Rice )
 
Just nu sitter jag i Ystad på hotell Saltsjöbaden efter en helt fantastisk helg tillsammans med ett gäng andra matbloggare. Hotellet ligger precis vid havet, och då menar jag verkligen precis, och vi kommer just in efter att ha strosat ut på piren. Det blåser så det heter duga, men jag älskar det. Det doftar tång och bruset från vågorna gör att all stress försvinner. Det rinner liksom av mig och förs iväg av de kraftiga vindarna, samma vindar som sliter tag i mitt hår och gör att jag får kisa kraftigt. För varje sandigt steg jag tar känner jag hur det blir lite lättare att andas. Luften är så frisk och jag vill egentligen aldrig vända om, jag vill bara stanna där ute och titta å vattnet, låta tankarna vandra fritt och vara här och nu. Hösten är verkligen här och det känns, men jag känner mig otroligt förväntansfull inför vad den sista delen på året har att erbjuda.
 
Det är en hel del soppor och pajer på bloggen just nu, men det hör till. Jag försöker att plocka det som är bäst för säsongen och därför blir det mkt rotfrukter, pajer, soppor och mustiga grytor framöver. Men det är ju så gott och det går ju att variera i det oändliga. Ni är väl på? Ja..jag hoppas det iaf!
 
Det här är verkligen en paj som bara blev till sådär hux flux. Jag hade hasselnötter och päron hemma och efter lite funderande så provade jag på denna paj. Hos mannen och mig blev den en fullträff. VI åt den kall men den går även bra att äta ljummen. Serveras med fördel till en klick creme fraiche som du blandat med lite vanilj. Söt sås behövs inte eftersom pajen redan har så pass mycket sötma i sig.
 
Ja, vad säger ni, är det dags för receptet kanske?
Jo..men visst är det så, här kommer det!
 
RECEPT - SÖT PÄRONPAJ med HASSELNÖTSKRÄM & MUSKOTNÖT
4 stk mindre pajer (14 cm i daimeter) 
 
Pajbotten:
3dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
170g smör
 
Hasselnötskräm:
2dl rostade hasselnötter ( = ca 100gram malda hasselnötter)
100 gram osaltat smör
2 ägg
50 g strösocker
50g ljust muskovadosocker
2 msk Idealmjöl
 
2 stora päron
Riven muskotnöt
 
Eventuellt lite florsocker till servering
 2 dl Creme Fraiche + 1 tsk vaniljsocker
 
HOW TO?
 
1. Börja med att rosta hasselnötterna. Lägg dem på en osmord plåt och låt dem rosta mitt i ugnen på 180 grader i ca ca 15 minuter. Skaka på plåten någon gång då och då. Ta ut hasselnötterna och låt dem svalna ngn minut. Lägg dem sedan i en kökshandduk och gnugga bort skalet. Det gör inget om det blir kvar skalrester på vissa av hasselnötterna, låt dem svalna.
 
2. Smälter smöret och blanda de torra ingredienserna till pajformen. Rör ner de torra ingredienserna i det smälta smöret och tryck ut i pajformarna. Det här är en ganska fet pajdeg eftersom jag vill att den ska ha en lätt karamellton i smaken. Tänkt därför på att det kan läcka fett från pajsformens botten om du har en pajform med löstagbar botten. Skydda i så fall med ugnsfolie under pajformarna när du gräddar pajbotten/pajen. Förgrädda pajformarna i 10 minuter. Låt svalna helt.
 
3. Mal hasselnötterna i en mandelkvarn eller en mixer. Vispa ihop socker med smör och tillsätt därefter 1 ägg i taget. Blanda tillsist ner de malda hasselnötterna och idealmjölet. Skala och kärna ur päronet och skiva det sedan i tunna skivor. Klicka ut hasselnötskrämen i botten på pajformen och lägg päronet ovanpå. Pudra en aningens muskot på toppen.
 
 
4. Ställ pajerna på ugnsgallret och ställ sedan ugnsgallret längst ner på ugnens botten. Grädda i ca 30 minuter på 180 grader.
 
Pudra florsocker vid servering ät som den är eller till en klick vanilj-creme fraiche.
Lycka till!
 
 

Kommentarer - Comments
Lotta i Två små kök

Åh, vad härligt - är ni kvar? Havet såg verkligen helt underbart ut idag.

Pajen ser också underbar ut. Eftersom jag inte är jätteförtjust i att baka skulle jag nog fuska med färdig hasselnötscrème typ Nutella. Din blogg är verkligen superfin med grymma illustrationer.

Ha det så bra resten av vistelsen i Ystad. Vi hörs snart igen, om inte annat så för att planera nästa get together!

Kram Lotta

Svar: Tack fina goa du!! :) Ja, vi var kvar till 15-snåret. Njöt av Ystad, fint väder och lugn och ro. Härligt!! Resan hem var lite bökigare men hem kom vi tillslut. Ja..snart måste vi börja planera nästa träff!! Kram på dig
Mary

2012-09-30 at 15:03:54 // http://www.lottakruse.blogspot.se
Marja - Baka Sockerfritt

Vilka härliga kombinationer! Och dina bilder är grymt snygga!

Svar: Tack snälla söta du!!! <3
Mary

2012-09-30 at 15:17:00 // http://bakasockerfritt.blogg.se/
Katarina

Låter gott! Vilken fin helg du haft med de andra matbloggarna. Kram

Svar: Ja det har varit riktigt toppen, mkt skratt och mkt matlagning! Kram
Mary

2012-09-30 at 15:55:37 // http://hovkonditorn.blogspot.com
Malin´s Diner

Tack för sällskapet under helgen och jag håller med dig, vilken helg vi haft!

Älskar både päron, paj pch hasselnötter så detta kan inte vara annat än en succé.

Kram på dig!

Svar: Tack själv fina du!! Känner mig fortf lite utmattad ;) Du..då får du bestämt prova pajen, it's an order! ;) Kram på dig, hoppas vi ses snart igen!
Mary

2012-09-30 at 16:05:16 // http://malinsdiner.blogspot.se
Piazzan

åh sååå gott det lät..måste prövas!!

och vad mysigt det lät att träffa andra bloggerskor...jag har haft superkul varje gång jag gjort det.

Kram

Pernilla På Piazzan

Svar: Ja det var verkligen tokkul! Kram
Mary

2012-09-30 at 17:24:20 // http://www.piazzan.blogspot.com
Too di Boo ♥

MEN Jisses vilka bilder!!! Jag bara döööör och nu vill jag har paj, Å vad fint du fotat det! <3

Svar: Tack fina!!!! Det värmer verkligen när det kommer från dig!
Mary

2012-09-30 at 17:32:28 // http://liteoddmycketmolly.blogspot.com/
Too di Boo ♥

ha...skulle det ju vara ...:)

2012-09-30 at 17:32:51 // http://liteoddmycketmolly.blogspot.com/
Too di Boo ♥

-Och så vart det fatet..klick..:)

Svar: Hihih..sötnöt!
Mary

2012-09-30 at 17:34:08 // http://toodiboo.blogspot.se
Simone

åh vilka otroligt vackra bilder,blir mållös och den där pajen låter ju himmelsk god.tycker du ska vara med och tävla i bak och dessert,för du har talang

Svar: Hahaha, vad söt du är! Ja näeee..vet inte om detär min "grej" men tack för komplimangen! :D Älskar att baka!! Kram fina
Mary

2012-09-30 at 18:30:18 // http://smulansbakblogg.blogspot.se
Min mat,bak och hälsoblogg

Vilka härliga höstiga bilder!! Så fina skålar och vilken god paj!! Och ni verkar ju ha haft så trevligt på bloggträffen!!

Svar: Tack!!! :) Ja, det var riktigt grymt på bloggträffen! :D
Mary

2012-09-30 at 18:34:22 // http://www.peachloveinfood.blogspot.com
Maressa

Fröjd för smaklökarna och övriga sinnen!

Svar: Mm det kan man verkligen säga! :)
Mary

Anonym

Vilken paj, mums mums helt i min smak. och vilken helg!!! En karamell att suga på länge och vi ser fram emot att komma till Stockholm nästa gång. Hoppas ni kom hem ordentligt utan fler missöden. Kram

2012-09-30 at 20:34:38 // http://kaksmulan.se
Amy's piece of cake

Grymt snygga foton wow!

Ja visst var det fint precis vid vattnet... hoppas ni snart kommer hem stackare. Vilken kanonhelg! Tack för helgen, hade det riktigt trevligt!

Svar: Ja vilken kanonhelg, det var verkligen supertoppen! Kram fina
Mary

2012-09-30 at 20:47:18 // http://amyspieceofcake.se/
Amy's piece of cake

Kram!

2012-09-30 at 20:47:35 // http://amyspieceofcake.se/
Katarina Ratcliffe

Åh! Välkommen till mig! Allt! Paj, bestick, porslin och DU <3

Svar: Hihi, jag kommer!!! ;) Lätt!
Mary

2012-09-30 at 22:02:29 // http://katarinaratcliffe.se/
Anna och en röd stol

Åh..vilka fina bilder och så gott det ser ut. Ha det bra. /Anna

Svar: Tack så mkt, det var tokmumsigt!
Mary

2012-09-30 at 23:44:51 // http://annasrodastoloannat.blogspot.com/
patrik

Vilken bra sida du har! många fina kort!!och bra med recept!!www.sportochspelkocken.se

Svar: Tack!! :)
Mary

2012-10-01 at 16:23:54 // http://www.sportochspelkocken.se
Mitt skafferi

Gud vad gott det här lät! Väldigt fina bilder också :)

Svar: Det var det, tack för komplimangen"
Mary

2012-10-01 at 16:45:12 // http://mskafferi.blogg.se
Mårtenssons kök

Vilken härlig beskrivning av din stund på bryggan, den ska vi minnas alla blåsiga dagar när vi svär över vindarna!

Kramar

Svar: Ja det var ju så fantastiskt där ute, helt gudomligt!! Kram
Mary

2012-10-02 at 18:27:44 // http://martenssonskok.blogspot.com
Fotograf Linda-Pauline Pehrsdotter Weglin

Gud vad mycket fina bilder och recept du har!

2012-10-05 at 10:52:31 // http://lindapauline1.blogg.se/
Kristin @ The Chocolate Box

Så himla vackra bilder! Och pajen låter jättegod! Länkade hit i mina Fredagsfavoriter denna vecka, här http://www.thechocolatebox.se/2012/10/fredagsfavoriter-v-40.html om du vill kika :)

Ha en bra helg!

Svar: Hej Kristin! Såg denna kommentar först nu, tack snälla för länkningen! <3
Mary

2012-10-05 at 21:38:02 // http://www.thechocolatebox.se

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback