slide show

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

Lakritsmacaron - Licorice Macaron

Published: 2013-02-01 at 19:41:00
När det är lakritsvecka på madebymary måste jag ju givetvis tillverka lakritsmacarons, ngt annat går ju inte. Ja eller lakritsmakaronger, men jag kallar dem macarons, makaronger rullar inte bra i munnen tycker jag och vägrar högaktiningsfullt försvenskningen av det franska ordet. Macaron eller makarong, lakrits eller lackrrrrits, gott är det! Egentligen behövs ingen mer presentation, de talar lite för sig själva de  här små godbitarn.
 
Gå loss med svart färg om ni vill, själv ville jag behålla dem mer naturliga till utseendet. Är det pastelligt då kör jag pastelligt men att tokfärga macaronsen svart kändes fel. De är väldigt vackra, sådär i sin enkelhet. Lite grova och råa fast de är enormt söta.
 
 
In English:
When it's licorice week at madebymary I just had to make som licorice macarons. Not doing them was out of the question.  No further presentation is needed when it comes to macarons, they have a voice fo their own just by their apperance.

If you want to go banans with colour just do so, I wanted to keep my macarons in a more natural "state", colouring them dark black felt wrong somehow.  They are very beautiful in their simplicity, without any strong colours.
 
 
Lakritsmacarons
 
Macarons:
75 gram florsocker
75 gram mandelmjöl
18 gram socker
30-32 + 30-32 gram äggvita som stått framme i varsinn skål, i rumstemperatur i 1 DYGN. Skålarna ska vara täckta med plastfolie
75 gram strösocker
25 gram vatten
Svart hushålls-/geléfärg
 
Lakritssmörkräm:
50 gram rumstempererat osaltat smör
1 äggula
0,75 dl florsocker
0,5 tsk vaniljsocker
(eventuellt svart hushållsfärg)
 
HOW TO?
 
1. Mät upp 75 gram mandelmjöl samt 75 gram florsocker, sikta genom en finmaskig sil och blanda i en skål.

2. Tag fram en tjockbottnad kastrull och mät upp 75 gram socker och 25 gram vatten, blanda och ställ på spisen.

3. Tag fram din digitala kökstermometer, mät upp 18 gram socker i en skål och tag bort plastfolien från dina rumstempererade äggvitor. Tag fram eventuella färgämnen du vill färga dina macarons med. I mitt fall använde jag som sagt chokladflorsocker och jag färgade därför inte mina macarons denna gång.

4. Låt den ena skålen med äggvita stå vid mandelmjöl- och florsockerlbandningen medan du häller den andra skålen med äggvita i en skål som du kan vispa i, alternativt skålen till din hushållsmaskin.

5.Värm sockerlagen, som står i kastrullen på spisen, på högsta värmen. Låt termometern ligga i kastrullen hela tiden, sockerlagen ska bli 118 grader.

6. När sockerlagen blivit ca 100 grader kan du börja vispa äggvitan. Vispa den till ett fast vitt skum. Därefter kan du vispa ner sockret lite i taget tills du fått en vit fast "massa". Det tar bara någon minut eller tre.

7. När sockerlagen nått 118 grader, häll ner den i de uppvispade äggvitorna i en jämn fin stråle under konstant vispning.

8. Vispa äggvitorna i ca 10 minuter, tills dess att marängen svalnat.

9. Blanda mandel- och florsockerblandningen med resterande äggvitorna från skål nummer två. Vill du addera färg gör du det här. Kom ihåg att inte vispa runt som en galning, du vänder lugnt och sansat ihop äggvitorna med mandeln och florsockret.

10. Därefter blandar du ner mandel-, flosocker- och äggvitemassan i din marängsmet, även här är det viktigt att vända försiktigt tills smeten är helt jämn.

11. Häll ner macaronssmeten i en spritspåse och spritsa ut ca 40 macaronshalvor (de blir cirka 20 stycken hela macarons, de paras ju ihop två och två) på plåtar klädda med bakplåtspapper eller ugnsdukar.

12. Låt stå i rumstemperatur i ca 40 minuter, tänk på att macaronsen inte ska stå i en överdrivet fuktig miljö eller i drag. Under tiden värmer du ugnen till 150 grader.

13. Grädda macaronsen i mitten av ugnen i 8-12 minuter. Du märker att de är klara när de släpper helt från bakplåtspappret. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller.
 
14. Blanda alla ingredienserna till smörkrämen, använd en visp för att vispa ihop den riktigt ordentligt.
 
15. Fördela smörkrämen på hälften av macaronsen, para ihop dem två och två. Förvara i kylskåp.
 
Lycka till!
 
 
 
 
 

Kommentarer - Comments
JUNITJEJ

Åh, så gott! Jag älskar lakrits!!

Svar: Då är vi två ;)
Mary

2013-02-01 at 20:22:40 // http://www.junitjejen.se
EmmaVättö

Halloj där! Jag är en tjej som bara älskar att baka :) , tänkte höra med dig om de är svårt att göra macarons första gången och om det är gott? Kolla gärna in min blogg så kan du svara på mina frågor med en kommentar :)

Svar: Hej Emma, ja givetvis är de goda :) De är kanske till och med för goda, svårt att bara ta en. Det är svårt att göra macarons, vissa recept är svårare och andra lättare men de svåraste recepten ger också finaste macarons. Titta i min kategori "macarons" (står till höger i bloggens marginal) så finner du en steg-för-steg-guide som du kan följa. Har även en felsökningsguide. läs igenom den innan så minimerar du risken för att misslyckas. Lycka till!
Mary

2013-02-01 at 21:24:24 // http://Http://bakamedmeej.blogg.se
Sara

Hej!
vilka fina muggar, var har du köpt dom?

Svar: Jag har köpt dem på Nordljus: http://www.nordljus.net/se/art/mugg-ljung-orient-petit-rif-design.php. Där har du länken, de finns i en större variant också :D
Mary

2013-02-01 at 22:37:16
Emma

Jag bakade macarons för första gången igår och tyckte inte att smeten var så värst krånglig men när jag tog ut dem ur ugnen så hade kanske 90% av dem spruckit. Du råkar inte veta varför det blir så? De smakade ju bra, men såg inte riktigt ut som macarons...

Svar: Hej Emma! Om du kikar i min kategori som heter "macarons" så finns det en felsökningsguide där och även en steg för steg-tutorial att följa. Hoppas du lyckas bättre nästa gång!
Mary

2013-02-01 at 22:46:27 // http://eemmaberntsson.blogg.se/
Littledessert - Recept & Webbshop

Yum Yum! (:

Svar: :D
Mary

2013-02-01 at 23:08:54 // http://littledessert.se
Jesper E

Sitter nere i ett fullständigt lakrisvaccum nere i Sevilla och blir helt sjuk av alla dina kreationer.. Jag hade nöjt mig med en påse bildäck.

Svar: Hahaha, skrattar så jag får ont i magen. Det låter fantastiskt.."lakritsvacuum" :P Nåja, nu är lakritsveckan, hoppas du hittar ngt annat som du gillar även om det inte är lakrits ;)
Mary

2013-02-01 at 23:17:59
Patricia

Åh, om man ändå kunde få till så snygga macarones :)

Svar: Tack Patricia, ja, det är bara övning som gäller, ibland lyckas jag mer eller mindre bra jag med. Det är bara kämpa på! :D
Mary

2013-02-01 at 23:20:55 // http://photosbypattra.com
Emmy

Ser riktigt gott ut :D

Svar: Tack Emmy :D
Mary

2013-02-01 at 23:22:56 // http://www.emmywood.blogg.se
michaela- med syskon i magen ♥

åååhh..all denna lakrits. jag blir tokig! ;) du är verkligen sanslöst duktig!

Svar: Hahaha, sorry :P Hoppas att du kan pusta ut nu då, när lakritsvecka är slut :P
Mary

2013-02-02 at 05:46:11 // http://minahjartanochjag.webblogg.se/
lady_G

ghaaa ser galet gott ut.
Och som vanligt är bilderna UNDERBARA!

Ha en fin helg.
Kram

Svar: Tack sötnos!! ;) <3 Kram
Mary

inthearena.blogg.se

så fina dom vart! macarons är super gott!

Svar: Tack! Visst är det, komplicerat att tillverka men mkt gott!
Mary

2013-02-02 at 08:46:19 // http://inthearena.blogg.se/
felicia.

men guu så gott!

Svar: Ja det var väldigt gott :D
Mary

2013-02-02 at 09:30:11 // http://whofelicia.blogg.se
Natalie

Sjukt fina bilder!!

Svar: Tack Snälla Natalie!
Mary

2013-02-02 at 13:31:27 // http://nataliecarrion.blogg.se/
Malin Olofsson

Åh vad gott :D Tänk om man hade dig som granne. Vem äter allt du bakar?

Svar: Haha, ja vem äter allt. Mannen, mannens jobb, vänner och lite annat löst folk ;) Hade du varit min granne hade jag gärna kommit över med kakor och annat mumsigt ;) Jag äter inte allt själv, då skulle jag vara avsevärt rundare än jag är :P Jag bakar inte för att äta (något kanske de flesta gör), jag bakar för att jag älskar kreativiteten, det är det jag älskar att göra :D
Mary

2013-02-02 at 14:05:07 // http://darksess.com/
Melody

Idag blev det dina chocolate chips brownies igen! Enda kakorna som mitt barnbarn Victor gillar! En hamnade på bloggen idag och jag länkar till dig!
Ha en bra lördagskväll!
Melodys matte

Svar: Åhh vad kul, och vad gulligt att han tycker om den, blir jag varm i hjärtat av! Stor kram
Mary

2013-02-02 at 15:26:44 // http://melodyshihtzu.blogspot.se
Amy's piece of cake

Jag fullkomligt älskar lakrits och din härliga temavecka :) De här små godingarna vill jag smaka på typ NU ;) Söndagskramar!

Svar: Hihi, då är vi två, det har varit väldigt kul att skapa med lakrits veckan som var :D Får kontra med Måndagskramar ;)
Mary

2013-02-03 at 16:23:49 // http://amyspieceofcake.se/
Shibi Thomas

These macarons look delectable!!!!

Svar: Thank you so much Shibi :D ! Love macarons but making them sometimes makes me a little bit crazy ;)
Mary

2013-02-04 at 00:35:39 // http://www.flavzcorner.com
Lena

Lakrits är det bästa jag vet så din temavecka har passat mig perfekt! saknade dock hur mycket äggvita det ska vara i Lakritsmacronerna ovan!? Tack för en superfin blogg som inspirerar varje dag!

Svar: Ja herre gud, tur att det finns de som har ögon och huvud med sig när jag inte har det. Receptet är korrigerat. Utan äggvita blir det väldigt lite macarons ;) Lycka till om du provar dem och tack för dina fina ord, de värmer!
Mary

2013-02-06 at 07:09:51

Leave a comment:

Name:
Remember Me?

E-mail: (not published)

URL/Blog Adress:

Comment:

Trackback